Google Algoritme updates

Google is continu aan verandering onderhevig. Met verschillende updates iedere dag is het moeilijk om up-to-date te blijven wanneer dit niet je vakgebied is. Om deze reden licht ik de belangrijkste updates uit met daarbij een stukje persoonlijk advies.

Google Core Update | Mei 2022

Over de update

Google doet een aantal keer per jaar een Core Update. Zo kwam er ook eentje in mei 2022 voorbij (zie link). Er is niet specifiek aangegeven door Google wat er is veranderd, maar ik zag zelf vooral schommelingen bij affiliate websites (de meeste updates richten zich hierop).

Mijn advies

Ook hierbij zou ik weer een algemener stuk advies willen geven: zorg voor een goede snelheid en voor een goede E-A-T “score”. Doe je optimalisaties op een duurzame en natuurlijke wijze (zoals bijvoorbeeld linkbuilding) en denk altijd aan de gebruikerservaring.


Page experience update (desktop) | Februari 2022

Over de update

Deze aangekondigde update (dat doet Google steeds vaker) heeft impact op de manier waarop gebruikers een website ervaren. Het voornaamste component waar deze update impact op heeft gehad, is de website snelheid (verschillende onderdelen hiervan).

Mijn advies

Het advies hierbij is simpel. Verbeter de website snelheid én de gebruikerservaring van de website. Denk hierbij aan specifieke metrics rondom de snelheid zoals LCP, CLS en FID. De prestatie rondom deze metrics kan via Lighthouse worden ontdekt.


Product reviews update | December 2021

Over de update

Met betrekking tot deze update heb ik tevens veel vragen van (nieuwe) klanten gekregen. Hier heb ik daarbij onderzoek naar mogen doen. De conclusie is: doe geen product reviews op je website zonder een product daadwerkelijk te testen.

Een voorbeeld van een titel van een product review is “Beste driver (golf) van 2022”.

Mijn advies

Mijn advies bij deze update (zoals Google ook heeft bevestigd) is om je review te ondersteunen met verrijkte media zoals bijvoorbeeld een filmpje waarbij je het product test.

Hiermee kun je kwalitatievere informatie verlenen aan de mogelijke gebruikers van een product en ze beter op weg helpen.


Spam update (wereldwijd) | November 2021

Over de update

Google heeft een nieuwe spam update uitgerold, waarbij de kant van Google waar de websites met veel spam naar boven komen strenger wordt gereguleerd.

Dit raakt in de praktijk meestal de websites die gericht zijn op affiliate. Dit zijn websites met links naar bijvoorbeeld (als het om Nederlandse websites gaat) naar bol com en producten doorverkopen (die ze zelf niet produceren).

Mijn advies

Een belangrijk component van het optimaliseren voor deze update is door het aantoonbaar maken van het bedrijf dat achter een website zit.

Hiervoor gelden een aantal basale punten waarmee je aan de slag kan. Denk hierbij aan het maken van een over ons pagina, een contactpagina en daadwerkelijk de teamleden te tonen. Social media ter ondersteuning gebruiken (zoals LinkedIn) helpt ook.


Google Core Update (geen naam) | December 2020

Over de update

Het is een van de grootste kernupdates tot nu toe: de kernupdate van Google in december 2020. 

Een Google Core Update (kernupdate) is een update die van grotere aard zijn. Deze werd enigszins onverwachts uitgebracht door Google. Veel websites zijn gedaald in posities, of juist vooruit gegaan. De verwachting is dat bij de volgende update alles goed rechtgetrokken wordt qua ranking.

Mijn advies

Soms wordt niet gelijk duidelijk gemaakt wat de veranderingen zijn door een update van Google. Het is daarom verstandig om goed de SEO sites zoals SERoundtable.com goed in de gaten te houden voor eventuele veranderingen. 

Daarmee blijf je up to date en kun je aanpassingen snel invoeren, wanneer jouw ranking is gedaald naar aanleiding van een update.


