Canonical

Er zijn tienduizenden websites op het internet: het komt regelmatig voor dat er sites zijn met dezelfde inhoud. Het instellen van een canonical URL is dan een must. Wat is canonical en waarom is dit zo belangrijk? We bespreken dit begrip hier uitgebreid en geven je advies. 

Wat is een canonical?

Een canonical is een term die je tegenkomt op het internet. Het is een manier om te voorkomen dat je dubbele content op het internet plaatst, dit gebeurt onder andere met een canonical URL of canonical tag. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Breadcrumbs op Het belang van een canonical URL of tag website

Een zoekmachine als Google straft dubbele content af: het is namelijk voor een zoekmachine lastig te bepalen welke pagina de originele tekst heeft en dus bovenaan de zoekresultaten staat. Met het gebruik van een canonical tag of URL maak je kenbaar aan de zoekmachine dat je dubbele content plaatst en geef je aan welke URL je laat opnemen in de zoekresultaten. 

Er zijn bepaalde situaties waarin er, soms tegen eigen wens in, sprake is van dubbele content. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer twee webshops vrijwel hetzelfde aanbod hebben: het is logisch dat de content dan veel op elkaar lijkt of zelfs helemaal hetzelfde is. In dit geval is het gebruik van een canonical URL een oplossing: de originele URL krijgt dan de SEO waarde.

Canonical _ Begrippenlijst

De impact van een canonical op de SEO

Een canonical tag of URL heeft mogelijk zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het zorgt er in ieder geval voor dat de zoekmachine je niet straft voor het plaatsen van duplicate content. En wanneer je de website bent met de originele content, leidt je niet onder het feit dat een andere website jouw content gebruikt en krijg je de SEO waarde toegewezen. 

Ons advies

Google straft dubbele content af en om te voorkomen dat je hier de dupe van bent, is het belangrijk om actie te ondernemen: het toepassen van een canonical URL of tag.

We raden aan om de canonical tag of URL toe te passen wanneer er sprake is van dubbele content. Heb je een WordPress site? Het installeren van de Yoast plugin zorgt er dan voor dat je deze instellingen eenvoudig doorvoert.

Veelgestelde vragen

Wat is een Canonical?

Canonical is een term. Je kunt voorkomen dat er dubbele content wordt geplaatst op internet. De google zoekmachine straft dubbele content af. Er zijn situaties waar het kan voorkomen dat er dubbele content is. Een canonical url is dan de oplossing want dan krijgt de originele url de SEO waarde.

Wat is de impact van Canonical op SEO?

Heb je een canonical tag of url dan heeft het impact op de SEO van je pagina/website. Je wordt niet gestraft door de zoekmachine wanneer je dubbele content hebt. Heb jij het originele content dan krijgt jou website de SEO waarde toegewezen wanneer een andere website jou content gaat gebruiken.

Voor wie hebben wij dit artikel over canonical geschreven?

Het artikel over canonical hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over canonical in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals canonical?

Wij schrijven over begrippen als canonical om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

canonical is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over canonical in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals canonical, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip canonical in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van canonical. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van canonical op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende canonical.

Het voorbeeld dat wij geven van canonical , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over canonical van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z