Een website laten bouwen: alle info & tips die je nodig hebt om te beginnen

Ben jij van plan om een nieuwe website te laten maken? Bij het laten maken van een website zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Je wilt namelijk natuurlijk wel van een mooi eindresultaat kunnen genieten.

Daarnaast wil je ook niet de hoofdprijs moeten betalen voor een goede website. Je kunt er dan voor kiezen om zelf aan de slag te gaan, maar het bouwen van een mooie website is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kun je voor een mooie prijs een goede websitebouwer inhuren.

Deze websitebouwer gaat voor jou aan de slag en zorgt dat er een website gemaakt wordt die voldoet aan al jouw eisen. Denk hierbij aan een passende huisstijl, de juiste koppelingen, een contactpagina en nog veel meer.

Website laten bouwen prijs

De kosten van het laten bouwen van een website lopen behoorlijk uiteen. Zo kun je voor € 250 al klaar zijn als je een simpele website wilt laten bouwen. Ben je juist op zoek naar een meer geavanceerde website? Dan kunnen de kosten oplopen tot wel € 50.000.

Deze kosten betaal je eenmalig aan degene die jouw website voor je maakt. Het zijn dus eenmalige kosten. Naast deze eenmalige kosten zijn er ook nog kosten om jouw website te laten hosten. Jouw website heeft een host nodig om online te blijven staan en daar betaal je voor.

De kosten om de website te laten hosten worden per maand betaald. Dit gaat gemiddeld om € 10 tot € 100 per maand. Ook deze kosten zijn weer afhankelijk van de complexiteit van je website. Daarnaast speelt ook de betreffende hosting partner een rol bij de prijs.

Professionele website laten bouwen

Ben jij van plan om jouw website te laten bouwen? Dan kun je rekenen op de expertise van de web developer die voor jou aan de slag gaat. Je kunt al jouw wensen aan deze web developer doorgeven en alles aan de expert overlaten.

Door voor een expert te kiezen geniet je altijd van een website die goed functioneert en die er daarnaast ook nog eens professioneel uitziet. Een professionele website resultaat meestal in een hogere omzet.

Dit heeft ermee te maken dat de bezoekers van jouw website meer vertrouwen hebben. Hierdoor zijn ze geneigd om sneller te converteren, wat weer goed is voor jouw bedrijf. Een professionele website is dus een echte must voor iedereen die zijn omzet wil gaan verhogen.

Tips voor het bouwen van een website in 2023

Ook als je het bouwen van een website uit handen geeft zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Hoe gaat de website eruitzien? Waar gaat de website voor dienen? Ga je producten verkopen of juist diensten? Hieronder geven wij 17 tips voor het bouwen van een website.

1. Het doel van de website

Om te beginnen is het belangrijk om het doel van de website goed voor je te hebben. Daarom is het verstandig om na te gaan wat jij precies wil bereiken met de website. Kijk voor wie de website bedoeld is, zodat jouw website goed op de doelgroep afgestemd wordt.

2. Het budget

Het prijskaartje van het maken van een website is voor veel bedrijven een dealbreaker. Daarom is het verstandig om vooraf te bepalen hoeveel geld je uit wil geven aan het bouwen van een website. Als je dit weet kun je uiteindelijk makkelijker de keuze maken voor een template of maatwerk.

3. Een makkelijk CMS

Het is bij een website handig dat je zelf de inhoud kunt beheren. Daarom is het handig dat de CMS goed zelf te gebruiken is. Vraag om een korte uitleg of kies voor een makkelijke CMS. Meestal wordt er gekozen voor WordPress, Joomla of Drupal. Misschien heb je zelf een voorkeur.

4. Kijk welke webdesigner goed bij jou past

Kies ook altijd voor een webdesigner die goed bij je past. Er is enorm veel keuze, waardoor het soms moeilijk kan zijn om een geschikte match te vinden. Past een grootschalig of juist een kleinschalig webbureau beter bij jou? Heb je veel eisen voor de website of heb je liever korte lijntjes met de developers?

5. Bekijk reviews van de webbouwer

Als je eenmaal een match gevonden hebt waarvan jij denkt dat deze goed is, kijk dan voor de zekerheid nog even naar de reviews van de webbouwer. Hoe meer reviews, hoe meer ervaring. Je kunt deze reviews bijvoorbeeld op Google of op Facebook vinden.

