Alles over online marketing

In 2021 is online marketing meer booming dan ooit. Potentiële klanten bevinden zich op het internet. De verwachte verkoop van wereldwijde e-commerce omzet is $4,5 biljoen in 2021. 

Zoekverkeer genereert 65% van de totale e-commerce sessies. 33% hiervan door organische zoekopdrachten en 32% met betaalde zoekopdrachten. Al met al, genoeg redenen om te excelleren met online marketing. Wat is het precies en hoe zet je het in voor jouw business? Lees er hier alles over.

Wat is online marketing?

Online marketing omvat alle marketinginspanningen die je op het internet realiseert om meer verkopen te genereren. De online marketingactiviteiten zijn erop gericht om jouw doelgroep te bereiken via het internet. Wanneer je zo veel mogelijk bezoekers naar een website trekt, stijgt de conversie automatisch. Hiermee breng je meer klanten binnen. Meer klanten betekent ook meer omzet. Online marketing gebruik je om het rendement van een website te verhogen. 

Bedrijven streven constante groei na. Om dit te bewerkstelligen, is online marketing de sleutelfactor. Er zijn verschillende soorten online marketing:

Social media marketing

Social media marketing is het proces om aandacht en verkopen te verkrijgen door het gebruik van social media platforms zoals Facebook, Instagram of Twitter. Er zijn twee soorten social media marketing. Onbetaalde (organisch) en betaalde social media marketing. 

social media _ Online marketing

Organische social media marketing focust zich op het opbouwen van een community en het versterken van de relatie met klanten. Het doel hiervan is om klantloyaliteit op te bouwen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Positioneer jouw bedrijf als gezaghebbend binnen jouw niche. Hoe doe je dit? Stimuleer customer engagement en word gezien als expert. Daarnaast is moet je continu waardering laten blijken voor de klanten en de community.

Betaalde social media marketing gebruik je om een bedrijf te promoten. Ieder social media platform biedt eigen betaalde social media marketing aan. Op Facebook is het mogelijk om bestaande organische post te laten promoten. De meeste betaalde social media campagnes gebruiken het PPC model. Pay Per Click zorgt ervoor dat een adverteerder betaalt voor iedere ontvangen klik. 

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Zoekmachine optimalisatie, of SEO, is het optimaliseren van websites en digitale content om hogerop in de ranking van Google te komen. Dit maximaliseert het aantal bezoekers op een webpagina. Daarnaast zorgt het ervoor dat het verkeer relevant is. Meer relevante bezoekers zorgen weer voor hoge conversies. 

Google heeft kleine online robots, genaamd ‘’crawlers’’. De crawlers gaan iedere webpagina op het internet af. De gevonden content wordt gekoppeld aan relevante zoektermen. Deze worden gecategoriseerd in de index van Google geplaatst, een soort inhoudsopgave. Wanneer een zoeker een bepaalde zoekterm intypt in Google, komt de relevante content naar boven. 

Search Engine Optimization bestaat uit on-page en off-page. On-page SEO omvat het optimaliseren van de content en de techniek op een website. Bij off-page SEO draait het om linkbuilding.

On-page SEO is het optimaliseren van content om hoger in de zoekresultaten in Google terecht te komen. Geoptimaliseerde content voldoet aan de volgende aandachtspunten:

Voordat je content gaat optimaliseren, voer je een zoekwoordonderzoek uit. Tijdens dit onderzoek beoordeel je zoektermen op hoe vaak er naar gezocht wordt (zoekvolume) en de mate van concurrentie. Daarnaast maak je onderscheid tussen long-tail en short-tail zoekwoorden.

Zoekvolume _ Online marketing

Content marketing

Content marketing is het proces van consequent content creëren, verspreiden en promoten op strategische wijze met als doel het aantrekken, engageren en converteren van de doelgroep. Er zijn verschillende vormen content:

  • blogs;
  • video’s;
  • infographics;
  • e-books;
  • emails.

Contentmarketing is een groot onderdeel van SEO. Daarnaast komt contentmarketing voor bij social media marketing.

