Dé Ahrefs voor SEO gids van 2024

als SEO-expert gebruik ik tijdens het uitvoeren van mijn werkzaamheden graag Ahrefs. Ik zet de software tool voor zowel de off-page SEO als de on-page SEO in. De tool helpt me onder andere bij het bestuderen van concurrenten en het opstellen van contentstrategieën. Hieronder leg ik je (bijna) alles uit over Ahrefs en waarom ik hier graag gebruik van maak.

Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een software tool voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Website-eigenaren en marketeers kunnen er hun online aanwezigheid mee analyseren en verbeteren. Je hebt de beschikking over een breed scala aan functies, waaronder het analyseren van backlinks, zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse, inhoudsonderzoek en meer. 

Met Ahrefs kunnen gebruikers inzicht krijgen in hoe hun website presteert in zoekmachines. Daarnaast kunnen ze strategieën ontwikkelen om hun zoekmachineoptimalisatie te verbeteren en zodoende hun online zichtbaarheid te vergroten. SEO-experts, marketingprofessionals en bedrijven van uiteenlopende omvang maken gebruik van Ahrefs ter ondersteuning van hun online marketingplannen.

Praktische informatie

Hieronder heb ik een aantal praktische zaken genoteerd waar je rekening mee moet houden voordat je met de tool aan de slag gaat.

De prijs van Ahrefs

Ahrefs biedt verschillende abonnementen aan. Je keuze is afhankelijk van de behoeften van jouw bedrijf en de omvang van je website. Het “Lite” abonnement is met $ 99 per maand de goedkoopste optie, maar prijzen kunnen wel oplopen tot $ 999 per maand voor het “Agency” abonnement. Hieronder vind je een door mij gemaakt overzicht van de prijzen en functies van de verschillende abonnementen van Ahrefs:

  • Lite: $ 99 per maand. Dit abonnement omvat 1 gebruiker, volledige toegang tot het Ahrefs-platform en een maximum van 100 rapporten per dag.
  • Standard: $ 179 per maand. Dit abonnement omvat 1 gebruiker, volledige toegang tot het Ahrefs-platform, en een maximum van 500 rapporten per dag. Daarnaast biedt het Standard abonnement je de mogelijkheid om historische gegevens te bekijken.
  • Advanced: $ 399 per maand. Dit abonnement omvat 3 gebruikers, volledige toegang tot het Ahrefs-platform en een maximum 2000 rapporten per dag. Ook krijg je toegang tot geavanceerde rapportagefuncties en API.
  • Agency: $ 999 per maand. Dit abonnement omvat 5 gebruikers, volledige toegang tot het Ahrefs-platform en een maximum van 5000 rapporten per dag. Bovendien verschaft het Agency abonnement van Ahrefs je toegang tot geavanceerde rapportagefuncties en API en biedt het je de mogelijkheid om White Label rapporten te genereren.

Ahrefs biedt een gratis proefperiode van 7 dagen aan die je toegang geeft tot alle functies van het platform. Daarnaast biedt Ahrefs ook kortingen indien je jaarlijks in plaats van maandelijks betaalt. Doorgaans liggen de prijzen van Ahrefs relatief hoog wanneer je deze vergelijkt met diverse andere SEO-tools. De geavanceerde functies en de kracht van het platform maken het de investering waard voor veel bedrijven en marketeers echter waard. (1)

De Ahrefs gids in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande vogelvlucht voor een samenvatting van dit artikel.

De Chrome extensie van Ahrefs

De Ahrefs Chrome extensie is een handige tool waarmee je snel inzicht krijgt in de belangrijkste SEO-statistieken van een webpagina, terwijl je deze in je browser bekijkt. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen met de Ahrefs Chrome extensie:

  • Bekijk SEO-statistieken: met de Ahrefs Chrome extensie kun je snel de belangrijkste SEO-statistieken van je webpagina bekijken. Tot die statistieken behoren de Ahrefs Rank, Domain Rating, het aantal backlinks en de organische zoekwoorden.
  • Analyseer de backlinks: je kunt de Ahrefs Chrome extensie gebruiken om de backlinks van een webpagina te analyseren. Met behulp van deze analyse kun je zien welke andere websites naar deze pagina linken. Bovendien geeft het je ook inzicht in de kwaliteit van deze backlinks.
  • Bekijk zoekwoordgegevens: met de Ahrefs Chrome extensie kun je ook snel de zoekwoordgegevens van een website bekijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zoekwoordposities en het zoekvolume.
  • Analyseer de inhoud: je kunt de Ahrefs Chrome extensie gebruiken om de inhoud van een webpagina, waaronder de inhoud, koppen en subkoppen te analyseren. Dit geeft je informatie over de inhoud, zoekwoorden en onderwerpen die worden behandeld. Je kunt zo ideeën opdoen voor je eigen inhoud.
  • Vergelijk webpagina’s: je kunt de Ahrefs Chrome extensie ook gebruiken om webpagina’s te vergelijken. Je ontdekt zo hoe jouw pagina’s presteren ten opzichte van de concurrentie. Deze vergelijking geeft je inzicht in mogelijke kansen voor verbetering.

De Ahrefs Chrome extensie is een handige tool die snel inzicht biedt in belangrijke SEO-statistieken. De extensie kan je van dienst zijn bij het optimaliseren van jouw website en content, om zo betere zoekresultaten te realiseren. (2)

Verder lezen over Ahrefs?

Verder lezen over Ahrefs? Bekijk onderstaand al mijn artikelen over hoe ik Ahrefs dagelijks inzet voor mijn opdrachtgevers.

Wat leer je in de Ahrefs Academy?

De Ahrefs Academy is een online leerplatform van Ahrefs. Het platform verschaft gratis toegang tot een verscheidenheid aan cursussen en video’s over SEO, contentmarketing en digitale marketing. Hieronder heb ik enkele dingen genoteerd die je in de Ahrefs Academy kunt leren:

  • SEO-cursussen: de Ahrefs Academy biedt verschillende cursussen over SEO, waaronder “Basisprincipes van SEO”, “On-Page SEO”, “Linkbuilding voor SEO” en “Keyword Research”. In deze cursussen leer je over de basisprincipes van SEO en krijg je informatie over manieren waarop je jouw website kunt optimaliseren om betere zoekresultaten te behalen.
  • Contentmarketing-cursussen: de Ahrefs Academy biedt eveneens verschillende cursussen over contentmarketing. Enkele voorbeelden van die cursussen zijn “Content Marketing for SEO”, “Blogging for Business” en “YouTube for Business”. Deze cursussen leren je hoe je waardevolle en effectieve inhoud kunt maken en hoe je deze kunt gebruiken om een boost aan jouw online aanwezigheid te geven.
  • Digitale marketing-cursussen: de Ahrefs Academy biedt ook cursussen over digitale marketing, waaronder “Social Media Marketing”, “Email Marketing” en “Affiliate Marketing”. In deze cursussen komen uiteenlopende aspecten van digitale marketing aan bod. Ook leer je hoe je deze kunt gebruiken om jouw bedrijf te laten groeien.
  • Tutorials en video’s: naast de cursussen biedt de Ahrefs Academy ook talloze tutorials en video’s over specifieke onderwerpen. Hierbij kun je denken aan onderwerpen zoals “Hoe maak je een SEO-audit?”, “Hoe analyseer je concurrenten?” en “Hoe gebruik je de Ahrefs-tool?”. Deze tutorials en video’s bieden praktische tips en tricks waarmee het je nog beter lukt om je website te optimaliseren en zodoende je zoekresultaten te verbeteren.

Kortom, de Ahrefs Academy biedt een uitgebreide set van gratis SEO- en marketingcursussen, net als verschillende bronnen waarmee je jouw digitale marketingvaardigheden naar een hoger niveau kunt tillen. Of je nu een beginner of een door de wol geverfde SEO-expert bent, de Ahrefs Academy biedt altijd waardevolle informatie die kan bijdragen aan jouw succes op het gebied van digitale marketing.(3)

De API verbinding van Ahrefs

De Ahrefs API is een krachtige tool die ontwikkelaars kunnen gebruiken om Ahrefs gegevens in hun eigen toepassingen en websites te integreren. Hieronder lees je enkele voorbeelden van dingen die je kunt doen met de Ahrefs API:

  • Backlink-analyse: je kunt de Ahrefs API gebruiken om voor een specifieke URL of domein gedetailleerde backlink-analyses uit te voeren. Dit geeft je inzicht in de kwaliteit en de kwantiteit van de backlinks van die website.
  • Zoekwoordonderzoek: je kunt de Ahrefs API gebruiken om zoekwoordonderzoek uit te voeren. De zoekwoorden kun je vervolgens analyseren op basis van hun zoekvolume, concurrentie en andere factoren. Aan de hand van deze analyse kun je bepalen welke zoekwoorden je het beste kunt targeten voor jouw website.
  • Content-analyse: je kunt de Ahrefs API gebruiken om de inhoud van jouw website of die van concurrenten te analyseren Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken. Het wordt op deze manier duidelijker welke inhoud binnen jouw branche het beste presteert. Ook doe je zo ideeën op voor nieuwe content.
  • Rank-tracking: je kunt de Ahrefs API gebruiken om de zoekwoordposities van een website te volgen en te analyseren. Je verkrijgt zo inzicht in hoe jouw website presteert in de zoekresultaten. Bovendien kun je de resultaten van jouw zoekmachineoptimalisatie-inspanningen meten.
  • Concurrentieanalyse: met de Ahrefs API kun je backlinks, zoekwoorden en inhoud van jouw concurrenten analyseren. Je ontdekt zo waar hun verkeer vandaan komt. Deze informatie gebruik je om nieuwe ideeën voor je eigen strategieën uit te werken.

Kortom, de Ahrefs API is een krachtige tool die talrijke mogelijkheden biedt aan ontwikkelaars en bedrijven die hun SEO en digitale marketingstrategieën willen verbeteren. De API geeft je toegang tot de uitgebreide database van Ahrefs en maakt het mogelijk om deze gegevens te integreren in jouw eigen toepassingen en workflows.(4)

De voor-en nadelen van Ahrefs op een rijtje

Voordelen

VoordelenUitleg
Uitgebreide Backlink AnalyseAhrefs heeft een van de grootste backlink-indexen en biedt gedetailleerde informatie over het linkprofiel van een website.
ZoekwoordonderzoekDe Keyword Explorer-tool biedt diepgaand inzicht in zoekwoordvolumes, moeilijkheidsgraden, klikgegevens en meer.
Content OnderzoekDe Content Explorer-tool kan helpen bij het vinden van populaire content binnen een bepaald onderwerp of niche.
Rank TrackingJe kunt de zoekwoordposities van een website in de loop van de tijd volgen.
Site AuditDeze functie kan technische SEO-problemen op een website identificeren en helpen bij het oplossen ervan.

Nadelen

NadelenUitleg
PrijsAhrefs kan duur zijn, vooral voor kleinere bureaus of freelancers. Er zijn goedkopere alternatieven op de markt.
LeercurveHoewel Ahrefs veel krachtige functies heeft, kan het enige tijd duren om er volledig gebruik van te maken.
Geen Integratie met Google Analytics of Google Search ConsoleIn tegenstelling tot sommige andere SEO-tools, biedt Ahrefs geen integratie met Google Analytics of Google Search Console.
Historische IndexHoewel de backlink-index van Ahrefs groot is, kan hun historische index soms minder uitgebreid zijn dan die van sommige concurrenten.

Wat kun je onder andere met Ahrefs?

Met Ahrefs kun je verschillende analyses en onderzoeken uitvoeren om de SEO van je website te verbeteren. Enkele van de belangrijkste functies van Ahrefs zijn:

  • Backlink-analyse: met deze analyse krijg je meer inzicht in de backlinks naar jouw website en naar die van je concurrenten. Ahrefs vertelt je hoeveel backlinks er naar jouw website linken, wat de kwaliteit ervan is en welke anchor-teksten men daarbij gebruikt.
  • Zoekwoordonderzoek: hiermee kun je onderzoeken welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt om jouw producten of diensten te vinden. Vervolgens kun je onderzoeken hoe goed je website voor die zoekwoorden scoort. Ahrefs biedt informatie over zoekvolume, moeilijkheidsgraad en concurrentie.
  • Concurrentieanalyse: met deze analyse kun je de online aanwezigheid van je concurrenten onderzoeken. Denk hierbij aan zaken zoals hun backlinks, zoekwoordgebruik en inhoudsstrategie. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën ter verbetering van je eigen website en het verkrijgen van een betere concurrentiepositie binnen de organische zoekresultaten.
  • Rank tracker: met deze tracker kun je bijhouden hoe jouw website in zoekmachines voor bepaalde zoekwoorden scoort. Ahrefs biedt informatie over jouw positie in zoekresultaten en hoe deze in de loop der tijd verandert.
  • Inhoudsonderzoek: hiermee kun je onderzoeken welke inhoud het populairst in jouw branche is, net als welke soorten inhoud het beste presteren in zoekmachines. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van een effectieve inhoudsstrategie voor jouw website.

Met bovenstaande, maar ook andere functies die Ahrefs biedt, kun je als gebruiker je SEO-strategie verbeteren en je online aanwezigheid doen groeien.

De backlink analyse van Ahrefs

De backlink-analyse van Ahrefs is een krachtige tool waarmee je de backlink-profielen van jouw website en die van jouw concurrenten analyseert. Hieronder heb ik enkele van de belangrijkste functies van de backlink-analysetool van Ahrefs voor je op een rijtje gezet.

  • Backlink-profiel van jouw website: met de backlink-analysetool van Ahrefs kun je het backlink-profiel van jouw website bekijken. Dit omvat onder andere het totale aantal backlinks, verwijzende domeinen, top anchor texts en top linked pages. Het is mogelijk om de backlinks op verschillende criteria te filteren, zoals de sterkte van de backlink, de taal van de pagina en de landen van herkomst.
  • Backlink-profielen van concurrenten: ook kun je de backlink-profielen van jouw concurrenten bekijken en analyseren. Zo zie je waar zij hun backlinks vandaan halen en welke anchor teksten er worden gebruikt. Dit inzicht in de backlink-strategieën van jouw concurrenten helpt je met het ontwikkelen van ideeën voor jouw eigen backlink-strategie.
  • Kwaliteit van backlinks: om de kwaliteit van een backlink te bepalen, gebruikt Ahrefs een unieke “Ahrefs Rank” en “Domain Rating” score. Deze scores geven aan hoe sterk en invloedrijk een website is in vergelijking met andere websites. Je kunt zo de kwaliteit van de backlinks beoordelen en beslissen of het de moeite waard is om te proberen een backlink van een bepaalde website te verkrijgen.
  • Nieuwe en verloren backlinks: Ahrefs houdt de backlinks van jouw website continu bij. Krijg je nieuwe backlinks of gaan er juist backlinks verloren? Dan stelt Ahrefs je direct op de hoogte. Zo kun je snel reageren en bijsturen indien nodig.
  • Analyse van anchor text: Ahrefs biedt eveneens een gedetailleerde analyse van de anchor teksten van de backlinks. Hiermee kun je zien welke tekst verwijzende websites als anchor gebruiken en hoe vaak. Deze informatie gebruik je om jouw eigen anchor tekst strategie te verbeteren en een natuurlijk backlinkprofiel te creëren.

De backlink-analysetool van Ahrefs biedt dus veel waardevolle informatie over jouw eigen backlink-profiel, net als dat van jouw concurrenten. De analyse helpt je met het monitoren van je concurrenten en verschaft je inzichten waarmee je jouw eigen backlink strategie kunt verbeteren (5).

Welke metrics gebruikt Ahrefs om de waarde van een website te bepalen?

Ahrefs gebruikt verschillende metrics om de waarde van een website te bepalen. Hieronder heb ik enkele van de belangrijkste metrics opgesomd die Ahrefs gebruikt:

  • Domain Rating (DR): Domain Rating is een score van 0 tot 100 die de algehele sterkte van het backlink-profiel van een domein weergeeft. Des te hoger de DR, des te sterker het backlink-profiel van de website is. Websites met een hogere DR hebben meer invloed op zoekresultaten en behalen doorgaans een hogere organische positie in de zoekresultaten van zoekmachines.
  • Ahrefs Rank (AR): Ahrefs Rank is een score die de populariteit van een website weergeeft. Deze populariteit wordt bepaald door het totale aantal backlinks en de kwaliteit daarvan. Websites met een hogere AR-score hebben over het algemeen meer backlinks van hogere kwaliteit en worden dus als populairder beschouwd.
  • Referring Domains (RD): Referring Domains is het totale aantal unieke domeinen dat naar een website linkt. Omdat het de diversiteit van het backlink-profiel van een website weergeeft, geldt dit als een belangrijke metric. Zoekmachines zien een website met een groot aantal Referring Domains en een gevarieerd backlink-profiel als betrouwbaarder.
  • Organic Traffic (OT): Organic Traffic is het totale aantal bezoekers dat een website uit organische zoekopdrachten ontvangt. Ook dit is een belangrijke metric, omdat het de effectiviteit van de SEO-strategie van een website weerspiegelt. Websites met meer organisch verkeer hebben over het algemeen betere zoekresultaten.
  • Backlink Profiel: Ahrefs biedt ook uitgebreide backlink-analysefuncties. Deze helpen je met het bepalen hoe kwalitatief hoogwaardig en relevant backlinks naar een website zijn. De analyse omvat het aantal backlinks, de kwaliteit van de backlinks en de relevantie van de websites die naar jouw site linken.

