SEO-werkzaamheden

Als iemand zegt dat hij of zij SEO specialist is, vraag jij je misschien af wat dat precies inhoudt. Zo vraag je je misschien af wat de werkzaamheden zijn die daar allemaal bij horen of hoeveel tijd diegene daar aan kwijt is. Er zijn veel verschillende SEO-werkzaamheden waar een SEO-specialist zich dagelijks mee bezighoudt. Hier zit vaak meer tijd in dan je denkt.

Wat zijn SEO-werkzaamheden?

SEO-werkzaamheden zijn divers en hebben raakvlakken met alle marketingkanalen. In de basis zijn dit alle werkzaamheden die invloed hebben op de organische posities in Google. Een organisatie heeft hier profijt van doordat dit relevant verkeer naar de website brengt.

Het is bij het starten van de SEO-werkzaamheden enorm belangrijk om de juiste zoektermen uit te kiezen. Deze selectie kan niet zomaar worden teruggedraaid op een later moment in het traject.

SEO-werkzaamheden in de GSC
Veel SEO-werkzaamheden vinden plaats in de GSC.

Voorbeelden van SEO-werkzaamheden

De SEO-werkzaamheden zijn dus vaak afhankelijk van de website (voornamelijk het CMS) zelf. Een SEO-specialist begint bijvoorbeeld met het checken van de website en het checken van de SEO van de website. De eerste SEO-werkzaamheden die ik onderneem binnen een traject staan hieronder weergegeven (let op, ieder traject verschilt).

Nr.SEO-werkzaamhedenOmschrijving
1TrefwoordenonderzoekDit is de eerste stap in elk SEO-traject. Hierbij worden relevante zoekwoorden geïdentificeerd die je doelgroep gebruikt bij het zoeken naar jouw producten of diensten.
2ConcurrentieanalyseDit omvat het onderzoeken van de SEO-strategieën van je concurrenten om inzicht te krijgen in wat werkt en wat je kunt verbeteren.
3SEO-vriendelijke website structuurZorg ervoor dat de structuur van je website zoekmachinevriendelijk is. Dit betekent dat de site gemakkelijk te crawlen is door zoekmachines en logisch georganiseerd is voor gebruikers (1).
4On-page SEO optimalisatieDit omvat het optimaliseren van individuele pagina’s op je website, inclusief de inhoud en de HTML-broncode. Hierbij gaat het onder andere om titeltags, metadescripties en header-tags (2).
5Content creatieHet creëren van hoogwaardige, relevante content is essentieel voor SEO. De content moet waardevol zijn voor je doelgroep en moet de gekozen zoekwoorden bevatten (3).
6Technische SEODit omvat het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zoals laadsnelheid, mobiele vriendelijkheid, XML sitemap en de implementatie van SSL (https) (4).
7LinkbuildingDit houdt in dat je werkt aan het verkrijgen van hoogwaardige backlinks van andere websites naar de jouwe, wat de autoriteit van je website kan verhogen in de ogen van zoekmachines (5).
De eerste SEO-werkzaamheden van een traject.

Met deze SEO-werkzaamheden opgepakt ligt er een stevige fundering voor een duurzaam traject. Daarna kan worden doorgegaan met (onder andere) onderstaande werkzaamheden.

De belangrijkste SEO-werkzaamheden in kaart gebracht

Het uitvoeren van een effectieve SEO-strategie omvat veel verschillende taken. Hier is een overzicht van enkele van de belangrijkste taken binnen een traject.

