Micro doelen

Als een website wordt gebouwd is dat met een bepaald doel. Bezoekers moeten aankopen doen, een e-mail sturen, een blog lezen, een abonnement afsluiten of hun mening geven. Dat zijn macro doelen. Micro doelen gaan over de route die de bezoekers op de website volgen totdat ze datgene doen waartoe je ze toe te verleiden.

Wat zijn micro doelen

Micro doelen hebben alles te maken met het gedrag van de bezoekers op de website. Vaak is er maar één route richting de macro doelen. Zoals klikken op een advertentie, een menu optie openen, of doorklikken aan het einde van een stuk content.

Al die acties worden micro doelen genoemd. De acties die niet rechtstreeks leiden tot de macro doelen heten secundaire acties. Op basis van de secundaire acties kun je conclusies trekken over de interesse van de bezoekers.

Voorbeelden van micro doelen

Een reeks aan micro doelen leidt naar het uiteindelijke doel van je website: een product of dienst afnemen. Micro doelen die daarvoor moeten worden bereikt zijn: op de homepage doorklikken naar de webshop, in de webshop door middel van enkele stappen terecht komen bij het product, het product in het winkelwagentje doen, en het aankoopproces afronden door het product te betalen.

Het belang van micro doelen

Door te volgen op welke manier de micro doelen worden behaald, dus of elke bezoeker uiteindelijk een product koopt, is de kwaliteit van de website te achterhalen. Als blijkt dat veel bezoekers voortijdig afhaken zijn conclusies uit te trekken over de effectiviteit van de website.

Ook is door het bestuderen van de micro doelen te achterhalen op welke plek op de site het fout gaat, en waar gemiste kansen liggen. Als blijkt dat veel bezoekers zich op de secundaire acties concentreren kun je overwegen om daar een extra optie in te bouwen richting de aankoop van producten.

De impact van micro doelen

Als uit analyses van de macro doelen blijkt dat je website niet zo goed presteert, is een analyse van de micro doelen een manier om erachter te komen wat er beter kan. De brengt gemiste kansen in beeld en je bent in staat om elementen die de bezoekers afleiden van het uiteindelijke doel van de site aan te passen.

Mijn advies

Voer regelmatig een analyse uit van de micro doelen om de effectiviteit van de website op het hoogste niveau te houden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.