Disallow

Het hoger laten ranken van je website is belangrijk en vraagt om de nodige aanpassingen. Een disallow invoeren helpt hier mogelijk niet bij. Maar wat is disallow en hoe zorg je ervoor dat je dit op de juiste manier toepast? Hier vind je de antwoorden op deze vragen. 

Wat is disallow?

Disallow is een onderdeel van een robot.txt bestand, een stukje software dat een van de eerste zaken is die een bot op je website controleert. Met disallow geef je aan dat een bot een pagina, map of bestand niet mag bezoeken. Dit is een manier om de SEO vriendelijkheid van jouw website te meten. 

Het inzetten van disallow

Om te bepalen hoe relevant jouw website is, zet een zoekmachine bots in die jouw website indexeren en analyseren. De bots controleren je website op allerlei zaken, waardoor het mogelijk is je website te beoordelen. Dit is onder andere een manier om de SEO vriendelijkheid van jouw website te meten. 

Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze bots alle pagina’s controleren, om zo de beste resultaten te behalen. Een pagina op disallow zetten betekent dat de bots hier niet bij mogen komen. Dit levert mogelijk een lagere positie in Google op.

Disallow _ Begrippenlijst

De impact van disallow op de SEO

Een disallow heeft mogelijk een grote impact op de SEO van een website of pagina, en niet altijd op een goede manier. Een disallow inzetten op een pagina zorgt ervoor dat bots deze niet controleren, waardoor je mogelijk lager in Google rankt. Maar wanneer je een specifieke disallow invoert, is het mogelijk voor bots de site specifieker te meten. Dit is weer een slimme manier om een goede indexatie van je website te krijgen. 

Mijn advies

We raden aan om goed gebruik te maken van een disallow op je website. Dit doe je onder andere door duidelijke verwijzingen te maken in een robot.txt bestand: hiermee verminder je de kans op een lagere positie in de zoekmachine. Het is daarnaast ook aan te raden om het robot.txt bestand te testen op fouten: dit is mogelijk met Google Webmaster Tools. Het is altijd mogelijk een SEO specialist in te schakelen die deze taken op zich neemt.


Veelgestelde vragen

Wat is Disallow?

Disallow maakt deel uit van het zogenaamde robot.txt bestand. Dit is een van de eerste zaken die een bot bekijkt als jouw website wordt gescand. Met disallow kun je aangeven dat de bot een bepaalde pagina, map of file niet mag meenemen in de scan.

Wat is de impact van Disallow op SEO?

Een disallow kan zeker impact op de SEO van jouw site hebben. Door er gebruik van te maken, kunnen de bots veel specifieker meten. Dit kan een gunstige uitwerking op de ranking van jouw site hebben. Pas je hem niet goed toe, dan kan het gebeuren dat zij delen overslaan, waardoor je juist een lagere ranking krijgt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.