6. Bekijk het portfolio en de eigen website

Je komt al veel te weten over een webbouwer door het portfolio en de eigen website even te bekijken. Dit zegt veel over de manier van werken en hoe de uiteindelijke website eruit komt te zien. Bevalt de stijl van de webbouwer je wel? En zijn zijn gemaakte websites goed te vinden? Dan is het een goede match.

7. Vraag een heldere prijsopgave

Een grote valkuil bij opdrachtgevers is onduidelijkheid over de offerte. Naast kosten voor het bouwen van de website komen er vaak ook nog kosten voor onderhoud en service bij, evenals de kosten voor het domein. Zorg altijd dat er heldere afspraken op papier staan.

8. Laat jouw website SEO vriendelijk bouwen

Misschien ben je wel bekend met de term SEO. Als jij een website hebt, wil je natuurlijk wel goed vindbaar zijn in de zoekmachines. Een goede SEO is daarbij cruciaal. Het is hard werken om bovenaan de zoekresultaten te komen, dus houdt hier rekening mee.

9. Wil je extra support?

Als je voor een goedkoop websitepakket kiest, is er meestal minimale support. Soms is het niet eens mogelijk om live contact te hebben. Wil je graag genieten van goede support en een duidelijk antwoord op je vragen? Dan is het verstandig om voor een webbouwer met goede klantenservice te kiezen.

10. Laat de teksten door een professional schrijven

Het schrijven van goede teksten is lastig en kost behoorlijk veel tijd. Daarom is het verstandig om een professionele tekstschrijver in te schakelen. Kies voor een goede SEO copywriter die voor mooie teksten zorgt die goed gevonden worden in de zoekmachines.

11. Zorg voor mooi beeldmateriaal

Een website ziet er natuurlijk mooier uit met het juiste beeldmateriaal. Dit beeldmateriaal moet altijd relevant zijn en de bezoeker aanspreken. Gebruik afbeeldingen die bij de doelgroep passen om de conversie van de website toe te laten nemen. Video’s kunnen ook goed werken.

12. Installeer Google Analytics

Misschien doe je in het begin weinig met Google Analytics, toch is het belangrijk om vanaf het eerste moment belangrijke statistieken bij de houden. Vraag aan de webbouwer om de code van Google Analytics te installeren zodat jij gelijk van start kunt.

13. Zorg voor een veilige website

Op het internet wordt de veiligheid steeds belangrijker. Daarom is het belangrijk om jouw website van https:// te laten voorzien. Hiervoor heb je een SSL-certificaat nodig dat je laat installeren. Dit certificaat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de bezoeker en server. Wel zo fijn.

14. Maak een back-up van je oude website

Had jij voor jouw nieuwe website ook al een website? Maak hier dan even een back-up van. Een back-up is erg handig om als vangnet te gebruiken in het geval dat er iets misgaat. Daarnaast is het ook leuk om de structuur van de oude website nog een keer te bekijken en te vergelijken.

15. Zorg voor redirects van de oude naar de nieuwe website

Als je een oude website hebt die goed scoorde kun je deze op Google laten staan. Je kunt dan namelijk de SEO-waarde van de oude website meenemen. Laat waardevolle pagina’s van de oude naar de nieuwe website doorlinken met een 301-redirect om ook de nieuwe website relevant te maken.

16. Pas Google Adwords aan

Heb je bij jouw oude website van Google Adwords gebruik gemaakt en verandert de structuur van de URL? Dan is het verstandig om de bestemming URL van de advertenties aan te passen. Hiermee voorkom je dat een campagne vastloopt of voor niets gedraaid wordt.

17. Zeg je oude diensten op

Is jouw nieuwe website helemaal klaar en gaat je domein en hosting naar een nieuwe partij verhuizen? Dan is het slim om alle oude diensten die je gebruikte op te zeggen. Denk hierbij aan hosting, het domein en e-mail.

Bij veel providers gaat dit proces automatisch, maar er zijn ook bedrijven die graag een schriftelijke opzegging willen ontvangen. Zorg er ook voor dat het duidelijk is dat jij de eigenaar bent van het nieuwe domein en dat het domein onder jouw naam staat.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.