Zo werkt een Google Search Campagne

Een van de mogelijkheden binnen Google Ads is een Google Search Campaign. Hiermee wordt jouw advertentie direct bovenaan op de zoekresultatenpagina getoond. 

Google Search Campaign

Een Google Search Campaign starten helpt klanten om de product- of serviceaanbieder te vinden. Met een Google Search Campagne wordt je advertentie bovenaan de zoekresultatenpagina getoond wanneer een relevante zoekopdracht wordt uitgevoerd. (1)

Een Google Search Campagne moet goed worden uitgedacht voordat deze opgezet wordt.

Vragen bij het opstellen van zo’n campagne zijn:

 • Waar wil je dat je ads gezien worden?
 • Hoeveel wil je investeren?
 • Wat wil je delen in je advertentie?
 • Welke zoekwoorden wil je laten matchen met de zoektermen van je klanten?

Marketingdoelen

Campagnes worden gecreëerd rondom een marketingdoel en de acties waarvan je wilt dat klanten die nemen. Je kunt dit marketingdoel veranderen wanneer je wilt.

Voorbeelden van marketingdoelen zijn:

 • Sales (hogere conversie)
 • Leads (nieuwsbrieven, het downloaden van whitepapers)
 • Website traffic (meer bezoekers op de website krijgen)

Google Search Network

Om te bepalen waar je de meeste weergaven kan krijgen met je ads kan je Google Search Network selecteren (waaronder Google Search Partners) zich bevindt. Dit zorgt ervoor dat advertenties worden vertoond op Google Search, maar ook op websites die partners zijn van Google. De networks optie laat zien waar je je add wil plaatsen, gebaseerd op het campagnetype die geselecteerd is. Zo kan een add via het Google Search Network op Google Search sites worden weergegeven, maar tevens op platformen zoals Google Play, Google Shopping en Google Maps. Zelfs partners van Google (zoals CNN) zullen de ads weergeven. (2)

Campagnes kunnen voor alle apparaten worden ingezet, waaronder desktop, tablet en mobiel. Ook kunnen ads aangepast worden afhankelijk van het apparaat dat gebruikt wordt.

Campagne ads kunnen op geografische locatie en taalinstellingen worden aangepast. Zo zal een kleine Rotterdamse bakker alleen bijvoorbeeld worden vertoond aan de gemeente Rotterdam en kan je campagne op taal selecteren ervoor zorgen dat je ads alleen worden vertoond in landen die die taal gebruiken

Na het bepalen van het budget (qua hoeveel per dag je wil betalen), moet er een biedstrategie worden bepaald. Een bid strategie bepaald hoe je betaald voor gebruikers die interacteren met je advertenties. Deze strategie kan je zelf bepalen, of je kan het laten automatiseren voor je door Google Ads. Het budget waar je voor kiest is het gemiddelde bedrag wat je per dag wil besteden aan de reclames.

Ad Groups

Per ad group kan een specifieke text ad worden gecreëerd, met daarbij een lijst met Zoekwoorden. Deze zoekwoorden zullen triggeren dat de ad vertoond wordt aan klanten. Ad groups kunnen gecreëerd worden rondom thema’s of producten. Om die reden kunnen bijvoorbeeld fietsen onderverdeeld worden in verschillende ad groups zoals: mountainbikes, kinderfietsen en wielrenfietsen.

Text Ads

Text ads bevatten een:

 • Headline (om de aandacht van de klant te trekken);
 • URL (Om een bepaalde pagina van je website te bereiken);
 • Beschrijving (Waar de details van je product of service worden gehighlight)

Dynamic Search Ads

Een manier om ad groups te genereren met dynamische text en zoekwoorden, gebaseerd op de tekst op de website. Dit gebeurd geheel automatisch.

Ad Extensions

deze bieden je optie om extra informatie toe te voegen aan je ads, zoals locatie, links naar pagina’s of telefoonnummer.

Start en einddatum / Ad Scheduling

Campagnes kunnen van te voren worden ingesteld met een start en einddatum.Ook kunnen ads zo ingesteld worden dat ze volgens een vast schema worden vertoond, zoals bijvoorbeeld op een aantal specifieke dagen in de week.

Hoe google ads uitkiest om te laten zien aan klanten

Google’ zoekmachine gaat langs alle advertiser campagnes om te zoeken naar zoekwoorden in de add groups, in de hoop te matchen met de door de klant ingegeven zoekterm. Wanneer een advertiser een add group heeft gemaakt zetten ze een biedstrategie op om te bepalen hoeveel ze willen betalen als de klant op hun link klinkt. Deze “veiling” vindt iedere keer plaats wanneer er een zoekterm wordt ingegeven in Google.

Bronnen

 1. In-Depth Guide to How Google Search Works | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-c). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/how-search-works
 2. Export Search Partner Recommendations. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/google-ads/scripts/docs/solutions/export-search-partner-recommendations
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 29 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.