Hoe je Google Analytics inzet voor de purchase funnel

Een bedrijf tot een succes maken, is cruciaal voor de toekomst van het bedrijf. Er moet tijd en middelen besteed worden aan het laten converteren van bestaande bezoekers en het werven van nieuwe bezoekers. Om een bedrijf succesvol te maken, is de juiste mentaliteit niet om het aantal conversies te verhogen, maar om bestaand verkeer om te zetten in conversie. De beste manier om dit te bereiken is het gehele conversie-/verkoopproces van een bezoeker in kaart te brengen. Vanaf advertenties voor leadgeneratie tot een follow-up na de verkoop. In Google Analytics breng je dit in kaart. Hier lees je hoe je Google Analytics inzet voor het optimaliseren van de sales funnel. 

Purchase funnel

De 3 fases van kopen in een purchase funnel:

  1. Acquisitie
    Bekendheid stimuleren en betrokkenheid bij het bedrijf verkrijgen;
  2. Gedrag
    Wanneer een bezoeker interacteert met de website;
  3. Conversie
    Wanneer een gebruiker een klant wordt en daadwerkelijk een conversie maakt.

Google Analytics is handig voor het zien van data op het gebied van deze drie stappen in de verkooptrechter. Wanneer een klant zorgt voor een conversie, biedt Analytics de mogelijkheid om te achterhalen wat die klant mogelijk heeft getriggerd om een aankoop te doen. Analytics stelt ons ook in staat om de stappen die de klanten op de website doorlopen, op de voet te volgen om te zien of er problemen ontstaan op pagina’s, of de klanten de gewenste customer journey volgen en via welke bron we de meeste conversies verkrijgen.

Purchase funnel Google Analytics

Dataweergave van de purchase funnel

In de Audience / Overview kan geklikt worden op full report. Dit brengt je naar een weergave die de 3 fases van de purchase funnel weergeeft in data. Onder “Summary” vallen alle 3 de categorieën te zien. “Site usage” gaat over het gedrag van de gebruiker. “Goals” gaat over de conversie en wordt alleen zichtbaar zodra goals zijn gesteld in Google Analytics. Tot slot is er “Ecommerce” gaat over de acquisitie en wordt zichtbaar als transactie tracking is ingeschakeld.

Bronnen van traffic:

  • Organisch
    • Unpaid search (Google)
  • CPC
    • Betaalde zoekcampagne (Google Ads)
  • Referentie
    • Via een link op een andere website 
  • Email
    • Verkeer via een email marketing campagne
  • None
    • Wanneer iemand op je site terecht komt door direct de website url in te tikken in de browser

Doorlezen over Google Analytics en SEO?

Doorlezen over Google Analytics en SEO? Ik vertel er vanuit mijn ervaring graag meer over. Zie onderstaande links voor al mijn artikelen hierover.

  • Wanneer je Google Analytics koppelt aan Google Ads dan kan je:
    • Clock & cost data van Google Ads bekijken in Google Analytics.
    • Remarketing Lists creëren in Analytics en die gebruiken in Google Ads Campagnes.
    • Goals en transacties in Google Ads importeren vanuit Analytics.
  • Apps koppelen:
    • Admin > Property > Google Ads Linking
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.