Samenwerken met een marketing bedrijf

Bij een online marketing bedrijf werken specialisten, die helpen om de omzet van een bedrijf te vergroten. Dat wordt gedaan met behulp van een aantal activiteiten, die zijn vastgelegd in een marketingstrategie. Welke commerciële activiteiten daarbij horen verschilt per klant.

Een marketingstrategie wordt gemaakt op basis van de doelen ten aanzien van merkbeleving en de doelstellingen ten aanzien van omzet. Uiteraard telt ook het budget mee, dat aan online marketing mag worden besteed. Concrete activiteiten van een marketing bedrijf liggen op het gebied van SEO marketing, online adverteren, social media marketing, content marketing en affiliate marketing.

Een marketing bedrijf combineert campagnes

Een online marketing bedrijf houdt zich meestal bezig met marketing activiteiten op meerdere fronten. De opdrachtgevers kunnen in principe kiezen voor een strategie, die gericht is op één soort marketing. Het is echter effectiever om op meerdere fronten tegelijkertijd actief te zijn. (1)

Een marketing bedrijf kan assisteren bij marketing activiteiten in meerdere richtingen: marketing via zoekmachines, content marketing, marketing door online adverteren, adverteren op social media en adverteren via partnerbedrijven. Op al deze soorten marketing van een marketing bedrijf wordt wat dieper ingegaan.

Online adverteren

Elke online marketing bedrijf zal bekend zijn met online adverteren. Dat is één van de meest bekende manieren om een bedrijf, een dienst of een product te promoten. De meest bekende manier om te adverteren is via Google Adwords. Het is best ingewikkeld om campagnes met advertenties met het gewenste effect op te zetten.

Eerst moet door het marketing bedrijf en de opdrachtgever worden bepaald wat de doelgroep is waarop de campagne zich richt. Vervolgens is het zaak om het taalgebruik van de doelgroep te analyseren. Daaruit zijn de meest effectieve zoekwoorden te destilleren. Tenslotte worden door een marketing bedrijf advertenties gemaakt en kan de campagne van start gaan.

Gedurende het verloop van een online advertentie campagne komen er resultaten binnen over het effect van de advertenties. Daaruit zijn conclusies te trekken over de effectiviteit van de campagne. Het analyseren van de data uit de advertenties is ingewikkeld.

Een marketing bedrijf kan je daarmee helpen. Op basis van deze gegevens kunnen de advertenties geoptimaliseerd worden. Het plaatsen van advertenties bij Google Adwords is niet gratis. Maar als advertenties op een goede manier worden gebruikt, zijn de opbrengsten vele malen hoger dan dat de advertenties kosten. In dat geval zal een online marketing bedrijf spreken van een succesvolle campagne. (2)

Een marketing bedrijf en zoekmachines

In tegenstelling tot online adverteren is marketing via zoekmachines gratis. Het effect van deze vorm van marketing is ook anders. Want online adverteren zorgt voor een snelle stijging van de omzet. Bij zoekmachine marketing moet je meer geduld hebben voordat er resultaat te zien is. Een online marketing bedrijf kan uitleggen dat dit komt, doordat zoekmachine marketing zich richt op de relevante bezoekers voor de website.

Het duurt langer voordat de zoekmachines door hebben welke dat zijn en welke zoekwoorden door die bezoekers worden gebruikt. zoekmachine marketing goed implementeren is een langdurig en intensief traject, maar zorgt langdurig voor extra bezoekers. (3)

De concrete activiteiten die nodig zijn voor zoekmachine marketing zijn te onderscheiden in het identificeren van de doelgroep, onderzoek naar de zoekwoorden van die doelgroep, selecteren van de juiste zoekwoorden, optimaliseren van de content op de website van de klant, aanpassen van de structuur van de website en de website technisch eenvoudig toegankelijk maken.

Al die stappen onder begeleiding van een online marketing bedrijf zijn noodzakelijk om zoekmachines te helpen om de website te indexeren. Als het online marketing bedrijf dit op een succesvolle manier kan doen zal de corporate website na een aantal maanden stijgen in de ranking van de zoekmachines. Uiteraard geldt dat alleen voor de zoekwoorden waarvoor de website is geoptimaliseerd.

Affiliate marketing door een marketing bedrijf

Bij het realiseren van verkoop via meerdere partners wordt er gesproken over affiliate marketing. Het principe is niet zo ingewikkeld, maar je hebt wel een marketing bedrijf nodig om deze vorm van marketing te realiseren. De opdrachtgever en centrale partij is de verkopende partij. Dat is het bedrijf dat de producten en diensten online aanbiedt in een webshop. (4)

Voor de verschillende categorieën producten zijn er partnerbedrijven, die daar reclame voor maken. Als zij er in slagen om een bezoeker te verleiden een aankoop te doen, zal de bezoeker naar de verkopende partij worden doorgestuurd. Bij een succesvolle verkoop krijgt het partnerbedrijf een vergoeding.

Bij een succesvolle transactie op basis van affiliate marketing hebben beide partijen voordeel. De verkopende partij verdient iets aan het product en de partij die reclame maakt krijgt daar een percentage van. Marketing op basis van affiliate marketing vraagt om een grondige kennis van de markt. Daarom heb je de hulp van een marketing bedrijf nodig.

Er zijn veel voorbeelden van dit type marketing op internet te vinden. Er bestaan talloze sites die focussen op één type product, zoals stofzuigers, televisies, verzekeringen, etc. De aanbiedingen bij een groot aantal verkopers van die producten worden gebundeld, en bij elke conversie krijgt de site commissie van de verkopende partij. Een marketing bureau kan hierbij adviseren.

