Conversieratio optimalisatie voor een hogere omzet van je webshop
Met conversieratio optimalisatie van je bezoekers klanten maken
Conversieratio optimalisatie (CRO) is voor de huidige online ondernemer van groot belang. Je wilt met jouw website of webshop immers goed vindbaar zijn voor jouw doelgroep. Zeker gezien het feit dat de concurrentie groot en elke dag groeiende is.
Wil jij hoog in de organische zoekresultaten van Google eindigen, dan is het tijd om met conversieratio optimalisatie aan de slag te gaan. Middels zorgvuldig geformuleerde strategieën lukt het je zo niet alleen meer relevante websitebezoekers aan te trekken, maar ook van een groter percentage van hen klant te maken.
Wat is conversie optimalisatie?
Eenvoudig uitgelegd is conversie optimalisatie het dusdanig aanpassen en verbeteren van je website dat bezoekers sneller en vaker in klanten veranderen. Met andere woorden: je optimaliseert de kans dat individuele bezoekers van je website converteren, oftewel tot een bepaalde actie over te gaan. In de meeste gevallen gaat het om een aanschaf, maar conversie kan ook een lead betreffen.
Een inschrijving voor een nieuwsbrief bijvoorbeeld. Of het downloaden van een document (in ruil voor een e-mailadres). Conversies kunnen we dus ook wel doelen noemen.
Meer over conversie ratio optimalisatie voor webshops lezen?
- Conversieratio gids van 2024
- Conversie
- Wat doet een CRO specialist?
- De invloed van SEO op UX
- De psychologie van de zoekintentie
- De conversie van een website verhogen
Verschillende soorten conversies
Conversies kunnen dus van alles zijn. De meeste bedrijven wensen verschillende typen conversies en moeten daar hun conversie optimalisatie strategie dus op aanpassen. Voorbeelden van conversies zijn:
- Het toevoegen van producten aan een winkelmandje en het afrekenen daarvan
- Het downloaden van een whitepaper
- Het doorklikken naar een bepaalde pagina op je website
- Een aanmelding voor een nieuwsbrief
Op het gebied van conversie optimalisatie kunnen we micro conversies en macro conversies onderscheiden. Micro conversies zijn doorgaans leads, oftewel acties die een kleine waarde voor je websitesucces hebben en niet direct tot extra omzet leiden. Macro conversies betreffen de acties die je wel direct iets opleveren. Deze hebben dan ook een grotere waarde.
Wanneer is het tijd om je op conversieratio optimalisatie te richten?
Wordt jouw website in zoekmachines als Google goed gevonden en lijken ook je sociale mediakanalen succesvol te zijn? Het feit dat er voldoende verkeer naar je website wordt getrokken, is niet voldoende om van online succes te spreken. Met enkel verkeer bereik je namelijk niets.
Wanneer bezoekers nauwelijks of voor een lage gemiddelde bestelwaarde converteren terwijl er voldoende traffic is, wordt het tijd om je bezig te gaan houden van conversieratio optimalisatie, oftewel CRO. Dit betekent in de eerste plaats de traffic naar je website maximaliseren en daarnaast het aanbrengen van verbeteringen aan je website om eindconversie te bewerkstelligen.
Waarom conversie optimalisatie cruciaal is
Heb jij als ondernemer een eigen website of webshop, dan kun je niet om het belang van conversie optimalisatie heen. Deze optimalisatie dient verschillende doelen, waaronder:
- Het hoogst haalbare rendement bereiken met je online marketing inspanningen
- De gebruiksvriendelijkheid van je website verbeteren
- Bezoekers laten converteren en zo van hen betalende klanten maken
Wanneer je conversieratio optimalisatie op de juiste manier uitvoert, verbeter je de effectiviteit van je online marketing op structurele basis. Het lukt je op die manier om meer omzet te maken, terwijl je daar niet noodzakelijkerwijs meer bezoekers voor nodig hebt. Bovendien hoef je minder geld aan het adverteren uit te geven.
Tips voor conversie optimalisatie
Investeren in conversieratio optimalisatie is belangrijk, maar ook interessant. Het geeft je namelijk verhelderende inzichten in je websitebezoekers. De analyse die aan de basis van de optimalisatiestrategie ligt, geeft je onder andere informatie over waarom bezoekers wel of niet converteren. Deze informatie kun je ook voor je offline marketing gebruiken.
Conversie optimalisatie en SEO zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met SEO bedoelen we zowel de content van je pagina, de gebruiksvriendelijkheid ervan en je autoriteit binnen de branche, gebaseerd op het aantal relevante backlinks. Hieronder lichten we enkele tips voor conversie optimalisatie toe.
