Gebruikersintentie

Gebruikersintentie is grammaticaal incorrect. Het is vertaald uit het engels, ‘’User Intent’’. Het bepalen waar een zoeker naar zoekt, is groot onderdeel van SEO. Google maakt onderscheid tussen informatie, navigatie en transactie. In dit artikel vertellen wij wat user intent is en wat het inhoudt.

Wat is het?

User intent is niet de zoekopdracht van een gebruiker in Google. Het gaat om de intentie die aanleiding geeft tot de zoekopdracht. De intentie van een gebruiker geeft aan wat deze persoon precies bedoelt.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van gebruikersintentie

Wanneer je SEO toepast, is de gebruikersintentie van groot belang. Google laat zoekresultaten zien die matchen met de zoekopdracht én toont de resultaten waarvan Google denkt dat die relevant zijn voor de zoeker. De webpagina moet geoptimaliseerd worden voor datgene wat de zoeker bedoelt, niet voor wat hij/zij intypt.

In de eerste jaren van Google kon dit niet. Het algoritme van Google was niet slim genoeg om erachter te komen wat de zoekers intentie was. Vandaag is Google steeds slimmer en sneller door AI (Artificial Intelligence). Hierdoor ontdekt Google steeds beter wat de zoekintentie van de gebruiker is.

gebruikersintentie

De impact van gebruikersintentie op SEO

In de beginfase van jouw SEO traject moet je al inspelen op de gebruikersintentie. Het begint bij het uitvoeren van zoekwoordonderzoek. Tijdens dit onderzoek worden de zoekwoorden bepaald waarop de website gevonden wil worden. Bij het bepalen van deze zoekwoorden moet de marketeer rekening houden met de bedoeling van een bepaalde zoekopdracht. Het is hierbij van belang om niet altijd de letterlijke betekenis van een opdracht aan te nemen en te gebruiken.

Ons advies

Hoe houd je rekening met de gebruikersintentie? De makkelijkste manier om hier rekening mee te houden is door de zoekopdracht zelf in Google in te voeren. Hierdoor zie je direct aan de zoekresultaten waar Google de zoekopdracht mee associeert. Bekijk de eerste 5 resultaten de desbetreffende zoekopdracht. Bepaal voor jezelf of de landingspagina een vergelijkbaar onderwerp bevat. Als dit het geval is, kun je dit zoekwoord koppelen aan jouw onderwerp.

Daarnaast moet je jezelf afvragen of de content op jouw pagina de content in de top 5 kan overtreffen in kwaliteit. Wanneer je dit hebt gedaan, koppel je de zoekopdracht aan de juiste landingspagina.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een gebruikersintentie?

De gebruikersintentie is de onderliggende intentie die een gebruiker heeft. Deze term wordt gebruikt wanneer er wordt gepraat over de intentie van iemand die naar iets op zoek is in Google. Misschien zoekt iemand in Google naar het één, maar bedoelt hij of zij iets anders. Dat "iets anders" is de intentie, niet waar hij of zij exact naar zoekt.

Wat is de impact van Gebruikersintentie op SEO?

Het is van groot belang om rekening te houden met de gebruikersintentie. Direct in het begin van het zoekwoorden onderzoek begint dit al. Voer eerst zelf eens de beoogde zoekopdracht in. Bekijk dan of het resultaat bij jouw onderwerp passen.

Voor wie hebben wij dit artikel over gebruikersintentie geschreven?

Het artikel over gebruikersintentie hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over gebruikersintentie in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals gebruikersintentie?

Wij schrijven over begrippen als gebruikersintentie om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

gebruikersintentie is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over gebruikersintentie in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals gebruikersintentie, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip gebruikersintentie in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van gebruikersintentie. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van gebruikersintentie op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende gebruikersintentie.

Het voorbeeld dat wij geven van gebruikersintentie , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over gebruikersintentie van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z