SEO kosten bepalen

Wil je hulp van een SEO tekstschrijver of wil je gebruik maken van een SEO consultant om zo de resultaten van jouw website te verbeteren? Dan is het logisch dat je een goed beeld wilt hebben van het kostenplaatje van desbetreffende werkzaamheden. 

Hoe de zoekmachine optimalisatie kosten zijn opgebouwd en wat je ongeveer kunt verwachten lees je hier. Als SEO agency zijn wij dagelijks bezig met de SEO voor verschillende bedrijven en schetsen wij een realistisch kostenplaatje van SEO werkzaamheden.

Wat zijn de kosten van SEO?

De kosten van SEO hangen van een aantal zaken af. Zo heeft iedereen andere vraagstukken en zijn er heel wat verschillende vormen van hoe wij SEO inzetten. In sommige gevallen regelen wij de SEO van A tot Z bij een bedrijf en in andere gevallen vinden er kleinere aanpassingen plaats.

Daarnaast kent SEO heel wat facetten die niet altijd allemaal toegepast worden. De ene keer kijken wij alleen naar de technische SEO en de andere keer schrijven wij kwalitatieve SEO content voor een website. Dit is dan ook de reden waarom je van te voren nog geen compleet beeld hebt van de SEO kosten.

Ralfvanveen SEO-specialist

SEO kosten bepalen voor een project?

Ik help graag bij het maken van een inschatting van de SEO-kosten van een project. Neem hiervoor even contact op.

Zoekmachine optimalisatie kosten lopen sterk uiteen. De prijs voor SEO hangt meestal af van de moeilijkheidsgraad van het project, de grootte van het project en de kennis en ervaring die een SEO specialist of SEO bureau heeft. Deze zaken bepalen samen de SEO kosten. 

Ons tarief? Als ervaren SEO bureau vragen wij een vast uurtarief van €75,- (excl. BTW). Je kunt bij ons terecht voor onder andere het schrijven van SEO content en het implementeren van SEO strategieën op de website voor jouw onderneming.

Een kostenplaatje van SEO

Ieder SEO-traject om hogerop te komen in Google heeft ook een ander kostenplaatje. Dit hangt af van de huidige situatie van de website, de interne resources en doelstelling van de organisatie. Wanneer een organisatie op #1 wil komen voor het zoekwoord “Hypotheek vergelijken” zal het budget hoger liggen dan wanneer dit een zoekterm is met weinig concurrentie.

Er zijn organisaties die iedere maand miljoenen uitgeven om hoog in Google te blijven staan. Vaak halen ze er nog meer uit, vanwege de relevantie van de bezoekers.

OnderdeelKosten (gemiddeld)PrioriteitWaar de kosten aan worden besteed
Keyword research€500 – €1000HoogAnalyse van relevante zoekwoorden en concurrentie
On-page SEO€1000 – €2000HoogOptimalisatie van titels, meta-beschrijvingen, en content
Linkbuilding€1000 – €3000MiddelCreëren en verkrijgen van backlinks
Technische SEO€800 – €1500MiddelWebsite snelheid, mobiele optimalisatie, en sitemap
Content marketing€1500 – €3000HoogCreëren en promoten van kwaliteitscontent
Lokale SEO€500 – €1000LaagOptimalisatie voor lokale zoekopdrachten
Social media integratie€300 – €700LaagIntegratie met sociale media platforms
Monitoring en analyse€400 – €800MiddelMonitoring van verkeer en prestaties, rapportage
SEO kosten in één overzicht.

Deze tabel geeft een algemeen overzicht van de verschillende onderdelen van SEO en de bijbehorende kosten en prioriteiten. Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van het project, de regio, en de specifieke behoeften en doelen van het bedrijf.

seo kosten

Hoe bespaar je op SEO kosten?

Een manier om op SEO kosten te besparen is door zelf aan de slag te gaan met bepaalde werkzaamheden. Zo kun je aan de hand van een SEO check vaak zelf achterhalen waar de verbeterpunten op je website zitten. Verder is het mogelijk om een SEO training of cursus te volgen waarin je duidelijke handvatten krijgt voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines.

Ralfvanveen SEO-specialist

SEO kosten bepalen voor een project?

Ik help graag bij het maken van een inschatting van de SEO-kosten van een project. Neem hiervoor even contact op.

Aan de hand hiervan schrijf je zelf teksten met de zoekwoorden die uit de zoekwoorden analyse naar voren zijn gekomen. Het is van te voren belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met SEO. SEO maak je gemakkelijker wanneer je van te voren een concrete SEO strategie uitdenkt.

Hoe kies je de juiste SEO tools en diensten?

