De URL van een website is vaak het eerste wat de zoekmachine en de bezoeker ziet. Het zijn de fundamenten van je website. Het geeft een effectieve site hiërarchie aan, waarmee SEO kracht wordt doorgegeven en de bezoeker van pagina naar pagina navigeert.
Het optimaliseren van je URL’s is cruciaal. Echter zien we vaak veel fouten hierin terug komen. Zo wijzen bepaalde pagina’s niet goed naar elkaar of worden ze niet goed begrepen door de lezer. Voorbeeld: www.ralfvanveen.com/begrippen-seo-waarde. Weet jij direct waar deze pagina over gaat?
In dit artikel leggen we meer over de URL structuur en URL optimalisatie voor je SEO uit.
Google en de bezoeker wilt in een oogopslag zien waar de URL naar toe verwijst. Vind je op deze pagina een artikel of producten? Dit moet in de URL al duidelijk zijn.
De intentie van de pagina maak je het best duidelijk door zoekwoorden te gebruiken. Gaat een pagina over de werkwijze van een bedrijf? Gebruik dan de URL: ralfvanveen.com/werkwijze.
Op deze manier is het gelijk duidelijk dat de URL verwijst naar een pagina waar de werkwijze van dit bedrijf op wordt uitgelegd.
Ook raden wij aan om zoekwoorden te verwerken in de URL. Wanneer het zoekwoord ‘mandarijnen’ voor jouw bedrijf relevant is, wil je hier het liefst een artikel over schrijven. Verwerk dit zoekwoord ook in de URL, zodat de zoekmachine dit ook direct opmerkt. Hierdoor heb je meer kans om hoger in Google te komen staan.
Een site is vaak opgedeeld in verschillende pagina’s. Deze pagina’s zijn weer opgedeeld in verschillende categorieën. Kijk bijvoorbeeld naar de header van www.ralfvanveen.com. Hier zie je duidelijke categorieën, zoals tarieven of kennisbank.
Om een solide en duurzame URL structuur op te bouwen, is het belangrijk dat je deze categorieën ook meeneemt in het maken van je URL’s. Zo kun je per categorie webpagina’s toevoegen, zonder dat het overzicht in de URL’s verloren gaat. Een voorbeeld: https://up.agency/techniek/url-structuur-seo/. In de categorie ‘techniek’ vind je alle artikelen die gaan over technische SEO. Het artikel waar je nu bent beland is onderdeel van techniek en gaat over de URL structuur.
Door categorieën toe te voegen zet je gemakkelijk alle artikelen die je schrijft, systematisch in je website. Zo behoud je overzicht voor jezelf, de bezoeker en de zoekmachine.
Een URL moet duidelijk zijn voor de zoekmachines, maar ook zeker voor de bezoeker. Wees kort en krachtig in je URL. Je moet in een paar woorden of tekens goed weergeven waar de webpagina over gaat. Zo kan de bezoeker direct zien of deze pagina relevant en interessant voor hem/haar is.
Gebruik om deze reden dan ook geen overbodige tekens of misleidende cijfers. Voorbeeld: gebruik dus niet www.ralfvanveen.com/techniek/technische-seo-verhalen/
Dit kan moeilijker zijn dan het klinkt, afhankelijk van het content management systeem dat je gebruikt. Sommige e-commerce platformen spugen automatisch tekenreeksen uit die je URL’s geven zoals: https:// domain. com/cat/?cid=7078.
Deze onduidelijke URL’s wil je natuurlijk vermijden. De bezoeker en de zoekmachine weet niet waar de pagina naar toe verwijst en het staat erg onprofessioneel. Let er daarom op dat je deze URL’s direct aanpast. Wanneer je dit vergeet voeren de meeste Content Management Systemen dit automatisch in.
Er worden twee belangrijke versies van jouw domein geïndexeerd in de zoekmachines. Een ‘www’ en een ‘niet-www’ versie van het domein. Hier worden ook de ‘https’ (de veilige versie) en de ‘http’ (de niet veilige versie) aan toegevoegd.
De voorkeur ligt uiteraard bij de veilige versie.
Canonieke tags zijn zeer nuttig codes als je meerdere versies hebt van wat in wezen dezelfde pagina is. Door een canonieke tag toe te voegen, vertel je aan Google welke versie jouw voorkeur heeft.
Let er wel op dat de canonieke tag alleen wordt toegepast om zoekmachines te helpen beslissen over jouw canonieke URL. Wanneer je pagina’s wilt omleiden, gebruik je doorverwijzingen.
URL’s zijn dus relevant voor je SEO. Ze geven duidelijk weer waar de pagina over gaat in slechts enkele woorden en/of tekens voor de zoekmachines en bezoeker.
Bij het optimaliseren van je URL’s is het belangrijk rekening te houden met een aantal punten. We zetten ze voor je op een rij.
Met deze tips optimaliseer jij snel en gemakkelijk jouw URL’s.
De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 mei 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.
Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.
Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.