Ahrefs project aanmaken

Wil je een nieuw project in Ahrefs aanmaken? Wanneer je een project in Ahrefs toevoegt, worden er verschillende statistieken bijgehouden. Hiermee check je bijvoorbeeld het backlinkprofiel van je concurrenten. Bovendien houdt Ahrefs in de gaten voor welke zoekwoorden jouw pagina rankt. Hier lees je hoe je dit stap voor stap doet. 

Ga naar ahrefs.com en log in met je account. 

Wanneer je bent ingelogd, kom je op het dashboard terecht. Hier vind je het overzicht van de huidige projecten. Bovenaan de zoekbalk, staan verschillende pagina’s zoals site explorer, keywords explorer en site audit. 

Klik op ‘’+ new project’’

Om een nieuw project aan te maken klik je op de button ‘’New Project’’.

Hierna kun je kiezen tussen twee opties. De eerste optie is het importeren van gegevens vanuit Google Search Console. De tweede optie is handmatig gegevens invoeren.

Klik op ‘’handmatig toevoegen’’

Vul het domein in dat je als project wilt toevoegen aan je dashboard.

Verifieer dat jij de eigenaar van het domein bent.

Deze stap is alleen nodig wanneer je een eigen website toevoegt. Wanneer het domein niet van jou is, sla je deze stap over.

Wanneer je de eigenaar van de website bent, is dit het moment om Google Search Console te koppelen. Dit doe je gemakkelijk door op het pijltje te klikken en je google account te koppelen.

Plan site audits in

In deze stap kun je aangeven hoe vaak je wilt dat Ahrefs de website crawlt op on-page SEO. Een site audit scant een website op basis van SEO techniek.

Voeg zoekwoorden toe 

In deze stap voeg je zoekwoorden toe waarvan je wilt dat Ahrefs die bijhoudt. Ahrefs houdt het zoekwoord waarvoor je rankt en het zoekvolume daarvan bij.

Ahrefs geeft een overzicht van de zoekwoorden waar de website voor rankt. Dat ziet er zo uit:

Het is verstandig om de top 20 zoekwoorden hier aan te klikken. Zo kun je gemakkelijk zien voor welke zoekwoorden jouw website het goed doet.

Voeg concurrenten toe

In deze stap kun je concurrenten toevoegen. Zo houd je bij voor welke zoekwoorden zij ranken. Ahrefs volgt de statistieken van de concurrenten. Deze worden vergeleken met de uitkomsten van jouw website. Ahrefs geeft tevens een lijst met voorgestelde concurrenten. Deze lijst is gebaseerd op de zoekwoorden.

Verder lezen over Ahrefs?

Verder lezen over Ahrefs? Bekijk onderstaand al mijn artikelen over hoe ik Ahrefs dagelijks inzet voor mijn opdrachtgevers.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.