Google Core Update (geen naam) | Mei 2020

Over de update

Google kondigt de tweede Core Update van het jaar aan. Google optimaliseert het algoritme dagelijks. Google geeft aan dat de focus bij deze update ligt op het creëren van kwalitatieve content voor de bezoeker.

Wat verandert er? Met deze update legt Google nóg meer de nadruk op de kwaliteit en relevantie van content.

Het doel van deze update? Website eigenaren bewuster maken van het belang van relevante content voor de bezoeker.

Mijn advies

Houd altijd E-A-T aan. Expertise, autoriteit en betrouwbaarheid blijven hoog in het vaandel staan. Het mantra van Google is dat je niet veel kunt doen bij deze Core Update, behalve het optimaliseren van jouw content.

Een kleine daling in zoekresultaten betekent niet dat de content op jouw website per se slecht is. Wel is het een wake up call om de kwaliteit van jouw content te blijven verhogen.


Featured snippet de-duplication | Januari 2020

Over de update

Deze update heeft impact op de ‘featured snippet’. De ‘featured snippet’ is het stuk content dat Google benadrukt en bovenaan in de zoekresultaten plaatst. Vóór deze update was het voordeel van een featured snippet is dat je twee keer tussen de zoekresultaten stond. Met de featured snippet en jouw eigen zoekresultaat.

Wat is er veranderd? Google laat de featured snippet één keer zien op de zoekresultatenpagina in plaats van twee keer. 

Het doel van deze update? Het schoonvegen van de zoekresultaten. Het effect voor de zoeker is dat de informatie direct op de zoekresultatenpagina te zien is.

Mijn advies

Goede structuur is cruciaal om een featured snippet te verkrijgen. Maak een nieuwe alinea waarin duidelijk is dat het antwoord op de zoekvraag daar vermeld is. Gebruik duidelijke kopjes. 

Wij raden aan om de SEO-strategie niet afhankelijk te maken van de featured snippet. Het is puur gokken. Daarnaast is het belang van de featured snippet minder groot, nu je 1 resultaat krijgt in plaats van 2 resultaten.

Met 40-50 woorden maak je de meeste kans op een featured snippet. Verleid de bezoeker om door te klikken met een kleine teaser. Geef beknopt antwoord op de zoekvraag en zorg er tegelijkertijd voor dat de zoeker zich getriggerd voelt om door te klikken. Zo ben je ervan verzekerd dat bezoekers doorklikken naar jouw website!


BERT Update | Oktober 2019

Over de update

De BERT-update van Google zorgt voor een verschuiving in de algoritmes van haar zoekmachine. De update zorgt ervoor dat Google (nog) beter content kan ‘lezen’ en kan begrijpen waar websites over gaan. Het algoritme gaat content ‘menselijker’ beoordelen. Hiermee wordt de context nog beter begrepen.

De BERT-update heeft voornamelijk invloed op de content van je website of webshop. Google begrijpt middels de BERT-update beter de intentie van de zoekopdracht en weet daarmee beter in te schatten naar wat voor content de bezoeker op zoek is. Ik raadf daarom aan hier op in te spelen.

Mijn advies

Om goed in te spelen op de BERT-update moet kwalitatieve content voorop staan. Nu langere teksten beter begrepen worden door Google, is het niet (meer) aan te raden lukraak wat te schrijven met zoektermen in de content erin. 

Het gevolg daarvan is dat je meer waarde te bieden moet hebben aan je doelgroep, om ze daarmee te helpen met hun zoekopdracht. 

Zorg voor een gestructureerde opmaak van de content en zorg ervoor dat je met de content je doelgroep aanspreekt. Schrijf wat mensen willen lezen, in plaats van content wat op de zoekmachines aanslaat.


Site Diversity Update | Juni 2019

Over de update

Het verbeteren van de diversiteit van de zoekresultatenpagina. Hoewel Google de site-diversiteit verbeterde, was de update nauw gericht en was er niet veel bewijs voor deze update. Met diversiteit bedoelt Google hoeveel unieke subdomeinen op elke resultaten pagina werden vertegenwoordigd.

