SEO-UPdate #4 (06-01-2022)

Welkom bij alweer de vierde SEO-UPdate en de eerste van 2022. De beste wensen! Laten we meteen beginnen.

Wat gebeurde er allemaal in december?

Je kunt wel stellen dat het druk was in december. Normaal zou het iets rustiger moeten zijn in december (zeggen ze), omdat de meeste SEO-specialisten op vakantie zijn. In dit geval was het juist het tegenovergestelde (als ik het me goed kan herinneren, was het vorig jaar ook druk met de december-update (ook een core update).

  • De GSC ging even offline voor veel personen (volgens mij was dit in het bijzonder een probleem in de Verenigde Staten, ik had er zelf geen last van). Dat was niet het enige, de GSC gaf ook onterecht foutieve redirects weer als meldingen.
  • De Log4j web security problemen deden zich voor op websites en servers. Google schreef hier over hoe je met een 503 statuscode je website kan updaten met een lager risico op een verlies van je posities.
  • De lokale zoekresultaten zijn naar boven geschoven en de map wordt nu rechts van de lokale zoekresultaten getoond (ik zie het soms wel en soms niet op deze manier).
  • Zoals besproken: GA4 ondersteunt vanaf nu date uit de GSC.

Wat is er al gebeurd in januari?

Er is nu al interessant nieuws te delen in januari. Hieronder gaan we er in vogelvlucht doorheen.

  • Google lijkt steeds vaker web stories te delen. Dit zijn previews van korte verhalen die direct in de SERP worden getoond. Zie het volledige bericht hier. Heb je hulp nodig bij het maken van je eigen web stories? Bekijk dit filmpje waar Google uitlegt hoe dit kan (verschillende manieren worden hier doorgenomen).
  • Bevestiging van Google: voor affiliate links van externe websites is een rel=”affiliate” wel nodig. Voor interne links (bijvoorbeeld voor een interne link naar een review van een product op je website), is dit niet nodig.
  • John Mueller geeft hier aan dat de hoogte van je voorraad geen impact heeft op je organische positie in Google.
  • De website audit van Ahrefs gebruikt nu Crux data, waarbij je periodiek je website hierop kunt testen. Interessant, met name na de core web vitals update waarbij voornamelijk CLS / LCP / TTFB als losstaande metrics belangrijker zijn geworden.

Dit was ‘m weer. Hopelijk ben je weer helemaal up-to-date en kun je knallen voor je klanten of eigen websites. Tot de volgende!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 7 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 7 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.