SEO meta data

(SEO) meta data zijn cruciaal voor een website. Meta data omvat de meta titel en de meta description. Google oordeelt deels op basis hiervan of de informatie relevant genoeg is voor de zoeker (in ieder geval de snippet). Wanneer Google de website relevant acht, heeft dit een positief effect op de ranking van de website.

Oftewel, hoe beter je meta data, hoe relevanter de webpagina voor de bezoeker is. In dit artikel vertel ik wat de meta description en meta titel inhouden. Vervolgens vertel ik wat de impact is op SEO. Ten slotte vertel ik hoe je meta data optimaliseert. (1) (2)

Wat zijn de belangrijkste meta data voor SEO?

Hier is een overzicht van de belangrijkste meta data-elementen voor SEO, gerangschikt op prioriteit, samen met een korte uitleg voor elk.

PrioriteitMeta dataOmschrijving
1<title> TagDe titel van de pagina, weergegeven in de tabbladen van de browser en in de zoekresultaten. Het moet relevant zijn en de hoofdtrefwoorden bevatten.
2<meta name="description"> TagDit is een korte beschrijving van de inhoud van de pagina, die wordt weergegeven in zoekresultaten. Het heeft geen directe invloed op de ranking, maar het kan de klikfrequentie (CTR) beïnvloeden.
3URL structuurHoewel dit technisch gezien geen ‘meta data’ is, is de URL van de pagina belangrijk omdat het informatie over de structuur van de site geeft aan zoekmachines en gebruikers. Het moet eenvoudig, begrijpelijk en het belangrijkste trefwoord bevatten.
4<meta name="robots"> TagHiermee kun je instructies geven aan zoekmachines over hoe ze je pagina moeten crawlen en indexeren. Bijvoorbeeld, ‘noindex’ vertelt zoekmachines om de pagina niet te indexeren.
5Structured Data (Schema Markup)Dit is een geavanceerd type meta data dat zoekmachines helpt om de inhoud van je pagina beter te begrijpen. Het kan helpen om rich snippets in de zoekresultaten te genereren.
6<meta property="og:title">, <meta property="og:description">, etc. (Open Graph tags)Deze tags worden gebruikt om de inhoud van de pagina te beschrijven wanneer deze wordt gedeeld op sociale media platforms zoals Facebook. Ze hebben geen directe invloed op SEO, maar ze kunnen helpen om meer verkeer van sociale media te genereren.
7<meta name="twitter:title">, <meta name="twitter:description">, etc. (Twitter Cards)Net als Open Graph tags, helpen Twitter Cards om de inhoud van de pagina te beschrijven wanneer deze wordt gedeeld op Twitter. Ze hebben geen directe invloed op SEO, maar ze kunnen helpen om meer verkeer van Twitter te genereren.
Belangrijkste meta data voor SEO.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel meta data een rol speelt in SEO, het slechts één aspect is van de honderden. Denk aan onderdelen van SEO binnen content, techniek en linkbuilding.

Wat is een meta titel

Een meta titel is de titel die getoond wordt bij een zoekresultaat in Google. Elke pagina heeft een unieke titel. Dit is de blauwe titel die getoond wordt ten gevolge van een zoekopdracht. De meta titel geeft informatie over wat er te zien is op de webpagina.

Een overzichtelijke en duidelijke titel is belangrijk voor de CTR (click-through-ratio), maar ook binnen het Google algoritme heeft het invloed. Het is zodoende van belang om een beknopte, duidelijk en informatieve titel te schrijven.

Hoe optimaliseer je de meta titel?

Het is van belang om het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden vooraan in de titel staat. Probeer niet te veel zoekwoorden of te vaak hetzelfde zoekwoord in een titel te verwerken. Dit vertroebelt de informatie en maakt de titel minder aantrekkelijk. Het is van belang dat de meta titel uit maximaal 57 tekens bestaat. Zodra het aantal tekens die grens overschrijdt, wordt de titel afgebroken door Google. Om een zo duidelijk mogelijke titel te hebben, is de grens van 56 tekens cruciaal.

Het is zodoende belangrijk een pakkende titel met de juiste informatie te creëren. Wanneer dit op een gedegen manier gedaan wordt, pakt dit positief uit voor de positie van de website binnen Google.