Een site-diversiteit van 90% op een zoekresultatenpagina met 10 resultaten betekent dat 9 van de 10 subdomeinen uniek zijn, met één herhaling. Je ziet nu niet meer dan twee resultaten van dezelfde website op één zoekresultatenpagina.

Wat is het doel? Er zijn zoekresultaten pagina’s die te veel overheerst werden door één domein. Google wil diverse keuze aanbieden aan de zoeker.

Mijn advies

Na deze update zijn er kleine veranderingen geweest wat betreft de diversiteit op zoekresultaten pagina’s. Google heeft nog werk aan de winkel.

De resultatenpagina’s waarop 6 zoekresultaten van dezelfde website stonden, zijn erop vooruit gegaan. Nu zie je vaak nog maar 2 resultaten van dezelfde website.

Ik raad aan om content te blijven updaten. Zo word je niet weggespoeld door dit soort updates.


Medic Core Update | Augustus 2018

Over de update

Deze kern update heeft vooral invloed op YMYL pagina’s. Websites die gaan over diëten, voeding en medische apparaten werden het hardst geraakt door deze update. Met deze update ondervond Google een nieuwe manier om YMYL sites te evalueren met de pijlers  veiligheid en vertrouwen.

YMYL pagina’s worden extra streng beoordeeld door Google. Deze websites hebben namelijk effect op iemands gezondheid en kan grote schade toebrengen wanneer er verkeerde informatie verspreid wordt.

Deze update gaat over het E-A-T principe. Expertise, autoriteit en vertrouwen. De verandering die Google doorvoert in het algoritme legt nóg meer de nadruk op dit principe.

Mijn advies

Wanneer jouw pagina valt onder YMYL, is het extra cruciaal om vertrouwen en autoriteit uit te stralen. Creëer een uitgebreide ‘’Over ons’’ pagina. Google maakt dan op uit deze pagina wat de mate van autoriteit is. 

Ik raad aan om op de volgende punten extra te letten als je een YMYL site hebt:

  • Is jouw content geschreven door iemand met autoriteit op dit vakgebied?
  • Heeft jouw bedrijf en de schrijvers een goede reputatie?
  • Verkoop je producten die niet bijdragen of schade aanrichten?

Dit zijn basiselementen die de weg vrijmaken voor het opbouwen van vertrouwen.


Chrome Security Warnings | Juli 2018

Over de update

Deze update zorgt ervoor dat sites die niet met ‘’https’’ zijn versleuteld, gemarkeerd worden als ‘’niet veilig’’ door Google. Dit helpt de bezoeker met het oordeel omtrent de beveiliging van een website.

Veiligheid van websites is een van de grondbeginselen van Google. Google wil websites aanbieden die allemaal het veiligheidskenmerk ‘’https’’ dragen. De ‘’s’’ duidt aan dat de verbinding beveiligd is met een SSL certificaat. 

Websites die ‘’http’’ gebruiken, hebben geen gecodeerde verbinding. Dit zorgt ervoor dat iedereen op het netwerk alle informatie kan bekijken. Dit kan gaan om gevoelige informatie zoals wachtwoorden, creditcard informatie en andere bankgegevens.

Het doel van deze update? Het motiveert de website eigenaar om gebruik te maken van een veilige verbinding.

Mijn advies

Ik raad het sterk aan om over te gaan op een ‘’https’’ verbinding als je dat niet al gedaan hebt. Ook als jouw website geen gevoelige informatie bevat. Een veilige verbinding zorgt voor beveiliging, vertrouwen en heeft na deze update een positieve invloed op de ranking. Zo blijft alle data die op jouw website heen en weer beweegt, achter slot en grendel.

Een SSL certificaat is redelijk gemakkelijk te verkrijgen. Het aanvragen van een SSL certificaat verloopt via een webhostingprovider.


Mobile Speed Update | Juli 2018

Over de update

Met deze update legt Google de focus op de laadsnelheid van mobiele websites. Het is met deze update een steeds belangrijkere ranking factor. 

