SEO-activiteiten rapporteren: de gids van 2024
Een belangrijk onderdeel van een sterke SEO-strategie heeft te maken met het rapporteren van de SEO-prestaties. In een SEO-rapportage wordt er inzicht gegeven in hoe een website presteert op KPI’s. Het rapport geeft duidelijk inzicht over wat goed werkt en waar er ruimte is voor verbetering of verandering.
Het actueel meten van een SEO-strategie zorgt ervoor dat deze snel kan worden aangepast indien nodig. Iteratie binnen SEO is altijd van belang. In dit artikel vertel ik er meer over.
1. Wat zijn KPI’s waar je SEO-activiteiten op rapporteert?
Er zijn een aantal belangrijke KPI’s om mee te nemen in het SEO-rapport:
- positie van de belangrijkste zoekwoorden;
- positie van alle zoekwoorden (gemiddelde positie van het domein);
- organisch verkeer (sitewide of vanuit belangrijke zoekwoorden);
- gemiddelde CTR (sitewide of vanuit belangrijke zoekwoorden);
- aantal vertoningen in Google (sitewide meestal);
- conversies vanuit belangrijke zoekwoorden (SEO);
- conversies vanuit SEO (sitewide);
- kwaliteit van het verkeer vanuit SEO (sitewide).
Hierbij zou ik altijd voor non branded verkeer gaan en branded SEO-verkeer apart rapporteren. Dat is immers niet waarvoor je wordt ingehuurd om te verbeteren; dit heeft meer met de naamsbekendheid van een organisatie te maken.
1.1 Welke handige tools kun je gebruiken om de KPI’s voor SEO bij te houden?
KPI’s voor SEO worden het beste bijgehouden in een handige tool die specifiek gemaakt is voor dit type rapportages. Er zijn verschillende tools te vinden waarin de bovengenoemde KPI’s makkelijk bij te houden zijn. Hier is een lijst van een aantal van de meest populaire tools:
- Ahrefs: Ahrefs is een all-in-one SEO tool. Hier is het mogelijk om alle KPI’s overzichtelijk bij te houden. Daarnaast is Ahrefs in staat om een gedetailleerd rapport van zoekwoordposities, inzicht in het zoekverkeer en inzicht in de concurrenten te geven. (2)
- SEMrush: SEMrush wordt ook gezien als een all-in-one SEO tool. Deze tool is ook in staat om alle bovengenoemde punten overzichtelijk bij te houden in een rapport. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de positie van zoekwoorden te vergelijken met concurrenten. (3)
- Google Search Console: dit is een handige gratis tool om te gebruiken. In deze tool worden alle prestaties die op de zoekmachine van Google plaatsvinden geanalyseerd en gerapporteerd. Het biedt de mogelijkheid om inzicht te geven in organisch verkeer, in click-through rates, zoekwoordposities en meer. Ook biedt het een handige tool aan waarmee informatie over indexering van de website wordt aangeleverd, waardoor het makkelijker is om te zien of er specifieke problemen zijn.(4)
- Google Analytics: ook Google Analytics is een gratis tool van Google. Deze tool biedt hulp in het meten en analyseren van het verkeer op een website. Organisch verkeer, conversieratio en gedetailleerde rapporten over bouncerate per zoekwoord, pagina of verkeersbron worden allemaal gemeten in deze tool.(5)
- Google Tag Manager: en ook Google Tag Manager is een gratis tool van Google. Deze is specifiek te gebruiken om tracking codes en tags op de website te beheren. (6).
- Moz Pro: Moz Pro is een betrouwbare tool om de SEO-rapportages bij te houden. Naast de zoekwoord-positie tracker, biedt het ook andere functies. Pagina rapporten, crawl rapporten en concurrentieanalyses zijn hier enkele van.
- Rank Tracker van SEO PowerSuite: Rank Tracker is een handige tool van SEO Powersuite. In dit programma is het mogelijk om de zoekwoordposities van verschillende zoekmachines bij te houden. Zo worden er specifieke rapporten voor Bing, Google of Yahoo gemaakt die op zichzelf te analyseren zijn, maar ook met elkaar vergelijken.
- SimilarWeb: in SimilarWeb wordt het mogelijk gemaakt om organisch verkeer makkelijk inzichtelijk te maken. Ook worden hier verschillende verkeersbronnen in verwerkt. Zo wordt er ook rekening gehouden met bijvoorbeeld bronnen als sociale media, betaalde zoekopdrachten en verwijzingen. In deze tool is het ook mogelijk om concurrentieanalyses te maken of om actuele branche trends te genereren.