De meta omschrijving

De meta description speelt indirect een cruciale rol bij het succes van SEO. In dit artikel vertel ik wat een meta description is en welke rol deze speelt bij het optimaliseren van de vindbaarheid van een website.

Wat is een meta omschrijving?

De meta description is een fragment met (ongeveer) maximaal 135 tekens. Het is een tag die voorkomt in HTML. Het doel van de meta description is het samenvatten van de content die op een pagina staat. Dit is ook het stukje tekst dat wordt weergegeven onder de link van een zoekresultaat. De meta description moet aansluiten op de zoekopdracht die uitgevoerd is. 

Wanneer de meta description precies de informatie laat zien waar de zoeker naar op zoek is, wekt dit interesse bij de zoeker. Mits dit het geval is, zullen de zoekers sneller klikken. Het is zodoende van belang om zoekwoorden in de meta description te zetten. Deze zoekwoorden zorgen ervoor dat Google de website als relevant acht. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere positie binnen de zoekresultaten van Google. Hiermee wordt meer organisch verkeer gegenereerd. Het optimaliseren van de meta description is daarom ontzettend belangrijk voor SEO. 

Let op, wanneer je het exacte zoekwoord gebruikt waar de zoeker naar zoekt, dan wordt deze dikgedrukt gemaakt, wat kan resulteren in een hogere CTR.

Hoe optimaliseer je de meta description?

Er zijn een aantal aandachtspunten die meegenomen moeten worden bij het schrijven van een goede meta description:

  • blijf onder de 155 tekens (zodra dit limiet overschreden wordt, breekt Google de titel af);
  • de toon van de tekst moet actief zijn;
  • zet er een call-to-action in;
  • verwerk het zoekwoord;
  • blijf uniek.

Door bovengenoemde aandachtspunten op de juiste manier in te zetten, kun je de meta description op een optimale manier vormgeven. Wanneer je een beknopte en relevante samenvatting geeft van wat de zoeker op de website op de landingspagina kan vinden, wordt de zoeker getriggerd om te klikken. Dit heeft een positief effect op de ranking van de landingspagina’s in de zoekresultaten van Google. 

Wat betekent de meta description voor SEO?

Zoals eerder benoemd, heeft de meta description geen directe invloed op de ranking van een website. Echter heeft de meta description een indirect voordeel voor SEO. Google gebruikt de CTR (click-through-rate), oftewel hoe vaak er is doorgeklikt naar de webpagina.

Aan de hand van de CTR bepaalt Google (en een complexe algoritme wat hierachter zit) of de webpagina een goed resultaat is en aansluit op de ingevoerde zoekwoorden. De meta description is belangrijke content voor je bezoeker. Via de mate van aantrekkelijkheid van de meta description probeer je iemand op jouw pagina te laten komen. Dit heeft (mogelijk) positieve invloed op de positie van de website binnen de organische zoekresultaten.

Conclusie

De meta data correct inrichten heeft een positief effect op SEO. Zowel op een directe wijze als een indirecte. Met een goed ingerichte snippet in de zoekresultaten zorgt dit voor een verhoogde CTR (indirect effect). Met het verwerken van het zoekwoord in de page title zorgt dit voor een hogere positie (vaak) voor dit zoekwoord (direct effect).

Bronnen

  1. Meta Tags and Attributes that Google Supports | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-b). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/special-tags
  2. How to Write Meta Descriptions | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-b). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/appearance/snippet

Veelgestelde vragen

Wat is meta data?

Meta data is belangrijk voor een website. Meta data bevat twee onderdelen namelijk meta titel en meta description. Google gaat dan beoordelen op basis van die data of de informatie relevant is voor de zoeker. Hoe beter je meta data is, hoe relevanter jou webpagina voor de bezoeker gaat worden.

Wat is de impact van Meta Data op SEO?

De meta description heeft een indirect voordeel voor SEO. De meta description heeft inhoudelijke en belangrijke content dat voor je bezoeker interessant is. Je probeert iemand via meta description op jou website te laten komen. Het heeft binnen de organische zoekresultaten een positieve invloed. Blijf met meta description altijd uniek.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.