Google Search Console

Het optimaliseren van je website vanuit SEO-perspectief, begint bij het monitoren en evalueren van de prestaties van je website. Vanuit deze gegevens begint het optimaliseren van een website. Een tool die hiervoor gebruikt wordt, is Google Search Console. In dit artikel leggen we uit wat de tool inhoudt en wat de voordelen zijn voor SEO.

Wat is het?

Google Search Console is een gratis service die wordt aangeboden door Google. Hiermee kun je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google evalueren en eventueel verbeteren. Je hoeft je niet aan te melden voor de tool om te worden opgenomen in de zoekresultaten van Google. Als je dit echter wel doet, kun je inzicht krijgen in hoe Google je site ziet. Tevens kun je de prestaties van je website verbeteren met behulp van deze tool. In onze SEO cursus leggen we dit verder uit.

Google Search Console biedt onder andere tools en rapporten omtrent de volgende acties:

  • Bevestiging van Google dat je site te vinden en crawlen is.
  • Indexering problemen oplossen en nieuwe indexering aanvragen voor nieuwe of geüpdatet content.
  • Verkeersgegevens van Google Zoeken weergeven voor je site: hoe vaak je site wordt weergegeven op Google zoeken, voor welke zoekopdrachten je site wordt weergegeven, hoe vaak gebruikers doorklikken voor die zoekopdrachten en meer.
  • Meldingen ontvangen wanneer Google problemen met indexering, spam of andere zaken tegenkomt op je site.
  • Bekijken welke sites linken naar je website.
  • Problemen met AMP, mobiel gebruiksgemak en andere zoekfuncties oplossen.

Google Search Console en SEO

Met Google Search Console kun je (als iemand die is gericht op online marketing) je websiteverkeer bijhouden, je positie optimaliseren en weloverwogen beslissingen nemen over de weergave van je site in de zoekresultaten binnen Google. Je kunt de informatie uit de tool gebruiken om technische beslissingen voor de website te nemen en geavanceerde marketing analyses uit te voeren in combinatie met andere Google-tools, zoals Analytics, Trends en Ads. Kortom, het is een tool die ingezet kan worden ten goede van je SEO.

Google Search Console | Begrippenlijst

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat google search console inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over google search console geschreven?

Het artikel over google search console hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over google search console hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over google search console in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals google search console?

Wij schrijven over begrippen als google search console om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Google search console is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over google search console en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip google search console in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van google search console. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van google search console op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende google search console.

Het voorbeeld dat wij geven van google search console geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over google search console van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z