Google Algoritme updates

Google maakt ieder jaar honderden aanpassingen binnen het algoritme. Het doel van de meeste van deze aanpassingen is het verbeteren van de zoekresultaten voor de zoekers. Het is de taak van een SEO specialist om deze updates nauwgezet te volgen. In 2018 lanceerde Google in totaal meer dan 3250 updates (gemiddeld 9 per dag). De meeste updates zijn relatief klein en hebben geen grote impact op de indeling van de zoekresultaten. 
Er zijn echter ook updates die dit wél hebben. Op deze pagina zoom ik in op de updates die door Google of de SEO community zijn bevestigd. Bij de updates plaats ik links naar relevante artikelen die tijdens de updates hierover zijn geschreven. 

BERT Update — 22/10/2019

Op 22 oktober 2019 heeft Google een grote update gelanceerd. Volgens Google zelf was dit de grootste update in 5 jaar. Het algoritme van Google is tijdens deze update dusdanig veranderd dat het (beter) volledige zinnen kan begrijpen. Zelf benoemen ze vaak NLP gecorreleerd aan de BERT update. Natuurlijke zoekopdrachten worden beter verwerkt en begrepen door het algoritme waardoor de relevantie van de resultaten hoger is.

Artikel (Google Blog)Artikel (MOZ)

Unnamed Update — 02/10/2019

De SEO specialisten binnen de community van Barry Schwartz (eigenaar van SERoundTable) merkte verschuivingen in de zoekresultaten op. Dit is indicatief voor een update van het algoritme van Google. Google heeft deze update niet bevestigd waardoor er relatief weinig informatie over is. De update leek impact te hebben op alle branches en was niet gericht op een enkele branche in het bijzonder.

Artikel (SERoundTable)

September 2019 Core Update — 24/09/20199

Op 24 september werd er een redelijk grote “core update” door Google uitgerold. Google kondigde de update de ochtend ervoor aan via Twitter. Het werd door Google zelf bestempeld als de “September 2019 Core Update”. In het verleden kwam het zelden voor dat Google daadwerkelijk een aankondiging deed voor een update. 

Artikel (Search Engine Land)Artikel (GSQI)

“Maverick” Update — 12/07/2019

Deze week waren er veel schommelingen te zien vanuit verschillende SEO tools. Ook de community liet grote acute verschuivingen zien in de zoekresultaten. Maverick werd door Brett Tabke van WebmasterWorld aangekondigd. Ook deze update is niet officieel bevestigd door Google waardoor er relatief weinig informatie beschikbaar is.

Artikel (SERoundTable)

Site Diversity Update — 06/06/2019

Op 6 juni 2019 werd de Site Diversity update uitgerold. Google heeft deze enige tijd hiervoor al aangekondigd waardoor de SEO community hier zich op kon voorbereiden. Mede hierdoor was de uiteindelijke impact van de update ook klein. De update was gericht op websites die voor één zoekwoord met meerdere pagina’s op pagina 1 stonden.

Artikel (MOZ)Artikel (Search Engine Land)

June 2019 Core Update — 03/06/2019

Google kondigde begin juni een “Core” update aan met relatief weinig informatie. De Core update heeft, in vergelijking met de Medic update van augustus 2018, weinig impact gehad op de zoekresultaten. Bekijk het artikel van Search Engine Land voor meer informatie.

Artikel (Search Engine Land)

Indexing Bugs — 23/05/2019

De aanleiding voor deze update was een indexing bug van Google. Veel websites kampten met problematiek rondom het crawlen en indexeren van verschillende pagina’s. Ook de Google Search Console ondervond verschillende problemen tijdens deze periode.

Artikel (Search Engine Land)

Deindexing Bug — 05/04/2019

Google bevestigde deze update en zei hierover dat tijdens het weekend van 5 april pagina’s uit de index zijn verwijderd. De data van MOZ hebben aangetoond dat ongeveer 4% van de pagina’s van pagina 1 zijn afgehaald. Meer hierover kan in het artikel van MOZ worden gevonden.

Artikel (MOZ)

March 2019 Core Update — 12/03/2019

De “March 2019 Core Update” is de derde “core” update sinds Google deze term is gaan gebruiken. Google heeft verder niet toegelicht waar de update precies over ging. Meer over deze update kan in de artikelen van Search Engine Land en SERoundTable worden gevonden.

Artikel (Search Engine Land)Artikel (SERoundTable)

19-result SERPs — 01/03/2019

Google besloot om de zoekresultatenpagina’s langer te maken (tot wel 19 organische resultaten). Deze zoekresultatenpagina’s werden tot en met 06/03/2019 gezien, daarna verdwenen ze. Meer hierover kan in het uitgebreide artikel van MOZ worden gevonden.

