Tips voor een content gap analyse in Ahrefs
Tegenwoordig is het van groot belang voor een SEO-specialist om te weten wat de concurrenten doen. Een handige techniek om hierachter te komen, is door een content gap-analyse uit te voeren.
In dit artikel leg ik uit hoe een content gap-analyse op een effectieve manier kan worden uitgevoerd met behulp van SEO-tool Ahrefs.
Content gap-analyse?
Een content gap-analyse kan achterhalen op welke de onderwerpen of trefwoorden de concurrenten ranken, in tegenstelling tot de eigen website van een bedrijf. Inzicht in deze ‘gaps’ helpen bij het ontwikkelen van strategieën om content te verbeteren en te optimaliseren.
Begin met het identificeren van directe concurrenten. Hieronder vallen websites die vergelijkbare producten of diensten aanbieden en die gericht zijn op dezelfde doelgroep. Ahrefs heeft tools zoals ‘Organische concurrenten’. Dit geeft weer welke websites het meest overlappen met de organische zoekwoorden van de eigen website. Dit werkt als volgt:
Overlap in zoektermen wordt gebruikt bij om concurrenten aan te wijzen. Het is altijd belangrijk om dit te dubbelchecken, aangezien de tool niet altijd even accuraat is. In sommige gevallen komen veel klanten uit de doelgroep naar websites die niet relevant zijn (denk aan Wikipedia). Dit is geen concurrent.
Stap 2: Content gap tool in Ahrefs
Gebruik de ‘Content Gap’-tool in Ahrefs na het identificeren van de concurrenten. Een bedrijf moet zijn domein invoeren en de domeinen van zijn concurrenten toevoegen. Ahrefs toont vervolgens de trefwoorden waarvoor de concurrenten wel ranken, maar de eigen website van een bedrijf niet. Dit voorbeeld gaat uit van de Consumentenbond.
Ga naar de content gap analyse in Ahrefs.
Voer de concurrenten in om hun zoektermen te bekijken
Geef de volgende aspecten aan:
- Het aantal concurrenten.
- Minstens 1 van de opgegeven websites moet in de top-10 staan.
- De eigen website van het bedrijf moet niet naar boven komen voor deze zoektermen.
Stap 3: Resultaten analyseren
De resultaten zijn een lijst van trefwoorden en relevante data, waaronder keyword difficulty en zoekvolume Ook de huidige ranking pagina’s van de concurrenten zijn te zien. Analyseer deze gegevens. Het is belangrijk om te begrijpen waarom deze onderwerpen goed scoren bij de concurrenten.
Voer de concurrenten in om het resultaat te krijgen.
Enkele voorbeelden van filters:
- Het aantal doorkruisingen. Zelf gebruik ik filters vanaf 2 doorkruisingen. Zo kan ik de branded termen van de specifieke concurrenten eruit filteren.
- Het volume van de zoektermen (een range).
- KD (1 tot 100 – mate van concurrentie).
- CPC (de kosten per klik in het geval er een Google Ads campagne zou draaien).
- Het aantal woorden.
Stap 4: Contentstrategie ontwikkelen
De inzichten van de analyse helpen om een contentstrategie te ontwikkelen. Het kan noodzakelijk zijn om nieuwe content te creëren die zich richt op de geïdentificeerde trefwoorden. Ook is het in veel gevallen mogelijk om bestaande content te optimaliseren. Het doel is om betere content te creëren dan de concurrenten.
Filte naar de meest geschikte zoektermen voor een campagne. Dit helpt relevante zoektermen te bepalen. Vaak komt een website nog niet hoger in Google. Dit lukt meestal niet bij een website die niet in de top 100 staat.
Verder lezen over Ahrefs?
Verder lezen over Ahrefs? Bekijk onderstaand al mijn artikelen over hoe ik Ahrefs dagelijks inzet voor mijn opdrachtgevers.
- Concurrentiedruk bepalen door middel van SEO/Ahrefs
- Wat is Domain Rank/Domain Rating?
- Een nieuw project aanmaken in Ahrefs
- Wat is Ahrefs?
- Een account maken in Ahrefs
- De site explorer gebruiken van Ahrefs
- De Ahrefs voor SEO gids van 2024
- De Keywords Explorer van Ahrefs
- Verkeerspotentie is belangrijker dan volume
Samengevat
Een content gap-analyse in Ahrefs is een waardevolle oefening voor elke SEO-strategie. Niet alleen kan een SEO-expert zo de positie van de concurrenten begrijpen, dankzij de inzichten kan hij of zij ook de eigen content verbeteren. Voor aan de hand van bovenstaande stappen een effectieve analyse uit om de online aanwezigheid te versterken.