SEO en paid remarketing campagne opzetten

In de dynamische wereld van digitale marketing zijn er strategieën die consistent blijven in hun effectiviteit. Twee van deze krachtige methoden zijn paid remarketing en het benutten van SEO-verkeer. Samen kunnen ze een ongeëvenaarde impact hebben op je marketingresultaten. Dit komt met name doordat het een effectieve methode is om het maximale uit je SEO-inspanningen te halen. In dit artikel leg ik uit hoe ik dit opzet.

Wat is paid remarketing?

Remarketing, vaak retargeting genoemd, is een techniek waarbij je advertenties specifiek richt op personen die eerder interactie hebben gehad met je website of app. Denk aan een bezoeker die een productpagina heeft bekeken maar niet heeft gekocht. Met remarketing kun je deze specifieke bezoeker opnieuw benaderen met een gerichte advertentie, waardoor de kans op conversie toeneemt.

Het belang van SEO-verkeer in de moderne marketingstrategie

Hoewel je al bekend bent met SEO, is het cruciaal om te benadrukken hoe waardevol dit verkeer kan zijn. Bezoekers die via zoekmachines op je site komen, hebben vaak een duidelijke intentie. Ze hebben actief gezocht naar een oplossing, product of dienst die jij mogelijk biedt. Dit maakt ze tot een van de meest waardevolle bezoekers voor je website.

Daarbij is het SEO-verkeer in de meeste gevallen nóg kwalitatiever dan bijvoorbeeld betaalde campagnes. Redenen hiervoor zijn:

  • Dit zijn meestal de mensen die iets langer de tijd hebben genomen om op een resultaat te klikken.
  • De landingspagina van een website matched goed met de intentie van de zoeker (anders sta je niet hoog genoeg in Google voor klikken).

Deze combinatie zal ervoor zorgen dat je remarketing uitoefent op kwalitatieve bezoekers, wat gezamenlijk voor een hoge conversie kan zorgen. Denk bij deze strategie aan onderstaande voordelen.

Hogere conversieratio’s

Door het combineren van deze twee strategieën bereik je een publiek dat al interesse heeft getoond in wat je te bieden hebt. Dit leidt vaak tot aanzienlijk hogere conversieratio’s, omdat je boodschap relevanter en tijdiger is voor de ontvanger.

Verbeterde klantretentie

Het is niet alleen belangrijk om nieuwe klanten te werven, maar ook om bestaande klanten te behouden. Remarketing stelt je in staat om eerdere bezoekers opnieuw te betrekken, waardoor je merk relevant blijft en de kans op herhaalaankopen toeneemt. Met name voor producten die zich hiertoe lenen kan dit interessant zijn.

Dit stukje merkherkenning kan er tevens weer voor zorgen dat de CTR naar je website, ook voor non branded termen, verhoogd wordt. Dan is de cirkel rond. 🙂

Kostenbesparing op advertentiebudgetten

Het richten van je advertenties op een specifieker, geïnteresseerd publiek kan leiden tot aanzienlijke besparingen. Je verspilt minder budget aan mensen die waarschijnlijk niet zullen converteren, en elke euro die je uitgeeft, heeft een grotere kans om resultaat op te leveren.

Wanneer je bijvoorbeeld in Google Ads enkel campagnes draait op basis van remarketing (en eventueel een branded campagne erbij), heb je het over een besparing van 50-70% op je uitgaven in Google Ads.

Hoe SEO-verkeer de effectiviteit van paid remarketing campagnes verhoogt

Wanneer ik kijk naar de impact van SEO-verkeer op paid remarketing, zie ik een duidelijke synergie. SEO-verkeer bestaat uit bezoekers die actief op zoek zijn naar informatie, producten of diensten. Door deze bezoekers opnieuw te benaderen met remarketing, vergroot je de kans op conversie.

Kwalitatief verkeer: targeting gebruikers die al interesse hebben getoond

Ik heb gemerkt dat bezoekers die via SEO binnenkomen vaak meer betrokken zijn. Ze hebben al een bepaalde interesse getoond door specifieke zoekopdrachten te gebruiken. Door deze groep te targeten met remarketing, spreek je direct een kwalitatief hoogwaardig publiek aan.

Dit zal ervoor zorgen dat je met relatief weinig klikken een hoge ROI op je campagnes kan behalen.

Verhoogde merkherkenning

Elke keer dat een voormalige bezoeker een remarketing advertentie ziet, wordt de merkherkenning versterkt. Het constante herinneren aan je merk zorgt ervoor dat je top-of-mind blijft bij potentiële klanten.

Het optimaliseren van de customer journey

De reis van een klant is zelden lineair. Door SEO-verkeer te combineren met remarketing, zorg je voor meerdere touchpoints. Dit helpt bij het begeleiden van de klant door de verschillende fasen van hun aankoopreis.

