Vormen van online marketing

Online marketing is een belangrijk middel om meer leads, bezoekers of klanten naar jouw website of fysieke winkel te trekken. Er bestaan meerdere vormen van online marketing die jouw onderneming vooruit helpen.

De verschillende vormen helpen iedere onderneming op een andere manier. Soms werkt één manier beter dan de andere voor een specifiek bedrijf.

Wil je zelf de marketing doen van jouw onderneming? Houd er dan rekening mee dat er voor iedere vorm van online marketing voldoende kennis nodig is om het goed uit te voeren en het gewenste resultaat te verkrijgen.

Search Engine Optimization (SEO)

De eerste vorm is search engine optimization (SEO), oftewel zoekmachine optimalisatie. SEO doe je door verbeteringen uit te voeren aan de content, techniek van jouw website en door het uitvoeren van linkbuilding. Door te optimaliseren komt jouw website hoger in de organische zoekresultaten van Google te staan. Dit betekent een verbeterde online vindbaarheid. Goede online vindbaarheid leidt tot een hogere omzet. (1)

Anders dan adverteren in zoekmachines zijn de bezoekers die je via SEO krijgt ‘’gratis’’. Dit noemen we organische bezoekers. Het betekent dat je niet per klik hoeft te betalen om bezoekers naar jouw website te krijgen. De bezoeker komt zelf naar jouw website toe. 

Het kost tijd om alle componenten te optimaliseren voor het gewenste resultaat. Echter maak je wel gebruik van een duurzame strategie waar je profijt van hebt voor op de lange termijn.

Vormen van online marketing | Artikelen

E-mail marketing

De naam zegt het al. Bij e-mailmarketing staat het verzamelen van e-mailadressen van potentiële klanten centraal. Je verzamelt deze mailadressen om ze vervolgens mee te nemen naar email campagnes. Hoe meer mailadressen en andere data je weet te verzamelen, hoe gerichter je de campagne uitvoert.

Hoe verzamel je deze mailadressen? Er zijn verschillende manieren. Geef kortingscouponnen of andere beloningen uit aan bezoekers die zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Vanuit deze data lees je af wat de gegevens van de klant zijn. Daarnaast kom je erop deze manier achter waar de interesses van de klant liggen.

Let op dat je op een juiste manier e-mailcampagnes uitvoert. Lang niet iedereen vindt het fijn om e-mails binnen te krijgen met hierin campagnes. Opdringerige e-mailcampagnes komen over als spam. Zorg ervoor dat jouw klanten geen afkeer tegen je krijgen. Motiveer ze om actie te ondernemen. (2)

Search Engine Advertising

Naast niet-betaalde (organische) zoekresultaten, heb je betaalde zoekresultaten. Dit zijn zoekresultaten in de vorm van advertenties boven in Google. De betaalde zoekresultaten worden altijd boven de niet-betaalde zoekresultaten getoond.

Het adverteren in Google noem je SEA. Bij deze vorm van marketing koppel je zoektermen of zoekopdrachten aan advertenties. Jouw advertentie toont Google wanneer een zoeker het zoekwoord intypt. Het verschil met SEO is dat het resultaat direct zichtbaar is. Je betaalt per keer wanneer een zoeker op jouw zoekresultaat klikt een vast bedrag aan Google. (3)

Social media marketing

Social media marketing is een vorm van marketing waarmee je dicht bij je potentiële klanten staat. Veel mensen zitten op socials in hun vrije tijd. De toon is dan ook luchtiger dan via zakelijke advertenties of mailing. Via sociale media verspreid je gemakkelijk nieuwe producten.

Een gedegen marketingstrategie is belangrijk. Je moet duidelijk weten wat je wil posten, op welke tijdstippen (wanneer zit jouw doelgroep op social media?) en vooral wat je doel is.

Het is een kanaal waar veel klanten op terugvallen wanneer er vragen zijn, maar ook wanneer er klachten zijn. Het is dan ook niet alleen een kwestie van leuke berichten plaatsen. Het bijhouden van de reacties die je ontvangt is net zo belangrijk. Social media groeit met de dag en de marketing hiermee ook. Loop niet achter en ga met je bedrijf mee in deze opwaartse trend! (4)

Wat is de beste marketing vorm?

Zoals eerder benoemd, zijn verschillende marketingstrategieën waardevol voor verschillende bedrijven. Het ligt dan ook aan jouw onderneming wat goed past en werkt. Voor sommige ondernemingen is het niet relevant om aan e-mailmarketing te doen, maar juist wel aan SEA. Om de beste marketingstrategie uit te voeren, moet je eerst goed je doelgroep in kaart brengen. Kijk naar wat jouw doel is, en pas hier de marketingstrategie op aan.

