Vormen van online marketing

Online marketing is een belangrijk middel om meer leads, bezoekers of klanten naar jouw website of fysieke winkel te trekken. Er bestaan meerdere vormen van online marketing die jouw onderneming vooruit helpen.

De verschillende vormen helpen iedere onderneming op een andere manier. Soms werkt één manier beter dan de andere voor een specifiek bedrijf.

Wil je zelf de marketing doen van jouw onderneming? Houd er dan rekening mee dat er voor iedere vorm van online marketing voldoende kennis nodig is om het goed uit te voeren en het gewenste resultaat te verkrijgen.

Search Engine Optimization

De eerste vorm is search engine optimization (SEO), oftewel zoekmachine optimalisatie. SEO doe je door verbeteringen uit te voeren aan de content, techniek van jouw website en door het uitvoeren van linkbuilding. Door te optimaliseren komt jouw website hoger in de organische zoekresultaten van Google te staan. Dit betekent een verbeterde online vindbaarheid. Goede online vindbaarheid leidt tot een hogere omzet.

Anders dan adverteren in zoekmachines zijn de bezoekers die je via SEO krijgt ‘’gratis’’. Dit noemen we organische bezoekers. Het betekent dat je niet per klik hoeft te betalen om bezoekers naar jouw website te krijgen. De bezoeker komt zelf naar jouw website toe. 

Het kost tijd om alle componenten te optimaliseren voor het gewenste resultaat. Echter maak je wel gebruik van een duurzame strategie waar je profijt van hebt voor op de lange termijn.

Vormen van online marketing | Artikelen

E-mail marketing

De naam zegt het al. Bij e-mailmarketing staat het verzamelen van e-mailadressen van potentiële klanten centraal. Je verzamelt deze mailadressen om ze vervolgens mee te nemen naar email campagnes. Hoe meer mailadressen en andere data je weet te verzamelen, hoe gerichter je de campagne uitvoert.

Hoe verzamel je deze mailadressen? Er zijn verschillende manieren. Geef kortingscouponnen of andere beloningen uit aan bezoekers die zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Vanuit deze data lees je af wat de gegevens van de klant zijn. Daarnaast kom je erop deze manier achter waar de interesses van de klant liggen.

Let op dat je op een juiste manier e-mailcampagnes uitvoert. Lang niet iedereen vindt het fijn om e-mails binnen te krijgen met hierin campagnes. Opdringerige e-mailcampagnes komen over als spam. Zorg ervoor dat jouw klanten geen afkeer tegen je krijgen. Motiveer ze om actie te ondernemen.

Search Engine Advertising

Naast niet-betaalde (organische) zoekresultaten, heb je betaalde zoekresultaten. Dit zijn zoekresultaten in de vorm van advertenties boven in Google. De betaalde zoekresultaten worden altijd boven de niet-betaalde zoekresultaten getoond.

Het adverteren in Google noem je SEA. Bij deze vorm van marketing koppel je zoektermen of zoekopdrachten aan advertenties. Jouw advertentie toont Google wanneer een zoeker het zoekwoord intypt. Het verschil met SEO is dat het resultaat direct zichtbaar is. Je betaalt per keer wanneer een zoeker op jouw zoekresultaat klikt een vast bedrag aan Google.

Social media marketing

Social media marketing is een vorm van marketing waarmee je dicht bij je potentiële klanten staat. Veel mensen zitten op socials in hun vrije tijd. De toon is dan ook luchtiger dan via zakelijke advertenties of mailing. Via sociale media verspreid je gemakkelijk nieuwe producten.

Een gedegen marketingstrategie is belangrijk. Je moet duidelijk weten wat je wil posten, op welke tijdstippen (wanneer zit jouw doelgroep op social media?) en vooral wat je doel is.

Het is een kanaal waar veel klanten op terugvallen wanneer er vragen zijn, maar ook wanneer er klachten zijn. Het is dan ook niet alleen een kwestie van leuke berichten plaatsen. Het bijhouden van de reacties die je ontvangt is net zo belangrijk. Social media groeit met de dag en de marketing hiermee ook. Loop niet achter en ga met je bedrijf mee in deze opwaartse trend!

Wat is de beste marketing vorm?

Zoals eerder benoemd, zijn verschillende marketingstrategieën waardevol voor verschillende bedrijven. Het ligt dan ook aan jouw onderneming wat goed past en werkt. Voor sommige ondernemingen is het niet relevant om aan e-mailmarketing te doen, maar juist wel aan SEA. Om de beste marketingstrategie uit te voeren, moet je eerst goed je doelgroep in kaart brengen. Kijk naar wat jouw doel is, en pas hier de marketingstrategie op aan.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 mei 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus