URL structuur

De URL van een website is vaak het eerste wat de zoekmachine en de bezoeker ziet. Het zijn de fundamenten van je website. Het geeft een effectieve site hiërarchie aan, waarmee SEO kracht wordt doorgegeven en de bezoeker van pagina naar pagina navigeert (1). 

Het optimaliseren van je URL’s is cruciaal. Echter zien we vaak veel fouten hierin terug komen. Zo wijzen bepaalde pagina’s niet goed naar elkaar of worden ze niet goed begrepen door de lezer. Voorbeeld: www.ralfvanveen.com/begrippen-seo-waarde. Weet jij direct waar deze pagina over gaat?

In dit artikel leggen we meer over de URL structuur en URL optimalisatie voor je SEO uit.

Wat is een URL structuur?

De URL structuur heeft betrekking op de wijze waarop de URL’s zijn vormgegeven. Een URL bestaat uit een domeinnaam en extensie (achter de domeinnaam). Hoe deze URL structuur is ingericht is een onderdeel van SEO.

Gebruik zoekwoorden in de URL’s

Google en de bezoeker wil in een oogopslag zien waar de URL naar toe verwijst. Vind je op deze pagina een artikel of producten? Dit moet in de URL al duidelijk zijn. 

De intentie van de pagina maak je het best duidelijk door zoekwoorden te gebruiken. Gaat een pagina over de werkwijze van een bedrijf? Gebruik dan de URL: ralfvanveen.com/werkwijze. 

Op zoek naar ondersteuning bij de optimalisatie van een URL structuur?

Ik help graag bij het optimaliseren van de URL structuur van een website. Vul hiervoor mijn contactformulier in.

Op deze manier is het gelijk duidelijk dat de URL verwijst naar een pagina waar de werkwijze van dit bedrijf op wordt uitgelegd. 

Ook raden wij aan om zoekwoorden te verwerken in de URL. Wanneer het zoekwoord ‘mandarijnen’ voor jouw bedrijf relevant is, wil je hier het liefst een artikel over schrijven. Verwerk dit zoekwoord ook in de URL, zodat de zoekmachine dit ook direct opmerkt. Hierdoor heb je meer kans om hoger in Google te komen staan. 

Bouw een solide URL structuur 

Een site is vaak opgedeeld in verschillende pagina’s. Deze pagina’s zijn weer opgedeeld in verschillende categorieën. Kijk bijvoorbeeld naar de header van www.ralfvanveen.com. Hier zie je duidelijke categorieën, zoals tarieven of kennisbank. 

Om een solide en duurzame URL structuur op te bouwen, is het belangrijk dat je deze categorieën ook meeneemt in het maken van je URL’s. Zo kun je per categorie webpagina’s toevoegen, zonder dat het overzicht in de URL’s verloren gaat. Een voorbeeld: https://up.agency/techniek/url-structuur-seo/. In de categorie ‘techniek’ vind je alle artikelen die gaan over technische SEO. Het artikel waar je nu bent beland is onderdeel van techniek en gaat over de URL structuur. 

Door categorieën toe te voegen zet je gemakkelijk alle artikelen die je schrijft, systematisch in je website. Zo behoud je overzicht voor jezelf, de bezoeker en de zoekmachine.

Hoe bouw ik een URL structuur op?

Hier is een stappenplan in tabelvorm voor het opbouwen van een nieuwe URL-structuur. Dit proces omvat het analyseren, plannen, implementeren en testen van de nieuwe structuur om ervoor te zorgen dat het voldoet aan SEO-best practices en de gebruikerservaring verbetert.

Let op, iedere URL structuur is weer anders en het kan complex zijn om een correcte structuur vanaf 0 op te bouwen. Het kan zijn dat bepaalde stappen intensiever zijn van onderstaand stappenplan en dat andere stappen weer helemaal niet nodig zijn.

StapBeschrijvingBenodigde resourcesPrioriteit
1. AnalyseAnalyseer de huidige URL-structuur en identificeer verbeterpunten.SEO-analysetools, Google AnalyticsHoog
2. PlanningBepaal de nieuwe URL-structuur op basis van SEO-best practices en bedrijfsdoelen.SEO-specialist, content strategistHoog
3. Backup makenMaak een backup van de huidige website om eventuele problemen te kunnen herstellen.Backup tools, Webhosting supportMiddel
4. ImplementatieImplementeer de nieuwe URL-structuur en update interne links.Webontwikkelaar, SEO-toolsHoog
5. Redirects instellenStel 301-redirects in voor oude URL’s om linkwaarde te behouden en gebruikers om te leiden.Redirect plugins/tools, webontwikkelaarHoog
6. TestenTest de nieuwe URL-structuur op fouten en gebruiksvriendelijkheid.Testtools, SEO-analysetoolsHoog
7. MonitoringMonitor de prestaties van de nieuwe URL’s en maak indien nodig aanpassingen.Google Analytics, SEO-monitoring toolsMiddel
8. DocumentatieDocumenteer het proces en de nieuwe structuur voor toekomstige referentie en onderhoud.Documentatietools, team samenwerkingLaag
URL structuur opbouwen.

Dit stappenplan biedt een systematische benadering voor het opbouwen van een nieuwe URL-structuur, waarbij rekening wordt gehouden met zowel technische als strategische overwegingen. Het is belangrijk om elke stap zorgvuldig uit te voeren en de juiste resources en prioriteit toe te wijzen om een succesvolle implementatie te waarborgen.

Vermijd overbodige woorden en tekens

Een URL moet duidelijk zijn voor de zoekmachines, maar ook zeker voor de bezoeker. Wees kort en krachtig in je URL. Je moet in een paar woorden of tekens goed weergeven waar de webpagina over gaat. Zo kan de bezoeker direct zien of deze pagina relevant en interessant voor hem/haar is. 

Op zoek naar ondersteuning bij de optimalisatie van een URL structuur?

Ik help graag bij het optimaliseren van de URL structuur van een website. Vul hiervoor mijn contactformulier in.

Gebruik om deze reden dan ook geen overbodige tekens of misleidende cijfers. Voorbeeld: gebruik dus niet www.ralfvanveen.com/techniek/technische-seo-verhalen/

Minimaliseer dynamische URL-strings 

Dit kan moeilijker zijn dan het klinkt, afhankelijk van het content management systeem dat je gebruikt. Sommige e-commerce platformen spugen automatisch tekenreeksen uit die je URL’s geven zoals: https:// domain. com/cat/?cid=7078.

Deze onduidelijke URL’s wil je natuurlijk vermijden. De bezoeker en de zoekmachine weet niet waar de pagina naar toe verwijst en het staat erg onprofessioneel. Let er daarom op dat je deze URL’s direct aanpast. Wanneer je dit vergeet voeren de meeste Content Management Systemen dit automatisch in. 

Consolideer de verschillende versies van jouw site 

Er worden twee belangrijke versies van jouw domein geïndexeerd in de zoekmachines.  Een ‘www’ en een ‘niet-www’ versie van het domein. Hier worden ook de ‘https’ (de veilige versie) en de ‘http’ (de niet veilige versie) aan toegevoegd. 

De voorkeur ligt uiteraard bij de veilige versie. 

Maak correct gebruik van canonical tags 

Canonieke tags zijn zeer nuttig codes als je meerdere versies hebt van wat in wezen dezelfde pagina is. Door een canonieke tag toe te voegen, vertel je aan Google welke versie jouw voorkeur heeft (2). 

Let er wel op dat de canonieke tag alleen wordt toegepast om zoekmachines te helpen beslissen over jouw canonieke URL. Wanneer je pagina’s wilt omleiden, gebruik je doorverwijzingen. 