- Screaming Frog: ook Screaming Frog is een handige tool voor het controleren van de indexering van een website.
Zelf maak ik (als ik het heb over SEO rapporteren) gebruik van Ahrefs, de Google Search Console en Google Analytics 4.
2. Aan wie wordt de voortgang van een SEO-traject doorgaans gerapporteerd?
Dit heeft deels te maken met de structuur van een organisatie of project. Bedenk bij iedereen (en ook de rol die die persoon heeft binnen het bedrijf) wat een prettige manier van rapporteren is. De CEO wil vaak wat minder horen over de details van een project dan de marketeer van het bedrijf.
- CEO/hogere management: Praat over conversies en omzet vanuit SEO.
- Marketing manager: Praat over MQL’s, conversies en zoekwoorden. Een klein vleugje details toevoegen aan deze gesprekken is altijd OK.
- Marketeer: Praat meer over de details van het project en wat er moet worden gedaan.
Zie ook wel de tabel hieronder:
Stakeholder | Manier van rapporteren |
---|---|
CEO/bedrijfsleider | Een bedrijfsleider is vaak op zoek naar overzichtelijk informatie van het project die ingaat op de prestaties. Denk bijvoorbeeld aan de bevindingen in het organisch verkeer, de conversie rates, de leadgeneratie en een sterke conclusie over hoe SEO bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen binnen het bedrijf. |
Marketing manager | Een marketing manager is op zoek naar diepgaande informatie over de loop van het project. Deze wilt bijvoorbeeld weten welke zoekwoorden gebruikt zijn, welke content het beste gepresteerd heeft en hoe SEO heeft samengewerkt met de rest van het marketing team. |
Content | Het content team, zoals de naam al deels verklapt, is op zoek naar bevindingen die helpen om de content te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de bevindingen van een zoekwoorden onderzoek, de bevindingen van de prestatie van content van de afgelopen maand, enzovoorts. |
Development | Development is op zoek naar duidelijk informatie waarmee zij de technische kant van SEO verbeteren. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op mogelijke crawl errors of pagina laadtijden die sneller moeten. |
Sales | Sales wil graag meer weten over hoe SEO bijdraagt aan de verkoop. Hoeveel verkopen zijn direct afkomstig van het organische verkeer, welke content en zoekwoorden zorgen voor meer leads en wat zijn de nieuwe branche trends. |
2.1 Hoe zorg je dat het rapport afgestemd is op de doelgroep?
De manier waarop een rapportage gepresenteerd wordt, is deels afhankelijk van de doelgroep waar je het aan presenteert. Graag leg ik een aantal tips uit die aangeven hoe de communicatie van rapportage zo effectief mogelijk aan de doelgroep wordt gepresenteerd.
- Houd het beknopt: vooral wanneer er een presentatie wordt gegeven aan de managers of leidinggevende, is het van belang om dit zo beknopt mogelijk te houden. Vaak hebben ze weinig tijd in hun agenda, waardoor ze het op prijs stellen wanneer punten of bevindingen zo duidelijk en beknopt mogelijk worden gepresenteerd.
- Wees duidelijk: een SEO-rapportage is gevuld met specifieke nummers, tabellen en grafieken. Gebruik deze meetbare informatie om punten duidelijk over te brengen. Vooral voor interne teams en externe partners is het belangrijk om deze gedetailleerde informatie zo duidelijk mogelijk zichtbaar te maken. Zo kan iedereen zo goed mogelijk hun werk doen.
- Zorg voor genoeg context: houd er rekening mee dat niet iedereen altijd de context van SEO-projecten snapt. Zorg dus dat er in een presentatie genoeg context wordt verteld. Wat is bijvoorbeeld de doelstelling van het project, wat is de strategie die er gebruikt is, wat zijn de resultaten van deze strategie en wat zijn vervolgens de conclusies of verbeterpunten voor de volgende ronde?
- Maak gebruik van visuele elementen: wees zeker niet bang om visuele elementen te gebruiken in een presentatie. Het is algemeen bekend dat men zich beter kan concentreren op een presentatie vol met tabellen, nummers en grafieken wanneer deze visueel gepresenteerd worden. Maak hier dus zeker gebruik van om complexe informatie zo makkelijk mogelijk begrijpbaar te maken.
- Het taalgebruik: aan wie wordt er een presentatie gegeven? Stem het taalgebruik af aan deze doelgroep. Een klant is bijvoorbeeld meer gefocust op de resultaten, terwijl een intern team graag de fijne details van het project wilt weten. Met behulp van het juiste taalgebruik wordt de doelgroep meegenomen en overtuigd van het verhaal en de bevindingen.
3. Zijn er verschillen in het rapporteren voor een groot of klein bedrijf?
Het maakt een verschil of er een SEO-rapportage wordt gemaakt voor een groot of een klein bedrijf. Graag vertel ik meer over wat deze verschillen precies zijn:
- Omvang van het project: een groot bedrijf heeft vaak een grotere website en meer producten of service. Ook zijn er vaak veel meer betrokkenen in het project en dus meer teams of afdelingen waar rapporten aan gepresenteerd moeten worden. Dit betekent dat het SEO-project een stuk groter is dan wanneer het betrekking heeft op een kleinschalige website.
- Betrokkenheid van belanghebbenden: zoals al kort benoemd, vaak heeft een groter bedrijf meer betrokkenen of belanghebbenden in het SEO-project. Zo moet er gerapporteerd worden aan de leidinggevende, managers, externe teams of externe partners. Deze rapporten moeten per doelgroep worden aangepast. Een kleiner bedrijf heeft vaak minder belanghebbenden in het project, wat betekent dat het rapporteren en voorbereiden van dit rapport minder tijd kost.
- Complexiteit van de organisatiestructuur: een ander punt om mee te nemen is de organisatiestructuur. Een groter bedrijf heeft vaak een complexere structuur, waardoor er rapporten eerst meerdere lagen langs moeten gaan voordat er officieel besluiten genomen mogen worden. In een kleiner bedrijf is de organisatiestructuur een stuk minder complex en wordt er bijvoorbeeld direct aan het ‘hoofd’ van het project bevindingen gepresenteerd. Zo worden er vaak sneller knopen doorgehakt en wordt er sneller actie ondernomen.
- Middelen en budget: een bedrijf van een grotere schaal heeft vaak een groter budget om te besteden aan SEO. Dit betekent dat een team meer tijd en geld kan stoppen in het werken, analyseren en verbeteren van de SEO-resultaten. In geval van een kleiner project of een project met een kleiner budget is er simpelweg minder tijd en geld om een zo’n uitgebreid mogelijk rapport te maken, wat het soms lastiger maakt om de SEO te optimaliseren.
Over het algemeen kan er vanuit gegaan worden dat rapportages aan kleine bedrijven een focus hebben op het vertellen van de inzichten en het duidelijk maken van de bevindingen, terwijl er bij een rapportage aan een groter bedrijf meer complexiteit, budgettering en voorbereiding komt kijken.
4. Maak gebruik van een dashboard
Een dashboard is een pagina waarin alle belangrijke gegevens samengevat en gevisualiseerd zijn. Het dashboard zorgt ervoor dat er altijd een handig overzicht te vinden is waar alle prestaties van het SEO-project te vinden zijn. In het dashboard mag er gebruik worden gemaakt van allerlei verschillende tools. Denk bijvoorbeeld aan een grafiek, tabel, diagram, of anders. Al deze losse elementen bieden een snel overzicht in de resultaten van belangrijke KPI’s.
Het doel van het dashboard is om verschillende gegevens allemaal bij elkaar te voegen. Zo is er bijvoorbeeld een tabel zichtbaar over de verkoopgegevens, maar staat op hetzelfde dashboard ook een grafiek over de financiële gegevens, de 5 belangrijkste zoekwoorden of een kaart met aantal bezoekers per land.
Het doel van een dashboard is dat gegevensanalyse vereenvoudigd wordt en sneller te raadplegen is. Zo kan het team trends identificeren, actie ondernemen en knopen doorhakken. Ook is het dashboard efficiënt om te gebruiken in het monitoren van de prestaties.
4.1 Aan de slag met het maken van een dashboard in Looker Studio
Looker Studio is een goed voorbeeld van een platform waarin alle verschillende tools geïntegreerd worden in één overzichtelijke dashboardpagina. Hierbij mijn stappenplan:
- Identificeer de belangrijkste KPI’s: identificeer welke KPI’s belangrijk zijn om in het SEO-dashboard te hebben? Denk bijvoorbeeld aan conversieratio, ranking van zoekwoorden of organisch verkeer.
