Hoe zoekwoorden gematcht worden aan zoekopdrachten

Zoekwoorden worden gekoppeld aan advertenties op verschillende manieren. De soorten zoektypen bepalen hoe sterk het zoekwoord moet overeenkomen met de zoekopdracht van de bezoeker. In het geval van een match komt de advertentie in aanmerking voor de veiling. In deze blog bespreken we de verschillende match types voor zoektermen.

Match type opties voor zoekwoorden

Er zijn 5 verschillende match-opties voor zoekopdrachten. Hieronder leggen wij kort uit welke opties dit zijn en hoe ze precies werken.

  • Broad match: wordt vertoond wanneer een zoekwoord (of variant daarvan) wordt gebruikt in een een zoekterm);
  • Modified broad match: door een ‘+’ te plaatsen voor de zoekwoorden wordt deze modifier gebruikt. Dit houdt in dat adds alleen worden vertoond wanneer deze zoekwoorden (of een lichte variant ervan) samen worden gebruikt als onderdeel van de zoekterm;
    Advertenties voor blauwe damesfiets worden dan dus alleen vertoond als zowel “blauwe” als “damesfiets” is ingegeven in de zoekmachine.
  • Phrase match: door “” rondom de woorden te plaatsen wordt het een zin (phrase). De ads worden dan alleen vertoond wanneer de zoekwoorden in de phrase (of kleine variaties van die woorden) worden gebruikt. Er mogen dan geen extra woorden tussen de woorden in de phrase gebruikt worden.
  • Exact match: door ()  rondom de zoekwoorden te plaatsen worden ads alleen vertoond als de zoekopdracht voldoet aan je zoekwoord (of een kleine variatie daarvan). Er mogen dan geen andere woorden voor of achter de zoekterm staan.
  • Negative: door vooraan een zoekwoord te zetten wordt dit zoekwoord beschouwd als een negatief woord en worden adds niet vertoond wanneer dit woord is gebruikt in de zoekterm.

Afhankelijk van je business doel (zoals meer bezoekers op je website genereren, hogere naamsbekendheid of meer conversies), kunnen bepaalde match types meer waardevol zijn voor je business dan anderen. (1)

Dynamic Search Ads (DSA)

DSA gebruikt crawlers om de door jou gekozen website pagina’s te bekijken en te vergelijken met de zoekterm van de potentiële klant. Als de zoekterm van de klant matcht, genereert DSA automatisch een text add voor de klant om op te klikken (behalve de beschrijving, die vooraf in een template moet worden geschreven). DSA heeft als voordeel dat het helpt met vinden van keywords waar je zelf niet aan dacht. Het is efficiënt en een time saver en biedt de gebruiker meer controle. (2)

DSA targeting opties:

  • Landing pages from standard ad groups
    bevat alle webpagina’s die fungeren als landingspagina’s.
  • Categorieën
    Specifieke door adverteerder gekozen pagina’s die door Google gecategoriseerd worden in thema’s. Zo kan je in een online elektronica winkel een digitale camera categorie targeten. 
  • URL contains
    webpagina’s targeten die een bepaalde string “…” bevatten.
  • URL is
    Specifieke URL’s targeten.
  • Page feeds
    een feed met specifieke URL’s die gelinkt kunnen worden aan custom labels. Alle producten label je met de custom label.

DSA is onder andere aan te bevelen wanneer je zakelijke doelen hierop lijken:

  • Ik wil snel in een nieuwe markt kunnen stappen
  • Ik wil ook gevonden worden via long-tail zoektermen
  • Ik wil dat mijn ads voor meer relevante zoekopdrachten worden weergegeven

Bronnen

  1. About keyword matching options – Google Ads Help. (z.d.). https://support.google.com/google-ads/answer/7478529?hl=en
  2. About Dynamic Search Ads – Google Ads Help. (z.d.). https://support.google.com/google-ads/answer/2471185?hl=en
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.