GTMetrix

Wil je weten hoe snel je website is en hoe je hem sneller kunt maken? Gebruik dan GTmetrix. Met deze tool test je je website op verschillende manieren. Via verschillende browsers. Via verschillende connecties. Via verschillende landen. Lees hier meer over GTmetrix

Wat is GTmetrix?

GTmetrix test je website (gratis) en geeft je inzicht in data. Die data gaan over de snelheid van je site of pagina. Je ziet in het overzicht waar potentiële kansen liggen voor verbetering. GTmetrix biedt pakketten voor individuen en professionals aan. Daarnaast bieden ze pakketten aan voor teams en bedrijven. (1) (2)

GTmetrix gebruikt de gegevens van Lighthouse en interpreteert deze op een eigen manier. Met name de waterval die ze tonen (de manier waarop de verschillende CSS- en JS bestanden worden ingeladen samen met de afbeeldingen) is interessant en een groot verschil ten opzichte van Lighthouse zelf.

Pakketten en inzichten

Individuele pakketten zijn goedkoper, er is zelfs een gratis variant. Je betaalt per maand of jaar. Wanneer je voor jaarlijkse betaling kiest, ben je goedkoper uit. Dit geldt ook voor de teampakketten. Met de gratis versie krijg je dagelijks 10 API credits en kun je één pagina monitoren. Het aantal locaties dat je kunt gebruiken voor je snelheidstests is beperkter bij de gratis versie. 

Welk pakket je ook hebt, je krijgt inzicht in de laadsnelheid van je pagina of pagina’s aan de hand van rapportages. Je krijgt hier een beoordeling te zien en je performance score. Dit kun je ook testen per device. Het is niet alleen mogelijk om je huidige snelheid te testen. Over langere periode kun je je pagina monitoren met GTmetrix.

Impact van GTMetrix op de SEO

De laadsnelheid van je pagina of website heeft invloed op de SEO. Snellere websites komen namelijk doorgaans hoger in de zoekresultaten. Het inzicht dat je krijgt met GTmetrix is daar dan ook waardevol voor. Het informeert je. Met die informatie verbeter jij je SEO. De gedetailleerde informatie van GTmetrix maakt duidelijk waar je verbeterpunten liggen. Waar je site vertraagd door wordt bijvoorbeeld. Dit is dan aan jou zelf om te verhelpen. (3)

Mijn advies

GTmetrix heeft een gratis versie, waarmee je het programma leert kennen. Deze gratis versie kun je onbeperkt gebruiken. Dat is dus praktisch. Als je op termijn meer te investeren hebt in tools, weet je al hoe het werkt en wat je mag verwachten. Bij de gratis versie blijven is ook een optie. 

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Bronnen

  1. Nadik, T. (2023, 24 februari). GTMetrix: How to use the Speed Test tool. Search Engine Journal. https://www.searchenginejournal.com/gtmetrix-how-to-use-the-speed-test-tool/478269/#:~:text=GTmetrix%20is%20a%20web%2Dbased,with%20recommendations%20to%20improve%20it.
  2. Getting Started Guide. (2017, 23 februari). GTmetrix. https://gtmetrix.com/getting-started.html
  3. Southern, M. G. (2023, 18 oktober). Page speed as a Google ranking factor: What you need to know. Search Engine Journal. https://www.searchenginejournal.com/ranking-factors/page-speed/#:~:text=Page%20speed%20is%20still%20a%20confirmed%20ranking%20factor%20for%20Google’s,goes%20into%20evaluating%20page%20experience.

Veelgestelde vragen

Wat is GTMetrix?

Met GTmetrix kun je je website testen. Het geeft je allerlei inzichten over je website en de snelheid. Je kunt ook zien waar verbeteringen mogelijk zijn. Er zijn verschillende versies voor persoonlijk gebruik en professionals.

Wat is de impact van Gtmetrix op SEO?

Goedwerkende en snelle websites scoren hoog in de zoekresultaten. GTMetrix geeft je de nodige inzichten zodat je verbeteringen kunt realiseren waardoor je dus betere resultaten zult behalen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 12 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.