Crawlen

Een website zo hoog mogelijk in Google laten ranken? Het is in ieder geval belangrijk ervoor te zorgen dat bots je website crawlen en beoordelen. Wat is crawlen en in hoeverre heeft dit impact op de SEO van een website of pagina? Je leest alle antwoorden op deze pagina. 

Wat is crawlen?

Crawlen is het indexeren en analyseren van een website. Er zijn bots die deze analyse uitvoeren. Tijdens het crawlen zoeken zij naar relevante informatie, waardoor ze jouw website relevant of juist niet relevant achten en daardoor op een bepaalde manier ranken in resultaten van de zoekmachine. 

Hierop beoordelen bots jouw website

Welk algoritmes zoekmachines vandaag de dag precies gebruiken, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat deze algoritmes bepalen hoe een website scoort in de resultaten van de zoekmachine. Hoe relevanter een pagina, hoe beter deze rankt in de zoekmachine en impact heeft op de online vindbaarheid. Door te crawlen beoordelen bots je website.

Het beoordelen gebeurt aan de hand van een aantal criteria, zoals de populariteit van een website, de inhoud van de website en de content, maar ook de links en de snelheid van een website wegen mee. 

Crawlen _ Begrippenlijst

De impact van crawlen op de SEO

Crawlen heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Hoe beter bots je website crawlen, hoe meer mogelijkheden er zijn om hoog in de ranking te komen, hoe beter de organische vindbaarheid. Anderzijds is goede SEO ook nodig om de bots beter te laten crawlen. De wisselwerking tussen SEO en crawlen zorgen voor een goede crawl budget en zorgen voor betere resultaten in de zoekmachine.

Mijn advies

Een website moet natuurlijk aantrekkelijk zijn voor bezoekers, maar het is ook belangrijk om de site te optimaliseren voor de bots, zodat deze jouw website optimaal indexeren en analyseren. 

We raden dan ook aan een duidelijke structuur aan te houden op de website, waardoor het makkelijk is voor bots deze te onderzoeken. Verwijder overbodige pagina’s en dode links, zodat deze geen invloed hebben op de beoordeling van je website.


Veelgestelde vragen

Wat is crawlen?

Crawlen is een deel van het proces van het analyseren van een webpagina door Google. Googlebot gaat langs een pagina door middel van hyperlinks. Dit proces van het crawlen van pagina naar pagina wordt aangeduid als “crawlen”. Let op: crawlen betekent nog niet indexeren. Tijdens het crawlen wordt getoetst of het wenselijk is om de desbetreffende pagina te indexeren.

Wat is de impact van Crawlen op SEO?

Hoe beter jouw website is opgebouwd, des te beter de bots hem kunnen crawlen. Dit zorgt weer voor een betere ranking in de zoekresultaten en betere resultaten. Erg belangrijk dus.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.