Verkeerspotentie belangrijker dan volumes

De verkeerspotentie in Ahrefs Ahrefs geeft een realistische weergave van de potentie van bepaalde zoektermen. Het bekijken van volumes is minder relevant, omdat bepaalde zoekresultaten steeds een lagere CTR krijgen vanuit de SERP. In dit artikel leg ik uit hoe je de verkeerpotentie van zoektermen kunt achterhalen.

Op een zoekresultatenpagina ontstaan verschillende vormen van ruis, waaronder:

 • Advertenties boven de organische zoekresultaten die klikken “stelen”
 • Google Shopping advertenties die boven de organische zoekresultaten staan
 • Lokale zoekresultaten die bovenaan staan
 • Veelgestelde vragen (ook boven de organische zoekresultaten).
 • Concurrenten die altijd bovenaan zullen staan (zoals branded resultaten)

In dit stappenplan neem ik je mee in de manier waarop ik de verkeerspotentie bepaal van zoektermen én URL’s. Dit doe ik voornamelijk met het programma Ahrefs.

Stappenplan verkeerspotentie

De verkeerspotentie van zoektermen kan worden bepaald via Ahrefs, een veelgebruikte tool in het SEO-stappenplan. Het zoekwoorden onderzoek kan als volgt worden uitgevoerd:

Stap 1: ga naar de Keyword Explorer

 1. Gebruik de Keyword Explorer tool.
  • Voer de zoekterm(en) in waarvan je de potentie wilt weten.
  • Kies de juiste locatie en taal, aangezien zoekvolume en concurrentie kunnen variëren per regio en taal.

Stap 2: analyse van de resultaten

 1. Voor een goede analyse van de zoekwoorden, zijn dit de belangrijkste metrics:
  • Zoekvolume: het zoekvolume geeft weer hoe vaak de zoekterm per maand wordt gezocht. Het is daarmee een directe indicator voor de verkeerspotentie.
  • Klikken: het gemiddelde aantal klikken van de zoekresultaten geeft informatie over het wel of niet doorklikken van zoekers.
  • Keyword Difficulty (KD): de Keyword Difficulty geeft een inschatting in de moeilijkheidsgraad van de term met betrekking tot de ranking in de zoekresultaten. Voor een goede ranking, is het belangrijk dat de KD niet te hoog is.
  • Cost per Click (CPC): de Cost per Click geeft weer wat de kosten voor een bedrijf zijn per gemaakte klik. Dit is belangrijk om de commerciële waarde van de zoektermen in te schatten. 
  • Verkeerspotentie: ook de verkeerpotentie zelf is een belangrijke metric om te analyseren.

Stap 3: SERP Analyse

Ook een SERP Analyse geeft handige inzichten. Ga uit van het volgende SERP-overzicht:

 • Bekijk websites die hoog ranken met dezelfde zoekterm
 • Onderzoek de type content van deze websites – denk aan blogs of productpagina’s) en de kwaliteit van de teksten
 • Let op eventuele advertenties. Deze laten de commerciële doelen van een website zien.

Stap 4: potentie op lange termijn

Doe onderzoek naar de zoektermen die de meeste potentie hebben en maak ook gebruik van long-tail keywords. Het zoekvolume van dit type zoekwoorden kan lager zijn, maar de competitie is vaak lager en bovendien gebruiken zoekers deze woorden eerder voor een specifieke zoekintentie.

Stap 5: trends

Keywords Explorer van Ahref’s helpt bij het bekijken van trends in de zoektermen. Het kan zijn dat zoektermen trendgevoelig zijn of vooral in een bepaald seizoen op worden gezocht.

Stap 6: concurrentieanalyse

Het analyseren van gegevens van concurrenten kan veel inzichten geven in een nieuwe aanpak voor SEO optimalisatie. Niet alleen de sterke punten van concurrenten zijn leerzaam, maar ook de zwakke punten. Ontdek welke zoekwoorden de concurrenten gebruiken en hoe hun backlinkprofiel eruitziet.

Stap 7: concurrentieanalyse

Analyseer de sterktes en zwaktes van je concurrenten. Kijk welke keywords zij gebruiken en hoe hun backlinkprofiel eruitziet.

Verder lezen over Ahrefs?

Verder lezen over Ahrefs? Bekijk onderstaand al mijn artikelen over hoe ik Ahrefs dagelijks inzet voor mijn opdrachtgevers.

Extra tips

Na bovenstaande stappenplan te hebben uitgevoerd, moeten nieuwe zoektermen regelmatig worden geanalyseerd, omdat de markt en het zoekgedrag alsmaar blijven veranderen. Bovendien kan Ahref’s Rank Tracker helpen bij het volgen van de voortgang van de rankings van de website voor de geselecteerde zoektermen.

Niet alleen zoekwoorden zijn belangrijk om SEO te verbeteren, ook de content moet relevant en kwalitatief zijn.

Verkeerspotentie op basis van de top 3-resultaten

Bekijk specifiek naar de top 3-resultaten in de ranking van Google via Ahrefs en voer onderstaande stappen uit:

Stap 1: doe een SERP-analyse

Bekijk de analyse van de Search Engine Results Page (SERP) in Ahrefs. Het is hierbij belang te focussen op de top 3 URL’s voor deze term:

 • Positie: bevestig dat de drie URL’s die bovenaan staan daadwerkelijk in de top 3 staan/
 • Pagina-autoriteit en domein autoriteit: hiermee kan de sterkte van de concurrentie bepaald worden.
 • Kwaliteit en aantal backlinks: deze onderdelen verschaffen inzicht in de moeite die het kan kosten om een top 3-positie te bereiken.

Stap 2: verkeerspotentie top 3-URL’s

Nu de top 3 met zekerheid is vastgesteld, is het belangrijk het individuele verkeer van deze URL’s te onderzoeken.

 • Klik op elke URL in de SERP-analyse voor een gedetailleerde pagina-analyse
 • Bekijk de schatting van het maandelijkse organische verkeer
 • Kijk naar de verdeling van keywords van elke pagina en naar de bijdrage van het primaire keyword.

Stap 3: de relatie tussen keyword en URL

Om de relatie tussen het keyword en de URL te bekijken, is het belangrijk te analyseren hoeveel verkeer het hoofdwoord genereert vergeleken met het overige verkeer naar de pagina.

 • In het geval het hoofdkeyword een belangrijk deel van het verkeer uitmaakt, heeft het keyword een hoge verkeerspotentie.
 • Als er een groot aantal andere termen wordt gerankt, wordt de top 3-positie niet alleen door de hoofdkeyword bepaald.

Stap 4: concurrentieanalyse

Voor een goede concurrentieanalyse, moet je de inhoud en optimalisatie van de top 3-URL’s bekijken.

 • Wat voor inhoud gebruiken concurrenten? Denk aan onderwerpen, mediabestanden en tekstlengte.
 • Hoe ziet de on-page SEO van de concurrenten eruit vergeleken met die van jou? Denk aan titletags, meta-description en header tags

Stap 5: overwegingen

Na de concurrentieanalyse kun je de volgende punten overwegen:

 • Realisme: bekijk of het realistisch is om een positie in de top 3 te bereiken.
 • Resources: voldoet de website aan de geschikte middelen om te concurreren? Denk aan backlinks en inhoud.
 • Strategie: is de gebruikte strategie geschikt of moet deze worden aangepast? Denk aan het gebruik van long-tail keywords. Een andere strategie kan bijdragen aan een hogere verkeerpotentie om zo hoger in Google te komen.

Stap 6: aanpassingen verrichten

Implementeer de SEO-strategie en monitor de voortgang. Afhankelijk van de veranderingen in zoekalgoritmen, website prestaties en concurrentie kan de SEO-specialist aanpassingen moeten verrichten.

Extra Tips

 • ‘Featured Snippets’ en andere SERP-functies hebben een grote invloed op de CTR van de top 3-resultaten. Let hierop in het SEO-stappenplan.
 • Seizoensinvloeden en trends beïnvloeden de zoekvolumes. Controleer of de zoekwoorden seizoensgebonden of trendgevoelig zijn en speel hier goed op in.

Bovenstaande stappen zorgen voor een nauwkeuriger beeld van de top 3-posities in Google voor een bepaalde keyword. Hier kan de SEO-strategie op aangepast worden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.