Conclusie 

URL’s zijn dus relevant voor je SEO. Ze geven duidelijk weer waar de pagina over gaat in slechts enkele woorden en/of tekens voor de zoekmachines en bezoeker. 

Bij het optimaliseren van je URL’s is het belangrijk rekening te houden met een aantal punten. We zetten ze voor je op een rij. 

  • De URL’s moeten gemakkelijk te lezen zijn. Gebruikers en zoekmachines moeten in staat zijn om begrijpen wat er op elke pagina staat door gewoon naar de URL te kijken.
  • De URL’s bevatten zoekwoorden. Zoekwoorden zijn nog steeds belangrijk en jouw zoekopdrachten moeten zich binnen de URL’s bevinden. Let er wel op dat je niet te veel zoekwoorden in één URL propt. Heb je meerdere belangrijke zoekwoorden? Maak hier dan twee aparte pagina’s met bijbehorende URL’s voor. 
  • De URL’s moeten consistent zijn. Het is essentieel dat, welke logica je ook kiest om te volgen, het consequent wordt toegepast op de hele site.
  • De URL’s moeten statisch zijn. Dynamische parameters zijn zelden een SEO’s beste vriend. Vind daarom altijd een oplossing die jouw site in staat stelt om statische URL’s weer te geven.
  • De URL’s moeten duurzaam zijn. Denk vooruit bij het plannen van jouw site structuur. Je moet het aantal omleidingen op jouw domein minimaliseren, en het is makkelijker om dit te doen als je geen groothandel wijzigingen in URL’s nodig heeft.
  • De URL’s moeten uitgebreid zijn. Zorg ervoor dat er genoeg dekking is om relevante onderwerpen te dekken. Dit zal de zichtbaarheid van jouw site maximaliseren.
  • De URL’s worden ondersteund door gegevens. Gebruik altijd een veilige versie van je domein. Zorg ervoor dat je de ‘https’ versie gebruikt.

Met deze tips optimaliseer jij snel en gemakkelijk jouw URL’s.


Veelgestelde vragen

Is de URL structuur een ranking factor voor zoekmachines?

De URL van je website is belangrijker dan je nu zou denken. Ik weet uit ervaring dat mensen snel kijken naar een URL, maar een zoekmachine doet dit ook. Het wordt dan ook wel gezien als een fundament voor je website. In de praktijk wil dat ook zeggen dat het optimaliseren van de URL ook cruciaal is.

Toch maken veel mensen hierin veel fouten, ik wil dat graag voorkomen en daarom vertel ik je er meer over. Het is belangrijk dat de pagina’s goed naar elkaar verwijzen. Hierdoor je ervoor dat er een goede structuur is binnen je website en kunnen bezoekers eenvoudig van de ene naar de andere pagina. Ook gaat het erom dat zij zien waar een pagina over gaat (dus de juiste woorden in de URL terug laten keren).

De URL structuur is in mijn ogen een belangrijke ranking factor voor zoekmachines. Het speelt ook een grote rol bij het indexeren. Als je namelijk de zoekwoorden ook de URL terug laat keren, kan Google het zo beter indexeren en ga jij beter scoren. Gebruik daarom de juiste zoekwoorden in de betreffende URL van een pagina.

Is er een limiet aan de lengte van een URL structuur?

Het gaat niet om de lengte van een URL, het gaat er om dat het kort, krachtig en duidelijk is. Niemand heeft iets aan een lange URL. Het is wel bekend dat de meeste zoekmachines een maximale URL tekstlengte toestaan van 2000-2500 tekens. Als je een lange URL hebt, dan wordt er vaak ook gekozen voor een koppelteken of een onderstrepingsteken. Een URL is dan slecht leesbaar.

Een lange URL is minder snel zichtbaar op een pagina met zoekresultaten. Je hebt er dus veel meer aan om te investeren in een goede URL welke kort en krachtig is, dan een lange tekst met koppeltekens e.d. Jouw doel is toch ook om goed vindbaar te zijn? Een goede URL voor iedere pagina speelt daarin dan ook een belangrijke rol.