Marketing op social media

Als de doelgroep van een klant van een online marketing bedrijf heel actief is op social media, is dat ook een kanaal waar gebruik van kan worden gemaakt. Social media kan worden gebruikt door producten en content van website te promoten door middel van posts.

Daarnaast kan er op social media worden geadverteerd. Bij platformen als LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter kan dat bijzonder effectief zijn. Deze platformen beschikken over gedetailleerde informatie van de gebruikers. Daardoor kan de doelgroep uiterst gedetailleerd worden gedefinieerd, als daar behoefte aan is zelfs op regio. Hierbij is het advies van een online marketing bureau essentieel.

Als een social media marketing campagne deel uitmaakt van een marketingstrategie zijn de resultaten meestal uitstekend. Dat komt vooral door het grote aantal gebruikers van deze platformen. Met een campagne zijn heel veel potentiële klanten te bereiken.

Als bedrijf is het goed om voor het opzetten van een social media campagne een online marketing bedrijf in te schakelen. Doordat zo’n bureau gespecialiseerd is in dit type campagnes slagen zij er in het aantal bezoekers naar de bedrijfswebsite explosief te laten stijgen. Houd in het achterhoofd, dat een social media advertentie campagne relatief kort werkt. Tijdens de campagne kun je een enorme toename van de omzet realiseren. (5)

Content marketing

Bij content marketing gaat het over de inhoud van de website van de klant van een online marketing bureau. Het doel van content marketing is te zorgen voor inhoudelijk kwalitatief goede informatie, die is afgestemd op de doelgroep. (6)

Een online marketing bedrijf zal adviseren om frequent nieuwe content te plaatsen, zodat bezoekers regelmatig een reden hebben om jouw website opnieuw te bezoeken. Het uiteindelijke doel van content marketing is een hogere conversie. Want de bezoekers moeten worden gestimuleerd om aankopen te doen in de webshop.

Het effect van content marketing is, dat andere websites links naar de content op de website van de klant van het marketing bedrijf gaan plaatsen. Als dat relevante sites zijn, draagt dat bij aan de autoriteit van de website van de klant.

Content marketing heeft een nauwe relatie met zoekmachine marketing. Want door een combinatie van goede zoekwoorden en relevantie zal de website stijgen in de ranking van de zoekmachines, waardoor er weer meer bezoekers naar de website zullen gaan. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten. Bij content marketing zal door een marketing bedrijf vaak een combinatie worden geadviseerd met social media marketing.

Het belang van de juiste marketingstrategie

Het zal duidelijk zijn dat er enorm veel mogelijkheden zijn om een marketingstrategie in te vullen. Dat kan alleen met hulp van een online marketing bedrijf. De belangrijkste drijfveer om voor een bepaalde strategie te kiezen is het doel van de strategie.

Is het de bedoeling dat er van de social media een verkoopkanaal wordt gemaakt? Of wordt ingezet op een grotere bekendheid van de bedrijfsnaam? Bedrijven die een nieuw product in de markt willen zetten hebben meestal een voorkeur voor snel succes. Praat hierover met een marketing bureau, zodat de juiste strategie wordt gekozen. (7)

De rol van een marketing bedrijf

Bij een online marketing bedrijf werken specialisten, die uit het palet van soorten online marketing de activiteiten kunnen selecteren, waarmee de doelstellingen van een opdrachtgever het beste kunnen worden behaald.

Daarbij zijn de doelgroep en het beschikbare budget de bepalende factoren voor het advies van een marketing bedrijf. Als de mensen uit de doelgroep vrijwel alleen gebruik maken van zoekmachines, heeft het weinig zin om te adverteren op social media. Als het maximale budget een beperkende factor is, kan er meer aandacht worden besteed aan zoekmachine marketing en wellicht aan content marketing.

Waarom een online marketingstrategie?

Een marketing bedrijf kan ook helpen om een gefundeerde beslissing te nemen of er überhaupt wel energie moet worden gestoken in het uitbreiden van de online marketing activiteiten. Als een bedrijf niet weet of het voldoende zichtbaar is bij de doelgroep, kan een online marketing bedrijf een analyse uitvoeren naar de effectiviteit van de website en de vindbaarheid.

Op basis van de uitkomst daarvan kan worden besloten om niets te doen, te werken aan een betere zichtbaarheid of wellicht om aan de slag te gaan met affiliate marketing.

Bronnen

  1. Team, A. E. C. (z.d.-b). What is digital marketing? A complete guide. https://business.adobe.com/blog/basics/digital-marketing
  2. Lyons, K. (2024, 24 januari). What Is Digital Advertising? A Guide to Getting Started. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/what-is-digital-advertising/
  3. In-Depth Guide to How Google Search Works | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-g). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/how-search-works
  4. Ong, S. Q. (2023, 8 november). Affiliate Marketing For Beginners: What It Is + How to Succeed. SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/affiliate-marketing/
  5. Baker, K. (2024b, januari 24). Social Media Marketing: The Ultimate Guide. HubSpot. https://blog.hubspot.com/marketing/social-media-marketing
  6. Pol, T. (2024, 19 maart). The Ultimate Guide to Creating a Content Marketing Strategy. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/content-marketing-strategy-guide/
  7. Mathes, E. (2023, 13 november). Marketing Strategy 101: A 7-Step Plan for Beginners. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/marketing-strategy/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.