- Maak verbinding met gegevensbronnen: vervolgens moet er verbinding worden gemaakt met de verschillende gegevensbronnen. Wordt er in het bedrijf CRM gebruikt of is gedurende het SEO-project Google Analytics gebruikt voor het analyseren? Verbind deze gegevensbronnen dan met het SEO-dashboard.
- Ontwerp het dashboard: zodra alle KPI’s geïntegreerd zijn, is het tijd om deze te organiseren op het dashboard. Looker Studio verwerkt informatie automatisch in een tabel, grafiek of andere gewenste vorm van visualisatie. Zo wordt er een overzichtelijk dashboard ontworpen
- Integreer de gegevensbronnen: om te zorgen dat het dashboard optimaal werkt, is het belangrijk om te zorgen dat de gegevens van alle gegevensbronnen continu actueel worden bijgehouden.
- Maak het dashboard interactief: het dashboard is interactief te maken, wat helpt om het dashboard te filteren op de gewenste gegevens van de gebruiker. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld de gegevens te filteren op tijd, geografische locatie of verschillende dimensies.
- Test en optimaliseer: nadat alles geïntegreerd is, is het tijd om het dashboard te testen. Doe dit door het simpelweg met het hele team te gebruiken. Vraag vervolgens feedback op om te kijken of er verbeterpunten zijn waardoor het dashboard nog optimaler en gebruiksvriendelijker wordt binnen de organisatie.
4.2 Welke SEO-tools zijn te integreren in Looker Studio?
Hieronder vind je een overzicht van de tools en de KPI’s die je ermee kunt rapporteren:
SEO-tool | KPI’s die gerapporteerd kunnen worden |
Google Analytics | Paginaweergaven, bouncerate, conversieratio, sessies, tijd op site |
Google Search Console | CTR van zoekopdrachten, ranking van zoekwoorden, klikken, foutmeldingen |
Ahrefs | Backlinks, content-analyse, ranking van zoekwoorden, concurrentieanalyse |
SEMrush | Advertentieanalyse, backlinks, ranking van zoekwoorden, concurrentieanalyse |
Moz | Backlinks, zoekwoorden onderzoek, ranking van zoekwoorden, site-crawling |
Hootsuite | Social media statistieken, waaronder conversies, bereik en betrokkenheid |
Buffer | Social media statistieken, waaronder conversies, bereik en betrokkenheid |
CRM-systeem | Omzet, leads, conversieratio’s, klanten |
Ik wil er uitdrukkelijk bij vermelden dat dit geen uitputtende lijst is van alle KPI’s die deze tools kunnen rapporteren. Wel geeft het je een goed beeld van de soorten gegevens die elk van deze tools je kan opleveren.
Hoelang duurt het voordat je SEO-resultaat hebt?
Hoelang duurt het voordat je resultaat met SEO hebt? SEO-resultaten zijn niet onmiddellijk zichtbaar en vereisen geduld en voortdurende inspanning. Voor kleinere tot middelgrote websites kunnen de eerste tekenen van vooruitgang, zoals een verbetering in zoekmachine rankings of een toename in organisch verkeer, soms al binnen 3 tot 6 maanden worden waargenomen.
Dit is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de competitiviteit van de markt en de effectiviteit van de geïmplementeerde SEO-strategieën. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te erkennen dat SEO een langetermijninvestering is.
Voor grotere websites of die in zeer competitieve sectoren kunnen significante resultaten langer op zich laten wachten, vaak van 6 maanden tot een jaar of zelfs langer. SEO is een continu proces dat aanpassing en consistentie vereist.
De algoritmen van zoekmachines evolueren voortdurend, wat betekent dat strategieën regelmatig moeten worden geëvalueerd en bijgesteld. Het succes op lange termijn hangt af van een commitment aan kwalitatieve content, technische optimalisatie, en het opbouwen van een sterke online aanwezigheid.
Samengevat
Rapporteren op het gebied van SEO kan complex zijn doordat het soms abstract overkomt. Wees duidelijk in wat je voor werk hebt gedaan en wat voorafgaand aan het project de doelstelling was en of deze is behaald of niet. Vanuit daar heb je een mooie baseline om goed contact te leggen met management. Succes!
- https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing
- https://app.ahrefs.com/
- https://www.semrush.com/
- https://search.google.com/search-console/
- https://analytics.google.com/analytics/
- https://marketingplatform.google.com/intl/nl/about/tag-manager/
- https://www.hotjar.com/
- https://www.screamingfrog.co.uk/