SEO en thought leadership

Thought leadership is de positie die ik altijd wil bereiken binnen SEO-trajecten. Dit houdt in dat we met een website dé bron zijn voor vragen gerelateerd aan onze business. Niet alleen bij nieuwe potentiële klanten. Ook bestaande klanten ontkomen niet meer aan ons vanwege onze posities in Google (dit zorgt voor bevestiging). In dit artikel laat ik zien hoe ik de positie van thought leadership bereik voor mijn klanten.

Het belang van thought leadership

Thought leadership is niet zomaar een buzzwoord; het is een cruciaal element voor elk bedrijf dat een impact wil maken. Als thought leader word je gezien als een autoriteit in je vakgebied. Mensen luisteren naar je, vertrouwen je en – het allerbelangrijkste – ze kiezen voor jouw bedrijf. In een wereld waar iedereen schreeuwt om aandacht, geeft thought leadership je een megafoon.

De rol van SEO in het opbouwen van thought leadership

Je vraagt je misschien af, wat heeft SEO hiermee te maken? Nou, alles eigenlijk. SEO is niet alleen een tool om hoger in Google te ranken; het is een instrument om je boodschap te verspreiden, je publiek te vergroten en je autoriteit te vestigen.

Met name door hoge posities in de volledige breedte (niet alleen commerciële termen) kunnen leiden tot deze positie. Wanneer iemand een aantal informatieve zoektermen gerelateerd aan jouw business invoert en steeds op jouw website terechtkomt, dan vorm je je positie als thought leader binnen de markt.

Wat is thought leadership?

Thought leadership is het vermogen om invloed uit te oefenen door expertise en inzichten te delen. Het gaat niet alleen om het hebben van kennis, maar om het effectief overbrengen ervan op een manier die waarde toevoegt aan je publiek. De belangrijkste kenmerken? Expertise, authenticiteit en een duidelijke visie.

Om toch vanuit een SEO-perspectief te blijven denken, thought leadership is het bereiken van een positie in de markt door vaak jarenlang een schaalbare contentstrategie uit te werken. Kwaliteit boven kwantiteit, met lange artikelen die écht de diepte ingaan op bepaalde onderwerpen.

SEO en thought leadership in vogelvlucht

Verschil tussen thought leadership en invloed

Je denkt misschien dat thought leadership en invloed hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Invloed draait om populariteit; thought leadership draait om respect en autoriteit. Een influencer kan je misschien overtuigen om een product te kopen, maar een thought leader verandert de manier waarop je denkt, handelt en zaken doet.

Wanneer jouw doelgroep op zoek is naar onderwerpen gerelateerd aan jouw product, dan moeten ze als eerst aan jouw organisatie denken voor advies. Dan zit op je de juiste plek in het hoofd van je ICP.

De synergie tussen SEO en thought leadership

We hebben het gehad over wat thought leadership is en waarom het belangrijk is. Maar hoe werken SEO en thought leadership samen? Dat is wat ik ‘synergie’ noem. Ze versterken elkaar op een manier die meer oplevert dan de som der delen.

Wanneer aan de slag wordt gegaan met SEO én de positie van thought leadership bereiken kunnen we dubbel zoveel impact maken met de helft van de tijd. We schrijven nu niet alleen content voor de doelgroep, ook voor Google.

Een stappenplan om dit te bereiken

We moeten aan de slag gaan met een kwalitatieve contentstrategie die voldoet aan een aantal vereisten.

 • De contentstrategie bevat onderwerpen waar de doelgroep écht naar zoekt (mogelijk zelfs afgestemd met andere afdelingen zoals sales en de klantenservice).
 • De contentstrategie is opschaalbaar in de uitvoer hiervan.
URLHoofdonderwerpOnderwerp #1Onderwerp #2Onderwerp #3Volume
Voorbeeld: contentstrategie (een basis versie).

Bovenstaande contentstrategie kan eventueel worden aangevuld met:

 • Wat is de mate van concurrentie per URL/zoekwoord.
 • Wat zijn de belangrijkste zoekwoorden per URL.
 • Wat is de verkeerspotentie van een pagina.

