Alles over een online marketing bureau

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om in te zetten op online marketing. Sommige bedrijven gaan zelf aan de slag met online marketing. Anderen werken samen met een online marketing bureau. Wat doet een online marketing bureau precies? Wat zijn de voordelen? Lees er hier alles over.

Wat doet een online marketing bureau?

Een online marketing bureau houdt zich iedere dag bezig om bedrijven te helpen hun doelen te bereiken via online marketing. Online marketing omvat alle marketingactiviteiten die op het internet uitgevoerd worden. Een online marketing bureau biedt vaak een combinatie van online marketing diensten aan. Binnen deze verschillende vormen van online marketing, heeft een agency een afwisselend takenpakket. Hieronder bespreken wij per online marketing vorm, wat een online marketing bureau precies doet.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Zoekmachine optimalisatie draait om het optimaliseren van een website om een hogere positie in de ranking van Google te bereiken. Hoe hoger jouw positie in Google, hoe meer organische bezoekers je genereert. Google kijkt naar honderden ranking factoren om de positie van een website te bepalen. Deze ranking factoren zijn onder te verdelen in content, linkbuilding en techniek.

Het voordeel van SEO is dat je geen investeringen hoeft te doen in advertenties. Daarnaast gaat een verkregen positie in Google niet zomaar weg. SEO is een duurzame online marketing strategie. Wat doet een online marketing bureau op het gebied van SEO? (1)

Content

Content is één van de belangrijkste pijlers van zoekmachineoptimalisatie. Google hecht veel waarde aan kwalitatieve content. Content moet zo relevant mogelijk voor de bezoeker zijn. Het moet nauw aansluiten op de zoekintentie achter de zoekopdracht. Hieraan zijn bepaalde eisen verbonden. 

Een online marketing bureau weet precies hoe het algoritme van Google in elkaar zit. Dit zijn de taken van een online marketing bureau op het gebied van content:

 • Zoekwoordonderzoek: het uitvoeren van een uitgebreid zoekwoordonderzoek is cruciaal voor de beste eindresultaten. Via deze weg komt een online marketingbureau erachter wat de zoekintentie van de doelgroep is. 
 • Contentstrategie: wekelijks een blog plaatsen is niet meer genoeg om hoger in Google te komen. Een online marketing bureau heeft de kennis en ervaring om een effectieve contentstrategie op te zetten. Zo maak je van winnende pagina’s, ook leesbare pagina’s.
 • Presterende landingspagina’s creëren: een online marketing bureau heeft een handige checklist waarmee je in een handomdraai landingspagina’s van hoge kwaliteit schrijft.

Techniek

Techniek vormt samen met content ‘’on-page SEO’’. Dit omvat alle optimalisaties die op de site zelf aangebracht worden. Waar content om de kern van de website draait, vormt SEO techniek het fundament hiervan. Content van hoge kwaliteit is, zoals je nu weet, cruciaal. Echter, zonder SEO techniek bereikt de content de doelgroep niet. 

SEO techniek realiseert onder andere de veiligheid en snelheid van een website. Daarnaast omvat techniek hoe een website eruit ziet en hoe deze functioneert. Het fundament van een website bestaat uit 3 onderdelen:

 • HTML: realiseert de content en structuur van een website.
 • CSS: realiseert het uiterlijk van een website (de layout).
 • JavaScript: realiseert dynamiek op een website (interactiviteit en bewegende elementen)

Technische SEO zorgt ervoor dat deze 3 facetten geoptimaliseerd zijn voor Google. Een gestructureerde website zorgt er immers voor dat je het voor Google gemakkelijk maakt om jouw website te crawlen (scannen). Dit zijn onder andere de taken van een online marketing bureau op het gebied van techniek:

 • Het structureren van data: het doel hiervan is om een featured snippet te verkrijgen. Dit is een stukje tekst dat uitgelicht wordt in de zoekmachine. Google deelt featured snippets uit aan gestructureerde websites.
 • Website snelheid optimaliseren: een website moet zo snel mogelijk zijn. Trage websites zorgen ervoor dat bezoekers afhaken. Een online marketingbureau zorgt ervoor dat de website snelheid onder de 2 seconden blijft.