Ahrefs gebruikt de bovenstaande metrics om de waarde van een website te bepalen. Op deze manier helpt het SEO-experts bij het identificeren van sterke en zwakke punten van websites. Het is belangrijk om te onthouden dat deze metrics slechts een indicatie zijn van de waarde van een website. Wil je betrouwbare conclusies kunnen trekken over de algehele prestatie van je website? Neem dan ook andere factoren, zoals de kwaliteit van de inhoud en de gebruiksvriendelijkheid van je website onder de loep.

Ahrefs inzetten binnen een zoekwoordonderzoek

Ahrefs is een krachtig hulpmiddel voor zoekwoordonderzoek. De tool kan je helpen om relevante zoekwoorden te vinden en inzicht te krijgen in de competitie rondom deze zoekwoorden. Hieronder heb ik enkele stappen genoteerd die je kunt volgen om Ahrefs effectief in te zetten voor zoekwoordonderzoek.

  • Identificeer een lijst met kernwoorden: maak een lijst van de kernwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf of branche. Dit kunnen algemene termen zijn, maar nog effectiever is het om met specifiekere long-tail-zoekwoorden te beginnen die gericht zijn op jouw doelgroep.
  • Gebruik de Ahrefs Zoekwoorden Verkenner: ga naar de Ahrefs Zoekwoorden Verkenner en voer jouw kernwoorden in. Ahrefs zal vervolgens een lijst met gerelateerde zoekwoorden genereren, net als statistieken zoals zoekvolume, moeilijkheidsgraad en geschatte klikken per maand.
  • Analyseer de moeilijkheidsgraad: analyseer de moeilijkheidsgraad van de zoekwoorden die je hebt gevonden. Ahrefs geeft hiervan een schatting en doet dit op basis van het aantal verwijzende domeinen dat naar de top 10 zoekresultaten linkt. Begin je pas net met SEO of heb je niet veel backlinks? Kies er dan eerst voor om zoekwoorden met een lagere moeilijkheidsgraad toe te passen.
  • Analyseer de concurrentie: analyseer de top 10 zoekresultaten voor de zoekwoorden die je hebt gevonden. Bekijk de websites die deze top 10 vormen en analyseer hun backlink-profielen en inhoud. Je verkrijgt zo waardevolle informatie in welke soorten websites en inhoud goed presteren voor deze zoekwoorden.
  • Gebruik de Ahrefs Content Explorer: met de Ahrefs Content Explorer vind je populaire inhoud rondom de zoekwoorden die je hebt gevonden. Je kunt hiermee zien welke soorten inhoud het binnen jouw branche goed doen. Dit geeft je ideeën voor de inhoud van je eigen website.

Door deze stappen te volgen, kun je relevante zoekwoorden vinden, de moeilijkheidsgraad van deze zoekwoorden analyseren en inzicht krijgen in de competitie rondom deze zoekwoorden. Met behulp van deze informatie kun je een effectieve SEO-strategie ontwikkelen. Met deze strategie verbeter je jouw zoekresultaten en trek je meer verkeer naar je website. (6)

Ahrefs inzetten binnen een concurrentenanalyse

Ahrefs is een krachtig hulpmiddel om jouw concurrentenen hun SEO-strategieën te analyseren. Hieronder lees je enkele stappen die je kunt nemen om Ahrefs effectief te gebruiken voor een concurrentenanalyse.

  • Identificeer jouw concurrenten: maak een lijst van jouw belangrijkste concurrenten in jouw branche of niche. Concurrenten zijn websites die vergelijkbare producten of diensten aanbieden als jij.
  • Analyseer het backlink-profiel van jouw concurrenten: met de backlink-analysefuncties van Ahrefs analyseer je het backlink-profiel van jouw concurrenten. Bekijk het totale aantal backlinks, de kwaliteit van de backlinks en de anchor texts die worden gebruikt. Je verkrijgt zo veel informatie over de soorten websites en de inhoud daarvan die naar jouw concurrenten linken.
  • Analyseer de inhoud van jouw concurrenten: met de Ahrefs Content Explorer vind je de populairste inhoud van jouw concurrenten. Je kunt zo zien welke soorten inhoud goed presteren in jouw branche. Dit geeft je ideeën voor jouw eigen inhoud.
  • Analyseer de zoekwoordstrategie van jouw concurrenten: met de Ahrefs Zoekwoorden Verkenner vind je de zoekwoorden waar jouw concurrenten zich op richten en waarop ze ranken. Ook kun je de geschatte klikken per maand voor deze zoekwoorden bekijken en de moeilijkheidsgraad van deze zoekwoorden analyseren.
  • Analyseer de advertentiestrategie van jouw concurrenten: gebruik de Ahrefs Advertentie Analyse om te zien welke advertenties jouw concurrenten plaatsen en welke advertentieteksten en landingspagina’s zij gebruiken.

Door deze stappen te volgen, kun je een goed beeld krijgen van de SEO-strategieën van jouw concurrenten. Met behulp van deze informatie verbeter je jouw eigen SEO-strategie en optimaliseer je jouw website voor betere zoekresultaten.(7)

Hoe richt je een rank tracker in met Ahrefs?

Het instellen van een rank tracker in Ahrefs is vrij eenvoudig en doe je in slechts enkele stappen.

