Duplicate content

Wanneer je unieke en kwalitatieve content creëert, ziet Google dit als pluspunten. Wat staat er tegenover unieke content? Duplicate content. In dit artikel vertellen wij wat duplicate content is en welke impact dit heeft op de SEO van een website.

Wat is duplicate content?

Duplicate content is letterlijk uit het Engels vertaald: dubbele content. Interne duplicate content komt vaak door technische redenen binnen een website voor. 

Een voorbeeld is wanneer een website zowel de http versie als de https versie live heeft staan. In dit geval is de website al compleet gedupliceerd waardoor er serieuze problemen binnen Google ontstaan. Dit komt ook voor in het geval dat de website zowel de www. als non-www. versie live heeft staan. 

De impact van duplicate content op SEO

Bevat één van je pagina’s content die ook op een andere pagina (binnen of buiten jouw website) is gepubliceerd? Wanneer dit het geval is kan dit een negatief ranking signaal afgeven aan Google. Google controleert hier streng op. De reden? Google wil alleen unieke en kwalitatieve content in de zoekmachines hebben. 

De zoekmachine is oorspronkelijk gemaakt om bezoekers zo goed en snel mogelijk te voorzien van een antwoord op hun vragen. Wanneer de index van Google veel dubbele content bevat, is dit onmogelijk. Ook geeft Google penalty’s uit voor duplicate content. Wanneer je het werk van iemand anders kopieert en klakkeloos overneemt op jouw website, straft Google dit harder af dan wanneer het binnen een website gebeurt.

 

duplicate content

Hoe voorkom je duplicate content?

Een oplossing voor pagina’s die duplicate content bevatten is het gebruiken van de ‘’canonical tag’’. Hiermee vertel je Google welke pagina hoger moet ranken. Zo weet je zeker dat Google de juiste keuze maakt en de juiste pagina hoger in de ranking staat.

Ons advies

In veel gevallen is duplicate content ontstaan door een interne technische fout. Google is vrij coulant hierin en laat in veel gevallen simpelweg één van de versies zien. De versie die Google denkt dat goed is wordt het hoogst getoond voor het zoekwoord waarop deze rankt.

Echter, in sommige gevallen ziet Google niet precies welke pagina hoger moet worden getoond. In dit geval wordt de pagina met de meeste autoriteit (lees: hoogste page rank) getoond. Dit is in veel gevallen niet exact de pagina die de eigenaar wil laten zien op het zoekwoord in kwestie. Ondanks dat een website veel duplicate content bevat kan deze alsnog hoog ranken.

Als SEO consultant houden wij altijd rekening met duplicate content. Alle content die wij schreven is uniek. Zo letten wij ook erg goed op duplicate content binnen onze site.

Wij raden dan ook aan om genoeg tijd te besteden aan het creëren van hoogwaardige en unieke content. Dit werpt zijn vruchten af!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat duplicate content inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over duplicate content geschreven?

Het artikel over duplicate content hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over duplicate content hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over duplicate content in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals duplicate content?

Wij schrijven over begrippen als duplicate content om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Duplicate content is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over duplicate content en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip duplicate content in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van duplicate content. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van duplicate content op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende duplicate content.

Het voorbeeld dat wij geven van duplicate content geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over duplicate content van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z