Strategie voor A/B-testen binnen SEO

A/B-testen zijn een essentieel onderdeel van een SEO-strategie. Deze testen maken het mogelijk om systematisch verschillende onderdelen van een website te testen. Dit geeft inzicht in welke aspecten werken en welke wat meer aandacht nodig hebben, zodat de website steeds beter wordt. Dit heeft als gevolg dat de website steeds hoger in Google komt.

De betekenis van A/B-testen binnen SEO

Bij een A/B-test binnen SEO maak je twee versies van een webpagina, versie A en versie B. Beide versies worden getest door een vergelijkbare doelgroep. De verkregen resultaten worden met elkaar vergeleken. Aan de hand van de resultaten kun je zien welke versie van de website beter werkt en welke dus beter ingezet kan worden. Het gebruik van de juiste versie van de website kan zowel de gebruikerservaring als de SEO verbeteren.

A/B-testen gelden niet alleen voor volledige websites, maar ook voor onderdelen van de website, zoals page-titels, meta-omschrijvingen, afbeeldingen of headers.

De impact van A/B-testen

Kleine wijzigingen hebben een grote impact op de SEO-prestaties. SEO-specialisten maken hier handig gebruik van door systematisch de prestaties van de website te testen en de invloed van veranderingen te meten. Dit heeft een positief effect op zowel de gebruikerservaring als de resultaten in Google.

Bovendien stellen A/B-testen je in staat om je positie in de zoekmachines meer veilig te stellen. Elke aanpassing op een website kan potentieel leiden tot een lagere positie in de zoekresultaten. Bij een website die in de top drie van de zoekresultaten staat, is dit een te groot risico. Websites die een stuk lager uit de zoekresultaten komen, lopen minder risico als de positie in de zoekresultaten daalt. In dat geval is een A/B-test niet altijd noodzakelijk.

Risicovolle aanpassingen

Niet alle wijzigingen die je aan een website aanbrengt zijn even risicovol. De ene aanpassing brengt meer risico’s met zich mee dan de andere voor de positie in Google. Vooral content gerelateerde wijzigingen hebben veel invloed, denk hierbij aan tekst, afbeeldingen, video’s en on-page SEO.

Bedenk altijd welke risico’s passen binnen de grenzen van het SEO-stappenplan. Bij een website die in de top 3 staat van de zoekresultaten van Google, is het een groot risico om de titel of meta-omschrijving van de website aan te passen. De positie kan sterk dalen, maar een stijging is ook mogelijk. Bovendien bezoekt Google de pagina na deze wijzigingen opnieuw en evalueert het de website ook opnieuw, wat leidt tot extra risico’s.

De werking van A/B-testen

In de kern is A/B-testen een experimentele aanpak waarbij twee versies van een webpagina tegen elkaar Ik begin bij een A/B-test voor SEO-optimalisatie met het kiezen van een webpagina en selecteer een specifiek element dat ik wil testen, bijvoorbeeld de lay-out of koptekst. Op de B-versie van de website breng ik de wijzigingen aan. Vervolgens presenteer ik beide versies van de website aan een deel van het publiek van de website en bekijk ik de resultaten. De resultaten analyseer ik met behulp van tools als Google Analytics.

Programma’s als Optimizely maken het analyseren van een A/B-test relatief eenvoudig. Voorheen – tot september 2023 – werd Google Optimize hiervoor gebruikt. De werking van beide tools is vergelijkbaar.

Verschil A/B-testen en multivariate testen

A/B-testen richten zich op één variabele tegelijk, terwijl multivariate testen meerdere variabele en combinaties daarvan tegelijk testen. In sommige gevallen zijn de interacties tussen verschillende elementen van een pagina interessant. In dat geval is een multivariate test zeer geschikt.

Multivariate testen zijn echter complexer om uitgevoerd te worden. Bovendien vereist dit type test meer verkeer om significante resultaten te genereren.

Focus op gebruikerservaring

Een belangrijke reden waarom ik gebruik maak van A/B-testen, is om de gebruikerservaring te verbeteren. De gebruikerservaring heeft een direct verband met de SEO-prestaties. Hoe beter de gebruikerservaring, hoe langer bezoekers op de website aanwezig zijn en hoe lager het bouncepercentage is.

A/B-testen kunnen helpen bij het analyseren en optimaliseren van verschillende aspecten van de gebruikerservaring, waaronder de leesbaarheid van de content, laadsnelheid van de pagina en de navigatie. Ik experimenteer met verschillende elementen om zo de beste combinaties te vinden en daarmee meer bezoekers naar mijn website te lokken.

Een A/B-test voor SEO-doeleinden is dus vaak meer gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring, maar heeft ook indirect een effect op de SEO. Voor de uiteindelijke positie van de website in de zoekresultaten zijn alle user metrics van belang. SEO-specialisten moeten de bezoeker zo veel mogelijk waarde bieden en ervoor zorgen dat Google dit ook inziet vanuit de user metrics.

Conversie optimaliseren

Voor een succesvolle website zijn goede conversieratio’s van groot belang. Ook hier helpen A/B-testen bij. Aan de hand van de testresultaten kan worden geanalyseerd welke elementen van een website leiden tot hogere conversieratio’s. Test bijvoorbeeld verschillende kleuren op een website of plaats een call-to-action knop. Door elke verandering te blijven testen en analyseren, kom je uiteindelijk uit op een website met een goede conversieratio, die ook hoger in de zoekresultaten zal scoren.