  • Maak een project aan: het eerste wat je doet, is het aanmaken van een project in Ahrefs. Dit doe je door in te loggen op jouw Ahrefs-account en vevolgens naar het dashboard te gaan. Daar klik je op “Add project” en voer je de URL van jouw website in.
  • Voeg zoekwoorden toe: voeg de zoekwoorden toe waarvoor je wilt ranken. Je doet dit door naar “Rank Tracker” te gaan en op “Add keywords” te klikken. Ook kun je zoekwoorden handmatig toevoegen of vanuit een bestand importeren.
  • Stel de locatie en taal in: selecteer de locatie en taal waarop je wilt ranken. Dit doe je door naar “Rank Tracker” te gaan en op “Settings” te klikken. Daar selecteer je de locatie en taal die overeenkomen met jouw doelgroep.
  • Voer de concurrenten in: voer de namen van jouw concurrenten in. Je doet dit door naar “Competitors” te gaan en op “Add Competitors” te klikken. Voer de namen van de concurrenten in en sla deze vervolgens op.
  • Plan rapporten en waarschuwingen: door rapporten en waarschuwingen in te plannen, blijf je op de hoogte van veranderingen in de zoekresultaten. Om deze in ta plannen, ga je naar “Rank Tracker” en klik je op “Alerts” en “Reports”. Je kunt instellen dat Ahrefs je een waarschuwing of rapport verstuurt wanneer jouw ranking voor een zoekwoord verandert.

Zodra je deze stappen hebt doorlopen, kun je jouw zoekwoordposities gaan tracken. Ahrefs houdt de ranking van jouw website en die van jouw concurrenten in de gaten. Je ontvangt van de tool rapporten en waarschuwingen wanneer er veranderingen optreden. Deze gegevens gebruik je om jouw SEO-strategie te verbeteren en jouw website voor organische zoekresultaten te optimaliseren.

Waar kun je de rank tracker van Ahrefs voor inzetten?

Je kunt de rank tracker van Ahrefs gebruiken om de posities van jouw website in zoekmachines voor specifieke zoekwoorden te volgen. Hieronder vertel ik je enkele manieren waarop je de rank tracker van Ahrefs kunt inzetten.

  • Monitor jouw zoekwoordposities: gebruik de rank tracker van Ahrefs om de zoekwoordposities van jouw website voor specifieke zoekwoorden te volgen. Zo zie je hoe jouw website in zoekmachines presteert, wat een goede graadmeter is voor de effectiviteit van jouw SEO-strategie.
  • Vergelijk jouw prestaties met die van jouw concurrenten: niet alleen je eigen zoekwoordposities, maar ook die van je concurrenten kun je met de rank tracker van Ahrefs volgen. Door jouw prestaties met die van je concurrenten te vergelijken, weet je hoe jouw website presteert ten opzichte van de concurrentie. Je gebruikt deze informatie om jouw SEO-strategie aan te passen.
  • Identificeer nieuwe kansen: volg je zoekwoordposities met de rank tracker van Ahrefs, dan kun je nieuwe kansen identificeren om jouw zoekverkeer te vergroten. Kom je bijvoorbeeld tot de conclusie dat jouw website voor een bepaald zoekwoord op de tweede pagina van de zoekresultaten staat? Dan pas je je SEO-strategie aan om hoger te ranken en meer verkeer te genereren.
  • Houd jouw vooruitgang bij: met de rank tracker van Ahrefs kun je ook jouw vooruitgang in de zoekresultaten bijhouden. Breng je veranderingen in je SEO-strategie aan? Met de rank tracker van Ahrefs kun je vervolgens controleren of deze tot verbeteringen in jouw zoekresultaten leiden.
  • Stel alerts in: met de rank tracker van Ahrefs kun je ook alerts instellen. Deze alerts stellen je op de hoogte van veranderingen in de zoekresultaten. Bij een eventuele waarschuwing over een daling kun je direct actie ondernemen.

De rank tracker van Ahrefs is dus een krachtige tool die je gebruikt voor het volgen van je zoekwoordposities, het monitoren van je concurrenten en het optimaliseren van je SEO-strategie.

Een content analyse uitvoeren met Ahrefs

Met de Ahrefs Content Explorer kun je uitgebreide content-analyses uitvoeren. Hiermee verkrijg je inzicht in de inhoud van jouw eigen website en die van je concurrenten. Hieronder beschrijf ik de stappen die je zet om met Ahrefs een content-analyse uit te voeren.

  • Ga naar de Ahrefs Content Explorer: ga naar de Ahrefs Content Explorer en voer een voor jouw branche of niche relevant zoekwoord of onderwerp in.
  • Analyseer de inhoud: bekijk de resultaten die Ahrefs weergeeft en analyseer de inhoud van de artikelen. Kijk hierbij naar de titels, subkopjes, inhoud, lengte, media en eventuele links. Op deze manier verkrijg je informatie over de soorten inhoud die binnen jouw branche goed presteren. Bovendien doe je hiermee ideeën voor je eigen inhoud op.
  • Analyseer de backlinks: gebruik de backlink-analysefuncties van Ahrefs om de backlinks van de door jou gevonden inhoud te analyseren. Bekijk het totale aantal backlinks, de kwaliteit van de backlinks en de anchor texts. Dit geeft je inzicht in de soorten websites en inhoud waar het grootste deel van de backlinks vandaan komt.
  • Analyseer de sociale media: bekijk de sociale media-signalen van de inhoud die je hebt gevonden. Dit geeft je inzicht in de soorten inhoud die op sociale media populair zijn. Deze informatie gebruik je om jouw eigen sociale media-inhoud beter vorm te geven.
  • Analyseer de geschatte klikken per maand: bekijk de geschatte klikken per maand voor de inhoud die je hebt gevonden. Ook deze schatting geeft je een helder idee van de soorten inhouden die onder jouw doelgroep populair zijn.

Door deze stappen te volgen, kun je met Ahrefs een uitvoerige contentanalyse uitvoeren. Met de informatie die dit je oplevert, verbeter je de inhoud van je website om voor zoekresultaten te kunnen optimaliseren. Zo kun je beter concurreren van de inhoud van je concurrenten.

Hoe verhoudt Ahrefs zich tot andere SEO tools?

Inmiddels ben ik al 9 jaar actief als SEO-expert. Ik heb met veel verschillende soorten SEO tools, waaronder Moz en SEMrush gewerkt. Hieronder vertel ik je wat de overeenkomsten en verschillen tussen de tools zijn.

