Duplicate content

Wanneer je unieke en kwalitatieve content creëert, ziet Google dit als pluspunten. Wat staat er tegenover unieke content? Duplicate content. In dit artikel vertellen wij wat duplicate content is en welke impact dit heeft op de SEO van een website.

Wat is duplicate content?

Duplicate content is letterlijk uit het Engels vertaald: dubbele content. Interne duplicate content komt vaak door technische redenen binnen een website voor. 

Een voorbeeld is wanneer een website zowel de http versie als de https versie live heeft staan. In dit geval is de website al compleet gedupliceerd waardoor er serieuze problemen binnen Google ontstaan. Dit komt ook voor in het geval dat de website zowel de www. als non-www. versie live heeft staan. 

De impact van duplicate content op SEO

Bevat één van je pagina’s content die ook op een andere pagina (binnen of buiten jouw website) is gepubliceerd? Wanneer dit het geval is kan dit een negatief ranking signaal afgeven aan Google. Google controleert hier streng op. De reden? Google wil alleen unieke en kwalitatieve content in de zoekmachines hebben. 

De zoekmachine is oorspronkelijk gemaakt om bezoekers zo goed en snel mogelijk te voorzien van een antwoord op hun vragen. Wanneer de index van Google veel dubbele content bevat, is dit onmogelijk. Ook geeft Google penalty’s uit voor duplicate content. Wanneer je het werk van iemand anders kopieert en klakkeloos overneemt op jouw website, straft Google dit harder af dan wanneer het binnen een website gebeurt.

 

duplicate content

Hoe voorkom je duplicate content?

Een oplossing voor pagina’s die duplicate content bevatten is het gebruiken van de ‘’canonical tag’’. Hiermee vertel je Google welke pagina hoger moet ranken. Zo weet je zeker dat Google de juiste keuze maakt en de juiste pagina hoger in de ranking staat.

Mijn advies

In veel gevallen is duplicate content ontstaan door een interne technische fout. Google is vrij coulant hierin en laat in veel gevallen simpelweg één van de versies zien. De versie die Google denkt dat goed is wordt het hoogst getoond voor het zoekwoord waarop deze rankt.

Echter, in sommige gevallen ziet Google niet precies welke pagina hoger moet worden getoond. In dit geval wordt de pagina met de meeste autoriteit (lees: hoogste page rank) getoond. Dit is in veel gevallen niet exact de pagina die de eigenaar wil laten zien op het zoekwoord in kwestie. Ondanks dat een website veel duplicate content bevat kan deze alsnog hoog ranken.

Als SEO consultant houden wij altijd rekening met duplicate content. Alle content die wij schreven is uniek. Zo letten wij ook erg goed op duplicate content binnen onze site.

Wij raden dan ook aan om genoeg tijd te besteden aan het creëren van hoogwaardige en unieke content. Dit werpt zijn vruchten af!

Veelgestelde vragen

Wat is duplicate content?

Duplicate content betekent in het Nederlands dubbele content. Het kan voorkomen bijvoorbeeld als een website zowel http versie en https versie tegelijk open heeft staan. Als dit het geval is dan ben je compleet gedupliceerd en dat kan problemen geven binnen google. Google controleert streng op alle mogelijke duplicate content.

Wat is de impact van Duplicate Content op SEO?

Google wil vooral content hebben in de zoekmachines die uniek en van goede kwaliteit zijn. Heb je dubbele content dan zal dit een negatieve ranking signaal geven en dat wordt door google afgestraft. Een zoekmachine is om de bezoeker zo snel mogelijk een antwoord te geven op al hun vragen.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z