Pagespeed.compare
Met pagespeed.compare vergelijk je de snelheid van meerdere pagina’s. Dit kunnen er 2 zijn, maar ook 12. Meer dan 12 is geen optie. Zo krijg je inzicht in het verschil van laadsnelheid van je verschillende pagina’s. Of juist het verschil tussen jou en concurrenten. Je doet dit online. Via de website pagespeed.compare. En het is gratis.
Wat is pagespeed.compare?
De website gebruikt informatie van Google PageSpeed Insights. Deze tool haalt field data uit UX Chrome en lab data uit Lighthouse. Field data wordt verzameld over een langere periode. Lab data daarentegen is de data van dat moment. Beide zijn interessant en worden in de vergelijking gebruikt.
Hoe de site werkt
De website is simpel in gebruik. Je krijgt overzichtelijke informatie aan de hand van grafieken. Die grafieken kun je gemakkelijk aflezen. Zo zie je verbeterpunten voor jouw website of pagina. Je ziet hoe jouw site het doet in verhouding tot je concurrentie. Je vergelijkt niet alleen. Je ziet ook welke score Google jouw paginasnelheid toebedeelt. De data inzichten zijn te downloaden in een fotobestand, CSV of JSON document. Dat geeft je de mogelijkheid dit te delen met bijvoorbeeld je ontwikkelaars.
Impact op de SEO
Paginasnelheid is één van de aspecten die invloed hebben op je SEO. Het vergelijken van pagina’s of sites op hun snelheid geeft niet direct inzicht in hoe je je positie kunt versterken. Wel geeft pagespeed.compare aan waar je verbeterpunten zitten op basis van de field en lab data. Die data krijgen namelijk een score. Wel zie je welke pagina’s meer verbeterpunten hebben in de vergelijking. Daarmee heb je ook een kans je positie te verbeteren.
Mijn advies
Deze gratis tool combineert informatie van verschillende andere tools en vergelijkt ook nog pagina’s. Je hebt dus aan één tool direct veel informatie. Het is snel en gemakkelijk. Als beginner is dit een praktische tool, maar ook wanneer er weinig tijd te besteden is. Het is een snelle check die je kunt uitvoeren. Zo controleer je bijvoorbeeld waar je staat. Hartstikke handig.
Het meest complete boekwerk over de website snelheid
Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.
Algemeen
- Wat is de website snelheid
- Website snelheid: De onderverdeling tussen marketing en development
- De invloed van SEO op UX
- De invloed van webdesign op SEO
- SPA’s en SEO
- Wat zijn de Google Core Web Vitals?
Tools
Verbterpunten voor de snelheid
- First Contentful Paint (FCP)
- Time To First Byte (TTFB)
- Time To Interactive (TTI)
- Afbeelding voor Grootste weergave met content (LCP) vooraf laden
- Schakel tekstcompressie in
- Verklein de CSS
- Total Blocking Time (TBT)
- Speed Index
- Verklein JavaScript
- Largest Contentful Paint
- Vermijd een te grote DOM
- Ongebruikte CSS verwijderen
- Verwijder ongebruikte JavaScript
- Lever afbeeldingen in moderne indelingen
- Maak vooraf verbinding met vereiste herkomsten
- Voorkomen dat verouderde JavaScript wordt geleverd aan moderne browsers
- Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items
- Dubbele modules verwijderen uit JavaScript
- Vermijd meerdere redirects
- Codeer afbeeldingen op een efficiënte manier
- Gebruik lazy loading
- Laad belangrijke verzoeken vooraf
Algemene tips
- Tips om snel een video in te laden
- Het gebruiken van Edge SEO voor een snellere website
- Een Content Delivery Network installeren voor SEO
- Afbeeldingen optimaliseren voor SEO
- De invloed van hosting op SEO
Veelgestelde vragen
Wat is Pagespeed Compare?
Pagespeed.compare is een gratis tool waarmee je de snelheid van meerdere, maximaal 12, pagina’s kunt vergelijken. Op deze manier krijg je dus inzicht in de laadsnelheid van jouw eigen pagina’s maar dit kan ook ten opzichte van concurrerende pagina’s zijn.
Wat is de impact van Pagespeed Compare op SEO?
Een directe impact op SEO is er niet maar het Pagespeed Compare maakt wel inzichtelijk waar verbeteringen mogelijk zijn. Als je deze doorvoert heeft dit uiteindelijk wel weer een gunstige invloed.