Wat is het verschil tussen Ahrefs en Moz?

Ahrefs en Moz zijn beide softwaretools die je gebruikt voor zoekmachineoptimalisatie. Alhoewel ze enkele vergelijkbare functies bieden, zijn er ook diverse verschillen tussen de twee te benoemen:

  • Backlink-analyse: Ahrefs staat bekend om zijn uitgebreide backlink-analysemogelijkheden. Doorgaans beschouwt men deze tool dan ook als de meest uitgebreide backlink-tool die anno nu op de markt beschikbaar is. Moz heeft ook backlink-analysefuncties, maar deze zijn beduidend minder gedetailleerd dan die van Ahrefs.
  • Zoekwoordonderzoek: beide tools bieden zoekwoordonderzoekmogelijkheden, maar Ahrefs heeft over het algemeen meer geavanceerde functies. Ahrefs geeft je gedetailleerde informatie over zoekwoorden, zoals hun zoekvolume, de concurrentie die op deze woorden bestaat en de moeilijkheidsgraad. Moz biedt vergelijkbare informatie, maar deze zoekwoordtool is minder uitgebreid dan die van Ahrefs.
  • Inhoudsonderzoek: Ahrefs biedt je uitgebreide inhoudsonderzoeksmogelijkheden. Hierbij kun je denken aan het vinden van populaire inhoud in een bepaalde branche en het analyseren van de inhoudsstrategie van concurrenten. Ook Moz biedt dergelijke inhoudsonderzoekmogelijkheden, maar wederom minder gedetailleerd dan die van Ahrefs.
  • Rank Tracking: beide tools bieden rangvolgingsmogelijkheden. Hiermee houd je bij hoe jouw website voor bepaalde zoekwoorden in zoekmachines scoort. Ahrefs biedt je echter meer geavanceerde functies, zoals geografische rangvolging en SERP-functies.

Concluderend kunnen we stellen dat Ahrefs een uitgebreidere en geavanceerdere tool is, terwijl Moz veel meer een allround tool is die een breed scala aan functies biedt. Welke tool je kiest, hangt af van jouw specifieke behoeften en het budget dat je beschikbaar hebt voor SEO-tools.

Op welke punten is Moz beter dan Ahrefs?

Ondanks het geavanceerde karakter van Ahrefs biedt Moz enkele functies waarop het, afhankelijk van de specifieke behoeften van een gebruiker, beter kan zijn. Enkele van de gebieden waarin Moz beter kan zijn dan Ahrefs zijn de volgende:

  • On-page optimalisatie: Moz biedt geavanceerde on-page optimalisatietools, zoals een crawlertest die technische fouten en optimalisatiemogelijkheden op je website identificeert. Ahrefs heeft daarentegen geen crawlertest en focust zich vooral op backlink-analyse.
  • Moz Local: Moz biedt Moz Local. Dit is een tool die speciaal bedoeld is voor lokale SEO-optimalisatie. De tool helpt je bij het beheren en controleren van de online aanwezigheid van een bedrijf in de lokale zoekresultaten. Ahrefs biedt daarentegen geen specifieke tool voor lokale SEO-optimalisatie.
  • MozBar: MozBar is een gratis browserextensie die extra SEO-informatie biedt tijdens het browsen op internet. Het verschaft je van informatie zoals paginarang, domeinautoriteit en paginaleeftijd. Ahrefs heeft geen gratis browserextensie, maar stelt daarentegen wel een toolbar als onderdeel van het betaalde abonnement ter beschikking.
  • Keyword Explorer: Moz’s Keyword Explorer biedt geavanceerde mogelijkheden voor het vinden van nieuwe zoekwoorden. Een voorbeeld van die mogelijkheden is het groeperen van zoekwoorden op basis van intentie en het bieden van een “opportunities” rapport voor nieuwe zoekwoorden. Hoewel Ahrefs ook zoekwoordonderzoek aanbiedt, zijn de mogelijkheden van Moz’s Keyword Explorer over het algemeen geavanceerder.

Over het algemeen is Moz een meer allround SEO-tool, terwijl Ahrefs zich vooral op backlink-analyse en zoekwoordonderzoek richt. Het kiezen van de juiste tool is afhankelijk van de specifieke behoeften van een gebruiker en de functies die voor zijn SEO-strategie essentieel zijn.

Waar is Ahrefs beter in dan Moz?

Ondanks dat Ahrefs in bovenstaande punten zijn meerdere moet erkennen in Moz, is ook Ahrefs op enkele punten, afhankelijk van de specifieke behoeften van een gebruiker, beter te noemen. Enkele van de gebieden waarop Ahrefs beter kan zijn dan Moz zijn onder andere:

  • Backlink-analyse: Ahrefs is een van de meest uitgebreide backlink-analysetools die er vandaag de dag bestaan. De tool biedt gedetailleerde informatie over de backlinks die naar jouw website, maar ook degene die naar de websites van jouw concurrenten leiden. Hoewel Moz ook backlink-analysemogelijkheden biedt, zijn deze lang niet zo gedetailleerd als die van Ahrefs.
  • SERP-functies: Ahrefs biedt gedetailleerde informatie over featured snippets, carrousels, local pack en andere SERP-functies van zoekwoorden. Dit geeft gebruikers meer inzicht in hoe ze kunnen concurreren in zoekresultaten. Ook Moz biedt SERP-informatie, maar deze is beperkter dan die van Ahrefs.
  • Inhoudsonderzoek: Ahrefs biedt geavanceerde inhoudsonderzoeksmogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vinden van populaire inhoud in een bepaalde branche en het analyseren van de inhoudsstrategie van concurrenten. Moz biedt ook inhoudsonderzoekmogelijkheden, maar wederom zijn deze minder gedetailleerd dan die van Ahrefs.
  • Gegevensnauwkeurigheid: Ahrefs heeft over het algemeen een hogere gegevensnauwkeurigheid dan Moz. Dit geldt vooral wanneer het gaat om backlink-analyse en zoekwoordgegevens.

