SEO kosten bepalen

Wil je hulp van een SEO-tekstschrijver of wil je gebruik maken van een SEO-consultant om zo de resultaten van jouw website te verbeteren? Dan is het logisch dat je een goed beeld wilt hebben van het kostenplaatje van desbetreffende werkzaamheden (de SEO kosten). Ik zet het uiteen in dit artikel.

Wat zijn de kosten van SEO?

De kosten van SEO hangen van een aantal zaken af. Zo heeft iedereen andere vraagstukken en zijn er heel wat verschillende vormen van hoe ik SEO inzet. In sommige gevallen regel ik de SEO van A tot Z bij een organisatie en in andere gevallen vinden er kleinere aanpassingen plaats.

Concreet baseer ik mijn prijs voor een SEO-project op de mate van concurrentie en doelstelling van het bedrijf binnen SEO. Als ervaren specialist vraag ik een vast uurtarief van € 75,- (excl. BTW). (1)

SEO kosten bepalen voor een project?

Ik help graag bij het maken van een inschatting van de SEO-kosten van een project. Neem hiervoor even contact op.

Maandelijkse SEO kosten

Een groot deel van de SEO-projecten die ik doe zijn maandelijks. De reden is dat binnen een maandelijks traject ik de ruimte krijg om structureel de content, techniek en autoriteit te versterken. Je wilt dit als organisatie ook niet in één maand doen – dit is ook onnatuurlijk voor Google.

Wanneer ik het heb over de maandelijkse SEO kosten, dan heb ik het over het volgende:

  • Vanaf € 500,- per maand –> Een lichtgewicht traject voor bijvoorbeeld een coach of zzp’er.
  • Vanaf € 1000,- per maand –> Een traject voor een kleine MKB’er die iets meer uit de SEO wil halen.
  • Vanaf € 2000,- per maand –> Webshops of B2B websites die significant meer uit de SEO willen halen.
  • Vanaf € 3500,- per maand –> Websites die echt het maximale willen bereiken binnen SEO en die de waarde hiervan goed kennen.

Natuurlijk zijn er voorbeelden te bedenken die onder of boven deze bedragen zitten, maar hiermee vang ik circa 85-90% van de organisaties af in Nederland.

Hoe bespaar je op SEO kosten?

Een manier om op SEO kosten te besparen is door zelf aan de slag te gaan met bepaalde werkzaamheden. Zo kun je aan de hand van een SEO check vaak zelf achterhalen waar de verbeterpunten op je website zitten. Verder is het mogelijk om een SEO training of cursus te volgen waarin je duidelijke handvatten krijgt voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines.

Weet wel dat wanneer je concurrent wél de SEO uitbesteedt aan een specialist, dat de kans klein is dat je de wedstrijd wint (vergelijkbaar met wanneer je tegen FC Barcelona een potje gaat voetballen).

SEO kosten bepalen voor een project?

Ik help graag bij het maken van een inschatting van de SEO-kosten van een project. Neem hiervoor even contact op.

Bronnen

  1. December 2022 Google SEO Office Hours Transcript | Google Search Central. (2022, 29 december). Google For Developers. https://developers.google.com/search/help/office-hours/2022/december#how-can-i-fix-long-indexing-lead-times-for-my-google-owned-site

Veelgestelde vragen

Kan SEO ook gratis zijn?

SEO, in tegenstelling tot SEA, kan ook gratis zijn. Wanneer de organisatie waar je werkt echter deels afhankelijk is van de inkomsten van SEO, dan zou ik daar niet aan werken zonder specialist. De kans is groot dat er dan iets misgaat en dit corrigeren is vaak een langdurig proces.

Verdienen de kosten die ik maak met SEO zichzelf terug?

Als je jouw website goed hebt geoptimaliseerd voor zoekmachines, kan het zichzelf dus zeker terugverdienen en resulteren in een hogere ROI op de lange termijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat SEO een doorlopend proces is dat tijd en moeite vereist om effectief te zijn.

Is er een formule om de kosten van SEO te bepalen?

Er is geen vaste formule om de kosten van SEO te bepalen, omdat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de grootte van jouw website, de complexiteit van jouw SEO-strategie en de hoeveelheid werk die nodig is om jouw website te optimaliseren. Bovendien kunnen de kosten van SEO variëren afhankelijk van de specifieke SEO-diensten die je wilt implementeren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 14 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.