Vanuit de contentstrategie gaan we content schrijven

Opschaalbaar kwalitatieve content schrijven. Dat is the name of the game. Je kunt honderden artikelen schrijven, maar als ze niet waardevol zijn, verspil je alleen maar tijd. Kwalitatieve content is informatief, goed onderzocht en biedt een uniek perspectief. Dat is wat je nodig hebt om als thought leader gezien te worden.

Soorten content die thought leadership bevorderen

Niet alle content is gelijk geschapen, vooral als het gaat om thought leadership. Blogs zijn geweldig voor het delen van tips en inzichten, maar soms heb je iets krachtigers nodig. Whitepapers kunnen je helpen om diepgaande analyses en onderzoek te delen.

Webinars zijn perfect voor het direct betrekken van je publiek en het delen van je expertise in real-time. En vergeet podcasts niet, die zijn ideaal voor het delen van langere gesprekken en interviews met andere experts in je veld.

Content die thought leadership én SEO bevordert

Vanuit SEO houd ik het graag voornamelijk bij blogs die mogelijk veel worden gedeeld op sociale media en die veel links ontvangen van andere websites. Hoe gaan we aan de slag met het opschaalbaar maken van dit proces?

 1. Zorg ervoor dat alle “hokjes” kloppen. We hebben de volgende resources nodig in dit proces.
  • Tekstschrijvers die van onze tone of voice afweten en bekend zijn met ons product.
  • Website bouwers die eenvoudig content kunnen opvoeren op onze website.
  • Een SEO-specialist die de regie behoudt van de contentstrategie en de on-page SEO in orde maakt.
  • Een marketing manager die de laatste check doet op alle content.
 2. Wanneer dit allemaal op z’n plek staat hebben we een opschaalbare content “machine”. Tijdens het proces is het van belang om continu mogelijke bottlenecks te monitoren. Merk je dat bijvoorbeeld het schrijven van de teksten lang duurt? Zet er nog een tekstschrijver bij. Merk je dat het opvoeren van de content traag gaat? Zorg er dan voor dat je daar meer capaciteit naar alloceert.

Hoe weet je of je de “SEO thought leader” bent?

Je weet of je SEO thought leader bent wanneer je minimaal een van deze symptomen hebt.

 • Vanuit de belangrijkste zoektermen en de verkeersverdeling in Google hiervan ben je marktleider.
 • Wanneer je een nieuw stuk content op de website zet, dan heb je zoveel autoriteit dat je vrijwel meteen in de top-10 staat in Google.
 • Een groot deel van de conversies van de website komt uit het organische kanaal, of wordt ondersteund door het organische kanaal.
 • Ook bestaande klanten worden goed geïnformeerd door de eigen website wanneer ze zoeken naar additionele informatie in Google.

Conclusie

We hebben een hele reis gemaakt, van het begrijpen van wat thought leadership is tot het verkennen van de cruciale rol die SEO speelt in het opbouwen van je autoriteit en invloed. We hebben het gehad over het belang van het kiezen van de juiste keywords, het creëren van kwalitatieve content en het opzetten van een effectieve backlink strategie.

Het komt erop neer dat thought leadership en SEO twee zijden van dezelfde medaille zijn. Je kunt niet echt de een hebben zonder de ander. Als je wilt uitblinken als een thought leader, moet je SEO gebruiken om je boodschap te verspreiden en je publiek te bereiken. En als je serieus bent over SEO, dan kan thought leadership je helpen om die extra laag van vertrouwen en autoriteit op te bouwen die zo belangrijk is in de digitale wereld van vandaag.

Dus, ben je klaar om de volgende thought leader in jouw branche te worden? Met de juiste strategie en een beetje inzet, is er geen reden waarom je dat niet zou kunnen zijn. Het is tijd om je kennis en expertise te gebruiken om een blijvende impact te maken. Heb je vragen hierover? Neem gerust contact met mij op via het contactformulier.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.