Over het algemeen wordt Ahrefs beschouwd als een gespecialiseerdere SEO-tool dan Moz. Ahrefs heeft een sterke focus op backlink-analyse en zoekwoordonderzoek. Wat voor jou de juiste tool is, is afhankelijk van jouw specifieke behoeften en de functies die de belangrijkste rollen vervullen binnen jouw SEO-strategie.

Het verschil tussen domain rating en domain authority

Domain Rating (DR) en Domain Authority (DA) zijn beide metrics die worden gebruikt om de autoriteit van een website in de zoekresultaten te meten. Alhoewel ze hetzelfde meten, komen hun resultaten op basis van verschillende factoren tot stand.

Domain Rating is een metric die Ahrefs gebruikt. Deze metric meet de kracht van het backlink-profiel van een website op een schaal van 0 tot 100. De berekening komt tot stand op basis van het aantal backlinks dat naar een website verwijst en de kwaliteit daarvan. Een hogere DR geeft aan dat een website meer en kwalitatief betere backlinks heeft. Dat draagt bij aan een beter resultaat in de organische zoekresultaten.

Domain Authority is een metric die door Moz wordt ingezet. Ook deze metric meet de autoriteit van een website op een schaal van 0 tot 100. De Domain Authority wordt berekend op basis van verschillende factoren. Onder andere het aantal backlinks en de kwaliteit daarvan, de kwaliteit van de inhoud, de sociale signalen en de technische aspecten van de website spelen daarbij een rol. Net als DR kan een hogere DA wijzen op een meer gezaghebbende website, wat tot betere zoekresultaten leidt.

Hoewel DR en DA beide metrics zijn die de autoriteit van een website meten, kunnen de resultaten verschillen. Dit komt omdat ze op verschillende factoren zijn gebaseerd en tevens door verschillende bedrijven worden berekend. Daarom is het van belang dat je begrijpt hoe deze metrics werken. Het is raadzaam om beide te gebruiken wanneer je de autoriteit van een website wilt beoordelen.

Wat is het verschil tussen Ahrefs en SEMrush?

Ahrefs en SEMrush zijn beide softwaretools die worden gebruikt voor zoekmachineoptimalisatie. Alhoewel beide vergelijkbare functies bieden, bestaan er ook tussen deze twee duidelijke verschillen:

  • Backlink-analyse: Ahrefs staat bekend om zijn ruime backlink analysemogelijkheden. Het is de uitgebreidste backlink analysetool op de markt. Alhoewel SEMrush deze functies ook biedt, zijn ze minder gedetailleerd dan die van Ahrefs.
  • Zoekwoordonderzoek: SEMrush biedt geavanceerde zoekwoordonderzoeksmogelijkheden, zoals het vinden van long-tail zoekwoorden en het identificeren van zoekwoordkansen op basis van concurrentie en zoekvolume. Ahrefs biedt ook zoekwoordonderzoek, maar heeft minder geavanceerde functies dan SEMrush.
  • Concurrentieanalyse: SEMrush biedt geavanceerde mogelijkheden voor concurrentieanalyse, zoals het analyseren van de advertentiestrategie van concurrenten en het vergelijken van de organische zoekprestaties van meerdere concurrenten tegelijk. Ahrefs biedt ook concurrentieanalyse, maar SEMrush heeft over het algemeen meer geavanceerde functies.
  • Inhoudsonderzoek: Ahrefs biedt uitgebreide en geavanceerde inhoudsonderzoeksmogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn het vinden van populaire inhoud in een bepaalde branche en het analyseren van de inhoudsstrategie van concurrenten. Ook SEMrush biedt dergelijke inhoudsonderzoekmogelijkheden, maar deze bevatten minder details.
  • Rapportagemogelijkheden: SEMrush biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden. Zo kunnen gebruikers probleemloos aangepaste rapporten maken en deze exporteren naar PDF- of CSV-bestanden. De rapportagemogelijkheden van Ahrefs zijn beperkter.

Ahrefs wordt gezien als een meer gespecialiseerde SEO-tool dan SEMrush en heeft een sterke focus op backlink-analyse en zoekwoordonderzoek. SEMrush is daarentegen meer een allround tool te noemen. Deze biedt een breed scala aan SEO- en online marketingtools. Welke tool je uiteindelijk kiest, bepaal je op basis van jouw behoeften, maar ook van de grootte van jouw budget voor SEO-tools.

Waar is SEMrush beter in dan Ahrefs?

SEMrush onderscheid zich met enkele van zijn functies duidelijk van Ahrefs. Afhankelijk van de specifieke behoeften van een gebruiker kan het daardoor op bepaalde vlakken beter zijn. Enkele van de gebieden waarin SEMrush beter kan zijn dan Ahrefs zijn:

  • Zoekwoordonderzoek: SEMrush biedt meer geavanceerde zoekwoordonderzoeksmogelijkheden. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het vinden van long-tail zoekwoorden en het analyseren van de organische, maar ook de betaalde zoekwoordposities van concurrenten. Ahrefs biedt ook zoekwoordonderzoek, maar niet zo geavanceerd als SEMrush.
  • PPC-analyse: SEMrush biedt geavanceerde PPC-analysefuncties. Met deze functies kun je als gebruiker de advertentiestrategieën van je concurrenten analyseren. Op die manier ontdek je nieuwe kansen voor het plaatsen van advertenties. Ahrefs is een tool die niet over specifieke PPC-analysefuncties beschikt.
  • Site-audit: SEMrush biedt een krachtige site-audit-tool. Deze kan technische SEO-problemen op jouw website identificeren en zodoende helpen bij het verbeteren van de websiteprestaties. Ahrefs biedt zo een specifieke site-audit-tool niet.
  • Social media management: SEMrush biedt tools voor social media management. Met deze tools kun je als gebruiker je sociale media-accounts beheren, inhoud plannen en prestaties bijhouden. Ahrefs heeft dergelijke sociale media-managementtools niet.
  • Integraties: SEMrush heeft een brede integratie met andere online marketingtools, onder meer Google Analytics, Google Search Console. Daardoor kun je gegevens gemakkelijker combineren en uitgebreide rapporten genereren. Ahrefs heeft ook integraties, maar deze zijn in vergelijking met die van SEMrush minder uitgebreid.

