Crawlen

Een website zo hoog mogelijk in Google laten ranken? Het is in ieder geval belangrijk ervoor te zorgen dat bots je website crawlen en beoordelen. Wat is crawlen en in hoeverre heeft dit impact op de SEO van een website of pagina? Je leest alle antwoorden op deze pagina. 

Wat is crawlen?

Crawlen is het indexeren en analyseren van een website. Er zijn bots die deze analyse uitvoeren. Tijdens het crawlen zoeken zij naar relevante informatie, waardoor ze jouw website relevant of juist niet relevant achten en daardoor op een bepaalde manier ranken in resultaten van de zoekmachine. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hierop beoordelen bots jouw website

Welk algoritmes zoekmachines vandaag de dag precies gebruiken, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat deze algoritmes bepalen hoe een website scoort in de resultaten van de zoekmachine. Hoe relevanter een pagina, hoe beter deze rankt in de zoekmachine. Door te crawlen beoordelen bots je website.

Het beoordelen gebeurt aan de hand van een aantal criteria, zoals de populariteit van een website, de inhoud van de website en de content, maar ook de links en de snelheid van een website wegen mee. 

Crawlen _ Begrippenlijst

De impact van crawlen op de SEO

Crawlen heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Hoe beter bots je website crawlen, hoe meer mogelijkheden er zijn om hoog in de ranking te komen. Anderzijds is goede SEO ook nodig om de bots beter te laten crawlen. De wisselwerking tussen SEO en crawlen zorgen voor een goede crawl budget en zorgen voor betere resultaten in de zoekmachine.

Ons advies

Een website moet natuurlijk aantrekkelijk zijn voor bezoekers, maar het is ook belangrijk om de site te optimaliseren voor de bots, zodat deze jouw website optimaal indexeren en analyseren. 

We raden dan ook aan een duidelijke structuur aan te houden op de website, waardoor het makkelijk is voor bots deze te onderzoeken. Verwijder overbodige pagina’s en dode links, zodat deze geen invloed hebben op de beoordeling van je website.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is crawlen?

Crawlen is een deel van het proces van het analyseren van een webpagina door Google. Googlebot gaat langs een pagina door middel van hyperlinks. Dit proces van het crawlen van pagina naar pagina wordt aangeduid als "crawlen". Let op: crawlen betekent nog niet indexeren. Tijdens het crawlen wordt getoetst of het wenselijk is om de desbetreffende pagina te indexeren.

Wat is de impact van Crawlen op SEO?

Hoe beter jouw website is opgebouwd, des te beter de bots hem kunnen crawlen. Dit zorgt weer voor een betere ranking in de zoekresultaten en betere resultaten. Erg belangrijk dus.

Voor wie hebben wij dit artikel over crawlen geschreven?

Het artikel over crawlen hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over crawlen in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals crawlen?

Wij schrijven over begrippen als crawlen om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

crawlen is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over crawlen in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals crawlen, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip crawlen in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van crawlen. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van crawlen op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende crawlen.

Het voorbeeld dat wij geven van crawlen , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over crawlen van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z