Google Analytics SEO

Google Analytics is een belangrijk onderwerp binnen SEO. Het is een krachtige tool die jou helpt bij het optimaliseren van je website.

Het helpt met het weergeven van de belangrijkste KPI’s binnen een SEO traject. Meten is weten. In dit artikel nemen wij je mee in wat Google Analytics betekent voor de SEO van je website.

Organische bezoeken bekijken

Google Analytics bestaat uit 4 componenten:

  • Doelgroep (audience): wie bezoekt je website?
  • Acquisitie (acquisition): waar komen je bezoekers vandaan?
  • Gedrag (behaviour): welke acties voeren je bezoekers uit op je site?
  • Doelen (goals): welke conversies leveren bezoekers op?

Kom erachter hoeveel organische bezoeken jouw site krijgt met Google Analytics. Op deze manier bekijk je de koude cijfers wanneer het aankomt op je succes binnen de zoekmachines. 

Om je organische bezoeken te bekijken loop je de volgende stappen door:

Channel grouping → Acquisition → All traffic → Channels

Hier bekijk je alle kanalen in 1 overzicht waar je bezoekers vandaan komen. Naast het absolute aantal bezoekers, heb je ook inzicht in welk percentage dit is ten opzichte van je totale aantal bezoeken.

Ook kun je hier belangrijke data als het bouncepercentage vinden of hoe lang de bezoeker gemiddeld op jouw website te vinden is. Met deze data weet je welke onderdelen van je SEO je verder moet optimaliseren. Je leert je bezoekers beter kennen en kunt hier een gedegen SEO strategie op voortborduren.

Hoe zet ik Google Analytics in voor SEO?

Google Analytics is een zeer waardevolle tool die kan helpen bij het analyseren van de prestaties van een website en het optimaliseren van SEO-inspanningen. Hier zijn enkele belangrijke inzichten die kunnen worden verkregen uit Google Analytics, hun voordelen voor SEO, en hun prioriteit binnen een SEO-campagne:

Inzicht van Google AnalyticsVoordelen voor SEOPrioriteit in SEO-campagne
Organisch VerkeerHelpt bij het bepalen van de effectiviteit van de huidige SEO-inspanningen.Hoog
Gedrag van de BezoekerBiedt inzicht in hoe gebruikers omgaan met de site, wat kan helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring en het verlagen van het bouncepercentage.Hoog
Bronnen van VerkeerIdentificeert welke kanalen het meeste verkeer naar de site leiden, wat kan helpen bij het afstemmen van SEO- en marketinginspanningen.Hoog
Pagina PrestatiesGeeft inzicht in welke pagina’s het beste presteren en welke verbetering nodig hebben. Dit kan helpen bij het prioriteren van SEO-inspanningen.Hoog
ConversieratioHelpt bij het identificeren van pagina’s die effectief leiden tot gewenste acties van de gebruiker, en kan zo bijdragen aan het verbeteren van de algehele conversieratio van de site.Hoog
Snelheid van de SiteTrage site snelheid kan leiden tot een hoger bouncepercentage en een lagere ranking in zoekmachines. Het begrijpen van de sitesnelheid kan helpen bij het optimaliseren van de laadtijden.Middel
DoelpadenIdentificeert welke paden gebruikers nemen om te converteren. Dit kan helpen bij het optimaliseren van de gebruikerservaring en het verbeteren van de conversieratio.Middel
Google Analytics voor SEO voordelen + prioriteit.

Het combineren van de inzichten uit Google Analytics met andere SEO-technieken resulteert in een effectievere SEO-strategie.

SEO dashboard downloaden

Met het SEO dashboard houd je verschillende KPI’s te allen tijde in de gaten. Je hoeft hier niet technisch ingesteld voor te zijn. Iemand heeft het werk al voor je gedaan, je hoeft het alleen nog maar te downloaden. 

