SEO-UPdate #5 – 14/01/2022

De tweede SEO-update van 2022 alweer. Met onder andere de eerste update van 2022, wordt dit een mooie. Laten we gelijk beginnen.

De eerste Google update van 2022

De eerste update van 2022 lijkt op dit moment plaats te vinden. Google bevestigt deze update niet.

Hierover gesproken: een heel groot deel van de updates die Google uitvoert worden niet bevestigd door Google. Eigenlijk alleen wanneer ze een specifiek bericht bij de update willen uiten, bevestigen ze de updates. Deze updates worden opgevangen door tracking tools zoals die van MOZ en Semrush (veel van de grotere software bedrijven binnen onze branche hebben een tracking tool).

Ook zijn er een aantal forums zoals die van WebmastersWorld, waar website eigenaren deze updates vroeg herkennen en rapporteren.

De lokale zoekresultaten

Hier hebben we het recentelijk al eens over gehad, de lokale zoekresultaten van Google zijn continu aan het veranderen. Google lijkt met verschillende type zoekresultaten te testen in verschillende engelssprekende landen.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Verschillende soorten carousels voor verschillende soorten restaurants.

Een andere carousel voor een spa.

Mijn mening: Het lijkt ontworpen te zijn om meer verticale plek vrij te houden voor de organische zoekresultaten. Ze gebruiken hiermee steeds meer horizontale vastgoed op schermen, waardoor meer informatie wordt gegeven zonder de SERP langer te maken.

Meer resources naar content

Er wordt steeds meer uitgegeven aan content door SEO-specialisten, vergeleken met bijvoorbeeld technische SEO en linkbuilding. Dit klinkt logisch, gezien alle updates rondom de kwaliteit van content.

Ik vind dit een goede ontwikkeling. Steeds meer naar kwalitatieve content leveren aan de bezoeker. En steeds minder naar links verkrijgen (die uiteindelijk 9 van de 10 keer ook geen meerwaarde bieden aan de bezoeker van de website).

Is duplicate content minder erg dan je denkt

Volgens John Mueller van Google is duplicate content aanzienlijk minder erg dan veel SEO-specialisten beweren. Ik zie ook in veel audits die ik voorbij zie komen altijd wel het puntje duplicate content. 

Hier staat de tweet van John Mueller.

Misschien nog wel een groter probleem zijn de oneindig lange landingspagina’s die worden ingezet door bedrijven. Bezoekers van websites willen snel worden geïnformeerd en door met hun leven, niet eindeloze teksten lezen. Google weet dit ook.

Ik adviseer mijn klanten nog wel om hier scherp op te zijn. Niet alleen voor SEO, ook voor de gebruiksvriendelijkheid. Het biedt geen meerwaarde om dezelfde content op verschillende pagina’s te hebben.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.