Canonical

Er zijn tienduizenden websites op het internet: het komt regelmatig voor dat er sites zijn met dezelfde inhoud. Het instellen van een canonical URL is dan een must. Wat is canonical en waarom is dit zo belangrijk? We bespreken dit begrip hier uitgebreid en geven je advies. 

Wat is een canonical?

Een canonical is een term die je tegenkomt op het internet. Het is een manier om te voorkomen dat je dubbele content op het internet plaatst, dit gebeurt onder andere met een canonical URL of canonical tag. 

Breadcrumbs op Het belang van een canonical URL of tag website

Een zoekmachine als Google straft dubbele content af: het is namelijk voor een zoekmachine lastig te bepalen welke pagina de originele tekst heeft en dus bovenaan de zoekresultaten staat. Met het gebruik van een canonical tag of URL maak je kenbaar aan de zoekmachine dat je dubbele content plaatst en geef je aan welke URL je laat opnemen in de zoekresultaten. 

Er zijn bepaalde situaties waarin er, soms tegen eigen wens in, sprake is van dubbele content. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer twee webshops vrijwel hetzelfde aanbod hebben: het is logisch dat de content dan veel op elkaar lijkt of zelfs helemaal hetzelfde is. In dit geval is het gebruik van een canonical URL een oplossing: de originele URL krijgt dan de SEO waarde.

De impact van een canonical op de SEO

Een canonical tag of URL heeft mogelijk zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het zorgt er in ieder geval voor dat de zoekmachine je niet straft voor het plaatsen van duplicate content. En wanneer je de website bent met de originele content, leidt je niet onder het feit dat een andere website jouw content gebruikt en krijg je de SEO waarde toegewezen. 

Mijn advies

Google straft dubbele content af en om te voorkomen dat je hier de dupe van bent, is het belangrijk om actie te ondernemen: het toepassen van een canonical URL of tag.

We raden aan om de canonical tag of URL toe te passen wanneer er sprake is van dubbele content. Heb je een WordPress site? Het installeren van de Yoast plugin zorgt er dan voor dat je deze instellingen eenvoudig doorvoert.


Veelgestelde vragen

Wat is een Canonical?

Canonical is een term. Je kunt voorkomen dat er dubbele content wordt geplaatst op internet. De google zoekmachine straft dubbele content af. Er zijn situaties waar het kan voorkomen dat er dubbele content is. Een canonical url is dan de oplossing want dan krijgt de originele url de SEO waarde.

Wat is de impact van Canonical op SEO?

Heb je een canonical tag of url dan heeft het impact op de SEO van je pagina/website. Je wordt niet gestraft door de zoekmachine wanneer je dubbele content hebt. Heb jij het originele content dan krijgt jou website de SEO waarde toegewezen wanneer een andere website jou content gaat gebruiken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.