SEO-activiteiten rapporteren: de gids van 2024

Een belangrijk onderdeel van een sterke SEO-strategie heeft te maken met het rapporteren van de SEO-prestaties. In een SEO-presentatie wordt er inzicht gegeven in hoe een website presteert op specifieke Key Performance Indicators (KPI’s). Het rapport geeft duidelijk inzicht over wat goed werkt en waar er ruimte is voor verbetering of verandering. Het actueel meten van een SEO-strategie zorgt ervoor dat de strategie snel kan worden verbeterd indien nodig. Zo wordt er in korte tijd zo veel mogelijk positief resultaat behaald. In dit artikel ga ik, als SEO-expert, graag dieper in op het onderwerp. Graag leg ik je verder uit wat het belang is van een SEO-rapportage, maar ook welke tools essentieel zijn om jouw prestaties te meten en te rapporteren.

1. Wat zijn KPI’s waar je SEO-activiteiten op rapporteert?

Er zijn een aantal belangrijke KPI’s om mee te nemen in het SEO-rapport:

 1. Zoekwoord rangschikking: in het rapport is het belangrijk om de rangschikking van de beste zoekwoorden bij te houden. Zo kan er duidelijk gerapporteerd worden welke zoekwoorden goed ranken op een zoekmachine als Google en welke minder. Ook zorgt deze rangschikking ervoor dat het beter te meten is welke zoekwoorden een groei in verkeer en conversie halen.
Zoekwoord rangschikkingen rapportage
 1. Verkeer: het is belangrijk om het organische verkeer vanuit een zoekmachine naar de website te meten. Is er na het in werking zetten van een SEO-strategie een duidelijke groei in organisch verkeer? Dan betekent dit dat de SEO-activiteiten hun vruchten afwerpen.
 1. Conversies: het doel van SEO is niet alleen om meer bezoekers te werven, maar ook om deze bezoekers om te zetten naar potentiële klanten. In conversies wordt er specifiek bijgehouden hoeveel bezoekers van de website vervolgens een aanvraag doen voor een offerte, een bestelling plaatsen of een andere actie ondernemen. Goede SEO-activiteiten zorgen voor meer conversie. Meet dit dus goed in het rapport.
 1. Bounce rate: bounce rate geeft het percentage aan over hoeveel bezoekers de website verlaten na slechts één pagina. Wordt er in het rapport opgemerkt dat het bounce rate erg hoog is? Dan kan dit te maken hebben met een SEO die niet volledig aansluit bij de relevantie van de bezoekers of heeft het te maken dat de website een slechte gebruikerservaring heeft.
 1. Tijd gespendeerd op de website: in het SEO-rapport is het ook van belang om aan te geven hoeveel tijd een bezoeker doorbrengt op de website. Hoe relevanter en waardevoller de inhoud op de website is, hoe langer een gebruiker op de website zal blijven. Deze KPI heeft een direct verband met gebruikerservaring en conversie aantallen. Presteert dit punt slecht in het rapport? Dan is het tijd om UX in te schakelen.
 1. Indexering en crawlability: een zoekmachine moet een website crawlen. Dit verwijst naar het proces waar een zoekmachine de inhoud van een website verzamelt op het internet. Soms lukt het niet goed om deze informatie te indexeren. Dit heeft als gevolg dat een website minder goed organisch zichtbaar is in de zoekresultaten. Door de indexering en crawlability van de website bij te houden, wordt het makkelijker om problemen met betrekking tot zichtbaarheid te identificeren en op te lossen.(1).

1.1 Welke handige tools kun je gebruiken om de KPI’s voor SEO bij te houden?

KPI’s voor SEO worden het beste bijgehouden in een handige tool die specifiek gemaakt is voor dit type rapportages. Er zijn verschillende tools te vinden waarin de bovengenoemde KPI’s makkelijk bij te houden zijn. Hier is een lijkt van een aantal van de meest populaire tools:

SEO KPI's
 1. Ahrefs: Ahrefs is een all-in-one SEO tool. Hier is het mogelijk om alle KPI’s overzichtelijk bij te houden. Daarnaast is Ahrefs in staat om een gedetailleerd rapport van zoekwoordposities, inzicht in het zoekverkeer en inzicht in de concurrenten te geven. Ahrefs genereert zelfstandig rapporten over alle gewenste punten, zoals bijvoorbeeld bounce rate of verkeer, wat het makkelijk maakt om de bevindingen vervolgens met een team te analyseren.(2).
 1. SEMrush: SEMrush wordt ook gezien als een all-in-one SEO tool. Deze tool is ook in staat om alle bovengenoemde punten overzichtelijk bij te houden in een rapport. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de positie van zoekwoorden te vergelijken met concurrenten. (3).
 1. Google Search Console: dit is een handige gratis tool om te gebruiken. In deze tool worden alle prestaties die op de zoekmachine van Google plaatsvinden geanalyseerd en gerapporteerd. Het biedt de mogelijkheid om inzicht te geven in organisch verkeer, in click-through rates, zoekwoordposities en meer. Ook biedt het een handige tool aan waarmee informatie over indexering van de website wordt aangeleverd, waardoor het makkelijker is om te zien of er specifieke problemen zijn.(4).
 1. Google Analytics: ook Google Analytics is een gratis tool van Google. Deze tool biedt hulp in het meten en analyseren van het verkeer op een website. Organisch verkeer, conversieratio en gedetailleerde rapporten over bouncerate per zoekwoord, pagina of verkeersbron worden allemaal gemeten in deze tool.(5).
 1. Google Tag Manager: en ook Google Tag Manager is een gratis tool van Google. Deze is specifiek te gebruiken om tracking codes en tags op de website te beheren. Ook is het mogelijk om conversietracking van Google Ads te implementeren in dit programma. (6).
 1. Moz Pro: Moz Pro is een betrouwbare tool om de SEO-rapportages bij te houden. Naast de zoekwoord-positie tracker, biedt het ook andere functies. Pagina rapporten, crawl rapporten en concurrentieanalyses zijn hier enkele van.
 1. Rank Tracker van SEO PowerSuite: Rank Tracker is een handige tool van SEO Powersuite. In dit programma is het mogelijk om de zoekwoordposities van verschillende zoekmachines bij te houden. Zo worden er specifieke rapporten voor Bing, Google of Yahoo gemaakt die op zichzelf te analyseren zijn, maar ook met elkaar vergelijken.
 1. SimilarWeb: in SimilarWeb wordt het mogelijk gemaakt om organisch verkeer makkelijk inzichtelijk te maken. Ook worden hier verschillende verkeersbronnen in verwerkt. Zo wordt er ook rekening gehouden met bijvoorbeeld bronnen als sociale media, betaalde zoekopdrachten en verwijzingen. In deze tool is het ook mogelijk om concurrentieanalyses te maken of om actuele branche trends te genereren.
 1. Alexa: deze handige tool geeft een overzichtelijk inzicht in de prestatie van de website aan de hand van zoekwoorden, organisch verkeer en andere KPI’s. Ook is het mogelijk om de prestaties van concurrenten te analyseren.
 1. Hotjar: in Hotjar wordt het bezoekersgedrag van een website zichtbaar gemaakt. Dit heeft zowel betrekking op de pagina’s waar bezoekers het meeste tijd op doorbrengen als met de formulieren, knoppen en andere interactieve tools die het meest gebruikt worden. (7).
 1. KISSmetrics: op deze tool ligt er een focus op het tracken van conversies en optimaliseren ervan. Deze tool is ideaal voor wanneer het doel is om een zo’n gebruiksvriendelijke website te ontwikkelen die een hoog conversiepercentage voor elkaar krijgt.
 1. Crazy Egg: ook Crazy Egg is een handige tool voor wanneer de focus ligt op het analyseren van het gedrag van de website bezoekers. Hier wordt belangrijke informatie weergegeven over punten waar bezoekers vaak vastlopen, evenals het bounce rate.
 1. Clicky: met behulp van Clicky wordt er inzicht gegeven in het organisch verkeer op de website. Deze gedetailleerde rapporten geven duidelijk inzicht in de conversie rate, sessieduur en meer.
 1. Sitebulb: Sitebulb is specifiek ontwikkeld om websites te crawlen en dit proces te analyseren. Deze tool geeft vervolgens duidelijk overzicht in of er technische SEO-problemen opduiken die een negatieve invloed hebben op de indexering van de website.
 1. Screaming Frog: ook Screaming Frog is een handige tool voor het controleren van de indexering van een website.

Ondanks dat dit de 15 meest populaire tools zijn onder de gebruikers, zijn er nog veel meer andere tools op de markt te vinden waarmee KPI’s bij te houden zijn. Het belangrijkste is om een tool te kiezen die aansluit bij de doelstellingen en behoeften die er zijn opgesteld voor de website. Ondanks dat deze tools allemaal op elkaar lijken, hebben ze allemaal hun eigen kracht.

2. Aan wie wordt de voortgang van een SEO-traject doorgaans gerapporteerd?

Dit heeft deels te maken met de structuur van een organisatie of project. Iedereen die betrokken is bij een SEO-project zal het op prijs stellen om communicatie te ontvangen over de voortgang van het project met behulp van een SEO-rapport. Graag noem ik hieronder een aantal van de meest voorkomende belanghebbende in een SEO-traject:

 1. Interne teamleden: een SEO-team kan de SEO-rapporten gebruiken om de voortgang te bespreken samen met de rest van het interne team. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de content, ontwikkeling of marketing afdeling. Door met regelmaat de voortgang van een website te bespreken met behulp van het rapport, kan er gezamenlijk worden bekeken of de voortgang en doelstellingen lopen zoals gewenst.
 1. Managers en leidinggevenden: vaak is het ook van belang om deze rapporten door te nemen met een manager of leidinggevende. Deze rapporten tonen het belang aan van zoekmachineoptimalisatie en door het effect aan een manager of leidinggevende te laten zien, wordt het vaak makkelijker om extra steun of middelen aan te vragen voor het project indien nodig.
 1. Externe partners: mochten externe partners betrokken zijn bij een project, dan is het ook belangrijk om deze tussendoor op de hoogte te houden met behulp van een analyse rapport. Dit bevordert de samenwerking, de onderlinge transparantie en uiteindelijk ook de prestatie van het project.
 1. Klanten: mocht er gewerkt worden aan een SEO-project voor een klant, dan is het belangrijk om met behulp van het rapport de resultaten door te nemen. Doordat het rapport meetbare informatie bevat, wordt het makkelijker om een klant te overtuigen van het proces van het project. Ook bouwt het een betere klantrelatie op, aangezien het weergeven van een SEO-rapport een teken van transparantie is. Het laat zien dat er geen informatie achter wordt gehouden.

2.1 Hoe zorg je dat het rapport afgestemd is op de doelgroep?

De manier waarop een rapportage gepresenteerd wordt, is deels afhankelijk van de doelgroep waar je het aan presenteert. Graag leg ik een aantal tips uit die aangeven hoe de communicatie van rapportage zo effectief mogelijk aan de doelgroep wordt gepresenteerd.

 1. Houd het beknopt: vooral wanneer er een presentatie wordt gegeven aan de managers of leidinggevende, is het van belang om dit zo beknopt mogelijk te houden. Vaak hebben ze weinig tijd in hun agenda, waardoor ze het op prijs stellen wanneer punten of bevindingen zo duidelijk en beknopt mogelijk worden gepresenteerd. 
 1. Wees duidelijk: een SEO-rapportage is gevuld met specifieke nummers, tabellen en grafieken. Gebruik deze meetbare informatie om punten duidelijk over te brengen. Vooral voor interne teams en externe partners is het belangrijk om deze gedetailleerde informatie zo duidelijk mogelijk zichtbaar te maken. Zo kan iedereen zo goed mogelijk hun werk doen.
 1. Zorg voor genoeg context: houd er rekening mee dat niet iedereen altijd de context van SEO-projecten snapt. Zorg dus dat er in een presentatie genoeg context wordt verteld. Wat is bijvoorbeeld de doelstelling van het project, wat is de strategie die er gebruikt is, wat zijn de resultaten van deze strategie en wat zijn vervolgens de conclusies of verbeterpunten voor de volgende ronde?
 1. Maak gebruik van visuele elementen: wees zeker niet bang om visuele elementen te gebruiken in een presentatie. Het is algemeen bekend dat men zich beter kan concentreren op een presentatie vol met tabellen, nummers en grafieken wanneer deze visueel gepresenteerd worden. Maak hier dus zeker gebruik van om complexe informatie zo makkelijk mogelijk begrijpbaar te maken.
Gebruik visuele elementen SEO rapportage
 1. Het taalgebruik: aan wie wordt er een presentatie gegeven? Stem het taalgebruik af aan deze doelgroep. Een klant is bijvoorbeeld meer gefocust op de resultaten, terwijl een intern team graag de fijne details van het project wilt weten. Met behulp van het juiste taalgebruik wordt de doelgroep meegenomen en overtuigd van het verhaal en de bevindingen.

2.2 Rapporteren per stakeholder

StakeholderWat te Rapporteren
CEO/BedrijfsleiderEen bedrijfsleider is vaak op zoek naar overzichtelijk informatie van het project die ingaat op de prestaties. Denk bijvoorbeeld aan de bevindingen in het organisch verkeer, de conversie rates, de leadgeneratie en een sterke conclusie over hoe SEO bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen binnen het bedrijf.
Marketing ManagerEen Marketing Manager is op zoek naar diepgaande informatie over de loop van het project. Deze wilt bijvoorbeeld weten welke zoekwoorden gebruikt zijn, welke content het beste gepresteerd heeft en hoe SEO heeft samengewerkt met de rest van het marketing team.
Content TeamHet content team, zoals de naam al deels verklapt, is op zoek naar bevindingen die helpen om de content te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de bevindingen van een zoekwoorden onderzoek, de bevindingen van de prestatie van content van de afgelopen maand, enzovoorts.
Technisch TeamHet Technisch Team is op zoek naar duidelijk informatie waarmee zij de technische kant van SEO verbeteren. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op mogelijke crawl errors of pagina laadtijden die sneller moeten.
Sales TeamHet Sales Team wil graag meer weten over hoe SEO bijdraagt aan de verkoop. Hoeveel verkopen zijn direct afkomstig van het organische verkeer, welke content en zoekwoorden zorgen voor meer leads en wat zijn de nieuwe branche trends.

3. Zijn er verschillen in het rapporteren voor een groot of klein bedrijf?

Het maakt een verschil of er een SEO-rapportage wordt gemaakt voor een groot of een klein bedrijf. Graag vertel ik meer over wat deze verschillen precies zijn:

 1. Omvang van het project: een groot bedrijf heeft vaak een grotere website en meer producten of service. Ook zijn er vaak veel meer betrokkenen in het project en dus meer teams of afdelingen waar rapporten aan gepresenteerd moeten worden. Dit betekent dat het SEO-project een stuk groter is dan wanneer het betrekking heeft op een kleinschalige website.
 1. Betrokkenheid van belanghebbenden: zoals al kort benoemd, vaak heeft een groter bedrijf meer betrokkenen of belanghebbenden in het SEO-project. Zo moet er gerapporteerd worden aan de leidinggevende, managers, externe teams of externe partners. Deze rapporten moeten per doelgroep worden aangepast. Een kleiner bedrijf heeft vaak minder belanghebbenden in het project, wat betekent dat het rapporteren en voorbereiden van dit rapport minder tijd kost. 
 1. Complexiteit van de organisatiestructuur: een ander punt om mee te nemen is de organisatiestructuur. Een groter bedrijf heeft vaak een complexere structuur, waardoor er rapporten eerst meerdere lagen langs moeten gaan voordat er officieel besluiten genomen mogen worden. In een kleiner bedrijf is de organisatiestructuur een stuk minder complex en wordt er bijvoorbeeld direct aan het ‘hoofd’ van het project bevindingen gepresenteerd. Zo worden er vaak sneller knopen doorgehakt en wordt er sneller actie ondernomen.
Complexiteit van de organisatiestructuur
 1. Middelen en budget: een bedrijf van een grotere schaal heeft vaak een groter budget om te besteden aan SEO. Dit betekent dat een team meer tijd en geld kan stoppen in het werken, analyseren en verbeteren van de SEO-resultaten. In geval van een kleiner project of een project met een kleiner budget is er simpelweg minder tijd en geld om een zo’n uitgebreid mogelijk rapport te maken, wat het soms lastiger maakt om de SEO te optimaliseren.

