Gebruikersintentie

Gebruikersintentie is grammaticaal incorrect. Het is vertaald uit het engels, ‘’User Intent’’. Het bepalen waar een zoeker naar zoekt, is groot onderdeel van SEO. Google maakt onderscheid tussen informatie, navigatie en transactie. In dit artikel vertellen wij wat user intent is en wat het inhoudt.

Wat is het?

User intent is niet de zoekopdracht van een gebruiker in Google. Het gaat om de intentie die aanleiding geeft tot de zoekopdracht. De intentie van een gebruiker geeft aan wat deze persoon precies bedoelt.

Het belang van gebruikersintentie

Wanneer je SEO toepast, is de gebruikersintentie van groot belang. Google laat zoekresultaten zien die matchen met de zoekopdracht én toont de resultaten waarvan Google denkt dat die relevant zijn voor de zoeker. De webpagina moet geoptimaliseerd worden voor datgene wat de zoeker bedoelt, niet voor wat hij/zij intypt.

In de eerste jaren van Google kon dit niet. Het algoritme van Google was niet slim genoeg om erachter te komen wat de zoekers intentie was. Vandaag is Google steeds slimmer en sneller door AI (Artificial Intelligence). Hierdoor ontdekt Google steeds beter wat de zoekintentie van de gebruiker is.

gebruikersintentie

De impact van gebruikersintentie op SEO

In de beginfase van jouw SEO traject moet je al inspelen op de gebruikersintentie. Het begint bij het uitvoeren van zoekwoordonderzoek. Tijdens dit onderzoek worden de zoekwoorden bepaald waarop de website gevonden wil worden. Bij het bepalen van deze zoekwoorden moet de marketeer rekening houden met de bedoeling van een bepaalde zoekopdracht. Het is hierbij van belang om niet altijd de letterlijke betekenis van een opdracht aan te nemen en te gebruiken.

Ons advies

Hoe houd je rekening met de gebruikersintentie? De makkelijkste manier om hier rekening mee te houden is door de zoekopdracht zelf in Google in te voeren. Hierdoor zie je direct aan de zoekresultaten waar Google de zoekopdracht mee associeert. Bekijk de eerste 5 resultaten de desbetreffende zoekopdracht. Bepaal voor jezelf of de landingspagina een vergelijkbaar onderwerp bevat. Als dit het geval is, kun je dit zoekwoord koppelen aan jouw onderwerp.

Daarnaast moet je jezelf afvragen of de content op jouw pagina de content in de top 5 kan overtreffen in kwaliteit. Wanneer je dit hebt gedaan, koppel je de zoekopdracht aan de juiste landingspagina.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat gebruikersintentie inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over gebruikersintentie geschreven?

Het artikel over gebruikersintentie hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over gebruikersintentie hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over gebruikersintentie in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals gebruikersintentie?

Wij schrijven over begrippen als gebruikersintentie om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Gebruikersintentie is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over gebruikersintentie en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip gebruikersintentie in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van gebruikersintentie. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van gebruikersintentie op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende gebruikersintentie.

Het voorbeeld dat wij geven van gebruikersintentie geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over gebruikersintentie van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z