Linkbuilding

Linkbuilding omvat het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks. Backlinks zijn links  die binnenkomen van een andere website. Deze links geven SEO waarde van de oorspronkelijke website door. 

Om deze reden is het cruciaal om de relevantie en kwaliteit van backlinks hoog in het vaandel te houden. Een online marketing bureau heeft een linkbuild-netwerk waar de kwaliteit van backlinks gewaarborgd wordt. Er zijn verschillende methoden die online marketingbureaus gebruiken om goede backlinks te verkrijgen. Hieronder de meest voorkomende:

 • Gastbloggen: een online marketing bureau levert gastblogs aan websites binnen het linkbuild-netwerk. Op een gastblog staat een backlink die verwijst naar de website. 
 • Gebroken backlinks: bij deze methode spoort een online marketing bureau gebroken backlinks op. Deze methode is wat verouderd, maar levert desalniettemin resultaten op.

Daarnaast komt het voor dat er backlinks te koop staan. Het is hierbij lastig om de daadwerkelijke waarde van de backlink in te schatten. Het laatste wat je wilt als ondernemer, is om een backlink met lage SEO-waarde te kopen. Hierbij is het handig om samen te werken met een online marketingbureau.

Zoekmachine adverteren (SEA)

Een andere dienst die online marketing bureaus vaak aanbieden, is Search Engine Advertising, oftewel SEA. SEA omvat het plaatsen van advertenties in Google. (2)

Zoekmachine adverteren zorgt ervoor dat je gelijk hoog in Google komt te staan met een website. Deze hoge positie verkrijg je door te bieden op zoekwoorden. De populariteit van een zoekwoord hangt samen met de kosten van de advertentie op dit zoekwoord. Hoe meer concurrentie, hoe hoger de prijs voor een advertentie. 

Het voordeel van SEA is dat een website gelijk op een hoge positie komt te staan. Een nadeel is dat het veel kosten oplevert. Bovendien is de hoge positie direct weg wanneer je stopt met adverteren. Ten opzichte van SEO, is SEA een minder duurzame strategie. Dit zijn de taken van een online marketingbureau op het gebied van zoekmachine adverteren:

 • Het opstellen van de doelstellingen: welk doel moet bereikt worden en welk budget is daarvoor beschikbaar?
 • Het maximaliseren van de Return On Investment (ROI). Een online marketing bureau heeft kennis omtrent het realiseren van een zo hoog mogelijke ROI.

De voordelen van samenwerken met een online marketing bureau

Het samenwerken met een online marketing bureau brengt voordelen met zich mee. Voor iedere vorm van online marketing geldt dat je voldoende kennis moet hebben van alle facetten. Een online marketing bureau heeft die gelukkig. De voordelen:

 • Kennis: een online marketing bureau houdt alle relevante trends bij zodat jij dat niet hoeft te doen.
 • Ervaring: een online marketing bureau heeft vraagstukken uit verschillende branches omtrent online marketing behandeld. Niets is te gek.
 • Team van copywriters: een online marketing bureau heeft een creatief team dat content creëert. Zij zijn gespecialiseerd in het schrijven van content. Daarnaast weten zij in te spelen op de behoeften van de doelgroep.
 • Linkbuilding specialisten: een online marketing bureau heeft een netwerk van linkbuilding specialisten.

Door samen te werken met een online marketing bureau geef je jouw business de ruimte om te groeien. Jij focust je op de kern, en een online marketingbureau neemt de strategie voor je uit handen. Meer weten over zoekmachine optimalisatie en wat het kan betekenen voor jouw bedrijf? Het antwoord is slechts één belletje van je af. 

Bronnen

 1. Search Engine Land. (2024c, april 8). What is SEO – Search Engine Optimization? https://searchengineland.com/guide/what-is-seo
 2. https://ads.google.com/home/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.