SEO-werkzaamhedenPrioriteitVoordeel voor SEO
ZoekwoordonderzoekHoogBegrijpen welke zoekwoorden en zinnen relevant zijn voor je bedrijf en het publiek. Helpt bij het sturen van inhoud en het verbeteren van de zichtbaarheid in zoekmachines.
Technische SEOHoogZorgt ervoor dat zoekmachines je site correct kunnen crawlen en indexeren. Beïnvloedt direct de zichtbaarheid van de site in de zoekresultaten.
Content creatie en optimalisatieHoogKwaliteitsinhoud trekt gebruikers en zoekmachines aan. Het is essentieel voor het rangschikken voor relevante zoekwoorden en het bieden van waarde aan bezoekers.
LinkbuildingHoogLinks van hoge kwaliteit verbeteren de autoriteit van je website en helpen om hoger te rangschikken in de zoekresultaten.
Lokale SEO (indien relevant)Middel tot HoogVoor bedrijven die lokaal opereren of meerdere locaties hebben, kan lokale SEO helpen om de zichtbaarheid in de zoekresultaten voor locatie-specifieke zoekopdrachten te verbeteren.
Mobiele optimalisatieHoogMet meer mensen die mobiele apparaten gebruiken om te zoeken, is het optimaliseren voor mobiele ervaring essentieel voor zowel de gebruikerservaring als de zichtbaarheid in zoekmachines.
SEO-analyse en rapportageHoogHet meten van de prestaties van je SEO-inspanningen helpt je te begrijpen wat werkt, wat niet werkt, en waar kansen liggen voor verbetering.
SEO-werkzaamheden in kaart gebracht.

Elke organisatie kan een verschillende prioriteit hebben voor deze taken, afhankelijk van hun specifieke situatie en doelen. Het is belangrijk om een uitgebreide SEO-strategie te hebben die al deze elementen omvat, en regelmatig te beoordelen en bij te werken naarmate de behoeften en omstandigheden veranderen.

Het belang van SEO-werkzaamheden

SEO-werkzaamheden hebben te maken met de eigen website en de externe websites die naar de eigen website verwijzen en waar jij naartoe verwijst. Alle onderdelen van de SEO bij elkaar zorgen ervoor dat jouw website beter vindbaar is in zoekmachines zoals Google én dat jouw website door de gebruiker eenvoudig te gebruiken is.

Mogelijke doelen van een SEO-traject

Ieder traject is uniek en dient eigen relevante KPI’s te krijgen om te bereiken. Een aantal voorbeelden van mogelijke doelen van SEO-werkzaamheden kun je hieronder vinden.

  1. Verhoogde organische zichtbaarheid: een van de primaire doelen van een SEO-campagne is het verhogen van de zichtbaarheid van je website in organische zoekresultaten. Dit betekent dat wanneer mensen zoeken naar trefwoorden die verband houden met jouw producten of diensten, jouw website in de bovenste resultaten verschijnt. Door de organische zichtbaarheid te verbeteren, kunnen bedrijven meer verkeer naar hun website leiden.
  2. Verhoogde kwaliteit van website verkeer: naast het verhogen van de hoeveelheid verkeer, is een ander doel van SEO het verbeteren van de kwaliteit van dat verkeer. Dit betekent het aantrekken van bezoekers die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt en dus waarschijnlijker een aankoop zullen doen, contact opnemen of een andere gewenste actie ondernemen op je site.
  3. Verbeterde gebruikerservaring: SEO gaat niet alleen over zoekmachines, maar ook over mensen. Een goede SEO-campagne zal daarom ook gericht zijn op het verbeteren van de gebruikerservaring op je website. Dit kan betekenen dat de site sneller laadt, gemakkelijk te navigeren is, mobielvriendelijk is en nuttige, relevante informatie biedt. Het verbeteren van de gebruikerservaring kan helpen om de betrokkenheid en conversiepercentages te verhogen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere ROI.

Mijn advies

Door jouw SEO-werkzaamheden regelmatig uit te voeren, zorg je ervoor dat jouw website niet opeens onderaan de zoekresultaten staat. Je zorgt ervoor dat jouw website continu verbeterd wordt, zodat jij boven de concurrent kan eindigen.

Het uitvoeren van de juiste SEO-werkzaamheden is hierbij zeer belangrijk, je moet dus wel weten welke SEO-werkzaamheden je precies uit gaat voeren. Samen aan de slag gaan met SEO-werkzaamheden? Stuur mij gerust een bericht via mijn contactformulier.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 16 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.