Over het algemeen kan er vanuit gegaan worden dat rapportages aan kleine bedrijven een focus hebben op het vertellen van de inzichten en het duidelijk maken van de bevindingen, terwijl er bij een rapportage aan een groter bedrijf meer complexiteit, budgettering en voorbereiding komt kijken.

4. Verschilt een rapportage voor de CMO van een rapportage voor de CEO?

Er is duidelijk een verschil aan wanneer er gerapporteerd moet worden aan een Chief Marketing Officer (CMO) of een Chief Executive Officer (CEO). Graag leg ik deze verschillen verder uit:

 1. Focus van de rapportage: een rapportage voor de CMO is vaak gericht op de marketingkant van SEO. Het gaat dus een specifieker onderwerp in. Een rapportage aan een CEO heeft vaak een algemene nadruk op de impact die het SEO-project maakt voor het bedrijf.
 1. De taalgebruik: de manier hoe de bevindingen gepresenteerd worden aan een CMO en CEO zal met elkaar verschillen. Een CMO heeft een specifieke expertise in marketing, waardoor specifieke marketing termen zeker gebruikt mogen worden. Een CEO heeft echter een zakelijke achtergrond. In plaats van dat er in de analyse een hoop complexe termen gebruikt worden, stelt een CEO het meer op prijs wanneer er op een brede zakelijke toon gepraat wordt.
 1. Detailniveau: zorg dat de details die in het rapport besproken worden specifiek aangesloten zijn aan de belangstelling van de CMO of CEO. Een CMO heeft de details nodig waardoor het slimme marketing beslissingen kan nemen, terwijl een CEO juist op zoek is naar details over wat het SEO-project specifiek voor de hogere niveaus van het bedrijf betekent.
 1. Presentatie van de rapportage: een CMO is op zoek naar visuele grafieken of tabellen over specifieke punten in de analyse. Een CEO wil liever de concrete cijfers op papier zien om zo een overzichtelijke samenvatting van de resultaten te hebben.
 1. KPI’s: Dit punt heeft deels betrekking op punt 1, de focus van het rapport. Het is belangrijk dat de KPI’s die gepresenteerd worden specifiek worden geselecteerd. Een CMO heeft bijvoorbeeld interesse in de conversieratio’s, terwijl een CEO graag de groei en omzet wil zien in cijfers.

Het is altijd belangrijk dat een presentatie specifiek wordt samengesteld aan de betrokkenen om te garanderen dat de rapportages zo effectief mogelijk overgebracht worden. Door rekening te houden met de bovengenoemde 5 punten, wordt er een overzichtelijke en gepersonaliseerde rapportage opgebouwd.

5. Maak gebruik van dashboarden

Een dashboard is een pagina waarin alle belangrijke gegevens samengevat en gevisualiseerd zijn. Het dashboard zorgt ervoor dat er altijd een handig overzicht te vinden is waar alle prestaties van het SEO-project te vinden zijn. In het dashboard mag er gebruik worden gemaakt van allerlei verschillende tools. Denk bijvoorbeeld aan een grafiek, tabel, diagram, of anders. Al deze losse elementen bieden een snel overzicht in de resultaten van belangrijke KPI’s.

Het doel van het dashboard is om verschillende gegevens allemaal bij elkaar te voegen. Zo is er bijvoorbeeld een tabel zichtbaar over de verkoopgegevens, maar staat op hetzelfde dashboard ook een grafiek over de financiële gegevens, de 5 belangrijkste zoekwoorden of een kaart met aantal bezoekers per land.

Dashboarding SEO rapportage

Het doel van een dashboard is dat gegevensanalyse vereenvoudigd wordt en sneller te raadplegen is. Zo kan het team trends identificeren, actie ondernemen en knopen doorhakken. Ook is het dashboard efficiënt om te gebruiken in het monitoren van de prestaties.

5.1 De mogelijke integraties van dashboarden voor SEO

Er zijn verschillende tools beschikbaar die in een SEO-dashboard te integreren zijn. Graag leg ik mijn favoriete integratie uit die bijdragen aan een duidelijk SEO-dashboard voor een website:

 1. Google Analytics: de integratie van Google Analytics analyseert de verschillende KPI’s gerelateerd aan organisch verkeer. Punten zoals bounce rate, sessies, en tijd op de site worden automatisch door deze integraties gevisualiseerd in een dashboard.
 1. Google Search Console: Google Search Console is een handige gratis tool van Google. Deze integratie maakt een handig overzicht over hoe goed een website presteert in de zoekresultaten van Google. In het dashboard zijn onder andere analyses van de CTR van zoekopdrachten, mogelijk foutmeldingen en de ranking van de website te vinden
 1. Keyword tracking tool: deze tool, zoals de naam al deels zegt, is handig om te gebruiken voor zoekwoorden ranking. De tool identificeert automatisch nieuwe zoekwoorden. Met behulp van deze handige tool wordt het identificeren van nieuwe trends en het zo snel mogelijk gebruiken ervan een stuk makkelijker.
 1. Social media analytics tools: social media is niet meer weg te denken uit de samenleving. Dat betekent dat ook voor social media een deel uitmaakt van veel marketingstrategieën. Met behulp van een handige social media analytic tool, zoals Buffer of Hootsuite, worden de prestaties op social media bijgehouden. Deze gegevens zijn ook toe te voegen aan een SEO-dashboard. Zo kan bijvoorbeeld geanalyseerd worden of er een verband is tussen de SEO-prestaties en de groei op social media.
 1. CRM integratie: CRM integratie is handig voor ieder bedrijf dat al werkt met een CRM-systeem. Dit systeem is te integreren in een SEO-dashboard, waarmee het makkelijk wordt om inzichten in leads en klanten zichtbaar te maken op het SEO-dashboard.

5.2 Aan de slag met het maken van een dashboard in Looker Studio

Het maken van een SEO-dashboard is geen ingewikkelde taak. Looker Studio is een goed voorbeeld van een platform waarin alle verschillende tools geïntegreerd worden in één overzichtelijke dashboardpagina. Volg de volgende stappen om alle gewenste SEO-tools te integreren in Looker Studio:

 1. Identificeer de belangrijkste KPI’s: identificeer welke KPI’s belangrijk zijn om in het SEO-dashboard te hebben? Denk bijvoorbeeld aan conversieratio, ranking van zoekwoorden of organisch verkeer.
 1. Maak verbinding met gegevensbronnen: vervolgens moet er verbinding worden gemaakt met de verschillende gegevensbronnen. Wordt er in het bedrijf CRM gebruikt of is gedurende het SEO-project Google Analytics gebruikt voor het analyseren? Verbind deze gegevensbronnen dan met het SEO-dashboard.
 1. Ontwerp het dashboard: zodra alle KPI’s geïntegreerd zijn, is het tijd om deze te organiseren op het dashboard. Looker Studio verwerkt informatie automatisch in een tabel, grafiek of andere gewenste vorm van visualisatie. Zo wordt er een overzichtelijk dashboard ontworpen
Looker Studio SEO rapportage
 1. Integreer de gegevensbronnen: om te zorgen dat het dashboard optimaal werkt, is het belangrijk om te zorgen dat de gegevens van alle gegevensbronnen continu actueel worden bijgehouden.
 1. Maak het dashboard interactief: het dashboard is interactief te maken, wat helpt om het dashboard te filteren op de gewenste gegevens van de gebruiker. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld de gegevens te filteren op tijd, geografische locatie of verschillende dimensies.
 1. Test en optimaliseer: nadat alles geïntegreerd is, is het tijd om het dashboard te testen. Doe dit door het simpelweg met het hele team te gebruiken. Vraag vervolgens feedback op om te kijken of er verbeterpunten zijn waardoor het dashboard nog optimaler en gebruiksvriendelijker wordt binnen de organisatie.

