SEO-UPdate #15 | 21/03/2022

De vijftiende SEO-UPdate alweer, hopelijk heb je al veel geleerd van de updates. Mijn idee hierbij is, snel nieuws uit SEO-land, geschreven voor de échte SEO-specialist. Laten we gelijk aan de slag gaan dus.

AI gegenereerde content nog steeds niet kwalitatief genoeg

Google geeft aan dat, wanneer AI content op het juiste niveau komt, dat het geen probleem is om dit als content op je website te hebben. Google geeft in hetzelfde bericht ook aan dat content dat is gegenereerd door AI nog niet op het juiste niveau zit hiervoor. Ook niet in 2022 dus.

Er komen steeds meer stukjes software die dit mogelijk maken, maar het is nog niet kwalitatief genoeg voor Google. Ik vermoed dat Google pas gaat zeggen dat het goed genoeg is, wanneer het al ruimschoots kwalitatief genoeg is. Je hebt natuurlijk ook de onderkant van deze software aanbieders, die nog écht slechte content genereren.

Volgens mij heb je de meeste mogelijkheden voor Engelse content. Dit zal dan ook per taal worden aangekondigd door Google.

Migreren met redirects van 3 maanden? Dat is niet lang genoeg.

Google geeft aan (eigenlijk John Mueller van Google), dat wanneer je migreert naar een nieuwe omgeving met nieuwe URL’s, redirects van 3 maanden vaak niet genoeg zijn. Zorg er dus voor dat deze langer blijven.

Ik denk dat de persoon die dit vroeg rekening wil houden met het crawl budget van de website. Redirects nemen sowieso niet heel veel crawl budget in beslag (niemand weet exact hoeveel), dus ik zou dit ook vaak niet als leidend nemen.

Het advies van Google is om de redirects minimaal 1 jaar te laten staan. Ik zou zeggen, geef het gewoon een permanente redirect (301) en vergeet dat ze bestaan.. 🙂

Dit zal je niet zijn ontgaan: GA3 (UA) wordt uitgefaseerd per 2023

Per 2023 zal UA worden uitgefaseerd door Google. Hiermee wordt een Analytics programma dat door een groot deel van de marketeers wordt ingezet uitgefaseerd. Een klein stukje advies hierover is om beide te laten lopen nu (ik vermoed dat de meeste die al deden).

Laat beide tags op je website lopen en zorg ervoor dat je al gegevens in GA4 verzamelt van je website. Zo verlies je geen gegevens wanneer je volledig overstapt naar GA4. 

Let op: het kan zijn dat je website vertraagt doordat je via GTM 2 tags moet installeren. Weeg dus goed af of dit ‘t waard is op dit moment. Hoe belangrijk is het dat je alle data in GA4 (wanneer dit nodig is) kan inzien?

Dat was ‘m weer voor de 15de update. Hopelijk heb je er veel aan gehad en kun je hier je klanten nog nét iets beter mee bedienen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.