301 vs 302: hoe belangrijk zijn “SEO redirects”?

HTTP-statuscodes 301 en 302 zijn beide omleidingscodes die worden gebruikt op het web, maar ze he

Zowel HTTP-statuscodes 301 als 302 zijn omleidingscodes die op het web worden gebruikt. Ze hebben echter verschillende betekenissen en implicaties voor SEO-optimalisatie. Het is van groot belang dat SEO-experts de codes op de juiste manier gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor een betere gebruikerservaring, ook komt een website zo hoger in Google te staan.

301 redirect

Een 301-statuscode staat voor “Permanent Verplaatst”. Dit is een omleiding die aan browsers en zoekmachines duidelijk maakt dat een pagina permanent naar een nieuwe locatie is verplaatst. Alle linkautoriteit en ranking power van de oude URL worden aan de nieuwe URL overgedragen.

Implicaties 301 voor SEO

  • Permanente verandering: 301 kan gebruikt worden voor permanente URL-wijzigingen. Dit zijn onder andere zoals site-migraties of het samenvoegen van pagina’s.
  • Linkautoriteit: een 301-omleiding behoudt tot 90-99% van de linkautoriteit. Dit is essentieel voor de SEO.
  • Gebruikerservaring: het is belangrijk om een goede overgang voor gebruikers die oude bookmarks of links volgen te creëren.

302 redirect

Een 302-statuscode wil zeggen “Tijdelijk Verplaatst”. Wanneer een pagina tijdelijk naar een andere locatie wordt verplaatst, wordt deze code gebruikt. Het doel is dat de pagina uiteindelijk terugkeert naar de oorspronkelijke URL.

Implicaties 302 voor SEO

  • Tijdelijke verandering: 302 is ideaal voor tijdelijke content wijzigingen. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens zoals A/B-testen of onderhoudswerkzaamheden.
  • Ranking behouden: een 302 behoudt de ranking en linkautoriteit van de oorspronkelijke pagina. Dit is anders dan bij een 301.
  • Verwarring: langdurig gebruik van 302 kan verwarring veroorzaken bij zoekmachines. Het is dan onduidelijk welke pagina geïndexeerd moet worden.

301 vs 302 redirects (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

301 vs 302 redirects (video).

301 versus 302

Of een professional een 301- of een 302-omleiding gebruikt, ligt aan de intentie achter de wijziging van de URL. Een 301 is bedoeld voor permanente wijzigingen, terwijl een 302 wordt gebruikt in het geval van tijdelijke aanpassingen. Gebruik de codes niet verkeerd; dit kan leiden tot SEO-problemen. Denk hierbij aan het verkrijgen van een lagere ranking of het splitsen van linkautoriteit.

Conclusie SEO redirects

Voor het beheren van de rankings in zoekmachines en het bieden van een optimale gebruikerservaring is het van groot belang om de 301- en 302-omleidingen op een goede manier te gebruiken. Waar een 301-omleiding een permanente oplossing biedt en zijn linkautoriteit behoudt, zijn 302-omleidingen alleen geschikt voor tijdelijke veranderingen. Begrijp goed hoe deze omleidingen werken om zo bij te dragen aan een SEO-optimalisatie.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.