Duplicate content

Wanneer je unieke en kwalitatieve content creëert, ziet Google dit als pluspunten. Wat staat er tegenover unieke content? Duplicate content. In dit artikel vertellen wij wat duplicate content is en welke impact dit heeft op de SEO van een website.

Wat is duplicate content?

Duplicate content is letterlijk uit het Engels vertaald: dubbele content. Interne duplicate content komt vaak door technische redenen binnen een website voor. 

Een voorbeeld is wanneer een website zowel de http versie als de https versie live heeft staan. In dit geval is de website al compleet gedupliceerd waardoor er serieuze problemen binnen Google ontstaan. Dit komt ook voor in het geval dat de website zowel de www. als non-www. versie live heeft staan. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De impact van duplicate content op SEO

Bevat één van je pagina’s content die ook op een andere pagina (binnen of buiten jouw website) is gepubliceerd? Wanneer dit het geval is kan dit een negatief ranking signaal afgeven aan Google. Google controleert hier streng op. De reden? Google wil alleen unieke en kwalitatieve content in de zoekmachines hebben. 

De zoekmachine is oorspronkelijk gemaakt om bezoekers zo goed en snel mogelijk te voorzien van een antwoord op hun vragen. Wanneer de index van Google veel dubbele content bevat, is dit onmogelijk. Ook geeft Google penalty’s uit voor duplicate content. Wanneer je het werk van iemand anders kopieert en klakkeloos overneemt op jouw website, straft Google dit harder af dan wanneer het binnen een website gebeurt.

 

duplicate content

Hoe voorkom je duplicate content?

Een oplossing voor pagina’s die duplicate content bevatten is het gebruiken van de ‘’canonical tag’’. Hiermee vertel je Google welke pagina hoger moet ranken. Zo weet je zeker dat Google de juiste keuze maakt en de juiste pagina hoger in de ranking staat.

Ons advies

In veel gevallen is duplicate content ontstaan door een interne technische fout. Google is vrij coulant hierin en laat in veel gevallen simpelweg één van de versies zien. De versie die Google denkt dat goed is wordt het hoogst getoond voor het zoekwoord waarop deze rankt.

Echter, in sommige gevallen ziet Google niet precies welke pagina hoger moet worden getoond. In dit geval wordt de pagina met de meeste autoriteit (lees: hoogste page rank) getoond. Dit is in veel gevallen niet exact de pagina die de eigenaar wil laten zien op het zoekwoord in kwestie. Ondanks dat een website veel duplicate content bevat kan deze alsnog hoog ranken.

Als SEO consultant houden wij altijd rekening met duplicate content. Alle content die wij schreven is uniek. Zo letten wij ook erg goed op duplicate content binnen onze site.

Wij raden dan ook aan om genoeg tijd te besteden aan het creëren van hoogwaardige en unieke content. Dit werpt zijn vruchten af!

Veelgestelde vragen

Wat is duplicate content?

Duplicate content betekent in het Nederlands dubbele content. Het kan voorkomen bijvoorbeeld als een website zowel http versie en https versie tegelijk open heeft staan. Als dit het geval is dan ben je compleet gedupliceerd en dat kan problemen geven binnen google. Google controleert streng op alle mogelijke duplicate content.

Wat is de impact van Duplicate Content op SEO?

Google wil vooral content hebben in de zoekmachines die uniek en van goede kwaliteit zijn. Heb je dubbele content dan zal dit een negatieve ranking signaal geven en dat wordt door google afgestraft. Een zoekmachine is om de bezoeker zo snel mogelijk een antwoord te geven op al hun vragen.

Voor wie hebben wij dit artikel over duplicate content geschreven?

Het artikel over duplicate content hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over duplicate content in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals duplicate content?

Wij schrijven over begrippen als duplicate content om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

duplicate content is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over duplicate content in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals duplicate content, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip duplicate content in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van duplicate content. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van duplicate content op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende duplicate content.

Het voorbeeld dat wij geven van duplicate content , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over duplicate content van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z