Pagespeed.compare

Met pagespeed.compare vergelijk je de snelheid van meerdere pagina’s. Dit kunnen er 2 zijn, maar ook 12. Meer dan 12 is geen optie. Zo krijg je inzicht in het verschil van laadsnelheid van je verschillende pagina’s. Of juist het verschil tussen jou en concurrenten. Je doet dit online. Via de website pagespeed.compare. En het is gratis. 

Wat is pagespeed.compare?

De website gebruikt informatie van Google PageSpeed Insights. Deze tool haalt field data uit UX Chrome en lab data uit Lighthouse. Field data wordt verzameld over een langere periode. Lab data daarentegen is de data van dat moment. Beide zijn interessant en worden in de vergelijking gebruikt. 

Hoe de site werkt

De website is simpel in gebruik. Je krijgt overzichtelijke informatie aan de hand van grafieken. Die grafieken kun je gemakkelijk aflezen. Zo zie je verbeterpunten voor jouw website of pagina. Je ziet hoe jouw site het doet in verhouding tot je concurrentie. Je vergelijkt niet alleen. Je ziet ook welke score Google jouw paginasnelheid toebedeelt. De data inzichten zijn te downloaden in een fotobestand, CSV of JSON document. Dat geeft je de mogelijkheid dit te delen met bijvoorbeeld je ontwikkelaars. 

Pagespeed.compare _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

Paginasnelheid is één van de aspecten die invloed hebben op je SEO. Het vergelijken van pagina’s of sites op hun snelheid geeft niet direct inzicht in hoe je je positie kunt versterken. Wel geeft pagespeed.compare aan waar je verbeterpunten zitten op basis van de field en lab data. Die data krijgen namelijk een score. Wel zie je welke pagina’s meer verbeterpunten hebben in de vergelijking. Daarmee heb je ook een kans je positie te verbeteren. 

Mijn advies

Deze gratis tool combineert informatie van verschillende andere tools en vergelijkt ook nog pagina’s. Je hebt dus aan één tool direct veel informatie. Het is snel en gemakkelijk. Als beginner is dit een praktische tool, maar ook wanneer er weinig tijd te besteden is. Het is een snelle check die je kunt uitvoeren. Zo controleer je bijvoorbeeld waar je staat. Hartstikke handig. 

Veelgestelde vragen

Wat is Pagespeed Compare?

Pagespeed.compare is een gratis tool waarmee je de snelheid van meerdere, maximaal 12, pagina’s kunt vergelijken. Op deze manier krijg je dus inzicht in de laadsnelheid van jouw eigen pagina’s maar dit kan ook ten opzichte van concurrerende pagina’s zijn.

Wat is de impact van Pagespeed Compare op SEO?

Een directe impact op SEO is er niet maar het Pagespeed Compare maakt wel inzichtelijk waar verbeteringen mogelijk zijn. Als je deze doorvoert heeft dit uiteindelijk wel weer een gunstige invloed.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies