Gebruikersintentie

Gebruikersintentie is grammaticaal incorrect. Het is vertaald uit het engels, ‘’User Intent’’. Het bepalen waar een zoeker naar zoekt, is groot onderdeel van SEO. Google maakt onderscheid tussen informatie, navigatie en transactie. In dit artikel vertellen wij wat user intent is en wat het inhoudt.

Wat is het?

User intent is niet de zoekopdracht van een gebruiker in Google. Het gaat om de intentie die aanleiding geeft tot de zoekopdracht. De intentie van een gebruiker geeft aan wat deze persoon precies bedoelt.

Het belang van gebruikersintentie

Wanneer je SEO toepast, is de gebruikersintentie van groot belang. Google laat zoekresultaten zien die matchen met de zoekopdracht én toont de resultaten waarvan Google denkt dat die relevant zijn voor de zoeker. De webpagina moet geoptimaliseerd worden voor datgene wat de zoeker bedoelt, niet voor wat hij/zij intypt.

In de eerste jaren van Google kon dit niet. Het algoritme van Google was niet slim genoeg om erachter te komen wat de zoekers intentie was. Vandaag is Google steeds slimmer en sneller door AI (Artificial Intelligence). Hierdoor ontdekt Google steeds beter wat de zoekintentie van de gebruiker is.

De impact van gebruikersintentie op SEO

In de beginfase van jouw SEO traject moet je al inspelen op de gebruikersintentie. Het begint bij het uitvoeren van zoekwoordonderzoek. Tijdens dit onderzoek worden de zoekwoorden bepaald waarop de website gevonden wil worden. Bij het bepalen van deze zoekwoorden moet de marketeer rekening houden met de bedoeling van een bepaalde zoekopdracht. Het is hierbij van belang om niet altijd de letterlijke betekenis van een opdracht aan te nemen en te gebruiken.

Mijn advies

Hoe houd je rekening met de gebruikersintentie? De makkelijkste manier om hier rekening mee te houden is door de zoekopdracht zelf in Google in te voeren. Hierdoor zie je direct aan de zoekresultaten waar Google de zoekopdracht mee associeert. Bekijk de eerste 5 resultaten de desbetreffende zoekopdracht. Bepaal voor jezelf of de landingspagina een vergelijkbaar onderwerp bevat. Als dit het geval is, kun je dit zoekwoord koppelen aan jouw onderwerp.

Daarnaast moet je jezelf afvragen of de content op jouw pagina de content in de top 5 kan overtreffen in kwaliteit. Wanneer je dit hebt gedaan, koppel je de zoekopdracht aan de juiste landingspagina.


Veelgestelde vragen

Wat is een gebruikersintentie?

De gebruikersintentie is de onderliggende intentie die een gebruiker heeft. Deze term wordt gebruikt wanneer er wordt gepraat over de intentie van iemand die naar iets op zoek is in Google. Misschien zoekt iemand in Google naar het één, maar bedoelt hij of zij iets anders. Dat “iets anders” is de intentie, niet waar hij of zij exact naar zoekt.

Wat is de impact van Gebruikersintentie op SEO?

Het is van groot belang om rekening te houden met de gebruikersintentie. Direct in het begin van het zoekwoorden onderzoek begint dit al. Voer eerst zelf eens de beoogde zoekopdracht in. Bekijk dan of het resultaat bij jouw onderwerp passen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.