Een SEO-jaarplan opstellen

Een SEO-jaarplan opstellen is van vitaal belang om te bepalen hoe succes eruitziet en wat er kan worden gedaan om succes te bereiken. In dit artikel neem ik je mee in mijn werkwijze voor het bepalen van zo een SEO-jaarplan en wat er allemaal bij komt kijken.

Het belang van een SEO-jaarplan voor grotere organisaties

SEO is niet zomaar een buzzword; het is een cruciale factor voor het online succes van elke organisatie. Voor grotere organisaties, waar de concurrentie vaak heviger is en de inzet hoger, kan een effectieve SEO-strategie het verschil maken tussen zichtbaar zijn of op pagina 2 staan. Als CMO of marketing manager wil je dat jouw organisatie opvalt, en SEO is de sleutel. (1)

Een belangrijke reden om op SEO in te zetten voor grotere organisaties is dat SEO de kern is van alle onderdelen van online marketing. Het heeft niet alleen invloed op het aantal bezoekers, ook de conversie wordt met een (degelijke) SEO-campagne verbeterd. Het heeft daarmee een grote invloed op de intrinsieke waarde van een bedrijf. Denk niet alleen aan morgen, denk ook aan de jaren daarna.

Bepaal waarom een SEO-jaarplan essentieel is voor jouw organisatie

Stel je een wereld voor waarin jouw organisatie de oplossing biedt die een klant nodig heeft, maar ze kunnen je gewoon niet vinden. Frustrerend, toch? Dat is waar SEO binnenkomt.

Door je website te optimaliseren voor zoekmachines, zorg je ervoor dat jouw doelgroep je gemakkelijk kan vinden. Voor een CMO of marketing manager betekent dit meer verkeer, meer leads en uiteindelijk meer omzet. (2)

Hierbij is een gedegen jaarplan van belang. Conform een SEO-jaarplan werken zorgt er onder andere voor dat..:

  • je geen zaken twee keer uitvoert;
  • geen zaken onnodig test;
  • uiteindelijk sneller resultaat boekt.

Een SEO-jaarplan opstellen in vogelvlucht

De start van een SEO-jaarplan opstellen: Waar staan we nu?

Om te weten waar je naartoe wilt gaan, moet je in kaart brengen waar je nu staat. In dit deel zorg je ervoor dat je helder hebt waar jouw organisatie staat op het gebied van techniek, content en autoriteit. Het is daarbij van belang om te concretiseren hoe deze componenten zich verhouden tot de rest van je online marketing afdeling.

Een SEO-analyse uitvoeren

Een SEO-audit is als een gezondheidscheck voor je website. Ik duik diep in de technische aspecten, de content en de backlinks om te zien wat er goed gaat en waar er ruimte is voor verbetering. Het geeft ons een helder beeld van de huidige prestaties en legt de basis voor onze volgende stappen.

Concurrentieanalyse: hoe presteren we in vergelijking met anderen?

Het is niet genoeg om alleen naar onszelf te kijken; we moeten ook begrijpen hoe we het doen ten opzichte van onze concurrenten. Door een concurrentieanalyse uit te voeren, krijgen we inzicht in de SEO-strategieën van onze rivalen. Waar scoren zij hoog? Waar laten ze steken vallen? Deze informatie helpt ons om strategische beslissingen te nemen en te zien waar onze kansen liggen.

Wat willen we bereiken met dit jaarplan?

Nu we hebben gedefinieerd wat de huidige situatie is, kunnen we verdergaan met de stip aan de horizon bepalen. In dit artikel kun je meer vinden over de waarde van een SEO-traject prognosticeren (gebruik dit gerust als input voor dit onderdeel).

Kritieke prestatie-indicatoren voor succes

SEO is geen doel op zich; het is een middel om onze bredere bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Dus, wat willen we precies bereiken? Meer verkeer, hogere conversies, betere zichtbaarheid in specifieke markten? Door onze doelstellingen duidelijk te definiëren, kunnen we een gerichte strategie ontwikkelen die ons daar brengt.

Doelstellingen van dit jaarplan

Voordat je aan de slag gaat met het bepalen van de juiste KPI’s, dien je de OKR’s van de organisatie in kaart te brengen. Een veelgemaakte fout hierbij is dat de KPI’s niet alignen met de OKR’s van de organisatie. Door deze mismatch wordt er in de verkeerde onderdelen geïnvesteerd en alleen op papier “succes” bereikt. Lees hier meer over in dit artikel.

Om te weten of we op de goede weg zijn, hebben we meetbare indicatoren nodig. Deze kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) zijn onze wegwijzers. Ze kunnen variëren van organisch verkeer en bouncepercentages tot specifieke conversieratio’s. Door deze KPI’s regelmatig te monitoren, kunnen we onze strategie bijsturen waar nodig en ervoor zorgen dat we onze doelstellingen halen.

Zoekwoordonderzoek en selectie

Het hart van elke SEO-strategie is het begrijpen van wat jouw doelgroep zoekt. Hiervoor duik ik in een zoekwoordonderzoek om te ontdekken welke termen en zinnen het meest relevant zijn voor ons. Dit gaat verder dan alleen het identificeren van populaire zoekwoorden; het gaat om het begrijpen van de intentie achter elke zoekopdracht en het selecteren van de termen die het meest waardevol zijn voor onze doelstellingen.

