Organische zichtbaarheid

Je kunt het verkeer op je website onderscheiden in twee categorieën, namelijk organisch en betaald verkeer. Het organische verkeerd bestaat hierbij uit gebruikers die uit gratis verkeer naar jouw website komen, bijvoorbeeld door middel van de zoekresultaten van een zoekmachine (zoals de organische vindbaarheid).

Wat is organische zichtbaarheid?

Bij een website zijn zowel SEA als SEO van belang. Bij SEA gaat het over betaalde zichtbaarheid, bij SEO gaat het over organische zichtbaarheid. Dankzij een SEO-campagne zorg je ervoor dat jij beter vindbaar bent in zoekmachines zoals Google, Yahoo of Bing.

Als je net begonnen bent om jouw organische zichtbaarheid te verhogen, merk je waarschijnlijk dat dit niet zo snel gaat als betaalde zichtbaarheid. Het is namelijk een langdurig proces met oplossingen voor een lange termijn.

Voorbeelden van organische zichtbaarheid

Organische zichtbaarheid is bijvoorbeeld een blog die je geschreven hebt die in de zoekresultaten van Google terecht komt nadat iemand naar het onderwerp gezocht heeft. De bezoeker klikt op het linkje naar jouw blog en komt zo op jouw website terecht. Als je geluk hebt blijft de bezoeker nog wat langer hangen of wordt misschien zelfs klant.

Het belang van organische zichtbaarheid

De organische zichtbaarheid hangt in de basis af van verschillende onderdelen. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de SEO goed op orde is. Door jouw website te optimaliseren voor een zoekmachine, zorg je ervoor dat je beter gevonden wordt.

Organische zichtbaarheid hangt hierdoor indirect af van de snelheid van jouw website, de indexatie van webpagina’s, het gebruik van interne links en het gebruiken van een veilige online omgeving.

De impact van organische zichtbaarheid

Eigenlijk wil je dat zo min mogelijk gebruikers van jouw website uit betaald verkeerd bestaat. Je hebt er dan namelijk voor moeten betalen, wat het risico met zich meebrengt dat niet iedere bezoeker tot conversie overgaat.

Door organisch goed zichtbaar te zijn weet je eigenlijk dat jouw website en de teksten op jouw website geoptimaliseerd zijn en dat de doelgroep jou dus goed kan vinden. Het voordeel van organische zichtbaarheid is dat de doelgroep vaak al interesse heeft in jouw product of dienst, anders was de bezoeker nooit bij jou terecht gekomen.

Mijn advies

Om jouw organische zichtbaarheid te verbeteren is SEO onmisbaar. Door organisch goed zichtbaar te zijn weet de doelgroep jou goed te vinden en kan de doelgroep makkelijker overgaan op een conversie.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.