Hoelang duurt het voordat je resultaat hebt met SEO?

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe lang het duurt voordat je nieuwe website verschijnt in Google’s zoekresultaten, ben je niet de enige. De reis naar SEO-succes lijkt soms een mysterie, vol technische SEO, contentstrategieën en een wervelwind aan rankingfactoren. Dit artikel ontrafelt enkele van die geheimen. Ik duik in het belang van domeinautoriteit, de impact van kwalitatieve content, en hoe backlinks en technische optimalisatie je website sneller in de schijnwerpers kunnen zetten.

Uitleg over hoe zoekmachines werken

Om dit allemaal te begrijpen, is het van belang om goed door te hebben hoe zoekmachines werken.

Crawlen is het proces waarbij zoekmachines met behulp van bots (ook wel spiders genoemd) het internet afspeuren om informatie over webpagina’s te verzamelen. Deze informatie omvat de inhoud van de pagina (tekst, afbeeldingen, video’s), de structuur (zoals HTML-code), en de links die naar en van de pagina leiden.

Na het crawlen komt het indexeren. Tijdens dit stadium worden de verzamelde gegevens opgeslagen in een enorme database, de index. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, raadpleegt de zoekmachine deze index om relevante resultaten te vinden.

Het ranken is de laatste stap. Op basis van een complex algoritme, dat rekening houdt met honderden rankingfactoren, bepaalt de zoekmachine welke webpagina’s het meest relevant zijn voor de zoekopdracht en rangschikt deze in de zoekresultaten. De exacte criteria en het gewicht dat aan elke factor wordt toegekend, zijn bedrijfsgeheimen, maar we weten dat zaken als relevantie van de content, gebruiksvriendelijkheid, snelheid van de site, en inkomende links allemaal een rol spelen.

Hoelang duurt het voordat je resultaat hebt in Google in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Het belang van keywords, backlinks, en website-optimalisatie

Om goed te scoren in zoekresultaten, is het essentieel om aandacht te besteden aan keywords, backlinks, en website-optimalisatie.

  • Keywords zijn de woorden of zinnen die mensen intypen in zoekmachines. Door relevante keywords op je website te gebruiken, help je zoekmachines te begrijpen waar je content over gaat. Dit verhoogt de kans dat jouw site wordt weergegeven in de zoekresultaten wanneer iemand naar die termen zoekt.
  • Backlinks, links van andere websites naar de jouwe, fungeren als een soort stem van vertrouwen in de ogen van zoekmachines. Websites met een hoger aantal kwalitatieve backlinks worden vaak als meer autoritair en betrouwbaar beschouwd, wat kan leiden tot een hogere ranking.
  • Website-optimalisatie omvat een breed scala aan technieken om de prestaties, snelheid, en gebruikerservaring van je website te verbeteren. Dit omvat technische SEO-aspecten zoals het optimaliseren van laadtijden, het mobielvriendelijk maken van je site, en het zorgen voor een logische site-architectuur.

Overzicht van de factoren die invloed hebben op SEO-resultaten

SEO-resultaten worden beïnvloed door een breed scala aan factoren, waaronder, maar niet beperkt tot, de kwaliteit en relevantie van de content, de structuur en toegankelijkheid van de website, de aanwezigheid van keywords, de kwaliteit en kwantiteit van backlinks, en gebruikerssignalen zoals klikfrequenties en de tijd die op de site wordt doorgebracht. Andere factoren zijn de technische prestaties van de website, zoals laadsnelheden, mobiele compatibiliteit, en veilige verbindingen (HTTPS).

Het is belangrijk te onthouden dat SEO een langetermijnstrategie is. Veranderingen die je vandaag maakt, kunnen tijd nodig hebben om hun volledige effect te tonen in de zoekresultaten. Door echter een consistente en holistische benadering van SEO te hanteren, bouw je aan een sterke online aanwezigheid die de test van de tijd kan doorstaan.

Wat ik daarbij vaak zie is dat websites worden gelanceerd met een moederbedrijf (en een domein) met veel tractie binnen Google. Dit geeft echt een grote boost. Verschillende vormen zijn hierin mogelijk.

  • Het moederbedrijf lanceert een website voor een specifieke dienst.
  • Het moederbedrijf wijkt uit naar andere landen en lanceert hiervoor aparte domein.
  • Het moederbedrijf neemt een bedrijf over en lanceert hiervoor een nieuwe website.
  • Het moederbedrijf biedt een nieuwe dienst met met daarbij een nieuwe website.