Zoekers willen zo snel mogelijk antwoorden op hun vragen zien in Google. De laadsnelheid van een webpagina was al langere tijd een ranking factor. Dit was eerst gericht op de desktopversie van een website. Met deze update is de laadsnelheid van de mobiele website ook in beeld gekomen.

Het doel van deze update? Bezoekers willen snel informatie op hun smartphone opzoeken. Google legt dan ook de focus op de gebruiksvriendelijkheid van mobiele websites.

Mijn advies

Blijf de gebruikerservaring hoog in het vaandel houden. Een snelle website is bevorderend voor de mobiele gebruiksvriendelijkheid. Om bezoekers zo lang mogelijk op je website te houden, is het van belang om de laadsnelheid te optimaliseren.

Wanneer jij volgens Google de meest relevante content aanbiedt, gaat dat boven de laadsnelheid. Ook hier is de boodschap vanuit Google: schrijf nuttige content die naadloos aansluit op de zoekintentie van de bezoeker.


Featured snippet update (februari 2021)

Over de update

Deze update heeft impact op de featured snippet. de featured snippet is het stuk content dat Google benadrukt en bovenaan in de zoekresultaten plaatst. Vóór deze update was het voordeel van een featured snippet is dat je twee keer tussen de zoekresultaten stond. Met de featured snippet en jouw eigen zoekresultaat.

Wat is er veranderd? Google laat de featured snippet één keer zien op de zoekresultatenpagina in plaats van twee keer. 

Mijn advies

Goede structuur is cruciaal om een featured snippet te verkrijgen. Maak een nieuwe alinea waarin duidelijk is dat het antwoord op de zoekvraag daar vermeld is. Gebruik duidelijke kopjes. 

Verleid de bezoeker om door te klikken met een kleine teaser. Geef beknopt antwoord op de zoekvraag en zorg er tegelijkertijd voor dat de zoeker zich getriggerd voelt om door te klikken. Zo ben je ervan verzekerd dat bezoekers doorklikken naar jouw website!


Video Carrousels | Juni 2018

Over de update

Google vervangt videominiaturen door een ‘desktop carrousel’. Dit zogeheten carrousel zorgt ervoor dat je horizontaal in video’s scrolt in plaats van de vaste video miniatuurweergave. 

Wat verandert er? Video’s op jouw webpagina laat Google vanaf nu op een andere manier zien. Google toont 3 video’s op een rij met de mogelijkheid om horizontaal door te scrollen.

Er ontstond verwarring of de video op zichzelf weergegeven wordt. In dat geval zou de zoeker geen reden meer hebben om door te klikken. Toch blijkt dat er ook een link van de website bijgevoegd is. Het is in feite nog steeds een zoekresultaat, alleen de focus ligt op de video in plaats van content.

Met deze update is het mogelijk om meerdere keren in de zoekresultatenpagina weergegeven te worden.

Mijn advies

Wanneer jouw video door Google in een carrousel geplaatst wordt, is het mogelijk dat er minder op jouw zoekresultaat geklikt wordt. Als je wilt voorkomen dat Google jouw video in dit carrousel zet, voeg je een robot.txt tag toe aan het videobestand. Zo laat je aan Google weten dat de video niet gecrawld hoeft te worden.


Snippet Length Drop | Mei 2018

Over de update

In mei 2018 verkort Google de weergave van snippets. Dit gaat bijvoorbeeld om meta omschrijvingen en meta titels. Google verkleint de ruimte voor meta titels en omschrijvingen.

Voorheen was het mogelijk om 300 tekens te laten zien. Met deze update zorgt Google ervoor dat snippets worden afgekapt.

Wat is het nieuwe tekenlimiet? Google geeft 155-160 tekens aan.

Wat is het doel van deze update? Google wil een beknopte meta titel en meta omschrijving laten zien. De gebruikersinterface wordt op deze manier rustiger.

