SEO voor non-profits
Voor non-profitorganisaties is een sterke online aanwezigheid essentieel om hun missie te promoten, fondsen te werven en meer mensen te bereiken. In een wereld waar concurrentie om aandacht en donaties intens is, kan een effectieve SEO-strategie helpen om zichtbaar te worden in zoekmachines zoals Google.
SEO stelt non-profits in staat om organisch verkeer naar hun website te trekken, meer mensen te betrekken bij hun doelstellingen, en hun impact te vergroten zonder dat ze grote budgetten hoeven te besteden aan advertenties. In dit artikel bespreek ik hoe ik SEO inzet voor non-profitorganisaties.
Waarom SEO belangrijk is voor non-profits
SEO biedt non-profits een kosteneffectieve manier om hun doelgroep te bereiken en hun boodschap uit te dragen. Door goed gevonden te worden in zoekmachines, kunnen non-profits meer verkeer genereren naar hun website, meer vrijwilligers en vooral ook online donateurs werven.
Bovendien kan een goed geoptimaliseerde website ervoor zorgen dat je organisatie wordt gezien als een autoriteit in je vakgebied, wat helpt om vertrouwen op te bouwen bij potentiële donateurs, vrijwilligers en andere belanghebbenden.
Let wel op. De markt van online doneren is extreem concurrerend. Ik heb veel ervaring binnen de markt en zie ook dat de goede doelen opereren als ware organisaties. Natuurlijk is hun doel geld inzamelen voor het goede doel, maar tegelijkertijd zijn ze zo commercieel en gedreven als commerciële organisaties. Vergis je hier niet in.
De targeting is erg belangrijk
Een van de eerste stappen in elke SEO-strategie is zoekwoordenonderzoek. Voor non-profits betekent dit dat je moet begrijpen hoe jouw doelgroep online zoekt naar de kwesties waar je je op richt. Zoekwoordenonderzoek helpt je te bepalen welke termen en zinnen mensen gebruiken om meer te weten te komen over je missie, en welke vragen ze stellen over het probleem dat je probeert op te lossen.
In plaats van je alleen te richten op algemene en concurrerende termen zoals “doneren aan goede doelen”, kun je je richten op meer specifieke zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de missie van je organisatie. Voor een organisatie die bijvoorbeeld werkt met milieubehoud, kunnen zoekwoorden als “hoe de oceaan te redden”, “vrijwilligerswerk voor schone stranden”, of “herbebossing projecten” relevant zijn.
Een andere opening voor goede doelen is zich te richten op de meest interessante online donateur; bedrijven. Bedrijven doneren vaak grotere bedragen, wat het extra interessant maakt om aanwezig te zijn wanneer iemand van een bedrijf zoekt naar een mogelijkheid om te doneren (vaak aan het einde van het fiscale jaar).
Daarnaast kun je zoekwoorden gebruiken die te maken hebben met lokale gemeenschappen, zoals “hulp aan vluchtelingen in Amsterdam” of “kledingdonatie in Utrecht”. Dit helpt je om lokaal gevonden te worden en vrijwilligers en donateurs aan te trekken die actief betrokken willen zijn.
Optimaliseer je website voor non-profitdoelen
De landingspagina’s van een non-profitorganisatie spelen een cruciale rol in het converteren van bezoekers naar donateurs of vrijwilligers. Het optimaliseren van deze pagina’s betekent niet alleen dat je ze SEO-vriendelijk maakt, maar ook dat je ze afstemt op de doelen van je organisatie.
Zorg ervoor dat de volgende elementen goed zijn geoptimaliseerd:
- Heldere calls-to-action (CTA’s): Je wilt dat bezoekers actie ondernemen. Of het nu gaat om doneren, deelnemen aan een evenement of aanmelden als vrijwilliger, zorg ervoor dat je CTA’s duidelijk en overtuigend zijn.
- Cursusinformatie en impactverhalen: Laat bezoekers zien wat hun bijdrage betekent. Gebruik verhalen over mensen of gemeenschappen die door jouw werk zijn geholpen om te laten zien hoe hun steun een verschil kan maken.
- Optimaliseer je ‘over ons’ en missiepagina’s: Veel non-profits onderschatten het belang van een goed gestructureerde missiepagina. Deze pagina’s moeten niet alleen SEO-geoptimaliseerd zijn met relevante zoekwoorden, maar ook de kernwaarden en doelen van je organisatie duidelijk overbrengen.
