Google Analytics SEO

Google Analytics is een belangrijk onderwerp binnen SEO. Het is een krachtige tool die jou helpt bij het optimaliseren van je website.

Het helpt met het weergeven van de belangrijkste KPI’s binnen een SEO traject. Meten is weten. In dit artikel nemen wij je mee in wat Google Analytics betekent voor de SEO van je website.

Organische bezoeken bekijken

Google Analytics bestaat uit 4 componenten:

  • Doelgroep (audience): wie bezoekt je website?
  • Acquisitie (acquisition): waar komen je bezoekers vandaan?
  • Gedrag (behaviour): welke acties voeren je bezoekers uit op je site?
  • Doelen (goals): welke conversies leveren bezoekers op?

Kom erachter hoeveel organische bezoeken jouw site krijgt met Google Analytics. Op deze manier bekijk je de koude cijfers wanneer het aankomt op je succes binnen de zoekmachines. 

Om je organische bezoeken te bekijken loop je de volgende stappen door:

Channel grouping → Acquisition → All traffic → Channels

Hier bekijk je alle kanalen in 1 overzicht waar je bezoekers vandaan komen. Naast het absolute aantal bezoekers, heb je ook inzicht in welk percentage dit is ten opzichte van je totale aantal bezoeken.

Ook kun je hier belangrijke data als het bouncepercentage vinden of hoe lang de bezoeker gemiddeld op jouw website te vinden is. Met deze data weet je welke onderdelen van je SEO je verder moet optimaliseren. Je leert je bezoekers beter kennen en kunt hier een gedegen SEO strategie op voortborduren.

Google Analytics en SEO | Artikelen

SEO dashboard downloaden

Met het SEO dashboard houd je verschillende KPI’s te allen tijde in de gaten. Je hoeft hier niet technisch ingesteld voor te zijn. Iemand heeft het werk al voor je gedaan, je hoeft het alleen nog maar te downloaden. 

Volg onderstaande stappen om een SEO dashboard te downloaden binnen Google Analytics:

Aanpassing → Dashboards → Maken → Importeren uit galerij

Wanneer je hierop klikt, is het gemakkelijk om dashboards te zoeken en te downloaden. Type ‘’SEO’’ in en je krijgt verschillende opties voor SEO dashboards. Kies degene die past bij de KPI’s waar jij als bedrijf waarde aan hecht.

Zoekwoorden in Google Analytics

Wij zelf gebruiken dagelijks Google Analytics voor onze klanten. We zien in Google Analytics namelijk pagina’s die scoren op specifieke zoekwoorden en andersom. Dit geeft goed weer op welke zoekwoorden onze bezoekers binnenkomen. Ook zien we welke pagina’s minder goed scoren en aan verbetering toe zijn. 

Door Google Analytics als meetinstrument te gebruiken, kunnen we optimalisaties door blijven voeren om de sites steeds meer tot perfect te krijgen.

Waarom Google Analytics voor SEO?

Google Analytics is een handige tool om inzicht te verkrijgen in de resultaten van jouw website. Om SEO te optimaliseren is het cruciaal om te blijven meten. Door te blijven meten kom je erachter wat er goed gaat en waar er nog werk aan de winkel is. 

Daarnaast is het een handige manier om in de gaten te houden of een website een penalty ontvangen heeft. Dit herken je aan een plotse daling van het aantal organische bezoekers.

Ons advies

Implementeer direct bij het opbouwen van jouw website Google Analytics. Op deze manier kun je direct data verzamelen en kijken waar verbeterpunten en kansen liggen. Je ziet welke pagina’s goed scoren en welke pagina’s aan verbetering toe zijn om meer organische bezoekers te trekken. 

Doe je voordeel met het implementeren van Google Analytics en verbeter jouw website.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 mei 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus