Omnichannel

Als bedrijf is het logisch dat je jouw klant de best mogelijke service aanbiedt, om zo de dienstverlening te optimaliseren. Het gebruik van omnichannel is hier een voorbeeld van. Hier lees je meer informatie over de term omnichannel. 

Wat is omnichannel?

Omnichannel is een vorm van marketing. Het is een verkoopstrategie waarbij de klant optimale dienstverlening krijgt. Er is hierbij sprake van een wisselwerking tussen meerdere kanalen die ervoor zorgen dat de dienstverlening optimaal is voor de klant. Benadering, ervaring en aanbod overlappen elkaar volledig en zorgen voor een goede ervaring voor de klant. 

De werking van omnichannel in de praktijk

Omnichannel is een goede strategie om een klantervaring zo aangenaam mogelijk te maken. In de praktijk werkt de omnichannel strategie als volgt. Een klant wil graag een product kopen maar is niet thuis voor de ontvangst van het pakket. Het bedrijf biedt de mogelijkheid om alsnog de bestelling te plaatsen, maar om deze producten bij een winkel locatie in de buurt op te halen. 

Ook de term multichannel komt vaak voor, maar dit is niet hetzelfde als omnichannel. Bij een multichannel strategie werken de verschillende kanalen juist niet goed samen, waardoor er niet altijd sprake is van een goede service naar de klant toe.

De impact van omnichannel op SEO

Omnichannel heeft geen direct impact op de SEO van een website. Wel zorgt een goed uitgevoerde omnichannel strategie ervoor dat bezoekers sneller opnieuw bij jou bestellen, omdat ze een goede klantervaring hebben gekregen. Hoe meer bezoekers opnieuw bestellen, hoe relevanter jouw website is en hoe hoger je in de ranking van een zoekmachine komt te staan. 

Mijn advies

Met het uitvoeren van de omnichannel strategie kies je voor het gebruik van meerdere kanalen om de klant een goede ervaring te bieden. Dit is een slimme manier om klanten terug te laten komen voor een nieuwe aankoop.

We raden aan om de omnichannel strategie te gebruiken. Het is wel belangrijk om van tevoren te bepalen in hoeverre dit voor jouw bedrijf aantrekkelijk is. Het is altijd mogelijk om in gesprek te gaan met een expert over het opstellen van een goede strategie. 


Veelgestelde vragen

Wat is Omnichannel?

Omnichannel is marketingmethode waarbij het de strategie is om de klant een optimale klantervaring te geven. Er is daarbij spraken van een zekere wisselwerking tussen verschillende kanalen die elkaar overlappen en zo voor de meest optimale klantervaring zorgen.

Wat is de impact van Omnichannel op SEO?

Omnichannel op zich zal geen impact hebben op SEO. Het zorgt er wel voor dat, mits hij goed wordt uitgevoerd, klanten sneller bij je terugkomen voor een aankoop. Dit omdat ze een optimale klantervaring hebben gehad. Terugkerende bezoeker maken jouw site relevanter en dat zorgt weer voor een hogere ranking in de zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 18 oktober 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.