Tips voor een content gap analyse in Ahrefs

Tegenwoordig is het van groot belang voor een SEO-specialist om te weten wat de concurrenten doen. Een handige techniek om hierachter te komen, is door een content gap-analyse uit te voeren.

In dit artikel leg ik uit hoe een content gap-analyse op een effectieve manier kan worden uitgevoerd met behulp van SEO-tool Ahrefs.

Content gap-analyse?

Een content gap-analyse kan achterhalen op welke de onderwerpen of trefwoorden de concurrenten ranken, in tegenstelling tot de eigen website van een bedrijf. Inzicht in deze ‘gaps’ helpen bij het ontwikkelen van strategieën om content te verbeteren en te optimaliseren.

Begin met het identificeren van directe concurrenten. Hieronder vallen websites die vergelijkbare producten of diensten aanbieden en die gericht zijn op dezelfde doelgroep. Ahrefs heeft tools zoals ‘Organische concurrenten’. Dit geeft weer welke websites het meest overlappen met de organische zoekwoorden van de eigen website. Dit werkt als volgt:

Overlap in zoektermen wordt gebruikt bij om concurrenten aan te wijzen. Het is altijd belangrijk om dit te dubbelchecken, aangezien de tool niet altijd even accuraat is. In sommige gevallen komen veel klanten uit de doelgroep naar websites die niet relevant zijn (denk aan Wikipedia). Dit is geen concurrent.

Stap 2: Content gap tool in Ahrefs

Gebruik de ‘Content Gap’-tool in Ahrefs na het identificeren van de concurrenten. Een bedrijf moet zijn domein invoeren en de domeinen van zijn concurrenten toevoegen. Ahrefs toont vervolgens de trefwoorden waarvoor de concurrenten wel ranken, maar de eigen website van een bedrijf niet. Dit voorbeeld gaat uit van de Consumentenbond.

Ga naar de content gap analyse in Ahrefs.

Voer de concurrenten in om hun zoektermen te bekijken

Geef de volgende aspecten aan:

  • Het aantal concurrenten.
  • Minstens 1 van de opgegeven websites moet in de top-10 staan.
  • De eigen website van het bedrijf moet niet naar boven komen voor deze zoektermen.

Stap 3: Resultaten analyseren

De resultaten zijn een lijst van trefwoorden en relevante data, waaronder keyword difficulty en zoekvolume Ook de huidige ranking pagina’s van de concurrenten zijn te zien. Analyseer deze gegevens. Het is belangrijk om te begrijpen waarom deze onderwerpen goed scoren bij de concurrenten.

Voer de concurrenten in om het resultaat te krijgen.

Enkele voorbeelden van filters:

  • Het aantal doorkruisingen. Zelf gebruik ik filters vanaf 2 doorkruisingen. Zo kan ik de branded termen van de specifieke concurrenten eruit filteren.
  • Het volume van de zoektermen (een range).
  • KD (1 tot 100 – mate van concurrentie).
  • CPC (de kosten per klik in het geval er een Google Ads campagne zou draaien).
  • Het aantal woorden.

Stap 4: Contentstrategie ontwikkelen

De inzichten van de analyse helpen om een contentstrategie te ontwikkelen. Het kan noodzakelijk zijn om nieuwe content te creëren die zich richt op de geïdentificeerde trefwoorden. Ook is het in veel gevallen mogelijk om bestaande content te optimaliseren. Het doel is om betere content te creëren dan de concurrenten.

Filte naar de meest geschikte zoektermen voor een campagne. Dit helpt relevante zoektermen te bepalen. Vaak komt een website nog niet hoger in Google. Dit lukt meestal niet bij een website die niet in de top 100 staat.

Verder lezen over Ahrefs?

Verder lezen over Ahrefs? Bekijk onderstaand al mijn artikelen over hoe ik Ahrefs dagelijks inzet voor mijn opdrachtgevers.

Samengevat

Een content gap-analyse in Ahrefs is een waardevolle oefening voor elke SEO-strategie. Niet alleen kan een SEO-expert zo de positie van de concurrenten begrijpen, dankzij de inzichten kan hij of zij ook de eigen content verbeteren. Voor aan de hand van bovenstaande stappen een effectieve analyse uit om de online aanwezigheid te versterken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.