SEO-UPdate #6 – 19/01/2022

De SEO-Update van 19 januari 2022. Vandaag staat er veel op het programma, dus laten we gelijk beginnen.

Gebruik nooit “non-standard URL encoding” voor faceted navigation URLs

Gebruik geen komma’s, haakjes of andere tekens die niet in een URL thuishoren voor de URLs van de faceted navigation. Gebruik hiervoor de tekens als een ampersand en “=”. Zie voor meer informatie de gids van Google uit 2014 (John heeft in 2022 bevestigd dat deze nog steeds klopt).

In deze gids staat een manier waarop het niet moet worden gedaan en een manier waarop het wel moet worden gedaan.

Best practice

Worst practice

Google over updates voor het weekend

Google geeft aan dat het bedrijf geen updates voor het weekend uitrolt. Danny Sullivan geeft daarbij ook aan dat het niet vaak voorkomt dat het bedrijf een update begint uit te rollen en daarna weekend gaat vieren.

Wat Danny wel aangeeft, is dat het bedrijf wereldwijd opereert. Dit kan dus betekenen dat ze in een andere tijdzone zitten en dit dus wel voorkomt.

Google over een website migratie

Google geeft aan in een #askGoogleBot dat een migratie, inclusief de verandering van URLs, niet makkelijk te managen is voor Google. Google slaat de gegevens van een pagina op onder de URL waar die pagina op staat in hun index. Dit zorgt ervoor dat, wanneer jij wilt migreren naar een andere URL, Google de hele inhoud van die pagina moet opschuiven naar een andere pagina.

Een leuk fotootje van John Mueller + een TODO lijst (heel beknopt) voor een migratie:

Let op: veranderingen in de URLs kunnen meerdere maanden duren voordat Google het allemaal correct oppikt. Hoe meer URLs, hoe trager het gaat. En let op: houd de redirects minimaal een jaar live (ik houd ze meestal altijd live).

Gestructureerde data voor cookTime kan niet meer in een range worden aangegeven. Het moet vanaf nu exact worden aangegeven (niet 10-12 minuten, maar 10 minuten).

GSC en de Page Experience rapportage voor desktop

De Google Search Console laat nu de Page experience rapportage zien in de omgeving. Volgens mij was dit al enige tijd beschikbaar voor mobiel, maar goed dat dit nu ook voor desktop beschikbaar is.

Screenshot uit mijn GSC

Dat was ‘m weer. Tot de volgende!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.