Wanneer je het hebt over producten of diensten duurder dan € 500,- is dit een relevante manier van werken. Doordat de klant langer de tijd krijgt dan enkel de paar minuten op je website om over je merk na te denken, vergroot je de kans op een aankoop.

Aan de slag met de implementatie

Het combineren van SEO-verkeer met remarketing vereist een doordachte aanpak. Onderstaand heb ik mijn strategie in een tabel gezet, waardoor je per maand in kunt zien wat de acties zijn per onderdeel.

MaandStakeholdersActiviteiten
1SEO/SEA-specialist, marketing.– Onderzoek naar SEO-verkeerssegmenten.
– Opzetten initiële dynamische advertentiecampagnes.
– Voorbereiden A/b hypotheses.
2SEO/SEA-specialist, marketing.– Implementatie van segmentatie gerichte remarketing.
– Optimalisatie van dynamische advertenties o.b.v. initiële resultaten.
3SEO/SEA-specialist, marketing.– Starten met A/b-testen remarketingcampagnes.
– Evaluatie van segmentatie-effectiviteit.
4SEO/SEA-specialist, marketing.– Creëren van specifieke content voor SEO-segmenten.
– Aanpassen van dynamische ads o.b.v. nieuwe content.
5SEO/SEA-specialist, marketing.– Analyseren van A/b-testresultaten.
– Implementatie winnende advertentievarianten.
6SEO/SEA-specialist, marketing.– Evaluatie van de winnende strategie.
– Planning voor toekomstige remarketing- en SEO-initiatieven.
Stappenplan paid remarketing & SEO.

Over bovenstaande tabel

Hierover gesproken. Wat je in de eerste maanden kunt doen is een non branded campagne lanceren om de eerste maanden te overbruggen (dit is met name relevant wanneer je net begint met SEO). Wanneer je meer budget hebt en de ROI positief is kun je ervoor kiezen om tijdens het gehele traject non branded Google Ads aan te laten staan.

Tijdens alle maanden adviseer ik om mijn SEO-stappenplan in te zetten voor maximaal resultaat (ik had niet genoeg ruimte in de tabel om deze volledig toe te lichten).

Tips voor deze strategie

Een aantal zaken om in gedachten te houden tijdens het uitvoeren van deze strategie zijn.

Segmentatie van SEO-verkeer voor gerichte remarketing

Niet al het SEO-verkeer is hetzelfde. Sommige bezoekers komen misschien binnen via informatieve zoekopdrachten, terwijl anderen al dichter bij een aankoopbeslissing staan. Door dit verkeer te segmenteren op basis van gedrag, zoekopdrachten of bezochte pagina’s, kun je gerichtere en relevantere remarketingcampagnes opzetten.

Bijvoorbeeld, bezoekers die je prijspagina hebben bekeken, kunnen worden getarget met specifieke aanbiedingen of kortingen, terwijl degenen die je blog hebben gelezen, nuttige follow-up content kunnen ontvangen.

Het gebruik van dynamische advertenties voor gepersonaliseerde targeting

Dynamische advertenties zijn een krachtig hulpmiddel in de wereld van remarketing. Ze stellen je in staat om advertenties aan te passen op basis van het gedrag van de bezoeker. In plaats van een generieke advertentie te tonen, kun je bijvoorbeeld productadvertenties tonen aan bezoekers die bepaalde productpagina’s hebben bekeken.

Dit verhoogt de relevantie van de advertentie voor de gebruiker en kan leiden tot hogere conversieratio’s. Bovendien kunnen dynamische advertenties worden aangepast op basis van de prijs, beschikbaarheid en andere realtime factoren.

A/B-testen voor maximale effectiviteit

In de wereld van digitale marketing is aannemen niet genoeg. Net als bij elke marketingstrategie, is het essentieel om je remarketingcampagnes te testen. Door A/B-testen uit te voeren, kun je verschillende advertentievarianten, segmentaties of biedstrategieën testen om te zien wat het beste werkt.

Dit helpt niet alleen om de effectiviteit van je huidige campagne te maximaliseren, maar biedt ook waardevolle inzichten die kunnen worden toegepast op toekomstige inspanningen. Het continu monitoren, testen en aanpassen van je strategie zorgt ervoor dat je altijd een stap voor blijft op de concurrentie.

Welke kanalen kun je gebruiken voor remarketing?

Er zijn verschillende kanalen die je kunt gebruiken voor remarketing, waaronder Google Display Network, Facebook, Instagram en LinkedIn. Elk kanaal heeft zijn eigen unieke voordelen, afhankelijk van je doelgroep en doelstellingen. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welk kanaal het beste werkt voor jouw specifieke situatie.

Heb je bijvoorbeeld een B2B doelgroep? Dan kan het zijn dat LinkedIn relevanter voor je is dan Facebook.

Conclusie

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.