Het kiezen van de juiste SEO tools en diensten is cruciaal voor het succes van je SEO-strategie. Er zijn veel gratis en betaalde tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het analyseren en optimaliseren van je website. Gratis tools zoals Google Analytics en Google Search Console bieden waardevolle inzichten in het verkeer en de prestaties van je website.

Betaalde tools zoals SEMrush en Ahrefs bieden geavanceerdere functies voor keyword research, concurrentieanalyse en linkbuilding. Het is belangrijk om de tools te kiezen die passen bij je behoeften en budget, en om te overwegen om te investeren in training of consultancy als je niet zeker bent van de beste aanpak.

Wat zijn de valkuilen bij het zelf uitvoeren van SEO?

Hoewel het zelf uitvoeren van SEO kosten kan besparen, zijn er ook enkele valkuilen waar je op moet letten. SEO is een complex en voortdurend veranderend veld, en het kan gemakkelijk zijn om fouten te maken die je rankings negatief beïnvloeden.

Enkele veelvoorkomende valkuilen zijn het overmatig gebruik van zoekwoorden (keyword stuffing), het bouwen van lage kwaliteit backlinks, en het negeren van technische SEO-aspecten zoals laadsnelheid en mobiele optimalisatie. Op de lange termijn kan dit averechts werken op het gebied van SEO (SEO is bijna altijd lange termijn).

Ralfvanveen SEO-specialist

SEO kosten bepalen voor een project?

Ik help graag bij het maken van een inschatting van de SEO-kosten van een project. Neem hiervoor even contact op.

Het kan ook tijdrovend zijn om op de hoogte te blijven van de nieuwste SEO-richtlijnen en -algoritmen. Als je besluit om zelf SEO uit te voeren, is het belangrijk om geduldig te zijn, voortdurend te leren, en overwegen om professionele hulp in te schakelen als je tegen problemen aanloopt.

Wat is het belang van SEO?

SEO is vandaag de dag onmisbaar voor iedere website. Of je nu een freelancer bent, een ondernemer of een medewerker bij een bedrijf met een website of webshop: met de juiste toepassing van SEO heb je op termijn mooie resultaten. 

Tijdens de corona crisis is online vindbaarheid nóg belangrijker geworden. Laat de klant naar jou vinden in plaats van jij de klant. Organische resultaten genereren significant meer klikken dan betaalde zoekresultaten. Meer klikken betekent meer omzet voor jouw onderneming.

Profiteer dagelijks van meer bezoekers en een hogere omzet. Een ervaren SEO specialist nodig? Wij staan graag voor je klaar.


Veelgestelde vragen

Hoe bepaal ik de SEO kosten?

De kosten voor SEO kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van jouw website, de complexiteit van jouw SEO-strategie en de hoeveelheid werk die nodig is om jouw website te optimaliseren. Hieronder staan enkele manieren om de SEO-kosten te bepalen:

 • Zelf doen: als je besluit om jouw SEO zelf te doen, hoef je geen kosten te maken voor externe hulp. Je moet echter wel investeren in tijd en middelen om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen en jouw website te optimaliseren. Houd er rekening mee dat SEO een doorlopend proces is en dat het regelmatig werk vereist om effectief te zijn.
 • Uurtarieven: als je een SEO-specialist of bureau inhuurt, betaal je meestal op uurbasis. De uurtarieven variëren afhankelijk van de ervaring en expertise van de specialist of het bureau. De gemiddelde uurtarieven kunnen variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s per uur.
 • Project tarieven: sommige SEO-specialisten en bureaus bieden project tarieven aan voor bepaalde taken, zoals het optimaliseren van pagina’s of het uitvoeren van een SEO-audit. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het project en de benodigde werkzaamheden.
 • Prestatiegericht: sommige SEO-specialisten of bureaus bieden prestatiegerichte tarieven aan, waarbij je alleen betaalt op basis van de behaalde resultaten, zoals het aantal behaalde posities of het aantal gegenereerde leads. Dit kan een risicovolle optie zijn, omdat er geen garanties zijn voor de behaalde resultaten.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten voor SEO sterk kunnen variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij meerdere SEO-specialisten of bureaus en om hun tarieven en diensten te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Kan SEO ook gratis zijn?

SEO kan ook gratis zijn. Er zijn verschillende gratis SEO-tools en -strategieën beschikbaar die je kunt gebruiken om jouw website te optimaliseren en de zichtbaarheid te vergroten. Enkele voorbeelden van gratis SEO-tools en -strategieën zijn zoekwoordenonderzoek, on-page optimalisatie, content creatie, backlinks, Google My Business, en sociale media. Hoewel deze strategieën gratis zijn, vereisen ze wel tijd en moeite om effectief te zijn. Het kan nuttig zijn om de hulp van een SEO-expert in te schakelen om ervoor te zorgen dat jouw gratis SEO-strategieën op de juiste manier worden uitgevoerd.