Daarnaast kan het dus per zoekmachine verschillen of dat zij wel of geen limiet stellen aan de lengte van een URL structuur. Je zou daar vooraf nog naar kunnen kijken, maar het is beter om gewoon geen lange URL te gebruiken. Als je dat niet doet, dan hoef je het ook niet op te zoeken.

Hoe pas ik een URL handmatig aan?

Een bezoeker van je site wil graag in een oogopslag kunnen zien waar een URL naar toe verwijst, Google wil dat overigens ook weten. De URL moet dus duidelijk zijn. Dit is ook de reden om er de juiste zoekwoorden in te gebruiken. Hierdoor kun je dan ook weer hoger in Google verschijnen.

Bij het aanpassen van een URL is het van belang dat je de structuur van de website kent. Wat zijn de hoofdpagina’s, welke subpagina’s heb je en hoe kun je dat verder dan weer logisch opdelen? Je zou ook van tevoren een logische indeling kunnen maken en dan de URL een naam kunnen geven. Het ligt er een beetje aan hoe uitgebreid je website is.

Als je veel categorieën hebt, is het van belang dat je ook een goede structuur hierin meeneemt qua subcategorieën. Op deze manier kun je namelijk het overzicht houden en ik raad je aan om hier ook goed over na te denken. Je kunt het allemaal handmatig aanpassen, maar het belangrijkste is dat jij eerst een goede indeling hebt en ook weer een onderverdeling hebt van de onderwerpen.

Hoeveel subfolders kan ik in een URL structuur zetten?

Meestal is een website opgedeeld in een aantal pagina’s en die zijn dan weer verdeeld in diverse categorieën. Het is belangrijk dat je een goede URL structuur op gaat bouwen. Een categorie moet hierin dan ook worden meegenomen. Het gemak wat je dan hebt is dat je per categorie ook webpagina’s toe kunt voegen en dan gaat je overzicht in de URL niet verloren.

Er is niet echt een vaste hoeveelheid van subfolders die je in een URL structuur kunt zetten. Een lange URL is sowieso geen aanrader, want deze pagina wordt dan niet snel zichtbaar binnen de zoekmachine resultaten. Het beste is om een korte en krachtige URL op te stellen en die kan dan ook beter geïndexeerd worden door Google en andere zoekmachines.

Bedenk je goed dat het een logische opbouw is van de URL, de sitenaam, de categorie, een subcategorie en de naam van het onderwerp. Het gaat er om dat bezoekers zien wat je op een betreffende pagina weer hebt gegeven en dus wat zij er kunnen vinden. De zoekmachines vinden dit ook het belangrijkste en daar moet je dan dus ook effectief op inspelen.

Kan ik mijn URL structuur automatiseren?

Zoals ik net al zei, de URL moet helder zijn voor een zoekmachine, maar ook voor je bezoekers. Een krachtige en korte URL is daarom het beste. Met een paar tekens of woorden moet duidelijk zijn waar de webpagina over gaat. Een bezoeker ziet dan of dit relevant is voor hem of niet. Ik adviseer je daarom ook om geen overbodige tekens en misleidende cijfers te gebruiken in een URL.

Het is mogelijk om de URL structuur te automatiseren, sommige mensen vinden dat prettig, maar het ligt er maar net aan wat jij wil. Je zou het ook met de hand kunnen doen, het gaat er om dat het logisch is. Bedenk daarom van tevoren daarom een goede navigatiestructuur en daar kan de URL dan op aan worden gepast.

Nogmaals blijf een lange URL vermijden. Voor bezoekers is het niet prettig en duidelijk om er naar te kijken, maar ook de zoekmachines hebben er niets aan. Jij wil beter vindbaar zijn en daarom moet je ook efficiënt omgaan met de adviezen die ik je heb gegeven voor de URL structuur.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.