SEO-UPdate #21 | 12-04-2022

De 21ste SEO-update, geschreven door een SEO-specialist. Laten we meteen beginnen, we hebben voldoende te bespreken.

De laatste fase van de product reviews update: fluctuaties in de SERP

Ik denk dat als je veel voor kleinere klanten werkt, dat je meer merkt van deze fluctuaties dan voor de grote partijen. Dit betreft namelijk meer de vergelijkingswebsites (er zijn natuurlijk ook een aantal grotere vergelijkingswebsites, maar die hebben dit vaak beter op orde).

Volgens Lily Ray hebben deze fluctuaties iets maken met de product reviews update die we eerder ook hebben besproken.

Google Trusted Shops Badge is nu live voor webshops

Een aantal weken geleden had Google dit al aangekondigd, maar Google heeft nu de badge live gezet voor webshops. Deze worden nu getoond bij onder andere de advertenties in de zoekresultaten.

Google is aan het testen met relevant aan voorgaande zoekopdrachten

Google is aan het testen met relevant aan voorgaande zoekopdrachten en trending zoekopdrachten. Volgens mij wordt dit nu in Amerika uitgerold. Er worden nu dus twee additionele elementen getoond.

  • De mogelijke zoekopdrachten die interessant zijn voor de afgelopen zoekopdrachten die je hebt gedaan.
  • De zoekopdrachten die trending zijn.

Lijkt mij een mooie ontwikkeling, zolang het qua design blijft passen voor Google (en niet te druk wordt). 

Het snelle nieuws

Een aantal punten voor het snelle nieuws uit SEO-land vandaag. Laten we er meteen induiken.

  • Het is nu mogelijk om in de lokale zoekresultaten per product en per bedrijf te browsen. Dit kan door zijwaarts of naar beneden te scrollen. Zie de link hier waar Khusal Bherwani het voordoet.
  • Google geeft nogmaals aan dat negatieve SEO echt een issue is voor SEO-specialisten, niet voor tools van Google. Je kunt gerust de disavow tools gebruiken (als het om links gaat), maar Google kan niet zijn algoritme hiervoor gaan inrichten (overigens wordt de waarde van veel negatieve links gewoon genegeerd door Google). Zie hier de reactie van John Mueller.
  • Een interessante podcast voor gestructureerde data in zoekmachine optimalisatie, zie deze link hier. Martin Splitt bespreekt samen met Lizzi Sassman wat gestructureerde data is en hoe dit kan worden ingezet. Ze geven ook een stukje achtergrond rondom de “waarom” Google dit inzet.

Afsluitend

Dit was de SEO-UPdate van 12 april 2022. Hopelijk heb je hier kennis opgedaan die je kunt toepassen bij je eigen klanten. Succes!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.