Mijn advies

Ik adviseer om niet meer dan 156 tekens te gebruiken. Zo ben je er zeker van dat Google jouw titel of omschrijving niet afbreekt. Zo blijft jouw snippet goed leesbaar voor de bezoeker. 

Let er op dat sommige letters meer ruimte innemen dan anderen. Gebruik bij letters die meer ruimte innemen minder tekens.


Mobile-First Index Roll-out | Maart 2018

Over de update

Deze update heeft impact op de manier hoe Google een website indexeert. Voorheen was het zo dat de desktopversie van een website in de index geplaatst werd. Dit leverde problemen op voor mobiele zoekers. De versies verschillen namelijk sterk. Er is nog steeds sprake van één enkele index.

Wat verandert er? In plaats van dat Google de desktop-versie van een website in de index plaatst, gebruikt Google de mobiele-versie van de website. Daarnaast verhoogt de snelheid van het crawl proces. Zo zijn geoptimaliseerde elementen van een website sneller te terug te zien in de ranking van resultaten.

Het doel van de update? Het verbeteren van de zoekervaring voor mobiele gebruikers.

Mijn advies

Ik raad aan om de mobielvriendelijkheid van jouw website te optimaliseren. Google ziet na  deze update jouw website via de mobiele versie.

Gemiddeld 3 op de 4 mensen verlaat een mobiele website als het laden langer dan 5 seconden duurt. De laadsnelheid van je website speelt zodoende een grote rol. 

Wanneer andere signalen aantonen aan Google dat jij de meest relevante content te bieden hebt, maakt de laadsnelheid en mobielvriendelijkheid niet uit. In dit geval toont Google jouw zoekresultaat alsnog bovenaan.

Ik raad dan ook wederom aan om te focussen op kwalitatieve en relevante content. Daarna leg je de focus op de pagina laadsnelheid en de mobielvriendelijkheid.


Zero-result SERP | Maart 2018

Over de update

Deze update omvat een grootschalig experiment vanuit Google. Organische zoekresultaten werden verwijderd uit een aantal zoekopdrachten met gesloten antwoorden. 

Een voorbeeld is: ‘’Hoe laat is het in New York?’’.

In plaats van zoekresultaten verschijnt er een kenniskaart met een button ‘’Alle resultaten weergeven’’. De zoekopdrachten waar deze update van toepassing is, zijn gesloten informatieve vragen. Inclusief rekenmachines, eenheden conversies en enkele tijd/datum-zoekopdrachten.

Na het experiment is besloten dat de zero-result SERP van tafel is. Wellicht dat het in de toekomst terug komt.

Mijn advies

Aan de ene kant is dit een verrassende ontwikkeling. Aan de andere kant is dit weer een bevestiging vanuit Google dat je jouw website snel moet kunnen aanpassen en dat verbetering altijd op de loer ligt.

Kenniskaarten hebben grote invloed op het gedrag van bezoekers. Vaak hebben ze het antwoord op hun vraag al gekregen en klikken ze niet door naar een website. Het is aan jou de taak, als website eigenaar, om de zoeker te triggeren om door te klikken. Wanneer Google ziet dat zoekers waarde aan jouw content hechten, zal Google je hier een positief signaal voor geven.


Brackets Core Update | Maart, 2018

Over de update

Na verschuivingen in het algoritme opgemerkt door Moz, werd het duidelijk dat Google een Core Update doorgevoerd had. Deze update is gericht op kwaliteit. Het omvat het behouden en het verbeteren van de kwaliteit.

Google voert een kern update als deze ieder jaar uit.

Mijn advies

Is jouw website gedaald in de ranking? Geen reden tot paniek. Iedere update die Google uitvoert in het algoritme, zorgt voor dalingen of stijgingen. Deze wijziging komt ten goede aan pagina’s die in het verleden te weinig werden beloond. Google geeft aan om gefocust te blijven op het creëren van kwalitatieve content.

Ik raad dan ook aan om niet té kritisch te kijken naar een eventuele daling. Gebruik dit als een reminder dat het aan het einde van de dag gaat om relevante informatie te verstrekken aan jouw bezoekers!