Wat zijn zero click searches en hoe optimaliseer je hiervoor?

De opkomst van zero click searches verandert de manier waarop SEO wordt gedaan. In plaats van de traditionele zoekopdracht waarbij gebruikers klikken op een resultaat om meer informatie te krijgen, geven zero click searches het antwoord direct in de zoekresultaten (denk aan featured snippets), zonder dat er een verdere actie nodig is. Dit betekent dat de gebruiker vaak niet verder gaat dan de zoekpagina van Google zelf. In dit artikel vertel ik hoe je daarmee om kunt gaan.

Wat zijn zero click searches?

Zero click searches verwijzen naar zoekopdrachten waarbij de gebruiker alle benodigde informatie direct in de zoekresultaten vindt. Dit komt vaak voor bij zoekopdrachten die eenvoudige antwoorden vereisen, zoals definities, korte feitelijke antwoorden of informatie uit databases die Google direct in de resultatenpagina kan weergeven. Denk hierbij aan zoekopdrachten zoals “het weer vandaag”, “valuta omrekenen” of “leeftijd van [beroemdheid]”. Deze informatie wordt gepresenteerd in zogenaamde “featured snippets”, knowledge panels, of direct antwoord boxen, waarbij gebruikers geen reden meer hebben om verder te klikken naar een specifieke website.

De uitdaging voor bedrijven en SEO-specialisten is dat deze zero click searches leiden tot minder klikken naar hun eigen website, terwijl de zoekresultaten toch gebruik maken van hun data. Hierdoor wordt het moeilijker om verkeer naar de site te leiden, zelfs als je hoog rankt.

Hoe zero click searches SEO beïnvloeden

Zero click searches hebben een aantal implicaties voor traditionele SEO-strategieën. De belangrijkste daarvan is dat succes niet meer alleen wordt gemeten aan het aantal klikken en het gegenereerde verkeer. SEO is nu veel meer gericht op merkzichtbaarheid en het opbouwen van een sterke autoriteitspositie in zoekmachines.

In een zero click-omgeving wordt de focus verschoven naar het verkrijgen van de “posities nul”, zoals featured snippets of knowledge panels. Dit zijn de resultaten die boven de reguliere zoekresultaten verschijnen en direct de informatie verschaffen die de gebruiker zoekt (ze komen nu soms zelfs boven de advertenties in Google).

Bovendien betekent dit dat SEO zich nu meer moet richten op het beantwoorden van vragen in een format dat Google gemakkelijk kan interpreteren en weergeven. Het gebruik van gestructureerde data (schema markup) en het optimaliseren van content voor featured snippets zijn daarom essentieel geworden. Hoewel zero click searches je website verkeer kunnen beperken, bieden ze ook de kans om je merk te versterken en als een betrouwbare bron te worden gepositioneerd.

Als laatste merk ik een verschuiving naar de meer commerciële termen voor de organisaties die gericht zijn op de conversie vanuit SEO. Mensen die op zoek zijn naar een product of dienst klikken vaker door dan mensen die alleen op zoek zijn naar informatie (en in dat geval mis je niks, want de conversie van de mensen die alleen naar informatie op zoek zijn ligt toch significant lager).

Mijn strategieën voor zero click searches

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je content is geoptimaliseerd voor featured snippets en andere vormen van zero click resultaten. Dit betekent dat je moet anticiperen op de vragen die je doelgroep stelt en daarop beknopte, direct bruikbare antwoorden moet bieden. Dit kan door het toevoegen van vraag-antwoord formats aan je content, het gebruik van heldere koppen en bullet points om informatie overzichtelijk weer te geven, en door de toepassing van gestructureerde data om zoekmachines te helpen je content beter te begrijpen.

Daarnaast is het belangrijk om het concept van merkzichtbaarheid en top-of-mind awareness te omarmen. Zelfs als gebruikers niet op je website klikken, zien ze je merk of bedrijfsnaam mogelijk in de zoekresultaten.

Een andere waardevolle tactiek is het richten op long-tail zoekwoorden die minder vatbaar zijn voor zero click resultaten. Dit zijn complexere zoekopdrachten die vaak meer context of diepgaande uitleg vereisen en dus minder snel in een kort antwoord kunnen worden samengevat door Google. Door je te richten op zoekopdrachten met meer nuance, kun je het risico op zero click searches verkleinen en gebruikers verleiden om naar je site te klikken voor meer gedetailleerde informatie.

Wat zijn de gevolgen van zero click searches?

De opkomst van zero click searches roept ook vragen op over de impact op conversieratio’s en de return on investment (ROI) van SEO-strategieën. Als steeds meer zoekopdrachten geen klik meer genereren, wordt het moeilijker om de effectiviteit van SEO op traditionele wijze te meten.

Dit betekent dat bedrijven nieuwe manieren moeten vinden om succes te meten. Hoewel verkeer nog steeds een belangrijke metric is, moeten zichtbaarheid en de positie in SERP’s zwaarder gaan wegen. Het versterken van merkherkenning en vertrouwen kan op de lange termijn zelfs leiden tot betere conversie, omdat gebruikers eerder geneigd zullen zijn je merk te kiezen wanneer ze klaar zijn om een aankoop te doen.

Zero click searches betekenen ook dat bedrijven meer moeten investeren in aanvullende digitale strategieën, zoals contentmarketing en het verbeteren van de gebruikerservaring op hun site. Als je website waardevolle informatie biedt die verder gaat dan wat in een snippet wordt getoond, kunnen gebruikers worden verleid om dieper op je site te gaan graven. Dit vereist echter dat je je content op de juiste manier structureert, zodat het gebruikers niet alleen informeert, maar ook aanzet tot conversie.

Wat is de toekomst van SEO?

Hier lees je meer over de toekomst van SEO (mijn artikel). De trend van zero click searches zal waarschijnlijk blijven groeien naarmate Google en andere zoekmachines steeds meer data direct in de zoekresultaten integreren. Voor bedrijven betekent dit dat traditionele SEO-strategieën niet meer volstaan. In plaats daarvan moeten bedrijven zich richten op het creëren van waardevolle, gerichte content die niet alleen vragen beantwoordt, maar ook gebruikers ertoe aanzet om verder te verkennen.

Zero click searches vormen dus geen bedreiging, maar een nieuwe uitdaging om je SEO-strategie te innoveren en je merk op nieuwe manieren te versterken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 augustus 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 september 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.