SEO-UPdate #9 | 22/02/2022

Een hele mooie datum voor een SEO-update, dacht ik zo. Er is veel gebeurd in het land der SEO-specialisten, laten we dus meteen beginnen.

Google scherpt DMCA aan (penalty algoritme)

Google verstuurde een document naar de U.S. Copyright Office waarin wordt uitgelegd dat DMCA (beter bekend als de piraten update) wordt aangescherpt. Een website ziet nu, wat meer dan eerst is, een gemiddelde drop in organische traffic van 89% (enorm veel dus).

De uitbreiding gaat hierbij grotendeels om het vangen van redirect schema’s die worden ingezet t.b.v. de organische vindbaarheid.

Microsoft is aan het testen met gekleurde advertenties

Microsoft is bezig met gekleurde advertenties in te zetten (waarschijnlijk om de CTR hiervan te verhogen). Zie de afbeelding hieronder ter info. Over het algemeen zie je soms gekleurde search ads en soms search ads met een witte achtergrond, vandaar de conclusie dat ze hier naar alle waarschijnlijkheid mee aan het testen zijn.

Snel nieuws uit SEO-land!

Als SEO-specialist wil je door blijven gaan. Ik help je daarbij, met snel nieuws uit SEO-land.

  • Het lijkt momenteel niet mogelijk te zijn om uitsluitingswoorden in te zetten bij Google Shopping (ppc). Of dit een bug of permanent is, dat weet ik niet zeker.
  • De “referring page” sectie in de inspectie tool is niet heel belangrijk volgens John Mueller van Google. Het laat puur de URL zien waarmee Google voor het eerst de desbetreffende URL heeft ontdekt. Hier worden vaak meerdere URL’s getoond.
  • John Mueller van Google gaf aan dat hoe je Web Stories het doen in search, geen impact heeft op de performance van de rest van je website.
  • Gepagineerde pagina’s: Google geeft hierbij aan dat het kan helpen om bij je eerste pagina’s de nieuwe content op de website voorrang te geven. Als hier altijd dezelfde content blijft staan, zal Google het steeds minder vaak crawlen.
  • John Mueller geeft aan, er is geen E-A-T score, maar Google heeft het wel in zijn guidelines opgenomen en het team dat aan het algoritme werkt is hier ook absoluut mee bezig (ik geef dit vaak ook bij mijn klanten aan).
  • De indexing API van Google wordt ingezet voor het weergeven van vacatures én livestreams. Gebruik je het voor andere doeleinden? Dan gaat het niet helpen, maar het kan ook geen kwaad, volgens John Mueller (alles komt vandaag van onze vriend John).

Een leuke afsluiter

Een bug werd ingezonden van advertenties die links werden getoond in de SERP en organische resultaten die rechts werden getoond in de SERP.

Dat was ‘m weer. Tot de volgende!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.