Over het algemeen is SEMrush een meer allround SEO-tool dan Ahrefs. SEMrush heeft een breder scala aan functies. Welke tool voor jou uiteindelijk de juiste is, is afhankelijk van jouw behoeften. Je maakt je keuze op basis van de functies die het belangrijkst zijn voor jouw algehele SEO-strategie.

Waar is Ahrefs beter in dan SEMrush?

Ahrefs biedt enkele functies die het onderscheiden van SEMrush. Afhankelijk van jouw specifieke behoeften als gebruiker kan het dan ook beter zijn. Enkele van de gebieden waarin Ahrefs beter kan zijn dan SEMrush zijn:

  • Backlink-analyse: als een van de uitgebreidste backlink-analysetools op de markt biedt Ahrefs je zo gedetailleerd mogelijke informatie over de backlinks naar jouw website. Behalve informatie daarover, verkrijg je ook informatie over de backlinks naar de websites van jouw concurrenten. Hoewel SEMrush ook backlink-analysemogelijkheden biedt, zijn deze minder gedetailleerd de opties die Ahrefs biedt.
  • SERP-functies: Ahrefs levert je gedetailleerde informatie over de SERP-functies van zoekwoorden, zoals featured snippets, carrousels en local packs. Als gebruiker kun je zo beter begrijpen hoe je in de zoekwoorden kunt concurreren. Alhoewel SEMrush ook SERP-informatie aanlevert, is deze beperkter van aard dan die van Ahrefs.
  • Gegevensnauwkeurigheid: Ahrefs heeft over het algemeen een hogere gegevensnauwkeurigheid dan SEMrush. Dit geld vooral wanneer het om backlink-analyse en zoekwoordgegevens gaat.
  • Inhoudsonderzoek: Ahrefs biedt geavanceerde inhoudsonderzoeksmogelijkheden, zoals het vinden van populaire inhoud in een bepaalde branche . Ook kun je de inhoudsstrategie van je concurrenten met behulp van deze tool analyseren. SEMrush biedt eveneens inhoudsonderzoekmogelijkheden, maar minder gedetailleerd dan Ahrefs.

Ahrefs ziet men doorgaans als een meer gespecialiseerde SEO-tool dan SEMrush. Het heeft, zoals eerder al genoemd, een sterke focus op backlink-analyse en zoekwoordonderzoek. Sta jij op het punt om een keuze tussen beide tools te maken? Laat je uiteindelijke beslissing dan afhangen van jouw specifieke behoeften en de functies die het essentieelst zijn voor je SEO-strategie.

Zijn er behalve Ahrefs, SEMrush en Moz nog andere tools die interessant zijn voor SEO?

Jazeker. Behalve Ahrefs, SEMrush en Moz bestaan er nog diverse andere tools die interessant kunnen zijn voor SEO-professionals en marketeers. Hieronder volgen enkele voorbeelden daarvan:

  • Google Analytics: Google Analytics is een gratis tool die je gebruikt om websiteverkeer bij te houden en gebruikersgedrag te analyseren. Het biedt een breed scala aan rapporten en analyses, die je inzicht geven in de prestaties van jouw website.
  • Google Search Console: Google Search Console is een gratis tool van Google. Deze ondersteunt je bij het monitoren en optimaliseren van de prestaties van jouw website in de organische zoekresultaten. Google Search Console voorziet je van informatie over de zoekwoorden waarvoor jouw website wordt weergegeven, de prestaties van je website op mobiele apparaten en nog veel meer.
  • Screaming Frog: Screaming Frog is een betaalde tool die je voor technische SEO-audits en crawl-analyses gebruikt. De tool is je van dienst bij het identificeren van technische fouten op jouw website. Doordat je deze kunt opsporen en aanpakken, draagt Screaming Frog in belangrijke mate bij aan de optimalisering van je websitestructuur.
  • Yoast SEO: Yoast SEO is een populaire WordPress-plugin voor zoekmachineoptimalisatie. Het biedt hulpmiddelen voor on-page SEO, zoals het optimaliseren van meta-tags en het genereren van een XML-sitemap.
  • Google Keyword Planner: Google Keyword Planner is een gratis tool van Google. Je past hem toe voor zoekwoordonderzoek. De tool biedt informatie over zoekvolume, concurrentie en biedingen voor Google Ads.

De tools die ik hierboven op een rijtje heb gezet, zijn slechts enkele voorbeelden van de vele beschikbare SEO-tools. Welke tools het beste zijn voor jouw specifieke behoeften, hangt af van jouw doelstellingen, budget en het type SEO-werkzaamheden dat je uitvoert. Bekijk hier mijn volledige lijst met SEO tools.

Conclusie: moet je Ahrefs gebruiken?

Ahrefs is een tool met ontzettend veel mogelijkheden binnen de tool. In dit ongeveer 6.000 woorden tellende artikel heb ik slechts een tipje van de sluier opgelicht. Mijn advies? Maak gebruik van de informatie die ik je heb gegeven en ontdek op welke manieren Ahrefs van betekenis kan zijn voor jouw website. Voor zowel de beginnende als de ervaren SEO-expert is Ahrefs een fijne tool om mee te werken.

Daarbij wil ik je op het hart drukken dat een tool ‘slechts’ een tool is. Ongeacht de gedetailleerde informatie die deze je kan geven, blijft het altijd belangrijk om de bevindingen in de broncode te checken en op je eigen gevoel te vertrouwen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.