Zoals ik al heb aangehaald, je moet echt denken als een commerciële organisatie. Het is een concurrerende markt waar wordt gestreden om de juiste donateurs te verkrijgen.
Lokale SEO voor non-profits
Door je website te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten, kun je beter zichtbaar worden voor mensen die in jouw omgeving naar vrijwilligerswerk of donaties zoeken.
Begin met het claimen en optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-profiel. Vul alle relevante informatie in, zoals het adres van je organisatie, contactgegevens, openingstijden en een beschrijving van je missie. Moedig mensen ook aan om recensies achter te laten, aangezien dit kan helpen om je zichtbaarheid in lokale zoekresultaten te verbeteren.
Daarnaast kun je lokale zoekwoorden opnemen in je content. Bijvoorbeeld, als je organisatie zich richt op het helpen van daklozen in Rotterdam, kun je zoekwoorden gebruiken zoals “hulp daklozen Rotterdam” of “doneren aan daklozenopvang Rotterdam”.
Maak gebruik van contentmarketing
Content is nog steeds koning, en voor non-profits is dit een krachtige manier om hun boodschap te verspreiden en betrokkenheid te stimuleren. Door waardevolle en relevante content te creëren die direct verband houdt met de missie van je organisatie, kun je je SEO-prestaties verbeteren en tegelijkertijd je publiek informeren en inspireren.
Overweeg de volgende soorten content:
- Bloggen: Schrijf blogs over de problemen die je probeert op te lossen, de mensen die je helpt, en het werk dat je doet. Dit helpt niet alleen bij je SEO, maar positioneert je ook als een expert in je vakgebied.
- Impactverhalen: Vertel verhalen van mensen die door jouw organisatie zijn geholpen. Gebruik video’s, foto’s en geschreven getuigenissen om de impact van je werk te laten zien.
- Educatieve content: Creëer inhoud die je doelgroep helpt om meer te leren over het probleem waar je je op richt. Dit kan gidsen, infographics of webinars omvatten die mensen informeren over onderwerpen zoals duurzaamheid, armoedebestrijding of gezondheidszorg.
Uit mijn ervaring: Let wel op dat je alles conform je brand guide blijft doen en geen uitingen plaatst die niet stroken met deze brand guide. In mijn werk voor non-profits merk ik dat de kwaliteit van content in de meeste gevallen nóg belangrijker is dan normaal.
Daarbij zal E-E-A-T een grote rol spelen voor veel goede doelen, gezien veel goede doelen invloed hebben op de gezondheid van dieren en/of mensen (dit maakt dat ze in de categorie YMYL vallen).
Backlinks opbouwen door samenwerkingen
Voor non-profits kunnen backlinks een belangrijke factor zijn in het verbeteren van hun SEO-prestaties. Backlinks zijn links van andere websites naar jouw site, en zoekmachines zoals Google zien deze links als een teken van betrouwbaarheid en autoriteit.
Non-profits kunnen profiteren van samenwerkingen met andere organisaties, partners en sponsors om backlinks te verkrijgen. Als je samenwerkt met bedrijven of andere non-profits, vraag hen dan om naar je website te linken in persberichten, blogs of partnerpagina’s. Ook kun je werken aan het krijgen van vermeldingen in lokale nieuwsartikelen, evenementenwebsites en sociale media.
Vaak hebben non-profits al relatief veel autoriteit hierdoor. Dit is één van de redenen dat het zo een concurrerende markt is; alle non-profits hebben een torenhoge DR.
Optimaliseer voor mobiel
Steeds meer mensen zoeken en doneren via mobiele apparaten, dus het is van cruciaal belang dat je website mobielvriendelijk is. Google geeft de voorkeur aan websites die goed functioneren op mobiele apparaten, dus het optimaliseren van je website voor mobiel is niet alleen belangrijk voor gebruikerservaring, maar ook voor je SEO-prestaties.
Zorg ervoor dat je website snel laadt op mobiele apparaten, dat de content goed leesbaar is en dat formulieren en donatiepagina’s eenvoudig te gebruiken zijn.
Conclusie
SEO is een krachtig instrument voor non-profits die hun zichtbaarheid willen vergroten, meer verkeer willen aantrekken en hun impact willen vergroten. Door zoekmachineoptimalisatie in te zetten, kunnen non-profits hun boodschap effectiever verspreiden, meer steun en donaties werven en een breder publiek bereiken, zelfs met beperkte middelen. Met een doordachte SEO-strategie kan jouw non-profitorganisatie haar missie online succesvol promoten en duurzame resultaten behalen.