Google Search Console

Het optimaliseren van je website vanuit SEO-perspectief, begint bij het monitoren en evalueren van de prestaties van je website. Vanuit deze gegevens begint het optimaliseren van een website. Een tool die hiervoor gebruikt wordt, is Google Search Console. In dit artikel leggen we uit wat de tool inhoudt en wat de voordelen zijn voor SEO.

Wat is het?

Google Search Console is een gratis service die wordt aangeboden door Google. Hiermee kun je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google evalueren en eventueel verbeteren. Je hoeft je niet aan te melden voor de tool om te worden opgenomen in de zoekresultaten van Google. Als je dit echter wel doet, kun je inzicht krijgen in hoe Google je site ziet. Tevens kun je de prestaties van je website verbeteren met behulp van deze tool. In onze SEO cursus leggen we dit verder uit.

Google Search Console biedt onder andere tools en rapporten omtrent de volgende acties:

  • Bevestiging van Google dat je site te vinden en crawlen is.
  • Indexering problemen oplossen en nieuwe indexering aanvragen voor nieuwe of geüpdatet content.
  • Verkeersgegevens van Google Zoeken weergeven voor je site: hoe vaak je site wordt weergegeven op Google zoeken, voor welke zoekopdrachten je site wordt weergegeven, hoe vaak gebruikers doorklikken voor die zoekopdrachten en meer.
  • Meldingen ontvangen wanneer Google problemen met indexering, spam of andere zaken tegenkomt op je site.
  • Bekijken welke sites linken naar je website.
  • Problemen met AMP, mobiel gebruiksgemak en andere zoekfuncties oplossen.
Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Google Search Console en SEO

Met Google Search Console kun je (als iemand die is gericht op online marketing) je websiteverkeer bijhouden, je positie optimaliseren en weloverwogen beslissingen nemen over de weergave van je site in de zoekresultaten binnen Google. Je kunt de informatie uit de tool gebruiken om technische beslissingen voor de website te nemen en geavanceerde marketing analyses uit te voeren in combinatie met andere Google-tools, zoals Analytics, Trends en Ads. Kortom, het is een tool die ingezet kan worden ten goede van je SEO.

Google Search Console | Begrippenlijst

Veelgestelde vragen

Wat is de Google Search Console?

Met Google Search Console krijg je meer inzicht in de aanwezigheid van jouw website in de zoekresultaten, welke sites er naar jouw website linken en diverse andere technische issues. Zo kun je zien waar je jouw site kunt verbeteren. Een heel handige dienst van Google die bovendien gratis is.

Wat is de impact van Google Search Console op SEO?

De informatie die je door Google Search Console krijgt aangereikt, kan je weer gebruiken om je site te verbeteren. Deze verbeteringen zullen je SEO weer ten goede komen. Het zal tot een betere ranking leiden en meer verkeer naar jouw site genereren.

Voor wie hebben wij dit artikel over google search console geschreven?

Het artikel over google search console hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over google search console in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals google search console?

Wij schrijven over begrippen als google search console om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

google search console is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over google search console in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals google search console, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip google search console in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van google search console. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van google search console op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende google search console.

Het voorbeeld dat wij geven van google search console , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over google search console van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z