Wanneer is het verstandig om te investeren in een SEO expert?

Er zijn verschillende situaties waarin het verstandig kan zijn om te investeren in een SEO-expert. Als je geen kennis of ervaring hebt met SEO, kan het inschakelen van een expert je helpen om een effectieve strategie te ontwikkelen en uit te voeren. Als je beperkte tijd of middelen hebt, kan een SEO-expert jouw werklast verlichten en ervoor zorgen dat jouw SEO-strategie toch effectief is. Bovendien, als je geavanceerde SEO-strategieën wilt gebruiken, zoals technische SEO of lokale SEO, kan een expert je helpen deze strategieën goed te implementeren.

Als jouw markt competitief is en jouw concurrenten al gebruik maken van SEO, kan het inschakelen van een expert je helpen om jouw concurrenten voor te blijven. Ten slotte, als jouw huidige SEO-strategie niet effectief is en je jouw prestaties wilt verbeteren, kan een SEO-expert je helpen om de zwakke punten in jouw strategie te identificeren en deze te optimaliseren. Het inschakelen van een SEO-expert kan jou helpen om jouw SEO-strategie te optimaliseren en betere resultaten te behalen.

Verdienen de kosten die ik maak met SEO zichzelf terug?

De kosten die je maakt met SEO kunnen zichzelf zeker terugverdienen als je een effectieve SEO-strategie hebt geïmplementeerd. Door te investeren in SEO kan je jouw website optimaliseren voor zoekmachines en gericht verkeer naar jouw website genereren. Dit verhoogt de kans op conversies en kan leiden tot meer omzet en winst voor jouw bedrijf. Bovendien kan een effectieve SEO-strategie jouw merk vermeldingen en zichtbaarheid op het web verbeteren, waardoor je jouw bedrijf kunt positioneren als een autoriteit in jouw branche en het vertrouwen van jouw doelgroep kunt vergroten.

Als je jouw website goed hebt geoptimaliseerd voor zoekmachines, kan het zichzelf dus zeker terugverdienen en resulteren in een hogere ROI op de lange termijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat SEO een doorlopend proces is dat tijd en moeite vereist om effectief te zijn en dat de resultaten op de lange termijn kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Helpt SEO ook om de gebruiksvriendelijkheid van mijn website te verbeteren?

SEO kan zeker helpen om de gebruiksvriendelijkheid van jouw website te verbeteren. Een effectieve SEO-strategie houdt rekening met de gebruikerservaring en richt zich op het optimaliseren van de inhoud, structuur en navigatie van jouw website, wat allemaal bijdraagt aan een betere gebruikerservaring. Hieronder staan enkele manieren waarop SEO kan bijdragen aan een betere gebruikservaring:

 1. Content optimalisatie: het optimaliseren van jouw content voor zoekmachines kan ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring. Door relevante, waardevolle en gemakkelijk te begrijpen inhoud te bieden, kunnen bezoekers snel vinden wat ze zoeken en de informatie begrijpen.
 2. Snelle laadtijden: snelle laadtijden zijn essentieel voor een goede gebruikerservaring. Door de laadtijd van jouw website te optimaliseren, kan je ervoor zorgen dat bezoekers niet lang hoeven te wachten op het laden van pagina’s en snel de informatie kunnen vinden die ze zoeken.
 3. Structuur en navigatie: een goed gestructureerde en goed genavigeerde website kan bijdragen aan een betere gebruikerservaring. Door duidelijke en consistente navigatie-elementen te gebruiken, kunnen bezoekers gemakkelijk de informatie vinden die ze zoeken.
 4. Mobile responsiveness: een website die goed werkt op mobiele apparaten is essentieel voor een goede gebruikerservaring, aangezien veel mensen tegenwoordig hun mobiele apparaten gebruiken om het internet te doorzoeken. Een mobielvriendelijke website kan de gebruikservaring verbeteren en de SEO-prestaties van jouw website verhogen.

Door de gebruikerservaring van jouw website te verbeteren, kan je jouw bezoekers een positieve indruk geven en ervoor zorgen dat ze terugkomen en jouw website aanbevelen aan anderen. Een verbeterde gebruikservaring kan dus bijdragen aan de SEO-prestaties van jouw website en kan resulteren in een hogere conversieratio en omzet voor jouw bedrijf.

Is er een formule om de kosten van SEO te bepalen?