Bij het toepassen van een conversiestrategie, is het belangrijk onderscheid te maken tussen de verschillende conversies die je wilt genereren. Ik stel zelf altijd minimaal 2-3 verschillende conversies in, op verschillende plaatsen op de website. Zo gebruik ik een contactformulier of voeg ik een knop toe om een whitepaper te downloaden.

Hogere ranking in de zoekresultaten

Net als een verhoogde gebruikerservaring hebben conversieratio’s een indirect effect op de positie in de Google-zoekresultaten. Websites met een goede gebruikerservaring en conversieratio krijgen voorrang in de zoekresultaten. A/B-testen zijn dus minder gericht op de directe effecten op de SEO-positie, maar alsmaar meer op de indirect invloed. Dit leidt vervolgens ook tot een hogere omzet.

Wat zijn de doelstellingen?

Voor zo hoog mogelijke resultaten, is het belangrijk de doelstellingen voor het uitvoeren van de A/B-testen goed te bepalen en vast te leggen. Zorg dat deze doelstellingen haalbaar en meetbaar zijn. Enkele voorbeelden van meetbare doelstellingen zijn het verhogen van de tijd die bezoekers op een website doorbrengen of het verhogen van het aantal mensen dat zich voor een nieuwsbrief inschrijft.

Zorg ervoor dat de doelstellingen in lijn liggen met de OKR’s van de organisatie. Meer informatie over dit onderwerp vind je in dit artikel.

Hypotheses om prestaties te verbeteren

Naast het bepalen van doelstellingen, stel ik hypotheses waarin ik de effecten op de gemaakte doelstellingen voorspel en hoe ik deze realiseer. Is een van de doelen het verbeteren van de conversieratio, kan ik bijvoorbeeld voorspellen dat een grotere en zichtbaardere call-to-action knop tot meer klikken zal leiden.

Het formuleren van hypotheses leidt tot een gerichtere aanpak. Stel bijvoorbeeld een longlist of shortlist op met daarin de hypotheses die mogelijk de conversie of SEO van de website verhogen. Inventariseer van tevoren goed welke hypotheses getest moeten worden.

De volgende reden neem ik mee bij het bepalen welke hypotheses getest moeten worden:

  • Kwalitatief doelgroeponderzoek;
  • Kwantitatief doelgroeponderzoek;
  • Brainstorm met afdelingen als sales /marketing;
  • Het testen van de site onder de doelgroep.

Het testen van bepaalde elementen

Na het opstellen van doelstellingen en hypotheses, moet je bepalen welke elementen je wilt testen – denk aan meta-omschrijvingen, titels en de structuur van de content. Kies hierbij de elementen die de grootste impact op de doelstellingen en hypotheses zullen hebben.

Selecteer systematisch verschillende elementen om een goed beeld te hebben van de elementen die de meeste impact hebben op de website. Deze moet je niet te vaak veranderen, omdat een wijziging ook grote negatieve effecten kan hebben.

Voer dit onderdeel als volgt uit: bepaal de doelstellingen, formuleer vervolgens de hypotheses en bepaal welke elementen worden getest. Blijf vervolgens systematisch testen.

Waardevolle inzichten

De resultaten van de A/B-testen zijn erg waardevol, zelfs als ze wat minder concreet zijn. Naast inzicht en kennis over wat wel en niet werkt en welke wijzigingen je moet aanbrengen, leer je veel over de voorkeuren en het gedrag van de doelgroep. Deze resultaten kun je bij toekomstige marketing- en SEO-strategieën toepassen.

Niet alleen op de negatieve resultaten kan worden ingespeeld, de positieve resultaten geven ook veel bruikbare informatie. Voer de veranderingen consistent door op alle relevante pagina’s en verbeter op die manier de uniformiteit van de SEO-prestaties. Of het nu gaat om kleine aanpassingen in de content zelf of grotere aanpassingen in het uiterlijk van de website. Het is belangrijk dat je de positieve veranderingen snel implementeert.

Met het inzicht in wat werkt en wat niet, kun je ook de nauwkeurigheid van de vooraf opgestelde hypotheses bepalen. Maak een overzicht van de gedane hypotheses, bijvoorbeeld in Excel, en schrijf de uitslag daarbij. Op deze manier kun je in de toekomst ook controleren welke hypotheses al eerder zijn gesteld en dus niet nogmaals getest hoeven te worden.

Blijven testen

De SEO-wereld verandert constant, dus ook A/B-testen moeten ononderbroken worden uitgevoerd. Ik implementeer de positieve veranderingen en start meteen weer met nieuwe testen om de website nog verder te optimaliseren. Alleen een constant verbeterende website kan de sterke concurrentiestrijd in de dynamische SEO-wereld aan.

Vooral bij grote B2B-websites is het voortdurend testen noodzakelijk. Het testen van deze website is ingewikkelder, aangezien deze uit veel verschillende elementen bestaan.

Samengevat

Een website moet voortdurend worden verbeterd en worden aangepast aan de doelgroep, dus er moet voortdurend getest worden. Alleen op deze manier blijft een website ook in de toekomst meetellen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.