Largest Contentful Paint (LCP)

Het is een van de belangrijkste onderdelen van goede SEO: een snelle laadtijd. Dit bereik je onder andere met een goede Largest Contentful Paint. Wat is Largest Contentful Paint en wat zijn de oorzaken van een slechte score op dit gebied? Ik bespreek het begrip hier uitgebreid.

Wat is Largest Contentful Paint?

Largest Contentful Paint is een metric voor het bepalen van de snelheid van een website. Het meet hoelang het duurt voordat het grootste element op een pagina volledig is geladen en zichtbaar is voor de bezoeker. (1)

Het belang van goede Largest Contentful Paint

Er zijn een aantal manieren waarop Google de snelheid van een website meet. Dit gebeurt onder andere met de Largest Contentful Paint (LCP). De LCP is een van de belangrijkste metrics voor het meten van snelheid, samen met Cumulative Layout Shift (CLS) en Speed Index. 

Sterke content is niet meer het enige waarmee je bovenaan in Google komt te staan. Ook het bieden van een goede gebruikerservaring is belangrijk om zo hoog mogelijk in de ranking te staan. Een slechte LCP ontstaat mogelijk door een lage reactietijd van de server, een blokkade van de weergave door JavaScript en CSS of door het traag laden van afbeeldingen en andere elementen.

De impact van Largest Contentful Paint op de SEO

De Largest Contentful Paint heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina: wanneer het eerste element van een website snel laadt, is dit natuurlijk goed voor de laadtijd van een pagina. Daarnaast is het ook positief voor de gebruikerservaring. De klantreis zo aangenaam mogelijk maken; dat bereik je onder andere met een goede Largest Contentful Paint. En samen met het verbeteren van de CLS en Speed Index is ook het verbeteren van de Largest Contentful Paint een manier om hoger in de zoekresultaten terecht te komen.

Mijn advies

We raden aan om gebruik te maken van een handige tool om inzicht te krijgen in de Largest Contentful Paint en andere belangrijke zaken: Lighthouse. Dit is een open source tool van Google dat interessante informatie geeft over de huidige stand van zaken op je website. Het inschakelen van een programmeur of ontwikkelaar is wel aan te raden: hiermee is het mogelijk snel goede aanpassingen in CSS en Javascript door te voeren.

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Bronnen

  1. Largest Contentful Paint (LCP). (2024, 19 februari). web.dev. https://web.dev/articles/lcp

Veelgestelde vragen

Wat betekent “Largest Contentful Paint”?

Met Largest Contentful Paint wordt onder meer de snelheid van een website bepaald. Hierbij wordt gemeten hoe snel het grootste onderdeel van de website volledig geladen en voor de gebruiker zichtbaar is.

Wat is de impact van Largest Contentful Paint op SEO?

Als een website snel laadt, komt dit de gebruikerservaring ten goede. Largest Contentful Paint helpt je om dit te realiseren. Een goede gebruikerservaring zal voor meer verkeer naar je website zorgen en dat zorgt weer voor een hogere positie in de zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.