Er is geen vaste formule om de kosten van SEO te bepalen, omdat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de grootte van jouw website, de complexiteit van jouw SEO-strategie en de hoeveelheid werk die nodig is om jouw website te optimaliseren. Bovendien kunnen de kosten van SEO variëren afhankelijk van de specifieke SEO-diensten die je wilt implementeren. Het is daarom raadzaam om offertes aan te vragen bij meerdere SEO-specialisten of bureaus en om hun tarieven en diensten te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Hieronder staan enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van SEO:

 1. Omvang van de website: de grootte van de website kan van invloed zijn op de kosten van SEO, omdat grotere websites meer tijd en middelen vereisen om te optimaliseren.
 2. Huidige staat van de website: als jouw website al goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines, kan het minder tijd en moeite kosten om de SEO-strategie te implementeren en zijn de kosten mogelijk lager.
 3. Concurrentie op de markt: als de markt waarin jouw bedrijf opereert zeer competitief is, kan het implementeren van een effectieve SEO-strategie meer tijd en middelen vereisen, en daardoor hogere kosten met zich meebrengen.
 4. Soorten SEO-diensten: de kosten van specifieke SEO-diensten, zoals zoekwoordonderzoek, content creatie, technische SEO en linkbuilding, kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit en benodigde tijd.
 5. Werkuren: SEO-specialisten of bureaus werken meestal op uurbasis, dus de kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid tijd die nodig is om de SEO-strategie te implementeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het bepalen van de kosten van SEO niet altijd eenvoudig is en dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het is raadzaam om de hulp van een SEO-expert in te schakelen om te bepalen welke specifieke SEO-diensten jouw website nodig heeft en om een duidelijk beeld te krijgen van de bijbehorende kosten.

Hoe kan ik besparen op SEO kosten?

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van SEO zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van jouw SEO-strategie. Zo kan je bijvoorbeeld overwegen om bepaalde SEO-taken zelf uit te voeren, zoals het schrijven van content en het optimaliseren van meta-tags en titels. Daarnaast kan je de prestaties van jouw website zelf monitoren en rapportages maken om de kosten van rapportage- en monitoring diensten van een SEO-bureau te besparen. Je kunt ook overwegen om samen te werken met een SEO-freelancer in plaats van een SEO-bureau, omdat freelancers vaak lagere tarieven hebben en flexibeler kunnen zijn in hun diensten.

Verder kan je onderhandelen met jouw SEO-expert of -bureau over de kosten en het aantal werkuren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat hoewel deze methoden kunnen helpen om de kosten van SEO te besparen, het implementeren van een effectieve SEO-strategie tijd en moeite vereist om succesvol te zijn. Het kan daarom nuttig zijn om de hulp van een SEO-expert in te schakelen om ervoor te zorgen dat jouw SEO-strategie op de juiste manier wordt uitgevoerd en jouw online aanwezigheid wordt verbeterd.

Kan ik ook zelf aan de slag met SEO om kosten te besparen?

Het is zeker mogelijk om zelf aan de slag te gaan met SEO en zo kosten te besparen. Er zijn veel online bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om de basisprincipes van SEO te begrijpen en te leren hoe je jouw website kunt optimaliseren voor zoekmachines. Hieronder staan enkele stappen die je kunt nemen om zelf te beginnen met SEO:

 1. Leer de basisprincipes van SEO: er zijn tal van gratis online bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om de basisprincipes van SEO te begrijpen, zoals Google’s eigen SEO-startersgids.
 2. Voer zoekwoordonderzoek uit: met behulp van gratis of betaalde tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs, kan je zoekwoorden onderzoek uitvoeren en ontdekken welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf.
 3. Optimaliseer jouw content: je kunt jouw bestaande content optimaliseren door zoekwoorden op de juiste manier te gebruiken in titels, meta-beschrijvingen en de inhoud zelf. Zorg ervoor dat jouw content van hoge kwaliteit is en relevant is voor jouw doelgroep.
 4. Verbeter de technische aspecten van jouw website: technische SEO omvat aspecten zoals snelheid van de website, mobielvriendelijkheid, URL-structuur en indexeerbaarheid van pagina’s. Door deze aspecten te optimaliseren, kan je de prestaties van jouw website verbeteren.
 5. Bouw aan backlinks: backlinks zijn links van andere websites naar jouw website en kunnen bijdragen aan een hogere ranking in zoekresultaten. Door jouw website te promoten en waardevolle inhoud te bieden, kan je backlinks op natuurlijke wijze verdienen.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een doorlopend proces is dat tijd en inspanning vereist om effectief te zijn. Als je niet de tijd of middelen hebt om dit zelf te doen, kan je overwegen om de hulp van een SEO-expert in te schakelen om ervoor te zorgen dat jouw SEO-strategie op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 februari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.