Bronnen

  1. SEO Starter Guide: The Basics | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-e). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide
  2. Santiago, E. (2024, 26 januari). Email Marketing: The Ultimate Guide (Expert Tips + Data to Know). HubSpot. https://blog.hubspot.com/marketing/email-marketing-guide
  3. Your guide to Google Ads – Google Ads Help. (z.d.). https://support.google.com/google-ads/answer/6146252?hl=en
  4. Baker, K. (2024, 24 januari). Social Media Marketing: The Ultimate Guide. HubSpot. https://blog.hubspot.com/marketing/social-media-marketing

Veelgestelde vragen

Wat is online marketing?

Marketing van producten en diensten via internet heet online marketing. Als ondernemer wil je graag je producten en diensten onder de aandacht brengen en alles wat je daarvoor via internet doet, valt hieronder. Je zou daarbij kunnen denken aan social media marketing of e-mail marketing bijvoorbeeld. Welke strategie het beste bij jouw onderneming/website past, hangt af van de branche maar ook van welke doelen je hebt als ondernemer.

Door gebruik te maken van online marketing kun je meer bezoekers aantrekken, dit kan bijvoorbeeld op de korte termijn snel werken als je ineens met hoge kortingen werkt als mensen zich aanmelden voor een nieuwsbrief bijvoorbeeld. Maar vaak wil je toch dat het voor de lange termijn klanten aantrekt die terug blijven keren. Daarom is het goed om daar op in te spelen, kies een strategie die bij je bedrijf en bij je doelgroep past.

Maar de meest bekende vorm van online marketing is SEO. Hiermee ga je een website ook hoger in Google laten scoren, dat is je doel. Zo heb je meer kans dat mensen naar je website toekomen. Daarvoor moet je de juiste zoekwoorden gebruiken, door je doelgroep goed te kennen. Ook moet je zorgen voor unieke en relevante teksten.

Is het belangrijk dat ik alle online marketing methodes toepas op mijn website?

Steeds meer zie ik dat online marketing een belangrijk middel is om meer bezoekers, klanten of leaders naar de website te trekken. Online marketing heb je in meerdere vormen, ik kijk daarom altijd goed naar wat er bij een bepaalde onderneming past. Met online marketing kan een onderneming worden geholpen, soms kies ik voor methode A en soms voor methode X, omdat het dan net wat beter werkt binnen deze branche.

Zoekmachine marketing is een vorm van online marketing die voor iedere website interessant is. Je wil namelijk toch dat er zoveel als mogelijk bezoekers naar je website komen, in de hoop dat ze overgaan tot een aankoop of andere actie. Het is daarom altijd zinvol om daarin te investeren. Je hoeft niet alle online marketing methodes op je website toe te passen.

Er moet echt gekeken worden naar welke vorm van marketing relevant is voor jouw doelgroep en bedrijf. Waar kun je het meeste uithalen en wat is effectief? Als je er niet uitkomt kan ik je altijd van advies op maat voorzien als SEO-specialist. Je wil namelijk toch het maximale uit je website halen en daar help ik je graag bij.

Heb ik een groot budget nodig om online marketing toe te passen?

Je hoeft geen heel groot budget te hebben als je online marketing toe wil passen. SEO is bijvoorbeeld gratis als je het zelf doet, maar SEA kost wel geld omdat je dan voor advertenties moet betalen. Het is dus eigenlijk helemaal aan jou hoeveel geld je er aan uit gaat geven en of dat je er wel geld aan uit wil geven. Misschien heb je iedere week nog wat uurtjes vrij en kun je je zelf verdiepen in de online marketing mogelijkheden.

Het kan ook zijn dat je een budget hebt per maand wat je wil uitgeven aan online marketing. Het inhuren van een SEO-specialist is dan een goede keuze. Ik werk met een vast uurtarief en kan je vooraf vertellen wat ik voor je kan doen en wat je dus van mij mag verwachten. Je bepaalt zelf hoeveel geld jij er per maand aan uit wil geven en wanneer je wil stoppen.

Mijn advies is om eerst te kijken wat er zo uit je website behaald kan worden met bijvoorbeeld zoekmachine marketing. Vervolgens kan er nog een andere vorm worden toegepast om er nog meer uit te halen.

Helpt online marketing mij om meer omzet te draaien?

Ik heb al benoemd dat er verschillende vormen zijn van online marketing. Een belangrijke vorm is SEO. Dit is dus de zoekmachine optimalisatie. Ik voer dan verbetering uit aan de content, de teksten van de website en voor de linkbuilding. Als een website geoptimaliseerd is, dan zal deze hoger scoren in de zoekmachines. Het zorgt voor een hogere omzet.

Het klinkt dus logisch dat online marketing kan zorgen voor meer omzet. Als er namelijk meer bezoekers op je site komen, is de kans groter dat zij overgaan tot een aankoop. Echt niet iedereen zal blijven of een aankoop of andere actie verrichten, maar je hebt wel kans dat een aantal bezoekers het doen. Iedere bezoeker die het wel doet, is er weer één meer en wil dus zeggen meer omzet voor je bedrijf.

Als je goed vindbaar bent, dan draagt het dus bij aan meer omzet. Je gaat de strijd aan met de concurrent, jij wil namelijk online het beste vindbaar zijn en daarvoor kun je online marketing toepassen of je laat het doen. Zo kan het maximale uit je website (en je onderneming) worden gehaald.