Dit is vaak de eerste misalignment die ik tegenkom binnen een SEO-traject. De gekozen zoektermen zorgen niet voor de (juiste) conversies. Denk altijd goed na over de intentie achter de zoektermen en wat de ICP is die hierbij hoort. Zie hier meer informatie over in mijn artikel over het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek.

Contentstrategie en planning

Content is koning in de wereld van SEO. Maar het gaat niet alleen om het produceren van veel content; het gaat om het produceren van de juiste content. Samen zullen we een contentstrategie en planning opstellen die aansluit bij onze keywords en de behoeften van onze doelgroep. Dit zorgt ervoor dat we consistent waardevolle en relevante informatie leveren.

Technische SEO-optimalisaties

Een goed geoptimaliseerde website is als een goed geoliede machine. Ik kijk naar de technische aspecten van onze site, van laadsnelheden tot mobiele optimalisatie, om ervoor te zorgen dat alles soepel draait. Dit helpt niet alleen bij zoekmachines, maar zorgt ook voor een betere gebruikerservaring.

Linkbuilding en autoriteit opbouwen

Links zijn als stemmen van vertrouwen in de digitale wereld. Door een sterke linkbuilding strategie te ontwikkelen, bouwen we autoriteit op in onze branche. Dit gaat verder dan alleen het verkrijgen van links; het gaat om het verkrijgen van de juiste links die waarde toevoegen en onze reputatie versterken.

Wie is verantwoordelijk voor wat?

In een grotere organisatie is het essentieel om duidelijke rollen en verantwoordelijkheden te hebben. Wie houdt zich bezig met content creatie? Wie analyseert de data? Door elk teamlid een specifieke rol te geven, zorgen we voor efficiëntie en zorgen we ervoor dat elk aspect van onze SEO-strategie wordt behandeld.

Benodigde tools en software

In de wereld van SEO zijn de juiste tools en software essentieel. Van content tools tot analytics platforms, het is van belang dat we toegang hebben tot de beste middelen om onze strategie te ondersteunen en te meten. Dit stelt ons in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen en onze inspanningen voortdurend te optimaliseren.

Mijn SEO-jaarplan template in een tabel

MaandWerkzaamhedenBenodigde resourcesInvestering (€)Benodigde SEO-kennisReden
JanuariSEO-auditSEO-analist, tools1.50090Inzicht krijgen in de huidige status en gebieden voor verbetering identificeren.
FebruariZoekwoordonderzoekSEO-analist, keyword tools1.20085Begrijpen welke termen relevant zijn voor de doelgroep.
MaartContentstrategie opstellenContent team, SEO-analist2.00080Een roadmap maken voor contentcreatie gedurende het jaar.
AprilTechnische SEO-optimalisatiesWeb developer, SEO-analist2.50095Verbeteren van de websiteprestaties en gebruikerservaring.
MeiLinkbuilding strategieSEO-specialist, outreach team2.00090Autoriteit en vertrouwen opbouwen in de branche.
JuniContentcreatieContent team, designers3.00070Leveren van waardevolle content voor de doelgroep.
JuliMobiele optimalisatieWeb developer, SEO-analist2.00085Verbeteren van de mobiele ervaring voor gebruikers.
AugustusLokale SEO-optimalisatieSEO-specialist1.50080Verbeteren van zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten.
SeptemberBacklink analyseSEO-analist, tools1.20085Begrijpen en verbeteren van het huidige linkprofiel.
OktoberContent updateContent team2.50075Vernieuwen van verouderde content en toevoegen van nieuwe inzichten.
NovemberConversieoptimalisatieCRO-specialist, SEO-analist2.50080Verbeteren van de conversieratio’s op de website.
DecemberJaarlijkse evaluatieSEO-analist, management1.50085Beoordelen van de voortgang en plannen voor het volgende jaar.
SEO-jaarplan met per maand de werkzaamheden inzichtelijk gemaakt.

Conclusie

Als we terugkijken op ons SEO-jaarplan, wordt het duidelijk dat een gestructureerde en strategische aanpak essentieel is voor succes. Elke maand biedt een unieke kans om onze online aanwezigheid te versterken, van het diepgaande inzicht dat een SEO-audit biedt tot de cruciale updates in content en techniek. Voor een CMO of marketing manager is het van belang om niet alleen de acties te begrijpen, maar ook de redenen erachter.

Met de juiste resources, investering en kennis kunnen we ervoor zorgen dat onze SEO-inspanningen vruchten afwerpen. Wil je samen met mij je SEO-jaarplan opstellen? Neem gerust contact met mij op via het contactformulier.

Bronnen

  1. Stox, P. (2024, 6 april). What Is Enterprise SEO + Strategies & Tools. SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/enterprise-seo/
  2. Lahey, C. (2023e, september 6). The Importance of SEO: 10 Benefits of Search Engine Optimization. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/importance-of-seo/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.