Hoe gebruik ik de site explorer van Ahrefs?

Binnen het prestaties rapport van Ahrefs zijn er veel verschillende zaken te vinden. Voornamelijk op het gebied van linkbuilding en (je raadt het al) de prestaties. In dit artikel vertel ik meer over hoe ik deze gegevens interpreteer en inzet binnen een project.

Prestaties/linkbuilding

Misschien wel het belangrijkste van dit overzicht is dat het een snelle blik werpt op het verloop van het organische verkeer naar de website. Zie onderstaande afbeelding voor dit overzicht. Dit gebruik ik overigens ook 80% van de keren dat ik een website hierin zet. Ik leg per onderdeel uit wat het betekent.

Dit gaat puur over het eerste overzicht wanneer je de site explorer gebruikt van Ahrefs. Niet de achterliggende mogelijkheden. Van links naar rechts.

  • DR is de Domain Rating. In het kort: De kwaliteit x kwantiteit van het backlinkprofiel (sitewide).
  • UR is de URL Rating. In het kort: De kwaliteit x kwantiteit van het backlinkprofiel en de interne links naar een specifieke pagina. De homepagina is 9 van de 10 keer het hoogst.
  • Links is het totale aantal linkvermeldingen naar een website.
  • Verwijzende domeinen (belangrijker dan links) is het totale aantal websites met een link naar een website.
  • Zoektermen is aantal zoektermen in de top-100.
  • Verkeer is het aantal organische bezoekers naar de website per maand. Let op, dit klopt niet altijd met de werkelijkheid. Ahrefs gebruikt een eigen algoritme voor de bepaling hiervan en kan als externe tool niet de interne gegevens van een website bekijken (bijvoorbeeld van de Google Search Console of van Google Analytics).
  • Betaalde zoekresultaten zoektermen/verkeer is een schatting van het aantal ingekocht zoektermen van een website en het verkeer dat daaruit komt. Dit is met name interessant om te bepalen waar een concurrent actief zoektermen inkoopt.

Ook bij de betaalde zoekresultaten, net als de organische resultaten, is dit niet altijd even accuraat. Het grootste wat uit deze gegevens mist is dat het moeilijk is om bepaalde trends te bepalen. Het overzicht hieronder helpt hierbij.

In de bovenste rij kun je de concurrenten en locaties toevoegen waarop je wilt filteren. Daarbij is het mogelijk om dit per jaar in te zien. Dan ziet het eruit zoals onderstaand.

Dit is met name handig wanneer je op zoek bent naar een rapport dat op jaarbasis de resultaten laat zien. Bij prestatie kun je op dezelfde wijze de data inzien, maar dan voor andere zaken zoals het aantal verwijzende domeinen, domain rating (voortgang), URL rating (voortgang), waarde organisch verkeer, organische pagina’s (aantal), betaald verkeer en gecrawlde pagina’s (zie afbeelding hiernaast).

Al deze filters kunnen tegelijkertijd worden aangezet in het overzicht hiervoor (statistieken). Zo ziet het er dan uit.

Dit overzicht is bijna altijd handiger dan het overzicht met daarin de jaren verwerkt. Wat je verder allemaal in dit deel van de site explorer kunt doen is:

  • De periode aanpassen (rechtsboven)
  • Het verloop instellen (dagelijks, wekelijks en maandelijks); dit maakt het minder “hobbelig” in de grafiek.
  • Aanvinken wat je wilt inzien (zelfde mogelijkheden als bij jaren).
  • De meest interessante: Je ziet nu onderaan de grafiek logo’s van Google en Ahrefs staan. Dit zijn de updates van Google en Ahrefs geweest gedurende deze periode. Het is mogelijk om met de drie bolletjes bovenaan deze updates erbij te zetten. Ook kun je hier deze grafiek exporteren.

Hoe gebruik ik de site explorer van Ahrefs in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Hoe gebruik ik de site explorer van Ahrefs (video).