Volg onderstaande stappen om een SEO dashboard te downloaden binnen Google Analytics:

Aanpassing → Dashboards → Maken → Importeren uit galerij

Wanneer je hierop klikt, is het gemakkelijk om dashboards te zoeken en te downloaden. Type ‘’SEO’’ in en je krijgt verschillende opties voor SEO dashboards. Kies degene die past bij de KPI’s waar jij als bedrijf waarde aan hecht.

Doorlezen over Google Analytics en SEO?

Doorlezen over Google Analytics en SEO? Ik vertel er vanuit mijn ervaring graag meer over. Zie onderstaande links voor al mijn artikelen hierover.

Zoekwoorden in Google Analytics

Wij zelf gebruiken dagelijks Google Analytics voor onze klanten. Ik zie in Google Analytics namelijk pagina’s die scoren op specifieke zoekwoorden en andersom. Dit geeft goed weer op welke zoekwoorden onze bezoekers binnenkomen. Ook kan ik zien welke pagina’s minder goed scoren en aan verbetering toe zijn. 

Door Google Analytics als meetinstrument te gebruiken, kun je optimalisaties door blijven voeren om de sites steeds meer tot perfect te krijgen.

Waarom Google Analytics voor SEO?

Google Analytics is een handige tool om inzicht te verkrijgen in de resultaten van jouw website. Om SEO te optimaliseren is het cruciaal om te blijven meten. Door te blijven meten kom je erachter wat er goed gaat en waar er nog werk aan de winkel is. 

Daarnaast is het een handige manier om in de gaten te houden of een website een penalty ontvangen heeft. Dit herken je aan een plotse daling van het aantal organische bezoekers.

Het advies

Implementeer direct bij het opbouwen van jouw website Google Analytics. Op deze manier kun je direct data verzamelen en kijken waar verbeterpunten en kansen liggen. Je ziet welke pagina’s goed scoren en welke pagina’s aan verbetering toe zijn om meer organische bezoekers te trekken. 

Doe je voordeel met het implementeren van Google Analytics en verbeter jouw website.


Veelgestelde vragen

Wat is Google Analytics?

Binnen SEO is Google Analytics van groot belang. Het wordt dan ook gezien als een krachtige tool welke je weer kan helpen bij het optimaliseren van je website. Eigenlijk bestaat Google Analytics uit vier componenten en dat zijn:

  • Doelgroep (audience): wie bezoekt je website?
  • Acquisitie (acquisition): waar komen je bezoekers vandaan?
  • Gedrag (behaviour): welke acties voeren je bezoekers uit op je site?
  • Doelen (goals): welke conversies leveren bezoekers op?

Je hebt een goed beeld nodig van wie er op je website terecht komen, want dan kun je inspelen op de wensen die zij hebben. Als je weet wat zij op je site doen, dan weet je ook of dat aansluit bij hetgeen wat jij wil dat bezoekers doen. Wat is het resultaat van de bezoekers op je site, komt dat ook overeen met jouw doel?

Het zal je goede informatie geven over hoe het er nu voorstaat en of dat dat overeenkomt met jouw doelen. Hierdoor krijg je een goed beeld van of je op de goede weg bent en welke verbeterpunten, kansen en mogelijkheden er nog voor je zijn om je website verder te optimaliseren.

Wat is de impact van Google Analytics op SEO?

Je leert dankzij Google Analytics je bezoekers beter kennen en kunt daar dan op inspelen en zo je website beter optimaliseren. Hierdoor kun je ook een SEO strategie ontwikkelen en je daar aan vasthouden. Meten is weten. Als je het blijft meten dan weet je wat er goed gaat en waar je verbeterpunten liggen.

Er kan dus gezegd worden dat Google Analytics een grote impact heeft op SEO. Door van deze tool gebruik te maken, kun je namelijk al snel je verbeterpunten zien en weet jij ook hoe dat je je website moet optimaliseren. Speel je in op de zoekwoorden van klanten? Waar liggen je kansen hierin? Weet je de juiste doelgroep te behalen en waar komen ze vandaan? Misschien komen ze vanuit een bepaalde hoek die je nog niet hebt ontdekt.

