Disallow

Het hoger laten ranken van je website is belangrijk en vraagt om de nodige aanpassingen. Een disallow invoeren helpt hier mogelijk niet bij. Maar wat is disallow en hoe zorg je ervoor dat je dit op de juiste manier toepast? Hier vind je de antwoorden op deze vragen. 

Wat is disallow?

Disallow is een onderdeel van een robot.txt bestand, een stukje software dat een van de eerste zaken is die een bot op je website controleert. Met disallow geef je aan dat een bot een pagina, map of bestand niet mag bezoeken. Dit is een manier om de SEO vriendelijkheid van jouw website te meten. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het inzetten van disallow

Om te bepalen hoe relevant jouw website is, zet een zoekmachine bots in die jouw website indexeren en analyseren. De bots controleren je website op allerlei zaken, waardoor het mogelijk is je website te beoordelen. Dit is onder andere een manier om de SEO vriendelijkheid van jouw website te meten. 

Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze bots alle pagina’s controleren, om zo de beste resultaten te behalen. Een pagina op disallow zetten betekent dat de bots hier niet bij mogen komen. Dit levert mogelijk een lagere positie in Google op.

Disallow _ Begrippenlijst

De impact van disallow op de SEO

Een disallow heeft mogelijk een grote impact op de SEO van een website of pagina, en niet altijd op een goede manier. Een disallow inzetten op een pagina zorgt ervoor dat bots deze niet controleren, waardoor je mogelijk lager in Google rankt. Maar wanneer je een specifieke disallow invoert, is het mogelijk voor bots de site specifieker te meten. Dit is weer een slimme manier om een goede indexatie van je website te krijgen. 

Ons advies

We raden aan om goed gebruik te maken van een disallow op je website. Dit doe je onder andere door duidelijke verwijzingen te maken in een robot.txt bestand: hiermee verminder je de kans op een lagere positie in de zoekmachine. Het is daarnaast ook aan te raden om het robot.txt bestand te testen op fouten: dit is mogelijk met Google Webmaster Tools. Het is altijd mogelijk een SEO specialist in te schakelen die deze taken op zich neemt.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is Disallow?

Disallow maakt deel uit van het zogenaamde robot.txt bestand. Dit is een van de eerste zaken die een bot bekijkt als jouw website wordt gescand. Met disallow kun je aangeven dat de bot een bepaalde pagina, map of file niet mag meenemen in de scan.

Wat is de impact van Disallow op SEO?

Een disallow kan zeker impact op de SEO van jouw site hebben. Door er gebruik van te maken, kunnen de bots veel specifieker meten. Dit kan een gunstige uitwerking op de ranking van jouw site hebben. Pas je hem niet goed toe, dan kan het gebeuren dat zij delen overslaan, waardoor je juist een lagere ranking krijgt.

Voor wie hebben wij dit artikel over disallow geschreven?

Het artikel over disallow hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over disallow in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals disallow?

Wij schrijven over begrippen als disallow om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

disallow is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over disallow in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals disallow, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip disallow in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van disallow. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van disallow op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende disallow.

Het voorbeeld dat wij geven van disallow , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over disallow van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z