Tip 1: Vergroot de gebruiksvriendelijkheid van je website
Wanneer het over conversie optimalisatie gaat, is de gebruiksvriendelijkheid van je website van cruciaal belang. Anno nu kennen bezoekers immers hoge standaarden. Laadt je website niet snel genoeg of werken bepaalde knoppen niet? Is je site niet geschikt voor mobiel gebruik? Een potentiële klant zal zich geen twee keer bedenken om je pagina te verlaten en die van de concurrent te raadplegen.
Neem je deze technische obstakels weg, dan zullen websitebezoekers gemakkelijker en sneller converteren. Ook zoekmachine Google beloont je overigens met een hogere ranking wanneer je website snel werkt.
Tip 2: Zorg ervoor dat je reviews verzamelt
Vandaag de dag profiteren steeds meer mensen van het gemak van online winkelen. Eén klein nadeel kleeft er wel aan: je hebt een product niet in je handen. Daarom raadplegen de meeste bezoekers reviews om het gebrek aan zintuiglijke informatie te compenseren.
Bovendien hechten we waarde aan de mening van anderen, ook wanneer het gaat om zaken als het doen van een aankoop. Een zinvol facet binnen de conversieratio optimalisatie oftewel CRO is dan ook het tonen van reviews. Tevredenheid van anderen geeft ook potentiële kopers net dat stukje extra vertrouwen om tot conversie over te gaan.
Tip 3: Bepaal je doelgroep en laat de bezoeker bepalen
Wil je aan de slag gaan met conversieratio optimalisatie, dan is het van belang dat je weet voor wie je dit precies doet. De basis leg je bij het leren kennen van jouw doelgroep. Waar heeft deze behoefte aan en waar is men in geïnteresseerd? De mening van je (potentiële) klanten is leidend.
Hoe je je bezoekers vervolgens laat bepalen? Bijvoorbeeld door te gaan testen met twee versies van je website. Dat noemen we ook wel A/B testing. De versie waar men de voorkeur aan geeft, zal je de hoogste conversie opleveren.
De componenten van een conversie optimalisatie strategie
De juiste conversieratio optimalisatie (CRO) strategie weet je doelgroep precies op de juiste manier te benaderen en te bedienen. Zo kun je maximaal rendement uit je marketingbudget halen. Niet door enkel meer traffic te genereren, maar door deze bezoekers tot actie te laten overgaan. Tot de conversie optimalisatie strategie behoren verschillende componenten, waaronder:
- Het optimaliseren van de technische prestaties van je website
- Een zorgvuldige analyse van je huidige website en bezoekers, op basis waarvan een strategie kan worden ontwikkeld die gekwalificeerd verkeer aantrekt
- Unieke USP’s (unique selling points) waarmee je laat zien waarom je een streepje voor hebt op je concurrenten
- Het personaliseren van de klantreis: ontwikkeling van de ideale customer journey voor jouw doelgroep
- Het ontwikkelen van relevant aanbod dat aan de verwachtingen en behoeften van bezoekers voldoet
Dit is wat een conversie optimalisatie bureau voor je kan betekenen
Voor de meeste ondernemers is het oppakken van de conversieratio optimalisatie te ingewikkeld of tijdrovend. Een conversie optimalisatie bureau kan je hierin bijstaan. Deze begint ten eerste met een analyse van je huidige website, zodat obstakels kunnen worden blootgelegd. Zo krijg je inzicht in de punten die de customer journey negatief beïnvloeden. Een bureau onderzoekt:
- Het exacte gedrag van je websitebezoekers
- Eventuele technische obstakels die op je website aanwezig zijn
- Eventuele usability obstakels (struikelblokken in de gebruiksvriendelijkheid)
- Eventuele intuïtieve obstakels. Dit zijn momenten binnen de customer journey waarop een bezoeker niet genoeg wordt geprikkeld om tot actie over te gaan. Deze intuïtieve obstakels doet hem of haar dan afhaken
Conversieratio optimalisatie is voor alle ondernemingen, ongeacht branche en omvang, interessant. Een conversie optimalisatie bureau analyseert welke knelpunten er bestaan en hoe deze verbeterd kunnen worden. De professionals ontwikkelen een optimalisatiestrategie, waarvoor veel kennis en ervaring nodig is. Door dit aan een bureau uit handen te geven, kun je rekenen op een conversieratio optimalisatie strategie die zijn vruchten afwerpt én houd je zelf tijd over voor andere zaken.