Google Search Console

Het optimaliseren van je website vanuit SEO-perspectief, begint bij het monitoren en evalueren van de prestaties van je website. Vanuit deze gegevens begint het optimaliseren van een website. Een tool die hiervoor gebruikt wordt, is Google Search Console. In dit artikel leggen we uit wat de tool inhoudt en wat de voordelen zijn voor SEO.

Wat is het?

Google Search Console is een gratis service die wordt aangeboden door Google. Hiermee kun je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google evalueren en eventueel verbeteren. Je hoeft je niet aan te melden voor de tool om te worden opgenomen in de zoekresultaten van Google. Als je dit echter wel doet, kun je inzicht krijgen in hoe Google je site ziet. Tevens kun je de prestaties van je website verbeteren met behulp van deze tool. In onze SEO cursus leggen we dit verder uit.

Google Search Console biedt onder andere tools en rapporten omtrent de volgende acties:

  • Bevestiging van Google dat je site te vinden en crawlen is.
  • Indexering problemen oplossen en nieuwe indexering aanvragen voor nieuwe of geüpdatet content.
  • Verkeersgegevens van Google Zoeken weergeven voor je site: hoe vaak je site wordt weergegeven op Google zoeken, voor welke zoekopdrachten je site wordt weergegeven, hoe vaak gebruikers doorklikken voor die zoekopdrachten en meer.
  • Meldingen ontvangen wanneer Google problemen met indexering, spam of andere zaken tegenkomt op je site.
  • Bekijken welke sites linken naar je website.
  • Problemen met AMP, mobiel gebruiksgemak en andere zoekfuncties oplossen.

Google Search Console en SEO

Met Google Search Console kun je (als iemand die is gericht op online marketing) je websiteverkeer bijhouden, je positie optimaliseren en weloverwogen beslissingen nemen over de weergave van je site in de zoekresultaten binnen Google. Je kunt de informatie uit de tool gebruiken om technische beslissingen voor de website te nemen en geavanceerde marketing analyses uit te voeren in combinatie met andere Google-tools, zoals Analytics, Trends en Ads. Kortom, het is een tool die ingezet kan worden ten goede van je SEO.

Lees verder over de Google Search Console


Veelgestelde vragen

Wat is de Google Search Console?

Met Google Search Console krijg je meer inzicht in de aanwezigheid van jouw website in de zoekresultaten, welke sites er naar jouw website linken en diverse andere technische issues. Zo kun je zien waar je jouw site kunt verbeteren. Een heel handige dienst van Google die bovendien gratis is.

Wat is de impact van Google Search Console op SEO?

De informatie die je door Google Search Console krijgt aangereikt, kan je weer gebruiken om je site te verbeteren. Deze verbeteringen zullen je SEO weer ten goede komen. Het zal tot een betere ranking leiden en meer verkeer naar jouw site genereren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.