Allemaal kansen waardoor je dus beter kunt gaan scoren op SEO als je in gaat spelen op de resultaten van Google Analytics. Erg waardevolle informatie waar je dus mee aan de slag moet gaan. Je wil goed vindbaar zijn in de zoekmachines en daar gaat dit onderzoek zeker aan bijdragen.

Hoe installeer ik Google Analytics op mijn website?

Om van Google Analytics gebruik te maken heb je eerst een Google Analytics account aan. Als je deze nog niet hebt maak er dan eerst een aan. Als je gebruik maakt van WordPress dan raad ik je aan om Google Analytics ook in te stellen, dit kan bijvoorbeeld met een plugin:

  • Je logt eerst in op je WordPress website.
  • Je gaat via het menu dan naar plug-ins en dan kies je plug-in toevoegen of add plug-in.
  • Kies dan de naam van de plug-in die je toe wil voegen en kies dan installeren en activeer plug-in.
  • Het volgende wat je na de installatie gaat doen is navigeren naar de plug-in en dat kan via instellingen.

Welke stappen je dan moet zetten hangt af van welke plug-in je hebt gekozen.

Ik raad je in ieder geval aan om Google Analytics te gebruiken. Je krijgt zo nog meer inzicht in het aantal bezoekers van je website. Je leert hoe je bezoekers op je website terecht komen, je ziet het gedrag van de bezoekers op je site en je ziet welke pagina’s goed scoren in Google.

Moet ik verstand hebben van data analyse om met Google Analytics te werken?

Het is niet nodig om technisch ingesteld te zijn om met Google Analytics aan de slag te gaan. Gebruik SEO dashboard maar eens, dan kun je altijd je KPI in de gaten houden. Als je dat binnen Google Analytics wil gebruiken, dan kies je voor aanpassing, dashboards, maken en dan voor importeren uit de galerij. Typ dan SEO in en dan krijg je verschillende opties van een SEO dashboard. Je moet dan de keuze maken welke past bij jouw KPI, dus waar je als bedrijf waarde aan hecht.

Eigenlijk werkt Google Analytics, erg eenvoudig. Maar het kan zijn dat je weinig tijd hebt en dat kan de reden zijn dat je niet het maximale eruit kunt halen. Dit is uiteraard zonde en mijn advies zou dan zijn om een expert in te schakelen om je hierin te ondersteunen. Ook al heb jij dan geen verstandig nodig van data analyse, het kan wel fijn zijn om er wat over te weten om de gegevens goed te interpreteren.

Als SEO-specialist help ik je graag verder hiermee en kan ik de gegevens voor je analyseren en ook in de praktijk toepassen zodat je website beter wordt geoptimaliseerd.

Is het verstandig om een SEO-specialist in te schakelen als ik Google Analytics gebruik?

Als je zelf geen tijd hebt of ervaring hebt om met Google Analytics aan de slag te gaan dan kun jij een SEO-specialist inschakelen. Door met deze tool te werken krijg je inzicht in de resultaten van je website. Het kan uiteraard zijn dat je zelf weinig tijd hebt om te informatie te verbeteren of om alles uitgebreid te analyseren. Gelukkig bestaan er dan SEO-specialisten die je hierin kunnen ondersteunen. Daarvoor ben je bij mij aan het juiste adres.

Ik kan je website uitgebreid analyseren en alle gegevens met je doornemen. Als je dat wenst kan ik voor jou ook alles optimaliseren, zo is je website snel beter vindbaar in de zoekmachines en dat is vaak het doel wat klanten voor ogen hebben en willen bereiken. Je bent hier dan zelf geen tijd mee kwijt, ik kan dat volledig voor jou regelen voor een bedrag van 75 euro per uur.

Een goede SEO-specialist verdient zichzelf terug, want als je website beter vindbaar is, dus goed is geoptimaliseerd, trek je vanzelf meer bezoekers aan die overgaan tot de juiste actie op je site.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.