Zoektermen

In het overzicht daaronder kun je het aantal zoektermen in bepaalde ranges zien.

Dit gaat om de volgende ranges:

  • Positie 1 tot 3
  • Positie 4 tot 10
  • Positie 11 tot 20
  • Positie 21 tot 50
  • Positie 51+

Met dit overzicht bekijk ik het verloop meestal per onderdeel. Zie onderstaande afbeelding voor het aantal zoekwoorden waarmee ik een top-3 positie heb bijvoorbeeld. Dit maakt het verloop duidelijker en het overzicht eenvoudiger te begrijpen.

Bij het rapporteren voor een opdrachtgever gebruik ik het als volgt:

  • Positie 1 tot 3 –> Zeer korte termijn laaghangend fruit.
  • Positie 4 tot 10 –> Korte termijn laaghangend fruit.
  • Positie 11 tot 20 –> Midden tot lange termijn doelen.
  • Positie 21 tot 50 –> Lange termijn doelen.
  • Positie 51+ –> Mogelijkheden voor in de toekomst.

Kortom, een volledig beeld van de toekomst. Natuurlijk gekoppeld aan een logisch verhaal met kwalitatieve informatie.

Verder lezen over Ahrefs?

Verder lezen over Ahrefs? Bekijk onderstaand al mijn artikelen over hoe ik Ahrefs dagelijks inzet voor mijn opdrachtgevers.

Organische concurrenten

In deze sectie van de site explorer is het mogelijk om een globaal overzicht in te zien van de organische concurrenten van een domein (of specifieke URL). In dit geval / voor dit voorbeeld heb ik gekozen voor het gehele domein (zie onderstaand overzicht).

De zaken die hierbij mogelijk zijn om in te zien:

  1. Een overzicht in een grafiek met het aantal organische pagina’s en de hoogte van het organisch verkeer per concurrent (met stipjes en kleuren aangegeven).
  2. Een overzicht van de concurrenten met daarbij:
    • Zoektermenoverlap (hoeveel zoektermen komen overeen met jouw domein).
    • Overeenkomstige zoektermen.
    • Deel (in procenten aangegeven).
    • Zoektermen van concurrenten.

Wanneer je doorklikt op een concurrent zie je:

  1. Organisch verkeer
  2. Waarde van het zoekverkeer
  3. Organische zoektermen
  4. Toppagina’s
  5. Betaalde zoektermen (Google Ads)
  6. Verwijzende domeinen
  7. Links (totaal)
  8. Beste op basis van backlinks (overzicht van de externe links)
  9. Top content (overzicht van de toppagina’s)
  10. Een link naar Archive.org om de geschiedenis van het domein in te zien
  11. Inspecteer (de HTML van de pagina)

Overzicht organische en gecrawlde pagina’s

In het laatste overzicht van de Site Explorer is het mogelijk om de organische en gecrawlde pagina’s in te zien (zie onderstaande afbeelding).

In dit deel is het volgende te zien:

  1. Een kolom met het aantal pagina’s waarbij in is te zien hoeveel van deze pagina’s 0, 1-100, 101-1000 of meer verkeer ontvangt. Dit is een handig overzicht voor content pruning. Met name het overzicht met 0 organisch verkeer en 1-100 zullen hieraan bijdragen.
  2. Het aantal gecrawlde pagina’s met daarbij een statuscode per pagina. Let op, ik zou hier zelf de Google Search Console eerder voor gebruiken dan dit overzicht. Maar het is alsnog interessant voor bepaalde inzichten (in een kleiner / minder grondig formaat).

Samengevat

Ik zit vaak in de Site Explorer. Ik gebruik het zelf met name voor het bepalen van de huidige SEO-waarde van websites en wanneer ik daarna grondiger hierin moet duiken.

Gebruik de Site Explorer als initieel overzicht (een soort van dashboard) voor het welzijn van een website en de prestaties. Daarna kun je via genoeg wegen doorklikken naar de juiste rapportages.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.