De invloed van een domein met geschiedenis

Het “dropcatchen” van een bestaand domein met geschiedenis kan aanzienlijk invloed hebben op SEO en de snelheid waarmee een nieuwe website kan ranken. Dropcatchen verwijst naar het proces van het registreren van een domeinnaam direct nadat deze is vrijgegeven, meestal omdat de vorige eigenaar de registratie niet heeft verlengd. Het potentieel van zo’n domein hangt af van verschillende factoren:

  1. Domeinautoriteit en backlinks: Een bestaand domein kan al domeinautoriteit hebben opgebouwd via backlinks van andere sites. Als deze backlinks van hoge kwaliteit en relevant zijn, kunnen ze de SEO-prestaties van het nieuwe project aanzienlijk verbeteren. Zoekmachines zoals Google hechten waarde aan domeinen met een sterke linkprofiel, wat kan leiden tot snellere en hogere rankings.
  2. Leeftijd van het domein: Sommige SEO-experts geloven dat oudere domeinen meer vertrouwen kunnen genieten bij zoekmachines, wat deels te danken is aan hun langdurige aanwezigheid op het web. Dit kan echter een kleine factor zijn in vergelijking met andere, meer directe ranking factoren zoals contentkwaliteit en backlinks.
  3. Relevantie: Als het domein gerelateerd is aan het onderwerp of de industrie van de nieuwe website, kan dit de relevantie en de waarde ervan verhogen. Een domeinnaam die nauw aansluit bij de zoekopdrachten van de doelgroep, kan ook bijdragen aan een verbeterde gebruikerservaring en herkenbaarheid.
  4. Negatieve geschiedenis: Aan de andere kant, als het domein een negatieve geschiedenis heeft, zoals het hosten van spammy content of het ontvangen van een Google-penalty, kan dit de SEO-inspanningen schaden. Het is daarom essentieel om een grondige controle uit te voeren voordat je een bestaand domein overneemt. Hulpmiddelen zoals de Wayback Machine en Google’s Transparency Report kunnen inzicht bieden in de geschiedenis van het domein.

Het is cruciaal om te onderzoeken en te beoordelen of het potentieel voor een bestaand domein opweegt tegen de mogelijke risico’s. Een grondige due diligence, inclusief het controleren van de backlinkprofiel, het onderzoeken van de domeingeschiedenis, en het beoordelen van de relevantie, is essentieel voordat je besluit een domein te dropcatchen. Met de juiste aanpak kan een bestaand domein met een positieve geschiedenis een vliegende start geven aan je SEO-inspanningen.

Hoelang duurt het om te ranken in Google (en tractie te krijgen)?

Dit is afhankelijk van meerdere variabelen (zie onderstaande header). Vanuit mijn ervaring zou ik zeggen dat 4-6 maanden gebruikelijk is wanneer een website actief bezig is met het optimaliseren van de linkbuilding, content en technische SEO.

Waar is dit van afhankelijk?

De tijd die het duurt voordat een website begint te ranken in Google kan sterk variëren, afhankelijk van een reeks factoren zoals de competitiviteit van de industrie, de kwaliteit van de content, de structuur van de website, en de implementatie van SEO-strategieën. Over het algemeen kunnen nieuwe websites verwachten dat het enkele maanden tot zelfs een jaar duurt voordat ze significante posities in zoekresultaten behalen. Enkele algemene richtlijnen zijn:

  1. Snelle zichtbaarheid: Voor zeer specifieke, niche-gerelateerde zoekwoorden of lokale zoekopdrachten kan een nieuwe website binnen enkele weken tot een paar maanden enige zichtbaarheid beginnen te zien. Dit is vooral het geval als de concurrentie laag is en de website goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
  2. Competitieve markten: In meer verzadigde of competitieve markten kan het veel langer duren voordat een website begint te ranken. In dergelijke gevallen is het niet ongebruikelijk dat het zes maanden tot een jaar duurt voordat er significante vooruitgang wordt geboekt in de zoekresultaten.
  3. Continu proces: SEO moet worden gezien als een continu proces in plaats van een eenmalige taak. Het voortdurend toevoegen van hoogwaardige content, optimaliseren van bestaande pagina’s, en het bouwen van backlinks zijn noodzakelijk om rankings te verbeteren en te behouden.
  4. Google’s sandbox: Sommige SEO-professionals geloven dat Google nieuwe websites tijdelijk “in de sandbox plaatst”, wat betekent dat ze een soort proefperiode ondergaan voordat ze voor competitieve zoekwoorden kunnen ranken. Hoewel Google dit nooit officieel heeft bevestigd, rapporteren veel SEO’s een vertraging voordat nieuwe domeinen significante rankings beginnen te zien.
  5. Snellere resultaten door bestaande autoriteit: Websites die een domein overnemen met bestaande autoriteit of die onderdeel worden van een site met hoge autoriteit kunnen soms sneller ranken dankzij de gevestigde reputatie en backlinkprofiel van het domein.

Het is cruciaal om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat SEO een langetermijninvestering is. Geduld, samen met een sterke focus op het creëren van waarde voor gebruikers, het optimaliseren van technische SEO-aspecten, en het uitvoeren van effectieve promotie- en linkbuilding-strategieën, zijn essentieel voor succes.

Samengevat

Kortom, de SEO-reis van een nieuwe website is geen sprint, maar een marathon. De tijd tot zichtbaarheid in Google’s zoekresultaten varieert, afhankelijk van hoe goed je strategieën zoals content creatie, keyword optimalisatie, en technische SEO uitvoert. Terwijl sommige sites al na een paar weken resultaten zien, hebben anderen maanden of zelfs langer nodig.

Blijf je website verbeteren, voeg regelmatig waardevolle content toe, en bouw een sterk netwerk van backlinks op. Zo verbeter je niet alleen je kansen om te ranken, maar bouw je ook aan een duurzaam online aanwezigheid.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.