Wat is de meest duurzame vorm van online marketing?

Er bestaan verschillende marketingstrategieën en welke er gekozen wordt hangt af van het bedrijf. Per onderneming kan er een andere vorm gekozen worden. E-mailmarketing is bijvoorbeeld niet voor iedereen relevant, maar om na te gaan wat de beste vorm is voor een bedrijf, moet er eerst gekeken worden wat de doelgroep is. Ik adviseer je om ook goed te kijken naar het doel wat je hebt en dan kun je daar de marketingstrategie op aanpassen.

SEO is in ieder geval een goede manier van online marketing, waar je nu wat aan gaat hebben maar ook op de lange termijn. Ik adviseer je dan wel om je hiermee bezig te blijven houden. Blijf bloggen, zoekwoorden verwerken in de teksten, relevante teksten plaatsen die mensen aanspreken en echt zien als meerwaarde. Maar denk ook aan linkbuilding, want ook dat zorgt ervoor dat je online beter vindbaar bent.

E-mail marketing is een vorm van marketing waar niet iedereen gelukkig van wordt. Sommige mensen zien het als spam. Dit zal met name gebeuren als er te vaak mails worden verzonden. Let hier daarom ook goed mee op als je hiervoor zou kiezen.

Kan ik goede resultaten behalen als ik slechts één online marketing kanaal gebruik?

Middels e-marketing ga je zoals de naam al zegt e-mailadressen verzamelen van (potentiële) klanten. Deze worden dan meegenomen in een e-mail campagne. Ik snap dat je je afvraagt hoe dat je aan de e-mailadressen komt, maar dat kan op verschillende manieren. Je kunt beloningen geven als mensen zich aanmelden voor een nieuwsbrief bijvoorbeeld, of een korting geven. Je komt er dan ook achter waar dat de interesses van de klanten liggen.

Via social media marketing kan ook informatie worden verzameld van klanten. Maar dit zijn wel twee kanalen die je vaak combineert met bijvoorbeeld SEO, want hierdoor ga je in op zoekwoorden, links, e.d. om alles maar beter te optimaliseren zodat je beter vindbaar bent.

Mijn advies is om te beginnen met SEO, zodat je nog beter vindbaar bent en je website goed gaat optimaliseren. Van daaruit kan er gekeken worden of dat er mogelijk nog andere online marketing kanalen zijn die interessant zijn om te gebruiken. Maar je zou ook altijd een kanaal kunnen kiezen, het is maar net waar dat je doelen liggen en wat je eruit wil halen.

Kan ik zelf aan de slag met online marketing?

Als je een onderneming hebt en je wil graag zelf met online marketing aan de slag dan kan dat. Kijk dan goed naar welke vorm er bij je bedrijf en je doelgroep past. Ik kan je adviseren om alvast een paar stappen uit te voeren. Je zou een zoekwoorden onderzoek kunnen doen, dan weet je op welke woorden je wil scoren en daar moet je je dan ook op focussen.

Zorg dat je unieke content op je website plaatst, en blijf dat ook doen. Het moet een meerwaarde zijn voor je bezoekers, maar ook voor de zoekmachines. Gebruik hierbij ook weer de juiste zoekwoorden en synoniemen, zorg dat je links plaatst en links naar jouw website laat verwijzen (door elders een blog te plaatsen bijvoorbeeld). Maar ook al met kleine dingen zoals goed zoekwoorden in de header tags en URL verwerken helpt je bij een betere online vindbaarheid. Als je een nieuwsbrief hebt ontwikkeld, dan kun je daarmee ook mensen naar je website lokken en bijvoorbeeld een korting aanbieden als zij zich nu aanmelden. Dit zijn alvast een paar kleine stappen die je wel zelf kunt opstarten.

Wanneer is het verstandig om een online marketing specialist in te huren?

Het kan zijn dat je een grote onderneming hebt, je hebt het iedere dag erg druk en hebt eigenlijk geen tijd om zelf de online marketing te regelen. Dit is een verstandig moment om een online marketing specialist in te huren. Maar het zou ook kunnen dat je al van alles hebt geprobeerd en nog niet het gewenste resultaat ziet. Je komt er toch achter dat het te intensief is en dat je er geen zin in hebt.

Voor iedere onderneming die online actief is, is het van belang om te investeren in online marketing. Mijn advies is dan ook als je zelf geen tijd of zin hebt, besteed het dan uit aan mij bijvoorbeeld. Als SEO-specialist kan ik je voorzien van advies op maat, maar ik kan ook voor een vast bedrag per uur alle handelingen uitvoeren.

Ik houd je uiteraard op de hoogte van de stappen die ik heb gezet, maar ik laat je ook de resultaten zien. Je merkt dan ook op de korte en ook op de lange termijn positieve effecten. Als je er meer over wil weten kun je altijd contact met mij opnemen en beantwoord ik graag al je vragen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 3 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.