Google Discover

Wil jij graag in Google gevonden worden, nog voordat iemand een zoekopdracht heeft ingevoerd? Voor veel ondernemers en SEO-consultants is dit een echte droom. Op deze manier kun je namelijk jouw doelgroep bereiken voordat ze zelf weten dat ze je nodig gaan hebben.

Met Google Discover is deze droom ook echt werkelijkheid geworden. Maar wat is Google Discover precies? En hoe kun jij jouw content optimaliseren voor Google Discover? Dat lees je hieronder.

Wat is Google Discover?

Google Discover stond eerst bekend als Google Feeds en Google Now. Met Google Discover wordt er op basis van jouw interesses en zoekgeschiedenis voorspelt welke content voor jou relevant kan zijn op een bepaald moment. (1)

Hierbij gaat Google op zoek door middel van een algoritme. Dit algoritme kijkt naar de content waarvan er gedacht wordt dat deze content voor jou relevant is. Hierdoor kan Google Discover je informatie geven voordat je hier zelf naar op zoek bent gegaan. Lokale SEO is bijvoorbeeld interessant voor Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Groningen.

Hoe Google Discover te werk gaat

Om dit te kunnen doen wordt er informatie gebruikt van je apparaat en van andere producten van Google die je mogelijk gebruikt.

Zo wordt bijvoorbeeld je Google Calendar gebruikt. Heb jij een vakantie naar Madrid staan in jouw Google Calendar? Dan krijg je met Google Discover bijvoorbeeld informatie over aanbevolen restaurants in Madrid of plekken die je echt niet gemist mag hebben.

Ook gegevens die in jouw Google account zijn opgeslagen worden gebruikt om aanbevelingen te kunnen maken. Denk hierbij aan web- en app-activiteiten, contactgegevens die op je apparaten staan, de geschiedenis van je locatie, gegevens van apps van je apparaten, etc.

Als je gebruik maakt van de Google app kom je de Google Discover functie vanzelf tegen. Gebruik je de Google app op je telefoon? Dan zal je Google Discover ook op de homepagina van jouw browser voorbij zien komen.

Als je web- en app-activiteit uit hebt staan, dan kan jouw Google Discover niet gepersonaliseerd worden. Er wordt in dit geval geen custom content weergegeven. In plaats daarvan krijg je content weergegeven over trends die op dat moment in het land waar je bent spelen.

Impact op de SEO

Als SEO’er vraag je je misschien af hoe jij Google Discover in kunt zetten om meer potentiële klanten te bereiken. Je kunt ervoor kiezen om jouw artikelen in Google Discover te laten verschijnen.

Het is niet mogelijk om jouw artikelen voor Google Discover te optimaliseren, zoals bijvoorbeeld wel mogelijk is bij de organische zoekresultaten. Het gaat in dit geval namelijk niet over wat de gebruiker zelf zoekt, maar wat Google denkt dat de gebruiker interessant zal vinden en moet weten.

Je kunt dus niet iets doen om zo goed mogelijk te ranken om in Google Discover terecht te komen, je kunt enkel artikelen schrijven die zo relevant mogelijk zijn en zijn voorzien van interessante content.

Mijn advies

Als jij graag in Google Discover wilt verschijnen is de kwaliteit van jouw content enorm belangrijk. Zorg er daarom altijd voor dat de content van jouw artikel goed is. Deze content laat aan Google zien waar jouw website over gaat, waardoor je vanzelf in Google Discover terecht kan komen.

Bronnen

  1. Get on Discover | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/appearance/google-discover#:~:text=Discover%20is%20a%20part%20of,their%20Web%20and%20App%20Activity.
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.