Influencer marketing

Influencer marketing is het samenwerken met influencers om een product of dienst te promoten aan hun online publiek. Een influencer is iemand met een grote online following. Voorbeelden zijn celebrities, experts, niche en micro-influencers. Micro-influencers zijn influencers met onder de 100.000 followers.

Voor online marketing was influencer marketing alleen rendabel voor grote merken die het zich konden veroorloven om met grote namen te werken. Vandaag de dag is influencer marketing uit te voeren als mkb’er.

Influencers worden betaald om een post op bijvoorbeeld Instagram te posten ter promotie van een product. De tarieven van een influencer hangen af van de grootte van de online following. 

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij er betaald wordt voor een geleverde prestatie. De ‘’affiliate’’ verkoopt een product namens een bedrijf. Voor iedere verkoop ontvangt de affiliate een vooraf besproken commissie. Dit kan een vast bedrag of een percentage zijn.

E-commerce webshops hebben veel baat bij deze manier van adverteren. Je betaalt alleen wanneer een verkoop is afgerond. Naast e-commerce webshops, heeft affiliate marketing kansen voor ieder businessmodel.

Affiliate marketing _ Online marketing

Het voordeel van affiliate marketing is dat het product wordt aangeraden door iemand die de klant vertrouwt. De klant volgt de affiliate al, dit zorgt voor vertrouwen. 

De affiliate promoot een product bij het desbetreffende online publiek. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale link om de verkopen en de klikken bij te houden. Wanneer er een transactie wordt voltooid, betaalt het bedrijf de commissie uit. 

E-mail marketing

E-mail marketing is een vorm van marketing waarbij er e-mail ingezet wordt om een directe marketing boodschap te versturen. Het doel hiervan is om nieuwe potentiële klanten aan te trekken en huidige klanten te behouden. E-mail marketing is één van de eerste vormen van online marketing. Het klinkt ouderwets in 2021, maar de kracht van goede e-mail marketing mag niet onderschat worden. 

Bovendien is e-mail marketing rendabel. De ROI (Return On Investment) is 122%. Dat is 4 keer zo hoog als andere soorten online marketing. Dit hoge percentage is te wijten aan de minimale kosten die een e-mail met zich meebrengt. 

Het begint bij het verzamelen van e-mail adressen. Hoe doe je dit? Maak het aantrekkelijk om een e-mailadres bij jouw bedrijf achter te laten. Mogelijkheden zijn een kortingscode of een specifiek stuk content waar de zoeker wil bijkomen (een e-book of stappenplan). 

Na het verzamelen van e-mailadressen, begint het opbouwen van de relatie met de klant. Creëer verschillende klantsegmenten. Zo sluiten de e-mails zo nauw mogelijk aan op de behoefte van de klant.

Search Engine Advertising (SEA)

Zoekmachine adverteren is een vorm van marketing waarbij er een advertentie in Google geplaatst wordt. Door de hoge positie in Google is een website beter zichtbaar in de zoekmachine. Adverteren in Google is een goede manier om snel hoog in de zoekmachine te verschijnen. Door middel van een veilig worden de zoektermen ‘’verkocht’’. De prijs van een advertentie hangt dan ook af voor welke zoekterm je gevonden wilt worden.

Vormen van online marketing | Artikelen

SEA is een vorm van online marketing die gelijk resultaten levert. Het targeten van een doelgroep gebeurt op efficiënte wijze. De zoeker voert een zoekopdracht uit en jouw website is direct te zien. Door het feit dat de zoeker al actief op zoek is naar jouw product, resulteert dit in hogere conversies. De klant vindt jou, in plaats van andersom. 

Ga voor online marketing

Uit dit alles blijkt dat online marketing zeer effectief is. Potentiële klanten bevinden zich op het internet, het is aan jou om de juiste doelgroep af te bakenen en te bereiken. Welke manier je ook kiest, iedere vorm draagt bij aan hogere conversies.

Iedere vorm heeft zijn voor- en nadelen. Wanneer je een keuze gaat maken voor een vorm van online marketing, is het van belang om vooraf doelen op te stellen. Zo past er bij ieder doel een andere vorm van online marketing. Hulp nodig bij deze keuze? Het antwoord is op één belletje afstand.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 juni 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus