Deeplink

Een deeplink is een link op een website die verwijst naar een subpagina van een andere internetsite. Een deeplink verwijst dus niet naar de homepage maar naar een specifieke onderpagina. Dit gebeurt vaak als er verwezen wordt naar specifieke informatie die niet direct op een homepage te lezen is.

Wat is een deeplink?

Een deeplink kun je ook omschrijven als een link die niet aan de oppervlakte ligt. Met een link ‘aan de oppervlakte’ bedoelen we een link van een website naar de homepage van een andere internetsite, ook wel surface link genoemd. Je kunt met een diepe link zorgen dat de lezer direct bij gespecialiseerde – voor hem interessante – content terecht komt. (1)

Gebruik deeplinks

In principe kun je op een website met een link verwijzen naar iedere internetpagina je maar wil. Maar het kan zijn dat de beheerder van een website liever niet wil dat een bezoeker via een onderliggende pagina binnenkomt. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat hij op zijn homepage advertenties heeft staan of graag wil dat een bezoeker eerst bekend raakt met zijn onderneming. Ook is onderliggende content op websites van kranten bijvoorbeeld vaak niet volledig gratis voor iedereen toegankelijk. Deze betaalde pagina’s zijn dan afgesloten met behulp van een login en kunnen ook niet via een deeplink worden bezocht.

Deeplink _ Begrippenlijst

Deeplinks en SEO

Het slim gebruiken van deeplinks kan zorgen voor een hogere positie in Google. Hierdoor kun je meer bezoekers naar je site trekken. Het zorgt er bovendien voor dat jouw website meer expertise uitstraalt. Bezoekers houden van links naar andere pagina’s als ze op zoek zijn naar specifieke informatie. Om een deeplink strategie op te zetten zul je veel content moeten creëren, die is afgestemd op jouw doelgroep. Deze kun je dan gebruiken om naar door te laten linken. Zo kun je meer informatie geven over één specifiek onderwerp. Als een pagina van jouw website wordt gelinkt door een externe website zul je een betere online vindbaarheid verkrijgen. (2)

Mijn advies

Als je een deeplink strategie gaat opzetten kun je een aantal regels volgen. Zet bijvoorbeeld geen links naar de homepage of de pagina’s met algemene informatie of contactinformatie. Ook raakt Google in de war als je steeds naar dezelfde pagina doorlinkt. De zoekmachine zal je website hierdoor declasseren. Het is slimmer om veel unieke content te hebben op je website, maar die wel vergelijkbaar is. Zo geef je de lezer steeds wat meer informatie over één onderwerp. Op deze manier wordt jouw website een autoriteit op zijn gebied. Je kunt ook een SEO-consultant inschakelen om je te helpen met je deep link strategie.

Bronnen

  1. What is deep linking and why are deep links important? | Adjust. (z.d.). https://www.adjust.com/glossary/deep-linking/
  2. Team, S. (2023c, december 12). The Beginner’s Guide to Deep Linking for SEO. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/deep-linking-seo/

Veelgestelde vragen

Wat is Deeplink?

Een deeplink is een weblink op een bepaalde website die naar een van de sub pagina’s van een andere website verwijst. Dit wordt veelal gedaan als men een verwijzing naar bepaalde informatie wil maken die niet op de homepage staat vermeld.

Wat is de impact van Deeplink op SEO?

Door het slim toepassen van deeplinks kan je een hogere ranking in de zoekresultaten realiseren. Het zorgt voor meer verkeer naar jouw site. Deze zal ook zeker meer expertise uitstralen. Bij een deeplink strategie zal je wel voor heel veel, voor jouw doelgroep relevante content moeten zorgen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.