De Keywords Explorer van Ahrefs gebruiken

Voor een efficiënt SEO-stappenplan is het begrijpen en selecteren van de juiste zoekwoorden belangrijk. Dit kan met behulp van Ahrefs. Niet alleen helpt Ahrefs bij het vinden van relevante zoekwoorden, de tool geeft je ook inzichten voor het verbeteren van de SEO-strategie, zowel voor nieuwe of al bestaande websites.

Tools en technieken voor informatie over specifieke zoektermen

Ik maak gebruik van verschillende tools en technieken om meer informatie te vergaren over specifieke zoektermen. Zo kom ik meer te weten over het zoekvolume en de concurrentie en ontdek ik trends en patronen. Bovendien leer ik hoe trends zich over meerdere periodes ontwikkelen. Al deze informatie is nuttig bij het bepalen van een SEO-strategie die op de doelgroep gericht is.

De Google Search Console geeft de bezoeker veel data die vaak accuraat is, maar de Keywords Explorer is minder accuraat. Wel geeft deze tool veel verschillende gegevens. Voor aanvullende gegevens rondom de CPC is de Zoekwoordplanner geschikt.

Google Search Console

Om inzicht te krijgen in de prestaties van een website in de zoekresultaten is Google Search Console een handig tool. Google Search Console geeft inzicht in de zoektermen die bezoekers aantrekken en over de manier waarop pagina’s gerankt worden in de zoekresultaten. Een SEO-specialist weet op deze manier welke aspecten van een website goed werkt en aan welke onderdelen deze nog moet werken. Zo kan de specialist de content beter afstemmen op de doelgroep.

Keywords Explorer van Ahrefs

De Keywords Explorer van Ahrefs gaat dieper in op de specifieke zoektermen. De tool helpt bij het verkrijgen van inzichten in keyword difficulty, zoekvolume en de verwachte klikratio voor termen.

Met name de verkeerspotentie van zoektermen vind ik interessant. Zeker met de dalende CTR’s (wereldwijd) wordt dit steeds belangrijker om in de gaten te houden bij je selectie.

Google Zoekwoordplanner

Naast Google Search Console en Keywords Explorer, is Google Zoekwoordplanner van groot belang om te gebruiken in een SEO-strategie. Deze planner helpt de website om hoger in Google te komen. Google Zoekwoordplanner biedt inzicht in de concurrentie en zoekvolumes. Advertentiestrategieën worden gebaseerd op deze gegevens en de inzichten helpen ook bij het afstemmen van content op de doelgroep.

Voordelen van Keywords Explorer

Keywords Explorer maakt diepgaande analyses van zoekwoorden en geeft daardoor informatie over de moeilijkheidsgraad en het potentiële aantal bezoekers. Zo weet je welke zoekwoorden relevant zijn voor de website. Goede zoekwoorden leiden niet alleen tot meer gebruikers op de website, maar ook tot meer conversie.

De basis van Keywords Explorer

Voor een goede SEO-optimalisatie is het belangrijk om eerst basiskennis van de Keywords Explorer te vergaren. Keywords Explorer is relatief eenvoudig in gebruik. Voer een algemeen zoekwoord in, dat verband houdt met het aangeboden product of de te leveren dienst en laat de tool vervolgens de zoekwoorden analyseren.

Er volgt een uitgebreid overzicht met daarin de gerelateerde zoektermen. Daarnaast zijn er nuttige metrics als keyword difficulty en zoekvolume te vinden. De CTR-ratio wordt ook weergegeven. Deze informatie is zeer nuttig bij het bepalen van de zoekwoorden om zo de zichtbaarheid van de website en de CTR-ratio te vergroten. Kijk dus niet alleen naar het zoekvolume, maar ook naar de relevantie van de termen en de mogelijkheid tot een hogere ranking in de zoekmachines.

Wat zijn de juiste zoekwoorden?

Het lijkt misschien een uitdaging om de juiste zoekwoorden te vinden, maar de geavanceerde filters van Keywords Explorer maken dit redelijk eenvoudig. Stel de filters in op criteria als keyword difficulty, zoekvolume en zoekintentie.

Onderzoek daarnaast welke zoekwoorden concurrenten gebruiken. Het kan voorkomen dat concurrenten zoekwoorden gebruiken die niet voor de hand liggen. Maak gebruik van deze inspiratie bij het bedenken van zoekwoorden. Er is een reden dat concurrenten voor deze zoekwoorden kiezen, dus de kans is groot dat bezoekers er ook naar zoeken. Een combinatie van bovenstaande methodes zorgt ervoor dat je SEO nog verder wordt geoptimaliseerd en de website hoger in de zoekresultaten zal komen te staan.

Keyword difficulty en zoekvolume analyseren

Keyword difficulty is een graadmeter die voorspelt hoe moeilijk een bepaalde zoekterm is te ranken in de zoekmachines. Zoekvolume geeft daarentegen de populariteit van een term aan.

Beide methodes zijn essentieel om SEO te verbeteren. Zoek naar de juiste balans tussen termen met een hoog zoekvolume en woorden met een lage competitie. Alleen op deze manier komt een website hoog in de ranking van Google terecht en zal een website meer bezoekers trekken.

Long-tail zoekwoorden

Longtail zoekwoorden zijn specifieke zoektermen, die vaak een lager zoekvolume bevatten. Wel zorgen longtail zoekwoorden ervoor dat er meer doelgerichte bezoekers op de website afkomen en hebben deze zoekwoorden een lagere concurrentie. De website komt hierdoor hoger in de ranking.

Niet alleen longtail zoekwoorden zijn goed om de concurrentie tegen te gaan, ook is het nuttig om de vragen die de doelgroep over het onderwerp van je website te bekijken en daar op in te spelen door content te maken die deze vragen beantwoordt.

Concurrentieanalyse

Om een goed overzicht te hebben van de zoekwoorden die concurrenten gebruiken en waarmee zij hoog in de ranking komen te staan, kan de Keywords Explorer een concurrentieanalyse uitvoeren. Ook wordt hierbij de kwaliteit van de backlinks van concurrenten gecontroleerd.

Niet alleen kom je zo meer te weten over de concurrenten; bepaalde zoekwoorden die zij gebruiken zijn ook van toepassing op je website. Kijk welke zoekwoorden overgenomen kunnen worden om zo hoger in de ranking te komen. Maak gebruik van de kennis over de concurrenten door de SEO-strategie op zo’n manier aan te pakken dat je concurrenten een stap voor bent.

Verder lezen over Ahrefs?

Verder lezen over Ahrefs? Bekijk onderstaand al mijn artikelen over hoe ik Ahrefs dagelijks inzet voor mijn opdrachtgevers.

Waardevolle zoekwoorden in content

Integreer zoekwoorden altijd op een natuurlijke manier in de content en zorg dat de teksten op een natuurlijke manier worden geschreven en goed leesbaar zijn. Om de leesbaarheid en ranking van de website niet te schaden, moet keyword stuffing vermeden worden.

Gebruikers waarderen goed geschreven content en blijven daardoor langer op de website hangen. Bovendien komen ze eerder terug. Een goede structuur verbetert de leesbaarheid. Maak gebruik van tussenkoppen met titels en deel de pagina op een logische manier in. Niet alleen voor gebruikers is dit positief, ook zoekmachines begrijpen en waarderen de content op deze manier beter.

Samengevat

Tools als Google Search Console, Keywords Explorer en Google Zoekwoordplanner geven een dieper inzicht in de manier waarop zoektermen worden gepresenteerd en welke zoekwoorden het beste gebruikt kunnen worden voor een efficiënte SEO-strategie. Ook herkennen de tools trends.

Daarnaast helpen de tools bij het optimaliseren van content. De waardevolle informatie die de tools verstrekt helpen bij het bedenken van nieuwe ideeën en het zien van nieuwe kansen om de SEO nog verder te optimaliseren.

De zichtbaarheid van de website wordt vergroot, waardoor er meer gebruikers op afkomen en zal de website sneller een succes worden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.