Artikel (MOZ)

Unnamed Update  — 06/02/2019

Na een rustige afsluiting van 2018 kwam er een onbevestigde update van het algoritme van Google begin 2019. Het leek erop dat dit een relatief kleine core update van Google was. Er werd impact gemeten over alle markten. Meer hierover in het artikel van Barry Schwartz.

Artikel (SERoundTable)

Unnamed Update — 29/11/2018

Dit is een onbevestigde update die werd opgemerkt door de community. De oproer werd vooral opgemerkt rondom de forums Black Hat World en WebmasterWorld.

Artikel (SERoundtable)

Unnamed Update — 15/10/2018

Deze update werd door de tracking tools van onder andere MOZ en Ahrefs opgemerkt. De update leek impact te hebben op verschillende branches. Daarnaast werd deze niet door Google bevestigd waardoor er weinig informatie beschikbaar is. 

Artikel (SERoundtable)

Unnamed Update — 10/09/2018

Er was wederom oproer te vinden binnen de community van SERoundtable. Barry Schwartz zag dat na de Medic Update Google een correctie heeft uitgevoerd. Het gevolg van deze correctie was dat veel websites hun rankings terugkregen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Google een te zware update gelanceerd met als gevolg dat gevestigde partijen een te grote voorsprong kregen.

Artikel (SERoundtable)

“Medic” Core Update — 01/08/2018

Dit is een van de weinige bevestigde updates van Google in 2018. De Medic Update had vooral impact op de medische industrie in verschillende landen. Het was een update vooral gericht op de pagina’s die impact hebben op de financiën en het welzijn van personen.

Artikel (MOZ)Artikel (SERoundtable)

Chrome Security Warnings — 24/07/2018

Dit is een update vanuit Google die merkbaar de gebruikers van Chrome raakte. Wanneer je naar een website ging zonder aantoonbaar SSL certificaat werd er “not secure” weergegeven. Dit is indicatief voor het prioriteren van een veilige gebruikerservaring.

Artikel (Google)

Unnamed Update — 21/07/2018

Een onbevestigde update vanuit Google die werd opgemerkt door de SEO community.

Artikel (SERoundtable)

Mobile Speed Update — 09/07/2018

Een belangrijke websitesnelheid update vanuit Google. Het opmerkelijke hieraan is dat Google zes maanden hiervoor deze update had aangekondigd. De update was een stuk later uitgerold maar is een sterke indicatie dat Google steeds meer de nadruk legt op het bieden van een snelle gebruikerservaring.

Artikel (Google)

Video Carousels — 14/06/2018

Een belangrijk onderdeel van deze update was dat Google het aantal video’s in de SERP verhoogde. Er kwam na deze update maar liefst 60% video’s bij.

RankRangerArtikel (GSQI)

Unnamed Update — 23/05/2018

Een onbevestigde update vanuit Google die werd opgemerkt door de SEO community. Vooral op SERoundtable werd er uitgebreid aandacht gegeven aan deze update.

Artikel (SERoundtable)

Snippet Length Drop — 13/05/2018

De snippets in de SERP waren een periode voor deze update verlengd. Deze update heeft de snippets (opnieuw) verkleind 155-160 tekens voor de meta beschrijvingen. De langere snippets waren experimenteel geacht.

Artikel (Search Engine Land)Artikel (MOZ)

Unnamed Core Update — 17/04/2018

Deze update werd niet opgepikt door SERoundtable. De update is onbevestigd vanuit Google. De automatische tools van MOZ pikte wel schommeling in de zoekresultaten op.

Artikel (Search Engine Land)

Mobile-First Index Roll-out — 26/03/2018

Dit is een grote verschuiving in de manier waarop Google websites indexeert. Er werd officieel aangekondigd dat Google met de mobile index websites begon te lezen. Dit werd al enige tijd gedaan maar nu werd het officieel gemaakt. Je kunt in de Google Search Console lezen of Google dit ook bij jouw website doet.

Artikel (Google)Artikel (Search Engine Land)

Zero-result SERP Test — 14/03/2018

Google experimenteerde hier met pagina’s zonder “normale” organische resultaten. Dit is een goede indicatie voor waar Google heen wilt gaan. Namelijk naar 0 click searches waarbij de eindbestemming de zoekresultatenpagina is.

Artikel (MOZ)

“Brackets” Core Update — 08/03/2018

Dit is een bevestigde core update vanuit google. Deze werd voor het eerst binnen de MOZ community opgemerkt op de derde. De grootste oproer was op de achtste waarbij de zoekresultaten veel werden aangepast. Google bevestigde de update maar gaf geen additionele informatie.

Artikel (GSQI)Artikel (SERoundtable)