5.2 Welke SEO-tools zijn te integreren in Looker Studio?

Benieuwd welke SEO-tools allemaal te integreren zijn in Looker Studio. In de volgende tabel heb ik een aantal van de meest gebruikte tools uitgelegd. Let op dat dit slechts een kleine greep is uit alle mogelijke SEO-tools die in Looker Studio te gebruiken zijn. De tabel is bedoeld om een indruk te geven over de mogelijkheden van het SEO-dashboard. De KPI’s zijn dus volledig aan te passen aan de specifieke doelgroep en het doel van het SEO-project en verschillen dus van de KPI’s genoemd in deze tabel

Hieronder vind je een overzicht van de tools en de KPI’s die je ermee kunt rapporteren:

SEO-toolKPI’s die gerapporteerd kunnen worden
Google AnalyticsPaginaweergaven, bouncerate, conversieratio, sessies, tijd op site
Google Search ConsoleCTR van zoekopdrachten, ranking van zoekwoorden, klikken, foutmeldingen
AhrefsBacklinks, content-analyse, ranking van zoekwoorden, concurrentieanalyse
SEMrushAdvertentieanalyse, backlinks, ranking van zoekwoorden, concurrentieanalyse
MozBacklinks, zoekwoorden onderzoek, ranking van zoekwoorden, site-crawling
HootsuiteSocial media statistieken, waaronder conversies, bereik en betrokkenheid
BufferSocial media statistieken, waaronder conversies, bereik en betrokkenheid
CRM-systeemOmzet, leads, conversieratio’s, klanten

Ik wil er uitdrukkelijk bij vermelden dat dit geen uitputtende lijst is van alle KPI’s die deze tools kunnen rapporteren. Wel geeft het je een goed beeld van de soorten gegevens die elk van deze tools je kan opleveren. Afhankelijk van de specifieke tool en de instellingen die je gebruikt, kunnen er meer of minder KPI’s beschikbaar zijn. Het is belangrijk om ten eerste de KPI’s te identificeren die het relevantst zijn voor jouw specifieke doelen en doelgroepen. Deze dien je op te nemen in je rapportage.

Samengevat

Het rapporteren van SEO-prestaties is een essentieel onderdeel van een SEO-project. Het rapporteren zorgt ervoor dat er tussendoor wordt geanalyseerd wat er goed gaat en wat er beter kan. Zo worden strategieën geoptimaliseerd, worden er betere beslissingen genomen en worden de doelstellingen van het project sneller behaald. Ook zorgen SEO-analyses ervoor dat alle belanghebbenden binnen het project goed op de hoogte worden gehouden van het proces, wat zowel voor het interne team als voor de externe partners zorgt voor betere communicatie en samenwerking. Vergeet niet dat het belangrijk is om deze analyses altijd aan te passen aan de doelgroep waar ze aan gepresenteerd worden. Het gebruiken van de juiste tools is een belangrijk punt om analyse zo tijdbesparend mogelijk te maken. Er zijn verschillende tools beschikbaar die stuk voor stuk uitgebreide analyses maken waarin zichtbaar is welke SEO-strategieën hun vruchten afwerpen en welke niet. Om vervolgens een compleet overzichtelijk en visueel beeld van de prestatie van de website te maken, is gebruik van een dashboard van groot belang. Met behulp van regelmatige analyses en de juiste tools wordt het gewenste succes snel en efficiënt behaald.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 18 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.